Close
Faqja 0 prej 6 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 51

Do i vë zjarrin vetes si im shoq 1 muaj më parë

Varfëria, kërcënimi i gruas 32-vjeçare: Do i vë zjarrin vetes si im shoq 1 muaj më parë

» Vendosur: 24/01/2010 - 11:08

BULQIZE/ HASAN PASHA

Një muaj më parë, i shoqi i dha fund jetës para syve të saj. Ndonëse u përpoq ta shpëtonte, nëna e dy fëmijëve nuk ia doli dot t’i shuante flakët nga trupi i bashkëshortit. Ajaz Duriçi, 33 vjeç ndërroi jetë në spital pas 3 ditësh vuajtjesh prej plagëve të marra. Sot është e shoqja e tij që kërcënon se do të ndërmarrë të njëjtin veprim. Kushtet e vështira ekonomike, në të cilat Zyra Duriçi jeton me fëmijët e vegjël e detyrojnë të pohojë këtë vendim ekstrem. Tani që i shoqi nuk është më, gruaja 32-vjeçare e ndjen veten të pafuqishme për t’ia dalë e të rrisë e vetme fëmijët. Nga njëra anë humbja e bashkëshortit dhe nga ana tjetër varfëria e të ftohtit kanë krijuar një situatë dramatike për atë dhe dy të miturit. Të gjithë së bashku mblidhen në fundin e një të ashtuquajture dhomë, e cila vetëm e tillë nuk mund të konsiderohet, në një prej ndërtesave në lagjen e ish-minatorëve që njihet me emrin “Gjeologu”. Varfëria e madhe çoi bashkëshortin e saj Ajaz Duriçi në vetëvrasje, duke djegur trupin me benzinë në sy të gruas dhe fëmijëve, ndërkohë ankthi për Zyranë dhe fëmijët është shtuar shumë. Apeli i saj dhe i të afërmve drejtuar strukturave të shtetit ka mbetur pa një përgjigje, pa një reagim konkret. E gjendur në pikë të hallit, pa asnjë mbështetje financiare, Zyra Duriçi kërkon ndihmë. “Kjo varfëri e shkreta i mori jetën burrit tim. Më la në rrugë me dy jetimë. Ka kaluar më shumë se një muaj dhe askush nuk kujtohet për fëmijët e mbetur jetimë. Kam pritur ndihmën e bashkisë apo shoqatave, por jam në të njëjtën situatë si më parë. Kjo nuk është shtëpi. Pa dyer e dritare, pa tavan e dysheme normale. Rroba fjetje nuk kemi. Nuk bëhet fjalë për ushqime e orendi. Jam në dilemë. Vazhdoj të mendoj se ndoshta duhet të ndjek rrugën e burrit tim, nuk kam asnjë shpresë se shteti apo dikush do të mendojë për fëmijët e mi”, shprehet Zyra Duriçi, teksa lotët nuk i thahen në faqet e saj.
    Deri dje të afërm të kësaj familjeje janë rrekur t’i çojnë ç’të munden, ushqime, bukë dhe ndonjë rrobë. Por kjo familje aktualisht ka nevojë për një banesë, më pas për një ndihmë konkrete financiare. Sipas Zyrasë, burri i saj punonte në një ndërmarrje shtetërore dhe dy vitet e fundit nuk është paguar. “Ishte roje në ndërmarrjen e rrugëve Ajazi, - tregon gruaja e ve. Herë pas here i thoshin se paratë do t’i merrte. Kanë kaluar dy vjet dhe ato para nuk na i dhanë. As pas vdekjes së tij ndërmarrja buxhetore nuk ka menduar për këta fëmijë të mbetur në mëshirë të fatit. Nuk e kuptoj sa mizorë janë disa. Të shfrytëzojnë deri në fund, të detyrojnë të vritesh dhe ende nuk reagojnë”, shprehet e pikëlluar 32-vjeçarja nga Bulqiza. Vetë ajo, për të nxjerrë ndonjë lek për shtëpinë, ashtu si dhe të tjerët dilte të mblidhte krom. Por kurrë nuk ka pasur një punë të qëndrueshme, ndërsa tani i duhet të mendojë e vetme për dy fëmijët, njëri në klasë të pestë e tjetri në të parën.

