Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 7
    Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    15-05-2009
    Postime
    1,130

Dialogu i imagjinuar nė mes Njeriut dhe Kur'anit!

Dialogu i imagjinuar nė mes Njeriut dhe Kur'anit

Thash:
    Shumė jam i vetmuar

Ai tha:
    فَإِنِّي قَرِيبٌ

Unė jam (shumė) afėr (teje). (Bekare, 186)

Thash:
    Po, e di Ti je afėr meje, po unė jam larg Teje, sikur tė isha edhe unė afėr Teje.

Ai tha:
    الَّذِينَ ءَامَنُوا إِنَّهُمْ مُلَاقُو رَبِّهِمْ

Dhe Unė kurrsesi nuk i largoj ata qė besuan, ata janė afėr Zotit tė tyre. (Hud, 29)

Thash:
    Po sa je afėr meje?

Ai tha:
    نَحْنُ أَقْرَبُ إِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِيدِ

Ne jemi mė afėr tij se damari (qė rrah) i qafės sė tij. (Kaf, 16)

Thash:
    Unė si tė jem mė afėr Teje?

Ai tha:
    وَاذْكُرْ رَبَّكَ فِي نَفْسِكَ تَضَرُّعًا وَخِيفَةً وَدُونَ الْجَهْرِ مِنَ الْقَوْلِ بِالْغُدُوِّ وَالْآصَالِ وَلَا تَكُنْ مِنَ الْغَافِلِينَ

Ti pėrmende Zotin tėnd nė vete (heshtas), me respekt e me dro, jo me shprehje tė larta, (pėrmende) nė mėngjes e nė mbrėmje dhe mos u bėrė prej atyre qė nuk kanė kujdes. (A'raf, 205)

Thash:
    Mė duhet ndihma se jam i vetmuar.

Ai tha:
    اللَّهُ مَوْلَاكُمْ وَهُوَ خَيْرُ النَّاصِرِينَ

All-llahu ėshtė ndihmėtar i juaji dhe Ai ėshtė mė i miri ndihmės. (Ali İmran, 150).

Tash:
    Dikush mė ngacmon qė tė mė largoj prej Teje.

Ai tha:
    لَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ

Mos ndiqni rrugėn e shejtanit, sepse ai ėshtė armik i juaji i hapėt. (Bekare, 208).

Thash:
    Kush ėshtė shejtani?

Ai tha:
    إِنَّ الشَّيْطَانَ لِلْإِنْسَانِ عَدُوٌّ مُبِينٌ

S'ka dyshim, shejtani pėr njeriun ėshtė armik i hapėt. (Jusuf, 5).
    Thash:
    Ēfarė kėrkon ai prej meje?

Ai tha:
    إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَنْ يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاءَ فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَنْ ذِكْرِ اللَّهِ

Shejtani nuk dėshiron tjetėr, pėrveē se nėpėrmjet verės dhe bixhozit tė hedh armiqėsi mes jush, t'ju pengojė nga tė pėrmendurit Zotit (Maide, 91).

Thash:
    Po mė trego pėr verėn dhe bixhozin?

Ai tha:
    فِيهِمَا إِثْمٌ كَبِيرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَإِثْمُهُمَا أَكْبَرُ مِنْ نَفْعِهِمَا

Qė tė dyja janė mėkat i madh, e ka edhe dobi nė to (tė pakta) pėr njerėz, por dėmi i tyre ėshtė mė i madh se dobia e tyre. (Bakare, 219).

Tash:
    Mė duhet tė tė kėrkoj falje pėr mėkatet, po nuk e di si?

Ai tha:
    أَلَا تُحِبُّونَ أَنْ يَغْفِرَ اللَّهُ لَكُمْ

A nuk dėshironi qė All-llahu t'u falė? (Nur, 22)

Thash:
    Jo! Unė dėshiroj qė tė mė falesh, sepse jam i vetmuar.

Ai tha:
    وَاسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ ثُمَّ تُوبُوا إِلَيْهِ إِنَّ رَبِّي رَحِيمٌ وَدُودٌ

(Atėherė)Kėrkoni falje Zotit tuaj dhe sinqerisht pendohuni ndaj Tij. Vėrtet, Zoti (im) ėshtė mėshirues, shumė i dashur. (Hud, 90)

Thash:
    Kam shumė mėkate, unė ē'tė bėj me kėto mėkate?

Ai tha:
    أَلَمْ يَعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ هُوَ يَقْبَلُ التَّوْبَةَ عَنْ عِبَادِهِ

A nuk e ditėn (ata) se All-llahu ėshtė ai qė pranon pendimin e robėve tė vet. (Teube, 104)

Thash:
    Ah! Shumė herė jam penduar dhe e kam prishur pendimin, nuk mund tė kėrkoj mė falje.

Ai tha:
    اللَّهِ الْعَزِيزِ الْعَلِيم غَافِرِ الذَّنْبِ وَقَابِلِ التَّوْبِ
    ِ
    All-llahu ėshtė Fuqiplotė i Gjithėdijshėm, I Cili falė mėkatin dhe pranon pendimin. (Gafir, 2-3)
    Thash:
    Kam shumė mėkate, pėr cilin mėkat tė kėrkoj falje?

Ai tha:
    إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا

All-llahu i falė tė gjitha mėkatet. (Zumer, 53)

Thash:
    Po t'kėrkoja pėrsėri falje, do tė mė falėsh?

Ai tha:
    وَمَنْ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا اللَّهُ

E kush i falė mėkatet pėrveē All-llahut? (Ali İmran, 135)

Thash:
    O Zot! Sa i mėshirshėm je. Nuk e di pse pas kėtyre fjalėve unė fillova tė ndryshoj dhe tė mė zbutet zemra. O Allah tė dua shumė.

Ai tha:
    إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ وَيُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِينَ

All-llahu i do ata qė pendohen, dhe ata qė ruhen prej punėve tė ndyta e tė neveritshme. (Bakare, 222)

Tash:
    O Zot unė jam i vetmuar nuk kam askėnd.

Ai tha:
    أَلَيْسَ اللَّهُ بِكَافٍ عَبْدَهُ

A nuk i mjafton All-llahu robit tė vet? (Zumer, 35)

Tash:
    O Zot e di qė Ti shumė mė do mua, Ti je i Vetmi Ai qė mi falė mėkatet, po pas tė gjitha kėtyre mirėsive qė mi dhurove unė ēka tė bėj?

Ai tha:
    وَسَبِّحُوهُ بُكْرَةً وَأَصِيلًا يَاأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُوا اذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْرًا كَثِيرًا
    هُوَ الَّذِي يُصَلِّي عَلَيْكُمْ وَمَلَائِكَتُهُ لِيُخْرِجَكُمْ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ وَكَانَ بِالْمُؤْمِنِينَ رَحِيمًا

O ju qė besuat, pėrkujtoni All-llahun sa mė shpesh.. Dhe madhėronjeni Atė mėngjes e mbrėmje. Ai ju mėshiron juve e edhe engjėjt e Tij, e pėr t'ju nxjerrė juve prej errėsirave nė dritė dhe Ai ndaj besimtarėve ėshtė shumė i mėshirues. (Ahzab, 41-43)

Thash:
    O Zoti im, ty tė falėnderoj pėr ēdo gjė, tė falėnderoj qė nuk mė le tė vetmuar. Unė tė premtoj se pėrgjithmonė do tė tė pėrkujtojė ashtu si mė porosite. Andaj tė falėnderoj qė je me mua edhe nė ēastet mė tė vėshtira edhe ndaj armikut tim tė pėrbetuar.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga uvejsa : 19-01-2010 mė 10:43

i/e regjistruar Maska e mos_u_ngut
    Anėtarėsuar
    08-07-2009
    Postime
    11
    Es-selamualejkum

Ndoshta kete teme e keni marrur nga ndonje faqe islame, por megjithate deshta te ju keshilloj se kjo metode e bartjes se ajeteve, nuk eshte ne rregull, dhe me kete nuk jane marrur te paret tane..

Es-selamualejkum
    "Pėrkrahja e muxhahidėve - shenjė e Ehli Sunetit nė kėtė kohė"

Erga omnes Maska e fisniku-student
    Anėtarėsuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nėn hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    Citim Postuar mė parė nga mos_u_ngut Lexo Postimin
    Es-selamualejkum

Ndoshta kete teme e keni marrur nga ndonje faqe islame, por megjithate deshta te ju keshilloj se kjo metode e bartjes se ajeteve, nuk eshte ne rregull, dhe me kete nuk jane marrur te paret tane..

Es-selamualejkum
    Vllacko ka mundesi te na sqarosh kete pjesen qe e theksova me bold, sepse me intereson se ku qendron problemi i postimit te uvejses.

alejkem selam
    "Idea ėshtė Kėshilltari mė i mirė i Veprės"

Anėtarėsuar
    08-07-2009
    Postime
    11
    Es-selamualejkum

Vllacko ka mundesi te na sqarosh kete pjesen qe e theksova me bold, sepse me intereson se ku qendron problemi i postimit te uvejses.
    I gjithe problemi qendron se ne teme eshte paraqitur sikur dikush eshte duke folur me Allahun, dhe ai ben pyetje ne vetevete, e Allahu i pergjigjet atij, e qe kete gje nuk e kemi pare ta kene vepruar sahabet, apo dijetaret e Ehli Sunetit ne pergjithesi.

Kur'anin Allahu e ka zbritur per te jetuar me te, per ta praktikuar, dhe per ta adhuruar Allahun me te, e jo per te imagjinuar dhe per te thurrur gjera, qe nuk ka kurfar dobie prej tyre.

Es-selamualejkum

i/e regjistruar Maska e dijetari
    Anėtarėsuar
    30-03-2009
    Postime
    1,189

pershendetj

Citim Postuar mė parė nga mos_u_ngut Lexo Postimin
    Es-selamualejkum

I gjithe problemi qendron se ne teme eshte paraqitur sikur dikush eshte duke folur me Allahun, dhe ai ben pyetje ne vetevete, e Allahu i pergjigjet atij, e qe kete gje nuk e kemi pare ta kene vepruar sahabet, apo dijetaret e Ehli Sunetit ne pergjithesi.

