Nese nisemi nga veprat dhe politika e Europes, une mendoj se emri Europe rrjedhe nga fjala LAVIRE . Ose fjala lavire, rrjedh nga fjala Europe. Ose ashtu disi. Gjithsesi, jane binjake.
Nese nisemi nga veprat dhe politika e Europes, une mendoj se emri Europe rrjedhe nga fjala LAVIRE . Ose fjala lavire, rrjedh nga fjala Europe. Ose ashtu disi. Gjithsesi, jane binjake.
U pa puna!....ne kete forum.....duhet mbrojtur dhe Europa........
Pastaj....Shqiperia,Arberia,Iliret e Pellazget....
krejt emrat e botes e paskan prejardhjen prej greqishtes ,pollavra greke qe i hajn perendimi
rrac greke rrac si magjupve keshtu jan KFORI grek ne Kosov grek magjup
LIVERPOOL
you`ll never walk alone
Jo gjithshka e e ka prejardhjen prej gjuhes Greke, thjesht fjala EUROPE ka te beje me epoken e Greqishtes se "ARTE", koha e Sokratit. Pasi shumica e veprave te kesaj periudhe u perkthyen nga Greqishtja ne Latinishte. Si pasoje e Influencimit te madh qe kishte Byzanti ne Evrope u perdoren dhe fjalet me preardhje Greke. Prandaj ne gjuhen medikale i ke 80% te emertimeve nga greqishtja.
Megjithate, nuk eshte vetem gjuha greke por ke dhe shume gjuhe te tjera. Fjalet qe kaner "lindur" ne epoken e Greqise se arte jane pothuajse greke, Si demokracy, EUROPA e.t.c
Por ka fjale qe jane shume me te vjetra se kjo epoke te cilat kane preardhje prej gjuhes Illire sic jane Fjalet ne Anglisht qe kane parashtesen AR. Sic themi AR-tist, Ar-t, Ar-jan, A-le-ksa-ander, KA-S-ANDRA, U-dhesea (Odisea), Ilius (Yll/Diell) qe e ka marre dhe greqishtja dhe e ka konvertuar ne ILOS e.t.c
Ka dhe shume fjale qe jane kredituar greqishtes kur ne te vertete jane fjale Pellasge, njera prej tyre me e famshmia eshte fjala: PELLAG (Det), Vjen nga fjala Illire PELLg qe do te thote nje Liqen apo thjesht nje grope e mbyllur me uje.
Vete fjala PELLASGIans do thote PELLASG-nians, Det-njerez. Me fjale te tjera njerezit e detit [sea-people].
Pra me pak fjale pothuajse te gjitha gjuhet kane kontribuar ne emertimet e emrave te perbashketa evropiane. Gjuha shqipe ka dhene kontributin e saj shume me perpara civilizimit Grek.
Kur flasim per Greket duhet te kemi kujdes se c'fare quajme popull grek. Une nuk flas per popullsine se sotme qe jeton ne teritorin e shtetit GREK, i cili ka nje perzierje Aziatike dhe skane te bejne fare me Greket e lashte, por per heleniket e kohes se krishtit.
Thjesht nje kuriozitet: Kam kohe qe po merrem me veprat e egjiptit te lashte [emertimet e zoterve te egjiptit]
vini re se ato emrtime kane kuptim vetem ne gjuhen shqipe.
Thot = Zoti i mencurise dhe tregusi i historise Egjiptiane.
Sirius = Zoti i zoterve qe simbolin e kishte nje SY. Sirius = Siri????
Matt = Zoti i vdekjes i cili symbolin e ka nje peshore. Pra MAT = Mattes Peshore???
Jane me mijera emertime te cilat shpjegohen vetem me gjuhen Shqipe... E cuditshme...
Krijoni Kontakt