Si u dogj me benzinë kryefamiljari Duriçi

Në mesin e dhjetorit të vitit 2009 Ajaz Duriçi, baba i dy fëmijëve të vegjël i ka vënë zjarrin vetes në orët e para të mëngjesit të asaj dite. Ngjarja ka ndodhur rreth orës 02:00, kur sapo ka zënë gjumi të shoqen, Zyranë. Ai ka hedhur mbi trupin e tij benzinë dhe ka ndezur shkrepësen. Pak çaste më vonë gruaja ka ndjerë erën e benzinës, duke u zgjuar e alarmuar nga ajo ç’ka po shihte. Me shpejtësi ka lajmëruar komshinjtë dhe njerëzit e saj të afërm. Ashtu i përfshirë në flakë, kryefamiljari ka tentuar të pengojë të shoqen që të njoftojë personat e tjerë për ta shpëtuar. Ulërimat e gruas dhe më pas të fëmijëve të mitur kanë bërë që shpejt të mbërrijnë në shtëpinë e Duriçit komshinjtë e tyre. Ata kanë arritur të shuajnë flakët me batanije dhe mjete rrethanore dhe e kanë dërguar të dëmtuarin shpejt në spitalin e qytetit. Sipas mjekëve të këtij spitali djegia ka qenë e shkallës së tretë dhe për këtë arsye nuk kanë pasur mundësi t’i vijnë në ndihmë. Duriçi është dërguar në Spitalin Ushtarak të Tiranës për një mjekim më të specializuar, por mëngjesin e një ditë më vonë jeta e tij është prerë në mes. Ashtu siç pohoi gruaja e tij, shkak i vetëflijimit të të shoqit është bërë varfëria, që i shkaktoi atij depresionin. Vite më parë, Duriçi kishte punuar në minierë, por ishte shkëputur prej saj. Dy vite më parë, siç pohojnë familjarët e tij, ai kishte nisur punë si roje në ndërmarrjen e rrugëve, por nuk kishte marrë rrogën e rregullt.

gazeta shqiptare

_____
    Anëtarësuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623
    Gjynah ka kaluar depresion e shkreta. Do zoti ti japi force dhe fuqi shpirterore per femijet

i/e regjistruar Maska e Elonaa
    Anëtarësuar
    17-09-2005
    Postime
    1,661
    S'ke ca thua per keto raste.Po kryesorja eshte se jane njerez te paafte dhe te depresuar.Ca nuk pret nga kta lloj tipa.Kur s'mbanin dot as veten per ca arsye i duheshin martesa edhe dy femije ???!!!,
    Njerzit nuk i japin asgjeje rendesi me te madhe se asaj qe eshte qesharake.(Gete)

i/e regjistruar Maska e Anesti_55
    Anëtarësuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Por dy veta e gjysem qenkan dhe te afermit nuk e mbakan dot!Mundesite per te shpetuar kete njeri jane te shumta.Te vrase veten burri i shtepise ka nje fare llogjike, por nje nene te pranoje te lere vetem dy vogelushe , kjo me duket e pa konceptueshme.

Çufo Cufo o gjumash... Maska e Mau_kiko
    Anëtarësuar
    06-03-2009
    Vendndodhja
    In the Jungle, the mighty Jungle!
    Postime
    1,576
    Citim Postuar më parë nga Anesti_55 Lexo Postimin
    Por dy veta e gjysem qenkan dhe te afermit nuk e mbakan dot!Mundesite per te shpetuar kete njeri jane te shumta.Te vrase veten burri i shtepise ka nje fare llogjike, por nje nene te pranoje te lere vetem dy vogelushe , kjo me duket e pa konceptueshme.
    Ku ma gjen llogjiken ti ta vrasi veten burri i shtepise?? Madje edhe perpara femijeve te tij sic ka bere ai lloshi?
    Njeriu ketu dallohet nga kafshet, se ka llogjike, jo si ky trimi ketu qe i dha fund vetes duke lene fiemijet e tij ta shohin se si vdes, duke u lene atyre nje traum me teper. Ne vend qe te vazhdonte te punonte, te kerkonte dicka, te emigronte... te gjithe kane qene keq tye pakten njehere ne jete, dhe disa me shume disa me pak, e kane rimarre veten. Ta lesh veten te mundesh nga fati, tregon mungese karakteri. Tregon pallogjikshmeri!

