Close
Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 36

Sa i pėrgatitur ėshtė niveli socila pėr familjet e kompozuara apo rikompozuara?!

Pėrshėndetje !

Sa tė pėrgatitur jemi ne shqiptarėt pėr tė rindėrtuar njė familje tė kompozuar apo tė rikompozuar pas njė prishje tė dikurshme familjare?!

Mė vjen kjo pyetje nė mendje sa herė kthej sytė dhe shoh tim bir.

Di qė dikur ishte shumė e rėndė dhe e vėshirė tė riformoje apo kompozoje njė familje tė re mbi bazėn e njė familje dikur tė prishur. Mirėpo fenomenet e ditėve tė sotme po tregojnė hapa tė mėdha drejt divorceve dhe shumė familjeve gjėnden tė ndara e fėmijėt mes tyre.
    Kur isha pėr pushime nė Shqipėri dhe diskutoja mbi mundėsinė e kompozimit tė njė familje tė re shumėkush kthente sytė nga im bir , sikur tė thonin qė ........... e pamundur?!

I shikoja e habitur , jo pėr faktin se shihnin tim bir , por mė habisnin se si ende mbizotėronin idera tė tilla . Ndoshta jam unė qė kam ndryshuar aq mė shumė qė kėtu ku jetoj, dy ndėr tre familje janė tė kompozuara e shikimi i bashkėbiseduesve tė mi mė ēudiste , ose vėrtet ishte pėr tu ēutidur.

Kjo gjė mė shtyri tė hapja si temė diskutimi , pėr tė diskutuar edhe me prindėr tė tjerė qė ndodhen nė tė tilla situata apo kanė kaluar eksperienca tė tilla.

Personalisht nuk e mohoj se dėshira pėr tė krijuar njė familje tė re shqiptare mė bren , por nga ana tjetėr nėse dikush fėminė time sheh si pengesė jetė , kurrė nuk do ribėja njė lidhje tė tillė. Do preferoja nė fund tė fundit bashkejetėn e njė tė huaji tė cilit im bir nuk mund ti dukej si pengesė , sesa martesėn e njė shqiptari qė tė mė hante veshėt mengjes ,drekė , darkė , pėr tim bir.

Ju pres nė diskutim , sidomos ato , apo ata qė kanė kaluar nėpėr eksperienca tė tilla , pėr tė diskutuar si venė marrėdhėniet nė familjen e re shqiptare tė kompozuar?!

Me respekt Elna.

Moderatore
    Anėtarėsuar
    09-06-2002
    Postime
    1,812
    Nese une do te ballafaqohesha me nje rast te tille, do te perpiqesha te mos e diferencoja nga femijet e mi! Do te beja cdo gje qe ai te mos e ndjente veten te huaj dhe te meshiruar!
    Kenga me e larte qe mund te degjoje njeriu eshte belbezimi i shpirtit njere

Moderatore
    Anėtarėsuar
    09-06-2002
    Postime
    1,812
    Rendom ndodh qe jane keqtrajtuar!
    Kenga me e larte qe mund te degjoje njeriu eshte belbezimi i shpirtit njere

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-04-2002
    Vendndodhja
    Po bredh ne koken tende tani!
    Postime
    1,269
    Do te trajtoja ne menyre te barabarte per arsye se edhe vete po te ish e tille do te doja qe "njerka/njerku" te mos bente diferencime ndaj meje.
    Ka pasur raste qe ndodh edhe e kunderta qe femijet jo te tu te kane nderuar dhe te tute te lene me buze plasur. Megjithate varet nga njeriu.

Per shqipetaret ne pergjithesi me duket paksa e veshtire per arsye se shoqeria e sotme shqiptare nuk e ka hasur kete fenomen me pare.

i/e regjistruar Maska e Inconstant Moon
    Anėtarėsuar
    27-04-2002
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    44
    Eshte mire qe femija te kete influencen e mashkullit dhe femres ne familje, por nuk jane rolet gjinore me te rendesishme se vet te pasurit e qofte edhe nje prindi me dashuri te pakushtezuar e influence pozitive ne jeten e femise. Ana ekonomike gjithashtu shtyn shume nena te divorcuara/ vejusha te rilidhen per 'hater' te mireqenies se femise. Nuk me takon mua e askujt tjeter te bejme pergjithsime se cila rruge eshte me e mire se tjetra pasi cdo rast eshte i vecante. Sidoqofte, nese rimartesa do kete influence pozitive apo negative mbi femine nuk varet me teper prej nenes/babait te dyte sesa nenes/babait te femise qe e 'fton' dhe e ben te familjes dike qe per femine me pare ishte nje i panjohur (pa influence mbi te).
    I started a landslide in my ego
    Look from the outside
    To the world I left behind
    U2

Pėrshėndetje tė gjitheve dhe flm pėr pėrgjigjet tuaja.

Nė fakt , unė kur hodha hapjen e kėsaj teme nuk kisha pėr qėllim trajtimin e fėmijės nė njė familje tė kompozuar, sepse supozoj qė kur pranohet lidhja e njė familje tė kompozuar sigurisht merren parasysh edhe respekti qė i duhemi pjesėtarėve tė asaj familjeve tė kompozuar.
    Unė do doja tė dija , cili ėshtė kėndvėshtrimi i shqiptarėve pėr familjet e ndara dhe pėr rikompozimin e tyre .

A ekziston ende " pėrbuzja" apo shikimi i shtrembėr i dikurshėm apo diēka ka ndryshuar. Fare thjesht po e konkretizoj me shembull personal: Nėse unė njė tė ardhme , do formoja njė familje tė kompozuar e cila mund tė kishte pėr pjesėtar mua , tim bir , bshkėshortin e ardhshėm e ndoshta dhe fėmijėn e tij , si do ndjehesha ne mes njė mentaliteti shqiptar kur tė shikon 4 veta tė formonin njė familje tė pėrbashkėt?!
    Mbaj mendt dikur , qė dashje apo pa dashje , faj apo faj se si dėgjoheshin apo fliteshin zėra apo nėnzėra pėr familjet e pėrbėra sikur tė ishte diēka e keqe, diēka qė s'duhej tė ishte kėshtu?

E sot , ē'ndosh nė Shqipėri nė kėto raste.

Ndoshta mua mė duket diēka e pėrditshme njė gjė e tillė dhe e flas hapur edhe nė pushime kur vet ne Shqipėri , mirėpo atje vėrej apo mė mirė thėnė ndiej nga shikimet , veprimet apo dhe fjalėt , sikur po them diēka panormale?

Jam me gjithė mend shumė kurioze tė di mendimet apo dhe dėshmitė e atyre qė e jetojnė njė situatė tė tillė nė ambientin shqiptar.

Me respekt Elna.

_____________ Maska e ornament
    Anėtarėsuar
    27-04-2002
    Postime
    872
    Varet ku jeton ne Shqiperi Elna, po te jesh ne Tirane mos pyt hiē, bej ē'te dush, Nano u martu me "gocen" e vet, as njeri se ēau kaptinen. Pra shih qejfin tat. Po te jesh ne bote, akoma me e lire ti je.
    Ti tani mendon jo per vete por per opinionin e botes. Atehere mos u rimarto, por duro me kurajo, perkushtoja jeten tet biri.
    Nene Tereza beri me shume se kaq e se gjeti gje.
    Pastaj kur na krahason me boten, ti harron qe s'jemi njesoj me te, duke filluar nga ti e perfunduar tek une. Bota kur ndahet (ata qe s'jane si ne), i ruajn marredheniet me burrin e pare per tere jeten, kthehen ne miq, bile pa pas fare femije. Ndersa ne jo, ne ndahemi per jete, ti besoj ke vepruar po ashtu. E kjo e veshtireson punen e rimartimit. Njerezit kane qejf ti gjejne te metat mbi njeriun qe e kane perpara syve, ai qe s'ndodhet gjithmone perfytyrohet me i mire, me i bukur, me i drejte. Prandaj je ti qe do keqvleresohesh. Kur te dy "te ndaret" jane prezent ndryshon puna, vleresimi behet lehtesisht, duket i miri nga i keqi. Bile ndodh jo rradhe qe burri i pare behet "shkesi" i marteses se re. (tek bota civilizuar)

Njesoj puna me vendet, aty ku jeton gjen plot te meta, aty ku ke pas jetuar ti idealizon, mnjf zbukuron.
    Nga kjo vjen konflikti mendoj une.

