-
Letėr e hapur nė publik
Zoti Sali Berisha,
I shqetėsuar jam per Vendlindjen, Shqiperine time pasi nje grup njerzish jane kane mbyllur rrugen perparimit te Kombit Shqiptar dhe e kane kthyer ate vite prapa ne histori sikur te ishte 1990-ta e 1997-ta. Aspak nuk e kam te veshtire te marre me mend shqetėsimin tuaj per djalin, vajzen, mbesat dhe zonjen Liri ne kete situatė. Personalisht ju jeni gjendur kohet e fundit ne qender te nje cikloni
, e kjo situate gjithekujt ja ka prure shpirtin ne maje te hundes sa te kujton ngjarjet e pergjakshme me popullin libian e vdekjen tragjike te Gadafit, situatat e pritshme eksplozive te Sirise dhe Iranit
Ne kete situate mjafton vetem nje shkendije sado e paperfillshme e mund ta ndezi flaken perveluese te llojit 1997-te. E pariparueshme do te jete kjo mbrapshtesi edhe per ju dhe familjen tuaj. Shqiperia tragjikisht ne keto 20 vjet nuk ka arritur ta krijoje nje klase politike e cila ti sherbeje vendit. Qellimisht nje kast politike eshte krijuar nga nje grup i vogel njerzish me origjinė te perbashket e interesa klasore te njejta. Kjo kastė politike e perbere nga te emeruar deputet, minsitra, gazetar, gjyqtare, general te tipit Luan Hoxha kane zene radhen e rine ne resht ne dyer ambasadash, por muret brenda dhe jashte kane sy e e vesh
Kabllogramet zyrtare Tirane-Washington (ne adresen e duhur,) te vitit 2010-2011 po jane me te hidhura
E diplomatet amerikanė ne Tirane te buzeqeshur ne pritje ne publik me shqiptaret, e thelbi punes realizohet nga inteligjenca
Zoti Berisha,
Si shqiptar dhe politikan perendimor-amerikan ndihem i detyruar tju perserise se me kete kast politike keni hyre ne nje rruge pa krye. Cdo shqiptar eshte i shqetsuar me provokimet, me zullumet, me kusarine, me ekzekutimet
Kjo kast politike po hedhe me bollek benzine ne zajrrin e vullkanit popullor. Kjo shtypje e shtrydhje po krijon nder shqiptar nje meri, urrjetje, inat shperthyes, duke jetuar ne lufte te perhershme, i gatshem te hahet dhemb per dhemb me kedo. Eresire nga do, shoqerore, individuale, politike, partiake aq me shume qeveritare. Ky shpirt i mbushur me urrejtje e vrere ne cdo cast e qeliz te jetes eshte i gatshem te versulet e te hapi zjarr kundra kujt do, vellait, lagjes, krahines ose edhe Kombit.., te huajt lumturohen me kete situate, e vecanarisht fqinjet te cilet po i afrohen ujrave detare
Fakt eshte se keto 20 vjet histori, populli shqiptar kurre nuk ka qene bashkuar me deshiren e tij nen nje qeveri Demokrate.
Nje diktature totalitare i eshte imponuar shqiptareve nga kjo kast politike ne keto 20 vite. Vetem hipokrizi edhe kjo siperfaqsore se fundi. Shqiptareve nuk i eshte lejuar drejt per se drejti ta shprehin mendimin e tyre qofte per partite edhe qeverite. Imponim teresor
Dje egzistonte shtypje klasash aplikuar nga partia komuniste-bolshevike. Kjo shtypje e eger keto 20 vjet eshte zevendesuar dhe po aplikohet ndaj shqiptarit nga kasta politike e sotme.
Me lot nder sy u larguan patriotat ne Perendim e synim kishin ta luftonin partine e kuqe, serbo-ruse e ti sillnin lirine Perndimore Vendit.
I vogel kombi yne shqiptar, por te shumta kane qene vuajtjet dhe sakrificat. Me gjake e ka volusur shqiptari te drejten e jetes dhe te mos zhdukjes. Lirine e ka paguar me cdo cmim, ndoshta edhe i thyer por asnjehere nuk eshte dorzuar. Qysh prej lashtesie i pa tundur, edhe dje rezistoi por sot i shtypur nga kjo kaste njerzish qe mendon vetem per vete dhe familjaret e tyre. E me percmim shikojne 95% te shqiptereve qe e marrin buken me liste
Si do qofte ne kete mesazh nuk eshte vendi per hollesirat e arsyes se erresiers 20 vjecare por koha eshte pjekur qe misteri tu tregohet shqiptareve me celsin-liber prej me se 600 faqesh i cili eshte ne proces botimi. Ai liber eshte fati i shqiptareve, e drejta e tyre per te njohur, celsi i tyre per te hapur dyert tyre e fshehta te 20 vjecarit.
Nen traditen familjare te detyres se sherbimit ndaj Atdheut ku ku do jam gjendur une kam punuar dhe derdhur gjake per Vendin tim, Popullin tim
Stergjyshi im H.G.Pilinci mbriti dhe krijoi lidhje ne Amerike prej Gushtit te 1879, deri ne vitin 1885.
E keshtu, Gjyshi im Hetem H. Pilinci ne Amerikė prej Shtatorit 1906, deri ne dhjetor, 1922, Edukuar dhe Diplomuar ne Amerike
Me kerkesen dhe ndimen e gjyshi tim per here te pare ne histori ne token Shqiptare hapet foleja e Misionit Amerikane. Hetem H.Pilinci u kthye ne vendin e vet, Shqiperi se bashku me Ministeri Ulysses Grant-Smith ( Ambasador ) ne Dhjetor te vitit 1922
E fragmente te shkeputura me poshte nga libri E verteta e Ramiz Alise, liber prej me shume se 600 faqesh e 100 fotografish krijojne idene e punes tone si vazhdimesi ne dobi te Trojeve shqiptare e Kombit Shqiptar.
Rrezimi i murit te Berlinit ne vitin 1989 dhe vrasja ne syrin e popullit te thjesht rumun te Causheskut dhe gruas se tij Helena ne 25 Dhjetor te vitit 1989 e ndryshimet, e tensionet qe shoqeruan ne Europen Lindore sollen si perfundim 1990-ten shqiptare. 1990-ten qe do te pasonte sigurisht me gjake derdhje dhe lufte civile ne Tiranen e kuqe.
Me dhimbsej Shqiperia ime e sakatuar per 45 vjetet e regjimit komunisto-bolshevik. Shqiperia e te vrareve, djegurve, burgosureve, persekutuareve, internuarve,
Shqiperia e shpritrave dhe pronave te grabitura, Shqiperia e intelektualeve dhe Partiotave te cilet i kaluan ne litare.
Pavarsisht se provuam burgjet shqiptare me te tmershme te botes e u quajtem armiq te perjtshem nga koumnistat-bloshevik te Tiranes, misioni dhe puna e jone jashte Atdheut, ne Amerike, Europe ka qene ne sherbim te Kombit dhe fitores se demokracise ne rang nderkombetar, rrezimi i murit te Berlinit Bolshevik
Ne per hire te Atdheut dhe shqiptareve u detyruam dhe kerkuam bashkepunim urgjet me zotin Ramiz Alia.
Une dhe prof. Isuf Luzaj me 21 Janar 1990-te i dergojme zyrtarisht leter urgjente zotit Ramiz Alia.
Mesazhi ishte i qarte, o me ne o me Gorbacovin (o i gjalle o i vdekur)
.
Ne tavoline te Ramizit qendronin dy zarfe; njeri i embel, dhe tjetri i mbushur me helm
,Hidherimet e se kaluares bolshevike. Zarfi i Patriotve ne Amerike, dhe tjetri i Gorbacovit nga Moska. Per Ramiz ishte teper e veshtire. Ai ishte gjendur kohet e fundit, ne qender te nje cikloni si me popullin, ashtu dhe me partin e tij
. Alia mund tia mbyllte rrugen ndryshimeve, por edhe ta kthente Vendin ne vite prapa, ne lufte civile
. Sigurisht ne ishim ne djeni se Ramizi kishte frike. Ai me syte e tij, pa tragjedine e Rumanise dhe vrasjen ne publik te Causheskut dhe gruas se tij, Helenes. R. Alia ne jeten e tij ishte treguar shume i shkathet dhe i talentuari mes tyre te gjitheve qe i eliminoi si B.Balluku, M.Shehun,K.Hazbiun
etj,etj
. Alia ishte ngjale
,
Keshtu qe Ramiz Alia per here te pare, 22 Maj 1990, komunikoi me ne. Ai njoftoj dhe tha se; pranoj, ftesen dhe planin tuaj . Ai gjithashtu tha se ; dhe ju te pranoni kerkesat tona, dhe kerkesen time!
Natyrisht, ishte nje gezim, nje kenaqesi i madhe per mua dhe prof.Isuf Luzaj, dhe shprese per shqiptaret
.
Desha tju kujtoja ketu se ne ne mesazhin e letres kishim nje kusht per zotin Alia. Ai para se te vinte ne Amerike, urgjent duhet te vinte ne veprim planin tone
, dhe te lejoj pluralizmin politik pa u vrare asnje shqiptar
Pra R.Alia e mbledh KQ te PPSH me15 qershor 1990
Me 27 Qershor 1990 ai urgjent ne mesante ne vilen nr.4 mbledh:- Nexhmije Hoxhen, Adil Carcanin, Hekuran Isain, Simon Stefanin, Sabri, Godon
.
Hekuran Isai organizoj hapjen e ambasadave dhe pregatitjen e pasaportave etj
.
1 Korrik 1990, e Diela gjate nates ata mbledhin femijet e anetareve te byrose politike, te KQ te PPSH, dhe femijet e sekretareve te partise te rretheve, autobuset mbushur me urdher plot me te rinj (femij te tyre), nisur drejt Tiranes.
E kshtu 2 Korrik 1990, e hene gdhin nje dite e trazuar e jashte zakonshme per tiranasit. Te rinjet e ardhur me autobuset sulmojne ambasadat..,Tirana zien nga lajmi i pabesueshem, jane hapur ambasadat
,Mijera te rinj hyjne fare te lire! E keshtu pasoi vershimi e qytetareve tiranas drejt ambasadave me datat 3,4,5,6 Korrik te 90-tes
.
Ramiz Alia me 5 Korrik 1990 mbledh KQ te PPSH
, Te nesmen, e Premte 6 Korrik ne Televizion jepet fjalimi i Ramiz Alise
.
Ramiz Alia me 10 Korik 1990 mbledh Byron Politike e vendosin largimin dhe pregatitjen e autobuseve per ne portin-Durres
.
Ramiz Alia me 11 Gusht 1990 ne nje takimi me disa intelektualet te te njejtit familje i ftoi te flisnin hapur. Alia i pyeti nje nga nje, te gjithe, nese ne Shqiperi kishte ardhur koha per pluralizmin pilitik, dhe krijimin e partive te majta e te djathta. Alia tha
mendoni o shok ?
etj. etj.,etj,
,
Ismail Kadareja i letrave te Enverit dhe sherbetori i Alise dhe te tjeret
,thane jo, jo, JO! , nuk jane krijuar kushtet akoma ne Shqiperi per pluarlizem politik, etj.etj
.
Ramiz Alia me15 gusht 1990 formoje nje grup me intelektualet e tij me qellim i zbutjen e rymes studenteske dhe organizimin e studenteve
.
Neve vezhgonim cdo milimeter katror dhe cdo sekondė te trojeve shqiptare
., po edhe zoti Alia me njoftoi nga Tirana per ate qe do te ndodhte ne Tirane
, ne 2 Korrik 1990
.
Personalisht, urgjent nisem ne Itali me mision zyrtar ne 25 qershor 1990. Prismim pa durim per ti ardhur ne ndihme shqiptarve tane e per ti vendosur ne vendet e caktuara si Bari, Brindisi, Napoli, Bologna, Venice, Rome, Trieste, Florence. Ne ishem ne pritje. Ne Brindizi, aty mbriten edhe arbereshet. Anijet e mbushura me shqiptare mberijne ne portin e Brindizit. Ishte nje pamje e trishtuar. Te rinj, femije, te pa ngrene, zbathur, qarje femijesh, te gjitha te filmuara dhe te fotografuara,
.
E me pas me ftesen tone zoti Ramiz Alia mbėrrin ne Amerike me 22 Shtator 1990 e qendron deri me 28 Shtator 1990
.
Ramiz Alia ishte i shoqeruar ne New York nga ministri i jashtem Reiz Malile, etj,etj
Si menyre te maskimit te qellimit te vizites, R. Alia vetem nepermjet ndihmes tone merre pjese ne 27 Shtator (vetem per dy ore) ne Samitin e Kombeve te Bashkuara New York ku u fol per te drejten e femijeve.
Me 23 shtator te 90-tes ishte tryeza e pare e bisedimeve me Ramiz Aline ne New York.Thelbi i ceshtjes politik i vendosjes se pluralizmit demokratik ne Shqiperi dhe marredhenieve diplomatike Washington Tirane
. U pershendetem
Profesor Isuf Luzaj njihej qysh para pese dekadash me zotin Alia
. Profesori Luzi mori fjalen: Zotrinj! Megjithese vendi ku ndodhemi nuk eshte shume i per shtatshem, e quaj nje detyre, ti shfaq Profesor Pilincin. Falenderimet e mija, kjo nisjativ bujare nuk eshte nje cilesi personale e Plincit. Kjo eshte nje ndjenje e trasheguar, nje tradite patriotike e familjes se tij. Te gjithe ata qe jane mare me levizjen kombetare e dijne qe shtepija e Pilincave ne Korce e Podgorie, ka qene cerdhe kryesore e levizjes kombetare
,Patriotet shqiptar ne mergim dhe me firmen time i kemi dhene titullin: profesorit, Pellump G. Pilinci, Misijonar Demokracise se Rilindjes se trete Shqiptare.
Atehere na, le te fillojme qe tani ta mbjellem dhe ta korren e ta gezojne shqiptaret mbase njezet vjet
.Mos u zemero nga keto fjale zoti Alia sepse ate te vertete qe nuk e kupton sot ne kete tryeze do ta kuptosh me vone ndofta shpejt, planin tone te pregatitur nga profesor Pilinci me koleget e tij Intelektuale Amerikan
.
Flet zotit R. Alia: E para e punes jame teper i gezuar dhe i lumtur qe takohemi pereseri me ju profesor Luzaj. E dyta, per sa i perket zarfit dhe leters do te thosha nje cike keshtu:- mua me dergonte leter profesor Pilinci e me thoshte si te veproja
. Letra ka ardhur me daten 25 janar. E hapa. E lexova me kujdes dy a tre here ne dite, e gjykova te arsyeshme dhe e njoftova profesor Pilincin dhe ftesen e pranova. Ja dhe sot gjendem midis jush, midis patriotve,.
Profesor Luzaj buzeqeshi ftohte. Alia me dinakrin e tij te hershem ngrihet ne kembe me nje qeshje te fshete (cinike)
, tha se: une e dija se patriotet jane me zemer te madhe. Takimi i sotem dhe ne vazhdim me ju gojarisht me dha lehtesine, qe kemi ne mes nesh edhe profesorin e merituare Luzaj. Une nuk mund te humbisja rastin qe te mos takoja te pakten dhe nje minut per kete patriot dhe misionar te demokracise perndimore amerikane, profesor Pilincin, pra deshiroj ta perqafoj e ta puth ne balle per mision e tij kombetar. Une unk thashe asgje. Profesor Luazj i nervozuar i thote Alise se Pilinci te shumta atentat et edhe perpjekje per ta vrare. Tre here i plagosur nga tiranija e kuqe-serbe dhe sot ju doni ta puthni ne ball!, Ne u detyruam qe se bashku te punojme me ju sepse populli dhe Shqiperia jone eshte ne rrezik dhe ne rruge kryq
. z .Alia: Po mire me fal, me fal, jame dakord me ty profesor Luzaj. Po eshte e vertete. Po po po
.une pikerisht ketu doja te dilja. Po mire o vellezer. Shiko! Dakord jam me ju,domethene e kam ketu, ketu letren e profesor Pilincit, Me shkruante ne leter se nuk do te permendim te kaluaren e Enverit
. etj.etj
.
Flet zoti Limos Runa i cili ishte prezent ne ate takim: zotrinje na nuk duam qe ne Shqiperi te perserisni ate qe beri Enveri per 40 vjete, vrau femij, te moshuar, vrau ate popull fukara
. Na nuk duam lufte civile, te vritet vellau me te atin. Bolle na kini vrar! Vellaun tim te vogel 15 vjecar e vrate ne mest te Vlores
.
I nisur nga cfare po ndodhej ne ato pak minuta te nxehta them; Profesor Luzi, zotit Runa, ju lutem!: Plaget e vjetra leri, se cfare u be me intelektualet e patriotet, (penda e historjaneve ate pune kane)
, E ju drejtova, zoti Alia :Te pergezoj nga zemera, duk ju uruar fitoren-historike, ndalimin e luftes civile ne 2 Korik, dhe ne vazhdim pune te mbare e arritje te metejshme ne interes te popullit te kombit Shqiptar
, ne dhe ju zoti (Alia) sa me pare duhet hedhur drite mbi ate popull dhe Shiperin time
. Renia e Murit te Berlinit na ka krijuar kenaqesine te jemi se bashku, sepse dje Enveri na quajti armiq po sot ne kete toke te bekuare gjendemi balle per balle ( sy per sy ) me ju, zoti ( Alia ), Kriza politike po vazhdon, dhe munde te shkase
, agjentura ( serbo-greke ) do te organizohet me ata shqiptar te xhaketave te vjetra-bolshevike (spiun) ne jemi te shqetesuar se kjo krize mund te acarohet dhe te kaloj ne lufte civile, sepse Shqiperise Meme po i shkeputen bijte dhe bijat e saja, intelektualet everte, ata te urritur, te ushqyere me tollona, ata drejt nje shteti te huaj, pa e ditur se kush do ti presi
, nese une kujtesen do ta coje dy muaj me pare pikerisht ne muajin Korrik-Gusht nuk do te doja ne kete tryeze, ato skena rrenqethese dhe teper te dhimbeshme
. Nje armate e tere anijesh, ne mezin e tyre anijet italiane Appia, Grecia Espresso, tragete greke, anije franceze, prisnin ne portin e Durresit per te ngarkuare 8000 shqiptar,
ata duke pare se si shoket qe kishin ne krahe binin ne det per tu bere ushqim per peshqit dhe per te mos u gjendur me kurre, duke pare, qarje femijesh, gjakosur, rrenkime, te pa para ne historin njerzore!.. Ju lutem te mbajme nje minut zi
. Profesor Luzaj loton! Ramiz Alia perqafon prefesor Luzaj dhe kethen koken nga mua, (syte e Alise me lote)
., R.Alia: Epo nuk ishte kaq e thjesht 40 vjete me Enver
, keshtu jo, jo, jo pse beni sikur se dini? Ju, profesor Luzaj keni qen bashke me Enverin ne Paris
. Une sot gjeta rastin ti them lirisht dhe qart mendimet e mija te mbyllura te viteve te shkuara
. Po, po jam dakord me planin e profesor Pilincit, do ta thosha keshtu, ne thelb duhet medoemos, ruajtja e sekretit fjalet, plani etj.etj
.
Te nesermen me 24 shtator 1990 ambjenti i dhomes dhe i tryezes se pales se Tiranes zyrtare ishte i ngrohte!. Une filloj: Z.Alia marredheniet diplomatike midis Amerikes e Tiranes jane te ngrira qysh prej 16 shtator 1939, 51 vjete. Sot eshte koha te diskutojme per shkrirjen e akujve te diplomacis Tirane Washington..Ramiz Alia: Po si te behet per shembull, ne thelb ju keni te drejte, si te behet kjo?
. Profesor Isuf Luzaj: Sigurisht eshte planifikuar cdo gje. Jane ne rruge te mbare per rivendosjen e marredhenieve diplomatike dhe se shpejti do te kini lajme te mira me viziten e pare te profesor Pilincit ne Tirane. Ju do te jeni ne djeni per shume gjera
. Une:- Po zoti Alia ne i kemi te gjitha mundesit dhe askush nuk mundet te na pengoje. Ne jemi atje ku duhet dhe cfare themi do te behet. Neve nuk na ka shpetuar dhe shpeton asgje kur behet fjale per interesat madhore te Shqiptareve. Zoti Alia! Ne e dinim se si flinte dhe cfare hante Enveri, edhe si flini e cfare beni ju zoti Alia
.Alia qesh me zerin e holle. z.Alia tha: Po vila e ambasades amerikane eshte gati, me fal qe po bej keshtu, po po gati
. Profesor Luzaj shikon edhe qesh.
Tryeza e bisedimeve prej gjasht-ditesh ne New York. Z.Ramiz Alia, hodhi idene qe ai te ishte themeluesi dhe hartuesi i partive te majta e te djathta
. Alia na vuri ne djeni per pese parti dhe per gjashte persona
. zoti Alia, donte qe te qendronte ne pushtet edhe disa vjet
.Nisur nga cfare po ndodhnin ne Shqiperi, te shoqeruara edhe nga bisedimet qe patem prej gjasht dite me zotin Alia, ne rame dakort, dhe pranuam me nje kusht. Vendosja e pluralizmit demokratik dhe e emerimit si President dhe Jo Sekretar i PPSH
,dhe pa u vrare asnje shqiptar, rrezimi i bustit te Enverit dhe emri i tij te mos egezistoj
.Ne i dinim shume mire punet dhe planet e Alis, por ja donte puna qe benim sikur sdimim gje
, Ne rame dakort me z.Alia qe ai te ishte ne pushtet si President deri ne funde te Mars 1992
, Po rame dakort qe ne, te vendosnim per parti. Kryetar do te vendosim ate qe duket me i pershtatshem, po ashtu dhe presidenti i ardheshem Demokrat
. Me pak fjale sqaroj, se z.Alia na dorezoje ftesen dhe nje zarfe
.
Me ftese te z. Alia une nisem me mision zyrtar ne Tirane prej 23 Nentor 1990 deri ne 27 Nentor 1990. Per here te pare kethehem ne vendelindjen, ne atdheun tim
.Ne bisedat qe patem tre dite; Alia me shpjegoi qarte hollesi ( si pase tij ) per intiligjencen e 6 personave
, ne ishem ne djeni per dosjet e personave ne fjalee partite e Ramizit : PS Fatos Nano, PD ( 1 ) Gramoz Pashko, ( 2 ) Sali Berisha, PR Sabri Godo, PSD Skender Gjinushi, PAD Neritan Ceka
.
Pra une kerkova PD-ne dhe dr. Sali Berishen
Alia me tha se profesor Gramoz Pashko eshte ekonomist i mire etj.,etj
.Pergjigjja ime ishte JO: z.Gramoz ishte i mire dje per Enver-Josifin dhe ndofta per Ju zoti. Alia, ju e dini, mire se ne i dime dosjet e te gjitheve po dhe keta te te quajturit nga Ju, politikane intelektual Po iu themi sic ua kemi thene edhe me pare: Ka ardhur koha ta themi me ze te larte shqip (troc) nuk mundem te pranoje per Pashkon. Ne dime hollesisht dosjen e babes dhe te tij. Po ashtu shtepia Pashko, (vila) e grabitur, cerdhe greke. Gramos Pashko disa dite me pare ne nje telfonat me antishqiptarin e terbuar Geixh, greko-amerikani (Geixh eshte prej llumit te shoqerise greke),Gramozi-Geixh dhe te te tjere qe do te mbine si kerpudhje, te cilet do te shfaqin hapur pretendimet territoriale mbi verioepirin
,Nuk ka Verio Epir , por ka Epir; zotni Alia
Te nesermen rame dakord per doktorin . Une urgjent deklarova ne televizion
.25 nentor 1990, diskutuam per mjafte intelektual. Cfare shprese do sjelle ne ditet e ne vitet e ardheshme Sabri Godo, nje ish komunist misioner-serb. Ne Kosove ai ka lene gjurma gjaku, po ashtu me mision ne Veri te Vendit me zi se ne Kosove. Keshtu do sillni shqiptareve ditet e shprese se madhe? Ju duke me ofruar ato xhaketa te vjeteruara, te gjakosura e te konsumuara? Te nesermen ne 26 nentor 1990, ne oren 4.30 ne pallatin e operave dhe baletit shume njeres intelektual dhe te thjesht sigurisht se Ramizi Alia e kishte organizuar
.fjala ime ishte; vellezer shqiptar do te jeni te lire do te kini shume partira te majta e te djathta se shpejti do te dale dhe ne publik emeri i partise partia demokratike kryetar Doktor Sali Berisha dhe mbase 2 vjet, presidenti i ardhshem po doktor Berisha, pyetje te shumta,
Nje person me fytyre pa rudha, mustaqe te zeza, te gjata, me kapele republik, me tha:- populli dhe Shqiperia ka nevoje per nje ekonomist dhe jo, jo per doctor. E kuptova se fliste me gojen e Alise. Fytyre njohur, fytyr artisti. X-sit- une i them- popullit i duhet doktor dhe jo ekonomist. Jane te filmuara e te regjistruara, edhe fytyra e artistit te filmave
.do te jete ne faqen e Librit 600 faqesh
E keshtu me radhe, misioni i vizites se dyte tre ditore ne 14-17 Janar 1991
.Misioni i vizites se katert gjashte ditore me 21-27 dhjetor 1991
Mision i vizites se trete pese ditore, 20-25 qershor 1991. Ne bisedimit tona prej pese dite zoti Ramiz me shpegon situaten e tij politike ku ndodhej
.Une njoftoj per Situaten Diplomatike. I tregoj R.Alise se mbas tre dite vjen ne Tirane per vizit, 28 Qershor 1991, sekretari i shtetit amerikan Secretary of State James A. Baker po ashtu vjen dhe ambasador i ri ne 21 dhjetor 1991, William E. Ryerson
.
Misioni i peste, dhjete ditor me 9 Marse 1992 deri ne 19 marse1992. Zoti Alia sot eshte dita e fundit e takimit tim me ju si president
.Sigurisht se ju jeni shefi i partive edhe i personave qe ti emerove
, Takimet tona do te jenet te shpeshta ne Shqiperi dhe jashte saje,
.pavarsisht per krimet dhe gjakun e derdhur 40 vjet me Enverin
. sot kini meriten e madhe. Ju me ndimen tone e mbrojtet Vendin nga lufta civile dhe nga gjakderdhja
. E lejove pluralizmin politik pa u vrare asnje shqiptar
. Une ju uroje nga zemera per punen e mire qe ju kryet, per 2 Korrikun 1990 dhe deri ne fund te Mars te 1992,
, por kini edhe shume pune ne vitet e ardhshme. Ju duhet te therrisni intelektualet e vertet dhe jo ata intelektuale qe bien ere (serb- grek )
. Ju pershendes per inteligjencen dhe kulturen qe do te jepni doreheqjen me 1 Prill si nje lider amerikan
.
Ngjarjet rodhen e me ftesen e Presidentit Sali Berisha,
pavarsisht ne kishim mision per te vajtur,
tre dite 14 Maj 1992. Vet i pest gjendemi ne bisedime me president Berishen per 3 ore. Te nesermen takim me kryeminister Meksin per 2 ore dhe kryeparlamentarin Arbenorin per 1 ore e 30 minuta
Zoti Berisha, Ambicia e Topit eshte me shume me e forte se sa ce kujtoni ju
. ai i kurdisur prej atyre qe ti i morre nga rruga dhe i emerove deputete e ministra. Ata ishin te hicit i bere me pasuri dhe me vila
, ata sot jane gati te te vene litarin ne fyt
Cfare shprese do te sjellin nderkombetaret, diplomatet e zyrtaret e huaj? Tipa sekseresh ven e vijne ne PS-PD. Dalin neper konferenca shtypi te japin udhezime e porosi, ligjerata-xhepi, per te mbushur xhepat e tyre privat
Bejne edhe vleresime publike, i bejne reklame here PD-se, here PS-se
..Po kur nje ambasador i nje shteti te huaj del ne podiume e tavolina, me te ngrena e te pira, birra e qofte, ku e ze dreka nuk e ze darka, keta sekser ambasador po e cojne Vendin ne prag te luftes civile. Kjo do te thote se ata ka dale jashte mandatit te tyre diplomatik dhe kane marre rolin e nje sekseri. Keta tipa ambasadorsh thyen rregullat dhe normat diplomatike, nderhyrje ne punet e brendshme te Shqiperise
. Po te ndodhte kjo ne Amerike do te shpallshin persona non grata
. Sa per sekseret e tjere si: Pack, Daul, Wollfarth
, ilaci magjik eshte euro dhe dollari
. Fajtoret pavrasisht kush jane do ti veme para pergjegjesise, kudo qe ata te jene aty ne burg ne Shqiperi do te jene.
Zoti Berisha, Ju pretendoni se te huajt tipat e atyre qe thame me larte i paska zene meraku i madh per liri e demokraci, do me thene edhe te na perjashtojne nga NATO dhe nga BE. Keta halabak, llumi i Evropes Lindore leshojn mesazh:- verini gishtin kokes se po rrezikoni te ardhmen e Shqiperise..!
Zoti Berisha, mund te ndodhin gabime, faje apo edhe krime
, por duke i gjykuar ne kompleks ngjarjet politike-shterp, jo vetem ato qe kane ndodhur ne PD-PS, por kombinuar me keta nderkombetaret
.. shihet qarte se po luhet ne menyre te turpshme me fatet e shqiptarit dhe Kombit. Urgjent se bashku duhet te ndalojme kete kasaphane
.! Une si politikan me eksperienc amerikane ndihem i detyruar tju paralajmeroj juve ashtu dhe zotin Rama se po beni me shume gabime nga cju lejohet. Juve keni hyre ne nje rruge pa krye. Rama shkruan pralla dhe ju vetlevdime imagjinare.
Ne shqiptaret jemi me mijra vite ne Europe dhe kemi nje histori te lashte
. Ne shqiptaret jemi me Amerike qe prej vitit 1879
Le te shmangim, luften civile ashtu sic e shmangem me Ramiz Aline. Celsin e kemi ne
Letra do ti behet i njofur publikut mbare shqiptar.
Prof.Dr. Pėllumb G. Pilinci
-
-
E tmershme. Pellumbi e paska rezuar komunizmin. Edha pa gjake derdhje. C'fare buri.
O Bamo, ne shqip ia shkrunte urdhnat per Ramizin ky Pllumi apo anglisht?
Ku i gjen keta t'lodhun pash nderin.
-
-
Po mire atehere ...
-I lodhun ky Pilici , i lodhur Sheshori , i lodhur Gjinushi , i lodhur Azemi (Hajdari) , i lodhun Biberaj , i lodhun .....Zef brozi , i lodhun .....e shume te tjere qe kane deshmuar se Salen e futi ne polatike vete Ramizi me Nexhmijen ........
Vete mbledhjet e kohes se Partise se Punes nga 1988-1990 , jane gjithashtu te lodhuna ....
Gjithe drejtuesit e partive poltike dhe ata qe vendosnin kane qene pinjolle te familjeve te perkeledhura nga monizmi apo komuniste dhe afer udheheqjes se kohes ...
Po mire atehere na trego kush qenka i palodhun qe ta degjojme dhe lexojme dhe pastaj te besojme
-
Regullat e Postimit
- Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
- Ju nuk mund tė postoni nė tema.
- Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
- Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
-
Rregullat e Forumit
Krijoni Kontakt