Jahja Lluka depozitonte në Fondin Haradinaj nga 8 ( tetë ) e 9 ( nëntë ) mijë euro në ditë
Jahja Lluka nëpërmjet llogarisë bankare të emërtuar si Fondi Haradinaj, ka kryer veprën penale të pastrimit të parave e deklarim të rrejshëm.
Lluka dyshohet se në këtë llogari ka derdhur shuma të mëdha parash, në emër edhe të personave të tjerë. Nga procesi gjyqësor që ka filluar ditë më parë, ende nuk është vërtetuar se sa është kjo shumë. Por sipas dëshmitarëve të Prokurorisë, Lluka ka deponuar shumë herë nga tetë e nëntë mijë euro.
Jahja Lluka është i akuzuar së bashku me Milazim Abazin, ish-drejtorin e bankës Kasabank, dhe Hashim Sejdiun.
Në sallën e Gjykatës së Qarkut në Prishtinë, të martën, ata dëgjonin Nazmi Mustafin, prokurorin e Prokurorisë Speciale, i cili me ligj e arsyetoi vonesën e tij në seancë.
“Sipas ligjit, kam të drejtë të vonohem 15 minuta”, i tha Mustafi, njërit prej avokatëve të palës së akuzuar.
Trupi gjykues i përbërë nga gjyqtarë vendorë dhe ndërkombëtarë, si dëshmitarë të Prokurorisë, thirrën Toska Ferrin dhe Fatmire Mehmeti-Gashin.
E para tha se punon auditore e brendshme në Bankën Ekonomike. Ajo sqaroi se puna e saj në këtë detyrë i jep mundësi të shikojë të gjitha llogaritë, duke përfshirë edhe emrin e atij që e ka hapur atë.
“Ka pasur llogari me emrin ‘Fondi Haradinaj’. Emrat e atyre që e kanë hapur, janë Et’hem Çeku, Jahja Lluka dhe Astrit Haraçija”, tha dëshmitarja Ferri, e cila shpjegoi se personat në fjalë nuk i njeh personalisht.
Për shkak se ngjarja ka ndodhur gati katër vjet më parë, dëshmitarja Ferri tha se nuk ishte në gjendje të tregojë se kush i ka treguar se në këtë fond mblidhen shumë para.
Avokati i njërit prej të akuzuarve, Ramë Gashi, kërkoi nga dëshmitarja të dijë nëse në këtë fond kanë deponuar para personat fizikë dhe juridikë, nga e cila mori përgjigje pohuese.
Pak më specifike ishte dëshmia e Fatmire Mehmeti-Gashit, e cila tha se për katër vjet ka punuar në Bankën Ekonomike. Duke përshkruar vendin e punës si arkëtare, ajo sqaroi se ka dëgjuar se Fondi Haradinaj ishte për të mbledhur para që të paguhet mbrojtja e Ramush Haradinajt. Personi kryesor i kësaj llogarie ka qenë Jahja Lluka, për të cilin dëshmitarja tha se për shkak të punës si arkëtare, disa herë ka pasur takime me të, sikurse me çdo klient tjetër.
“Për klientët që bëjnë deponime në shuma mbi 5 mijë euro, është zyra e veçantë dhe Lluka disa herë ka qenë aty”, u shpreh dëshmitarja Mehmeti-Gashi.
Ajo sqaroi se me deponime kishte lista me emra të personave dhe shumat e parave që ata kanë dhënë për këtë fond. Këto para, ajo tha se i ka dorëzuar Jahja Lluka. “Kur unë kam qenë në punë, një herë brenda ditës ka deponuar para, kurse shuma me e lartë ka qenë tetë dhe nëntë mijë euro”, tha Fatmire Mehmeti-Gashi, e cila në pyetjen e avokatit mbrojtës, Ramë Gashi, sqaroi se deponimet janë kryer në përputhje të plotë me rregulloret e brendshme të bankës. Deri më tash, për këtë çështje, janë dëgjuar nëntë dëshmitarë, nga lista prej 55 sa janë gjithsej.
Për të kursyer kohën, gjyqtari kryesor, Francesko Florit, kërkoi që palët të bien dakord për më pak dëshmitarë. Por prokurori kërkoi të lexohet dëshmia me shkrim e 21 dëshmitarëve, e mbrojtja që nëntë prej tyre të rrëfehen para gjykatës. Në këtë rast, pas pauzës dyorëshe, trupi gjykues vendosi që vetëm dëshmitarja Anila Metaj të japë dëshminë. Sipas tij, ky person mund të ketë relevancë dhe rëndësi që të sqarohen disa rrethana për të akuzuarin Milazim Abazi.
Ndër emrat që janë përmendur si dëshmitarë të mundshëm, ishin edhe Mustafë Muçaj, Rasim Selmanaj, Pal Lekaj e Shkumbin Demalijaj.
Seanca e radhës do të mbahet të enjten në orën 11.
Kërkesa e avokatit
Avokati mbrojtës, Bajram Tmava, disa pjesë të akuzës i quajti të parëndësishme duke i kërkuar trupit gjykues që të heqë disa prej tyre. Ai klientin tij e quajti të pafajshëm.
Por në këtë pikë reagoi prokurori Mustafi, duke i kujtuar avokatit se është tjetërkush që vendos për relevancën e provave. Ai i tha avokatit se po përpiqet ta vërë në lajthim atë dhe trupin gjykues. Në lidhje me këtë çështje, kryetari i trupit gjykues, Francesko Florit nuk përkrahu kërkesën e avokatit Tmava, me arsyetimin se një kërkesë e tillë është dashur të bëhet më herët.
Mbrojtja
Avokati Arianit Koci tha se lista e dëshmitarëve që është dorëzuar nga prokurori i çështjes, është e gabuar. Sipas tij, në Kosovë ka shumë persona me emër dhe mbiemër të njëjtë, prandaj shumica e dëshmitarëve të intervistuar nga ana e policisë për rastin “Fondi Haradinaj”, janë të gabuar. “Mustafë Muçaj ka dhënë deklaratë, por nuk është intervistuar personi i duhur, por një Mustafë tjetër”, tha avokati Koci.
Krijoni Kontakt