Postuar mė parė nga ornament
    Varet ku jeton ne Shqiperi Elna, po te jesh ne Tirane mos pyt hiē, bej ē'te dush, Nano u martu me "gocen" e vet, as njeri se ēau kaptinen. Pra shih qejfin tat. Po te jesh ne bote, akoma me e lire ti je.
    Ti tani mendon jo per vete por per opinionin e botes. Atehere mos u rimarto, por duro me kurajo, perkushtoja jeten tet biri.
    Nene Tereza beri me shume se kaq e se gjeti gje.
    Pastaj kur na krahason me boten, ti harron qe s'jemi njesoj me te, duke filluar nga ti e perfunduar tek une. Bota kur ndahet (ata qe s'jane si ne), i ruajn marredheniet me burrin e pare per tere jeten, kthehen ne miq, bile pa pas fare femije. Ndersa ne jo, ne ndahemi per jete, ti besoj ke vepruar po ashtu. E kjo e veshtireson punen e rimartimit. Njerezit kane qejf ti gjejne te metat mbi njeriun qe e kane perpara syve, ai qe s'ndodhet gjithmone perfytyrohet me i mire, me i bukur, me i drejte. Prandaj je ti qe do keqvleresohesh. Kur te dy "te ndaret" jane prezent ndryshon puna, vleresimi behet lehtesisht, duket i miri nga i keqi. Bile ndodh jo rradhe qe burri i pare behet "shkesi" i marteses se re. (tek bota civilizuar)

Njesoj puna me vendet, aty ku jeton gjen plot te meta, aty ku ke pas jetuar ti idealizon, mnjf zbukuron.
    Nga kjo vjen konflikti mendoj une.

Ornament

Flm pėr pėrgjigjen. SInqerisht , kur pashė nė e-mail njoftimin se nė forumin shqiptar kishte njė pėrgjigje nga Ornament nė temėn time , i pari mendim qė mė vajti nė kokė ishte se ke shkretuar nė thėnie , sepse kisha idenė qė je shume antifeminist nga disa shkrime tuat qė kam lexuar nė forum. Mirėpo nuk thonė kot mos u nis me paragjykime. Vėrtet nė pėrgjigjen tėnde kishte realitet .

Nanoja ishte rast ekstrem pėr nė Shqipėri , mirėpo kėto gjėra nė botėn e politikės , artit , sportit , modės apo si i thonė me njė llaf nė botėn ku paraja e karriera ėshtė nė lojė janė gjėra nga mė tė pėrditshmet .

Nė fund tė fundit Nanoja diku nja 20 vjet mė tė re e mori por ekziston edhe Edi Braklei, Xhoni Holidej etj qė i kanė partnerėt me nga 30 deri 50 vjet diferencė. Mirėpo mua nuk mė intereson nė fakt kėndvėshtrimi it yre , por i njerėzve tė rangut tim. Jo se mua kėto gjėra do mė pengojnė tė bėj jetėn time se kėsaj putan jete times i dola zot vetė e s'lė kėrkėnd tė ma shkatėrrojė qetėsinėe krijuar timen dhe tim biri, por siē njihet psikologjikisht fėmija ka nevojė pėr shembullin si mashkullor ashtu edhe femėror nė familje. Ka nevojė tė rritet me reaksionet si tė njėrės palė ashtu edhe tė tjetrės, pėr tė patur kompletimin e ekuilibrit pėr formimin e tij dhe tė karakterit tė tij.

Unė mora si shembull vetveten pėr tė thyer akullin e diskutimeve, nė mėnyrė qė tė zhdukej ndroja e tė kishte s amė shumė diskutime rreth kėsaj teme , sepse ėshtė temė e pafolur me zė tė lartė , por ama qė po merr ritėm tė shpejtė nė shoqėrinė shqiptare.
    Ti merr pėr shembull tė madhen Nėnė Terezėn qė iu pėrkushtrua njerėzimit. Jam dakort me ty, por ama ajo i dha atė zgjidhje jetės sė saj , e unė nuk kam mendere ( mė fal pėr kėtė shprehje) tė ta bėj tė tillė si ajo zgjedhjen. Kam nevojė edhe pėr mbėshtetje reciproke ku tė ndaj si lotin ashtu edhe tė qeshurėn.
    Fėmijės tim i kam siguruar gjithēka qė njė nėnė duhet ti sigurojė. Po ashtu edhe i ati i tij i ka siguruar ēfarė i takon ti sigurojė.
    Nė familjen time gjithēka rrjedh qetė , mirėpo ekuilibri nuk ėshtė 100% i rregullt pėrderisa ka diēka qė mungon. Dhe pikėrisht kjo mė pengon pakėz. Dhe pikėrisht nga kjo mua mė lind pyetja e kėndvėshtrimit pėr familjet e kompozuara nė ambientin shqiptar.
    Sepse edhe pse gjėrat nuk fliten me zė , ndihen nga shqisat e ndjeshmėrisė. Pra, kur unė diskutoja hapur gjatė pushimeve nė Shqipėri mbi mundėsinėe prezencės sė njė mashkulli nė jetėn time qoftė me bashkėjetesė apo martesė, mė shikonin sikur po hidhja bombėn atomike dhe po vinte fundi i botės.

Mė bezdis fakti qė pse ne shqiptarėt kemi kaq komplikime dhe vėshtirėsi nė kuptimin e hapėsirave tė jetės?!

Mbase jam unė qė po eci me hapa shumė tė shpejtė nė kėtė jetė , ose janė bashkėrrethuesit e mi qė s'mė kuptojnė? Kėtu ku jetoj u dukem ca si shumė patriarkale , atje ku u linda u dukem ca si shumė pėrparimtare . Pra, as nė nė pemė , as nė tokė.

Nejse , kot nuk thonė e komplikuar ishte , mbetet dhe do mbetet kjo jetė e unė veē komplikime si kėto paēa .

Me respekt Elna.

<-----
    Anėtarėsuar
    13-05-2002
    Postime
    985
    Une mendoj se femija i mbatur eshte pengese ne nje lidhje te re ...Teoria dhe realiteti jane pak si ndryshe ..te gjithe ketu thojme qe duhet ta trajtosh njelloj dhe te mos besh diferencime por nuk ma do mendja se do te duash femijen e dikujt tjeter njelloj sikur e do tendin...Nuk kam ndonje ekprience personale por me sa kam degjuar kjo ndodh shpesh kjo jo per arsye te inatit apo personalitetit te ulet por vetem ceshtje ndjenjash..dhe ato nuk imponohen...
    ...

i/e regjistruar Maska e Dreri
    Anėtarėsuar
    02-06-2002
    Vendndodhja
    Florida
    Postime
    661
    Ne te vertete kjo teme eshte shume me interes, dhe aktuale
    Une dua te shoh ne nje kenveshtrim tjeter
    Ne shume raste gra te zhgenjyera ne martesen e pare, qe trashigojne edhe femije, e kane shume te veshtire te hapin tjeter per nje jete te re.
    Ne anen tjeter dashuria e tyre e re , eshte dicka shume e qendrueshme. Djemte mbase pa nje histori martese me pare nese do dashuroheshin me nje femer te tille, do shihnin tek ajo idealen per gruan e jetes.
    Pasi keto te fundit me me experience nga jeta, jane ne shumten e rasteve dinjitoze.
    Problemi qendron....tek fakti..Si e ndjejne veten keta para opinionit? qe tek ne edhe pse cdo dite zbehet perseri ka nje efekt te madh
    Per mendimin tim..nuk do ishte aspak pengese exzistenca e nje femije tek njera pale...sidomos tek femrat. Them tek femrat pasi ne shuten e rasteve femijet gjenden tek ato..dhe ne anen tjeter . Dashuria e nene do jete e njejte pasi nuk do jete njerke*. pastaj tek meshkujt efekti i njerkut eshte shpesh here i zbehte pervete natyren e meshkujve shqiptare.
    muzg i heshtur

Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Martesa Ne Islam!!
    Nga Shpirt Njeriu nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 131
    Postimi i Fundit: 08-06-2009, 13:30
  2. Vlera e fėmijėve nė Islam
    Nga Drini_i_Zi nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 04-02-2009, 19:56
  3. Tradita ilire tek shqiptarėt e Maqedonisė
    Nga alibaba nė forumin Arkeologji/antropologji
    Pėrgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 19-11-2008, 15:40
  4. Nderto fort folene tende. Martesa
    Nga Kryeengjelli nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 24-04-2007, 14:05
  5. Dashuria dhe Martesa
    Nga aluando nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 11
    Postimi i Fundit: 26-05-2006, 15:12

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •