Qendisje e realitetit shqiptar :
• Shinasi Rama
Në disa shkrime të ditëve të fundit, e veçanërisht në “Punë Batakçinjsh” të botuar në gazetën Korrieri, z. Fatos Lubonja ka vënë në dukje se problemi themelor me të cilin përballet shteti shqiptar është problemi i kriminalizimit të parisë së Tiranës dhe lidhja në kërthizë që kjo pari ka me krimin e organizuar. Për Lubonjën, edhe pse segmentet politike të parisë grinden publikisht e në media, paria e Tiranës është shumë më kohëzive thjesht sepse elementët që i mbajnë krahët e parisë të lidhur bashkë janë influenca e jashtëzakonshme e krimit të organizuar, interesat e saj të ngushta ekonomike e politike, si dhe mbi të gjitha, mendësia kriminale e vetë parisë. Shembulli që përdor z. Lubonja për të ilustruar tezën e tij është shitblerja e kalimi dorë më dorë e ish-Taivanit, sot një lokal kumari tek Shallvaret nga njëra palë e parisë tek tjetra e anasjelltas thjesht me qëllime përfitimi personal. Ndërsa shembulli është shumë domethënës, dhe unë pajtohem plotësisht me analizën e z. Lubonja, mendoj se kjo dukuri ia vlen të analizohet edhe për disa aspekte të tjera, e veçanërisht për rolin qe luan ky kriminalizim i gjithanshëm i parisë në dështimin e shtetit shqiptar dhe në kapjen e tij nga bota e krimit përmes vetë strukturave politike, ekonomike e shoqërore te parisë.
SHTETI DHE KRIMI I ORGANIZUAR
Shteti normal është kundërshtari më i rreptë i kriminelit dhe armiku i pakompromis i krimit të organizuar. Në një shtet normal, ligjet dhe strukturat janë formuluar e ndërtuar në mënyrë të tillë që jeta, nderi, pasuria, mirëqenia e qytetarëve si dhe rregulli shoqëror të mos cënohen nga askush. Shoqëria normale jo vetëm i respekton këto norma e rregulla, por gjithkund kriminelët dënohen e humbin të drejtat bazë e shpesh edhe jetën. Megjithatë në shtetin shqiptar, siç del edhe nga shembulli që sjell z. Lubonja, vërehet se sjellja kriminale nuk është e kufizuar, e paorganizuar, apo e dënueshme. Në fakt, e kundërta është e vërtetë. Ajo që del nga analiza e tij por edhe nga shumë të tjera, është se kapja e hapur e shtetit shqiptar nga bota e krimit, legjitimimi i sjelljes kriminale, pranimi nga ana e shoqërisë e kësaj sjellje kriminale si normale, dhe kriminalizimi fund e krye dhe i padiskutueshëm i parisë dhe i institucioneve të shtetit janë thelbësore për realitetin shqiptar. Duke qenë se shteti nuk iu jep zgjidhje problemeve të tyre, individë dhe shtresa të tëra të shoqërisë i janë drejtuar dhe i drejtohen botës kriminale, tolerojnë sjellje kriminale dhe bëhen bashkëfajtore në krimin e parisë. Duke i zgjidhur problemet e tyre imediate si individë, ato e shkatërrojnë fabrikën e shtetit dhe të instituticoneve si dhe dëmtojnë rëndë mundësitë e tyre për një jetë normale në të ardhmen.
Si shembuj të njohur të kapjes së shtetit nga krimi i organizuar mjafton te përmenden 400,000 ndërtimet pa leje, dhjetëra, mijëra vajza që shiten rrugëve të botës, plakat qe arrestohen për rritje droge, fushat e mbjella me kanabis, katundet që ruhen nga bandat e armatosura, motelet e hotelet e prostitucionit, 40,000 te droguarit ë Tiranës, 20,000 shqiptarët që janë në burgjet e botës, grabitja e hapur dhe sistematike e pronës shtetërore, shkalla marramendëse e informalitetit në ekonomi që shkon deri në 70%, ryshfetet që merren nga gjykatësit e zyrtarët, shitblerja e posteve zyrtare, deputetët që arrestohen ‘gabimisht’ me thika e kobure apo politikane që vdesin rrugëve, pasi dalin nga motelet me sekretaret, politikanët që gdhihen në fund te mandatit më disa milionë euro pasuri ‘të fituar në bursë’ dhe në fund, por jo më e fundit, numri ne rritje i kriminelëve, të akuzuarve, vrasësve me pagesë, i hajnave dhe i gangsterëve të deklaruar edhe si eksponentë të politikës nga të dyja krahët e parisë së Tiranës.