Kur'anin Allahu e ka zbritur per te jetuar me te, per ta praktikuar, dhe per ta adhuruar Allahun me te, e jo per te imagjinuar dhe per te thurrur gjera, qe nuk ka kurfar dobie prej tyre.

Es-selamualejkum
    Pa ofendime,nuk pajtohem me ty ,sepse nuk esht e ndaluar edhe nese uvejsa ka postua ate shkrim ,nuk esht e ndaluar komunikimi me kuranin ne aspektin kurr un dua ti bej pyetje librit te shejt dhe prej librit kuranit un marr pergjefjje te sakta.kjo i bie se un jam tue lexuar kuranin,por edhe nese un dua te dijalogoj me krijusin Allahun edhe kjo nuk esht e ndaluar nqs dialogu nukesht i pa vende
    [COLOR="Blue"][/COLO

Duart e plakes, jan duar te arta.

Anėtarėsuar
    08-07-2009
    Postime
    11
    kjo i bie se un jam tue lexuar kuranin
    Kjo nuk eshte sikur te lexosh Kur'anin, ngase Kur'ani lexohet me rradhe, dhe nuk kalohet nga gjysme ajeti, ne gjysmen e ajetit tjeter.

Psh:

Thash:
    Shumė jam i vetmuar

Ai tha:
    فَإِنِّي قَرِيبٌ
    Ketu njeriu flet per veten e tij, se ai ndjehet i vetmuar, ndersa pjesa e ajetit flet per ate qe i lutet Allahut, se nuk ka nevoje t'i lutet me ndermjetesim, por Allahu eshte afer tij dhe ia pranon lutjen. Keshtuqe ajeti nuk ka te beje fare me ate qe eshte i vetmuar. Dhe ketu nuk flitet ne emer te Kur'anit, por flitet ne emer te Allahut, sikur Allahu i ka thene atij se une jam afer teje, e jo Kur'ani.

Thash:
    Po, e di Ti je afėr meje, po unė jam larg Teje, sikur tė isha edhe unė afėr Teje.
    Keshtu lexohet Kur'ani? Apo keshtu komunikohet me Krijuesin? Kjo nuk eshte sjellja e Muhamedit (salallahualejhiveselem) dhe shokeve te tij ndaj Kur'anit.

Thash:
    Po sa je afėr meje?

Ai tha:
    نَحْنُ أَقْرَبُ إِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِيدِ
    Ne jemi mė afėr tij se damari (qė rrah) i qafės sė tij. (Kaf, 16)
    Ne kete ajet Allahu permend se meleket jane me afer njeriut, se sa damari i qafes se tij (ashtu sic kane thene shumica e komentuesve te Kur'anit) , e nuk ka te beje ajeti fare me largimin e vetmise se atij qe eshte i vetmuar.

Dhe keshtu me rradhe deri ne fund te postimit...

Es-selamualejkum

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    15-05-2009
    Postime
    1,130
    Selam Alejkum ti qe thua te mos ngutemi

Nje sqarim rreth asaj qe kam shkruar.

Kur'ani ka zbritur per te na u pergjigjur ne pyetjet tona dhe asnje nga keto pyetje dhe pergjigjje nuk eshte e gabueshme (sipas meje)

Ai personi qe po lexon Kur'anin ne kete rast eshte nje mekatar qe ka thyer Ligjet e Zotit dhe qe pastaj e ka kuptuar gabimin e tij dhe po perpiqet te kuptoje se a do i falet ai mekat nese pendohet.

Paramendoje veten te jesh nje dite i merzitur dhe i vetmuar dhe duke lexuar Kur'anin te del parasyh ky ajet, a nuk do e ndieje veten keq qe thua jam i vetmuar kur All-llahu po te thote se Une te jam afer?

فَإِنِّي قَرِيبٌ

Ajo qe ke cekur rreth ketij ajeti eshte shume e sakte, por ti e di qe prej nje ajeti ka shume dobi e jo qe specifikohet vetem per nje ceshtje.

Pastaj te kjo pyetja e dyte qe ke bere, sedi cfare po te duket e pakuptimt. Nese ti ben ndonje mekat, a nuk do e ndjeje se i je larguar All-llahut?? Ky eshte qellimi, lexoje me kujdes.

Ndersa ky ajeti i trete se sa eshte All-llahu afer nesh, edhe ketu ka komentime te ndryshme.
    P.sh. nje komentim qe kam lexuar rreth ketij ajeti ka qene se All-llahu eshte aq afer nesh, sikurse Dielli (sa per ta kuptuar pak thelbin, se nuk behet analogji e sakt ne kete rast) qe edhe pse eshte larte nga ne, ai ndikon edhe ne lekuren tone, ne tensionin tone, thjeshte ne brendesine tone, pra eshte aq afer nesh edhe pse ne fakt ai eshte lart. E lere me All-llahu qe te gjithe jemi ne Doren e Tij dhe Ai eshte i njohur me cdo imtesi qe bejme dhe do bejme.

All-llahu A'lem.

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •