ROLI I DYFOSFONIKON ON
OSTIKES METASTASEIS
Dr Christopoulos Athena, kimioterapia Unit (Paz / Oncology Min.) PGNP "Shën Andrea"
Skeleti është një nga vendet më të preferuar për metastases e qelizave të tumorit. Tumoret më të përbashkëta, të tilla si kanceri i mushkërive dhe kancerit të gjirit kanë metastases eshtrave te pacientët më të vdesin nga këto sëmundje. Lloji i metastases kockave ndryshon me llojin e kancerit (të mushkërive, gjirit, veshkave, melanoma). Pacientët me myeloma shumëfishta janë pothuajse gjithmonë përfshirjen e skeleti. Efektet e përfshirjes skeletik në pacientët me kancer është shkatërruese. Pacientët shpesh kanë dhimbje të forta e eshtrave mund të jetë e vazhdueshme ose me ndërprerje. Përfshirja e skeleti çon në komplikime të tjera të tilla si palca e eshtrave me shtypjen ngjarje leukopenia, hypercalcaemia, fraktura patologjike, një problem i madh në pacientët me myeloma, gjirit dhe kanceri i mushkërive.
Hypercalcemia ndodh në rreth 30% e pacientëve me myeloma të avancuar të shumëfishta apo kancer të avancuar të gjirit dhe kanceri i mushkërive. Më pak të zakonshme syndromes compression nervore janë paraqitur me ngjeshje më të rënda të palcës kurrizore. Ndoshta pasojë më të rëndësishme klinike të përfshirjes së skelet në një pacient me kancer është që nga koha vëllimit të instaluara në skelet, pacienti është praktikisht e pashërueshme me qasjen ekzistuese kimioterapia, vetëm me mundësinë e trajtimit lehtësues.
Metastazë e qelizave të kancerit në kockë përfshin disa faza. Disa nga këto hapa janë ndjekur përgjithësisht nga qelizat e kancerit gjatë metastazë në organet e tjera (Teoria e farës dhe tokës). Por disa janë specifike për të kockave dhe faktorëve të lidhur me prodhimin që bashkëveprojnë me qeliza të eshtrave të sipërfaqeve të endosteou në palcën e eshtrave (prodhuar nga qelizat e tumorit peptides, të tilla si një Peptidet lidhur me PTHrP hormon parathyroid te aktivizoni osteoclasts për adsorbents kockave. Si pasojë e adsorption e kockave aktiv lëshuar metatreptikos faktor TGFl rritjen dhe peptides ndoshta të tjera që rregullojnë volumi në mjedis të vogël të kockave dhe stimulimin e qelizave të tumorit të shtohen dhe prodhojnë edhe më shumë PTHrP. Secila nga këto hapa ofron një objektiv terapeutik për të zhvilluar drogës që pengojnë ose të shkatërrojë procesin e metastazë kockave.
Peptidet është i lidhur me PTHrP hormon parathyroid ka veprimtari të ngjashme me atë parathormones, sekrecion që çon në rritjen e hypercalcemia vërejtur në tumoret më të forta. Ky mekanizëm është më e shpeshtë në carcinomas qelizë squamous e mushkërive, kokën dhe qafën dhe gjoksin adenoCa dhe veshkave.
Rritur prodhimin e cytokines si IL-1b, IL-6 dhe TNF, konsiderohet si mekanizmi bazë të hypercalcaemia në pacientët me myeloma të shumëfishta.
Dyfosfonika zhvilluar gjatë 20 viteve të fundit për përdorim diagnostik dhe terapeutik në çrregullime të metabolizmit të kalciumit. Ata janë analoge diphosphates kimike të lidhura me hydroxyapatite kockave dhe pengojne aktivitetin e osteoclasts. Dyfosfonika ndërkombëtare komerciale 4 është në dispozicion për trajtimin e situatave malinje: 1) epidronate 2) clodronate3) ibandonate4) pamidronate dhe ende zoledronate.
Mekanizmi i veprimit është i permbledhur në vijim: 1) pengojne resorption kockave, 2) reduktuar aktivitetin osteoclast, 3) reduktuar numrin e osteoclasts
Krijoni Kontakt