E natyrisht, shembujt e korrupsionit e të kriminalitetit, të vjedhjes dhe të shfrytëzimit të paskrupullt të shtetit e të shoqërisë nga ana e parisë janë të panumërt. Këtu mund të përmendën privatizimet, gomonet, piramidat, viti 1997, bandat e shumta, Gërdeci, Kinostudio, Taivani, Porto Romano, Fazlliçi, pallatet e Tiranës, Jala, e më radhë. Të gjithë këto shembuj shërbejnë për të ilustruar qartë se shteti nuk është normal por se është një shtet i kapur dhe i dështuar, se krimi sundon dhe se paria e Tiranës është vegël e krimit te organizuar.
Një shembull shumë domethënës por për të ardhur keq i këtij kriminaliteti të gjithanshëm ishte edhe falja me aq ceremoni e pompe ë ndërtimit të paligjshëm të vilës së z. Ismail Kadare nga ana e qeverisë. Do të ishte njëmijë herë më mirë që qeveria shqiptare ta kishte blerë një vilë mbretërore apo private dhe t’ia bënte dhuratë, apo te ndërtonte një vilë të re posaçërisht për të e kudo tjetër që mund të ndërtohej, se sa ta shtynte shkrimtarin e njohur që të bëhej bashkëfajtor në këtë krim; z. Kadare herët a vone, më zë apo në mënyrë të heshtur do të duhet që ta falënderojë shtetin për faljen e vilës së tij të paligjshme. Atëherë, edhe ai do të bëhet bashkëfajtor në krimin e saj.
Nuk ka fare dallim midis palëve të parisë se sa janë te lidhura me krimin e organizuar. Dallimi thelbësor është se nëse PD e kontrollon botën kriminale më dorë të hekurt, PS është e kapur nga bota kriminale. Sali Berisha i kontrollon strukturat e krimit vetë apo përmes familjes së tij. Udhëheqja e PS-së është të kontrolluar nga krimi ose përfaqësues të familjeve janë në politikë për të mbrojtur ato interesa.
Por ky dallim zbehet e bëhet i parëndësishëm kur të gjitha palët shihen ashtu siç janë, pjesëtarë të segmenteve të parisë së Tiranës, klane e individë të pasuruar përmes politikës dhe që sillen e veprojnë si instrumente të vetëdijshme të krimit të organizuar, qoftë si ushtarë, qoftë si shefa të strukturave të tilla. Për të kuptuar këtë lidhje simbiotike të krimit me politikën duhet analizuar ajo që ndodhi gjatë sistemit të kaluar, sepse atje janë edhe disa nga shkaqet kryesore të kriminalizimit të sotshëm të parisë së Tiranës.
ORIGJINAT E KRIMINALIZIMIT TË SHTETIT DHE TË PARISË SË TIRANËS
Në thelb, origjinat e kriminalizimit të shtetit e të parisë në shtetin shqiptar janë katër. Ka edhe shkaqe të tjera, por këto janë më kryesoret dhe ia vlen të qëmtohen me kujdes, edhe pse shkurtimisht këtu.
Së pari, shoqëria shqiptare doli nga sistemi i mëparshëm thellësisht e kriminalizuar në të gjitha nivelet. Kriminalizimi, korrupsioni e zvetënimi ishte më pak i dukshëm nga paria, tek intelektualët e tek njerëzit e thjeshtë. Sa kohë që kishte shtrëngesa, paria e intelektualët vepruan në mënyrë makiavelike. Sa u zhdukën shtrëngesat, paria e tregoi fytyrën e vet të vërtetë dhe ajo ishte shumë e pakëndshme. Natyrisht që kishte një shtresë të madhe kriminelësh ordinere, për të cilët kjo lloj sjelljeje ishte normale dhe për të cilët shkatërrimi i shtetit ishte edhe çlirimi i vërtetë i tyre. Pra, pavarësisht nga rruga nga e cila erdhën, si paria, ashtu edhe keqbërësit ordinerë, për shkak se ndanin të njëjtën mendësi, përfunduan në të njëjtin predikament. Një element i rëndësishëm që e shpjegon këtë shkrirje të natyrshme të parisë me llumin e shoqërisë ishte edhe struktura e ndryshuar e marrëdhënieve shoqërore gjatë sistemit të kaluar. Për shkak të varfërisë së thellë, proletarizimit ekstrem, mungesës së materialeve e produkteve, nevojave në rritje, e me radhë, shoqëria nga poshtë-lart e nga lart-poshtë, zhvilloi mekanizma të komplikuar, por shumë efektive për zgjidhjen e problemeve të tyre jetike, si b.f., përmes tramit e shkëmbimit të mallrave të vjedhura, punës vetjake në orarin e punës, përdorimit të mjeteve e të pozicionit për interesa vetjake, deri edhe favoreve seksuale e me radhë. Gradualisht, hajnia, mashtrimi, zvetënimi e korrupsioni u bënë mënyrë e nderuar apo e pranuar jetese nga shoqëria e nga paria e Tiranës dhe zhveshja e shtresave të gjëra nga sistemi i vlerave morale normale ishte e frikshme. Rrënjët e ‘kapitalizmit’ ekstrem shqiptar të derisotëm, duhen kërkuar pikërisht në marrëdhëniet shoqërore që u zhvilluan gjatë kësaj periudhe. Shoqëria iu përgjigj dështimit të shtetit të atëhershëm duke zhvilluar një sistem të tillë, mjaft efektiv të ekonomisë informale, ku gjithçka e kishte një çmim dhe ku gjithkush e dinte se çka i kishte borxh tjetrit. Shoqëria u transformua në një rrjetë merimange ku të gjithë vareshin nga njëri-tjetri dhe i ruheshin shtetit, që në fakt ishte dorëzuar para kësaj mendësie.
Së dyti, duke qenë e vetëdijshme se shteti i konsoliduar është armiku kryesor i pasurimit të saj, paria e Tiranës dhe intelektualët që iu bashkëngjiten asaj (dhe hajnat e cubat e transformuar në militante, natyrisht) e bënë si detyrë parësore shkatërrimin sistematik të shtetit. Shteti ishte pengesa, edhe duke mos qenë më ai shteti terrorist, prapë frika se mund të rindërtohej nga dikush e dikur e bënte parinë të ishte e vëmendshme karshi çdo përpjekjeje për fuqizimin e tij. Duke qenë e zvetënuar deri në palcë, paria e Tiranës nuk mundej e nuk mundet me pranue që shteti të arrinte ta shtrëngonte parinë, të vinte kufizime në pasurimin e saj, ta taksonte, ta dënonte, ta kontrollonte e ta mbante parinë nën fre e të ndërtonte një shoqëri normale. Kështu që paria e Tiranës ka luftuar e lufton me shumë konseguencë kundër forcimit të shtetit, të cilin e sheh si një të keqe të domosdoshme; asaj i duhet një shtet i dobët por në shërbim të saj, një shtet që kap hajnat e xhepave por që nuk prek peshqit e mëdhenj. Ajo do të vazhdojë që të luftojë kundër shtetit efektiv edhe në të ardhmen me të gjitha fuqitë e saj.
Së treti, tregu i pakontrolluar dhe i painstitucionalizuar, kapitalizmi pa kufij, e mbi të gjitha, liberalizmi u bë ideologjia e preferuar e parisë, jo vetëm pse ishte ajo platformë e ndërtimit të shtetit që këshillohej nga të huajt, por mbi të gjitha, sepse ajo platformë i përshtatej dhe i përshtatet interesave të saj jetike. Në thelb të liberalizmit qëndron një shtet i dobët. Ndërsa sipërmarrësit që vinin nga shtresa e proletarëve të djeshëm u turrën të blinin e të shisnin mallra nga e gjithë bota me para në dorë, paria e përdori liberalizmin si një instrument të fuqishëm ideologjik, për të justifikuar shpërbërjen, rrënimin e vjedhjen sistematike të shtetit dhe ruajtjen e pasurisë së saj nga shteti e nga shoqëria.
Së katërti, një popull që kishte vuajtur aq shumë nga një shtet i mbrapshtë gjatë kohës së sistemit të mëparshëm, nuk kishte se si të dyshonte në sjelljen e mbrapshtë por të qëllimtë të parisë për shkatërrimin e shtetit. Shkatërrimi i shtetit dukej si objektiv normal e parësor për të gjithë. Në fillimet e tranzicionit, shkatërrimi sistematik dhe i tërësishëm i shtetit ishte dukuria më vrastare dhe më e dhimbshme që mund të përjetohej. Ndërsa paria e Tiranës, dhe ato 1500-2000 vetë që e dinin mirë se ç’ishte shteti i së ardhmes ishin pjesë integrale e saj, u turr që të pasurohej vetë, pikërisht dukë përdorur dijet e fituar në kurriz te shqiptarëve e me paratë e tyre për ti skllavëruar ata, shqiptarët e thjeshtë prenë pemët, mollët e hardhitë, shkulen edhe vidat e fundit nga tornot e makinat dhe i shiten për hekur nen duartrokitjet e parisë sunduese. Shumë shqiptarë u turren në emigrim dhe ndërsa shumë prej tyre e gjetën veten dhe më shume vuajtje u integruan si njerëz normale në një shoqëri normale, shumë te tjerë, pa atë përgatitje qytetare e nivel vlerash, atje e gjetën veten të përballur me shtet shumë efektiv dhe që për më tepër i kishte vënë shqiptarët në shënjestër. E vetmja mënyrë për më mbijetuar, për shumë nga këto individë që kishin një të shkuar jo të pastër, ishte kriminalizmi e pasurimi përmes krimit. Me prostitutat ne qoshe të rrugës, me qesen e drogës në një dorë e koburen në dorën tjetër, këta u turren “me u pasuru” më çdo kusht. Njëlloj si paria e Tiranës edhe këta, nuk kishin kurrfarë skrupujsh morale e njerëzorë, shumë bënë atë që dinin, atë gjë që deri dje e kishin bërë në forma të tjera. Dhe ato që nuk përfunduan në varreza e burgje, u kthyen në shtetin shqiptar ku u benë mbështetësit kryesorë të politikës së parisë ë të partive të saj.
Tërheqja e politikës nga krimi dhe ajo e krimit nga politika ka qënë gati magnetike. Asgjë nuk e nxori në pah kriminalitetin e parisë, as veshja si oficerë e kuadro e hajnave me patente, as gradat e postet që iu dhanë banditëve të rrugës e vrasësve ordinerë, as tolerimi e bashkëpunimi midis strukturave të partive, udhëheqësve të tyre e gangsterëve të lagjes, se sa kriza e thellë e vitit 1997. Në atë kohë u pa qartë se pa mbështetjen e krimit, paria nuk kishte fuqi te kontrollonte shoqërinë. Aleancat e deriatëhershme u çimentuan dhe kanë vazhduar qe të përkufizojnë sjelljen e parisë. Banditët u bënë bodigardë, shefa informalë kuadri, drejtuan komisione zgjedhore, përcaktuan se kush zgjidhet e disa u bënë edhe figura të shquara politike, bile po botojnë edhe kujtime te shkruara nga shkrimtarë te blerë. Dhe kjo gjendje është e konsoliduar dhe vazhdon e pandryshuar te mbysë shpresën për një shtet të shëndoshë, edhe deri më sot.
A MUNDET QË PARIA E TIRANËS TË NDËRROJË RRUGË?
Shqiptarëve iu duhet një shtet disi i forte, për aq sa i kemi kushtet e mundësitë. Mbi të gjitha, shqiptarëve iu duhet një shtet normal, i ndershëm, në shërbim të qytetarëve, që ruan rendin, që nderon të ndershmit e dënon krimin. Mirëpo, më këtë pari që është në Tiranë, kjo nuk ka gjasa që të ndodhë. Paria e Tiranës është e lidhur në kërthizë me krimin e organizuar, me të paligjshmen, me të pandershmen, me vjedhjen e me shkeljen e ligjit.
Prandaj kjo që po ndodh nuk është thjesht pune batakçinjsh, si e përkufizon z. Lubonja por shumë më tepër se kaq, sepse si rrënjët ashtu edhe pasojat e kësaj lidhjeje të parisë me krimin shkojnë thellë. Lidhja e parisë më botën e krimit është një nga aspektet më të frikshme të tranzicionit dhe nuk ka aspak gjasa që kjo lidhje do të këputet. Mbrapa çdo figurë qendrorë të një klani të parisë, qëndrojnë vrasësit e hajnat e gatshëm për ti zënë vendin “shefit” e për ti ngrënë kryet. Këto nuk dine rrugë tjetër, nuk njohin sjellje të tjera, dhe nuk do të pranojnë shtrëngesat që vijnë me një shtet të konsoliduar e të qëndrueshëm. Prandaj edhe paria duhet trajtuar ashtu si është, një shtresë kriminale, në shërbim te krimit, që mbijeton në sajë të krimit dhe si kancer i shoqërisë shqiptare. Faza e tanishme është edhe me tragjike, sepse nuk kemi më një aleance të thjeshtë të parisë me krimin, por kemi parinë që prodhon krim dhe krimin që e riprodhon e fuqizon parinë e Tiranës.
Krijoni Kontakt