Nejse, une edhe mund ta justifikoj kete te shkreten qe thote keshtu, se fundja fundit ska faj, Fuqia kryesore e familjes iku, duke lene shume goje pa buke, dhe duke i lene te gjithe me pasoja mendore duke i vene flaken vetes perpara syve te tyre. Ajo grua ka perballuar shume, eshte me shume se grua, sepse gjate kesaj kohe i ka rritur ata femije e vetme, duke e lene vetyen e saj toitalisht menjane. Epo ka edhe forca nje kufi, se fundja fundit femer eshte, eshte me e ndjeshme, e mesuar te jetoje me ndihmen e nje bashkeshorti, bashkeshort qe e ka lene te vetme perballa kesaj sfide te tmerrshme te jetes.
     /l、
    (゚、 。 7
     l、 ~ヽ   
     じしf_, )ノ
    ...e Dio disse kung e kung fu...
    哈哈

Unica Fede Unica Passione Maska e Boy
    Anëtarësuar
    07-01-2010
    Vendndodhja
    Rome
    Postime
    1,079
    Nje keshille kisha per kete gruan: benzinen ta blere pa plumb, se djeg me mire.
    Perchè er coro che famo tutti quanti insieme
    dice LAZIO sei grande te volemo bene!

United States of Albania Maska e USA NR1
    Anëtarësuar
    18-01-2010
    Vendndodhja
    KU
    Postime
    5,430
    mua me vjen keqe nga kjo ngjarje,se paku nuk do te thome fjala te keqija ndaj saj dhe femijet se klases se peste e njeri se klases se pare,
    o sa keqe per keto femije.
    kur nuk kemi popull nuk kemi dhe shtet (fjala popullore)

_____
    Anëtarësuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623
    Citim Postuar më parë nga Elonaa Lexo Postimin
    S'ke ca thua per keto raste.Po kryesorja eshte se jane njerez te paafte dhe te depresuar.Ca nuk pret nga kta lloj tipa.Kur s'mbanin dot as veten per ca arsye i duheshin martesa edhe dy femije ???!!!
    S'besoj qe kur jane martuar edhe linden femijet do ta dinin qe do kalonin ne kohe te veshtira deri ne vetevrasje. Ti thua keto lloj tipash ne menyre negative, por mua me duken njerez normal qe ne kohe te veshtire mori jeten e vet. Eshte semundje dhe per te ardhur keq se ta kishte mendjen top nuk do e vriste veten ne ate menyre. I shkreti ka kaluar ne aq depresion qe rrugezgjidhja per te ndaluar dhimbjen ishte te vrase veten ne menyre jo-njerezore perpara familjes. E keqa behet sa hap e mbyll syte.

United States of Albania Maska e USA NR1
    Anëtarësuar
    18-01-2010
    Vendndodhja
    KU
    Postime
    5,430
    Citim Postuar më parë nga s0ni Lexo Postimin
    E keqa behet sa hap e mbyll syte.
    shume e vertete.
    pershendetje

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    26-01-2009
    Postime
    345
    O LONA, mos ja fut kot moj.....cfare i duhej martesa dhe dy femiejt thote kjo.....ja fute kot fare tani....po sa mijera dhe miliona njerez ka ne bote te varfer, madje me varferi te tejskajshme,, sipas mendimit tend te MOS MARTOHEN fare ata dhe te mos bejen femije? Gjykim i ftohte, cinik dhe i nxituar.....Thuaj inshaAllah shteti hedh syte nga kjo grua e gjore, dhe e ndihmon me ndonje perkrahje te mire sociale, apo me ndonje kompensim per femiejt, apo me ndonje banese te pershtatshme, qe tu rregullohet sadopak gjendja shpirtetore, dhe morale, e vleresoj shuem ate njeri qe e ka ngritur kete problem....bravo i qofte, dueht ta sensibilizojme shtetin dhe strukturat perkatese pergjegjese qe ta ndihmojne kete grau dhe te gjithe shqiptaret e varfer qe jane ne nje situate te ngjashem me kete grua, dhe ne fakt jane me mijera, por ne zona te thella, te humbura......

Faqja 0 prej 6 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •