Ne radhe te pare une e hapa kete teme per te mesuar dhe une prej jush, sepse nuk jam i qarte se si funksionojne kishat.Por nje gje jam i sigurte se kisha sjqipetare ortodokse kurre nuk ka qene shqipetare por grke.kur u nda Roma shqipetareve i takoi ashtu si dhe grekeve te jene ortodokse dhe te te njetit model greke, ne ta kohe nuk kishte shqiperi.Si gjuhe ishte gjuha greke pasi gjuha shqipe nuk kishte alfabet, pra nuk shkruhej.Historikisht shqipetaret kane shkruajtur latinisht dhe grqisht.Tashme qe mesuam te shkruajme shqipe, po perdikojme shqip, por kjo nuk do te thote se e bejme prej autoqefalise.Ska lidhje kjo.Nese besimi ortodoks eshte model grek ku qendron e keqja ketu?Dhe shkrimi qe perdorim ne eshte latin, perse nuk ke ndonje shqtesim per kete ceshtje ti?Numerimi eshte arab perseri ti ske problem.Pra ti ke shqetesim greqine. Ti kerkon te besh politike?Sorry.Ore mendoni te na shpikni nje ortodoksi shqipetare ju, se po na cuditni tashti.Katolicizmi eshte nje model i Romes , poper kete perse nuk keni problem ju? islamizmi eshte model Turk por qe po zevendesohet me modele te Iranit.Perseri nuk ka probleme tek ju.Po jo mor cuna se bota nuk meund te shpike cdo gje sipas stilit te vet.Dhe shahu, dhe futbolli dhe matematika dhe fizika , kimia jane kotributete te popujve te ndryshem dhe pervetesohen nga te gjithe.Kisha ortodokse e shqiperise eshte e modelit grek, kerkush nuk mund ta mohoje kete, as ta zeje ne goje se behemi qesharak.Cfar ka shpike Njutoni eshte e Njutonit dhe kerkush nuk mund te thote se e kam dhe une modelin tim te "Ibrahimit"te barabarte me te Njutonit.Ne shyqyr qe u beme shtet, me breke neper kembe, pasi kurre nuk mesuam te administrohemi nga percarjet dhe mungesa e civilizimit, ti po na thua se paskemi dhe nje model kishe tonen.Asgje skemi tonen ne , pevecse kanunit te Lekes se Dukagjinit.Krihterimi jone erdhi ne menyre natyrale nga jugu drejt veriut nga apostujt si Shen Pali por stili i kishes ne ortodokse u be ashtu si u vendos ne ate kohe, kur u nda perandoria romake ne te lindjes dhe te persndimit , ku jugu mbeti ortodoks i modelit grek dhe veriu, vone ne 1045 si katolik perendimore.Kush eshte ai qe mund te ndyshoje kete tradite mijra vjecare?Kush eshte ai autoritet?Ndjesia juaj politike e momentit,apo ndikimi nacilnalist i diktatures se kaluar?Me nje tradite me nje identitet nuk mund te luash pasi e demton ate.Seshte e drejta juaj.Oh,oh,oh, perse ti krijon kontradikta, se nuk din ti te jetosh ne paqe , se ti bie preh e politikave dashakeqe te pushtuesve , te dhunuesve deri komuniste , me vjen keq po cfar ke me kishen.
Por cfar pune kane per te pyet shqipetaret, kur nuk kishin as shtet, as gjuhe te shkruar.Po qe per Stamollin ajo i merrte shqipetaret per turq.Ju i gjykoni greket me qendrimin e tyre pas clirimit nga turqia.Eh, ketu si thoni ju duhet te na pyesnin ne se si te silleshin me ne, kur dihet mire se nen turqine ne i kemi marre shpirtin per nja 400 vjet?Kesaj i thone bej si them une dhe mos bej si bej une.Sot ne jemi keto qe jemi , kemi krijuar shtetin tone , jemi te lire dhe synimi yne eshte te jetojme ne paqe me vendet e rajonit.Besoj se dhe greket kane te njetin qellim.Nese ka qarqe qe mbajne te ndezur urrejtjen greke , per te mos qene hipokrit dhe ketu tek ne ka qarqe te tilla qe bejne te njeten gje (ushqejne urrejtjen per popullin grek, jan gati per lufte etj, por jane te pa organizuar).Pra nacinalizmat urrejtjet duhen ulur, ky eshte morali biblik dhe ortodoks.Ne te dy anet e kufirit duhet ti permbahen ketij morali.Pra ne te dyja rastet, kur u be kalimi i Kishes Shqiptare nen Patriarkanen e Stambollit kane qene vetem vendime perandorake dhe asnjehere vullnet i Kishes Shqiptare!
Asnjehere nuk ka qene autoqefale, por e modelit grek, ku predikohej grqisht pasi ashtu ishin dhe literaturat te shkruajtura.Por ne 1900 fute alfabetin dhe ne 1970 shqipetaret perfunduan luften kunder analfabetizmit. Cfar autoqefalie kerkon ti.Natyrisht kemi nje fitim te autoqefalise nga nderhyrja e mbretit Zog ne 37-ten ,por per mua s'ka rendesi, ajo quhet e humbur me shkaterimin e kishes pas viteve 67.Ne 90 shqipetart u rizgjuan kane marre persiper nje sere reformash dhe detyrash per te realizuar dhe ketu hyn dhe standarti i klerikeve e i kishes qe sjellin autoqefaline defakto.Mua s'me hyjn ne pune te qenurit fallco.Pikerisht une nuk nxitem te shkoje ne kishe ,pasi e di qe aty do te gjeje nje klerik qe nuk ka dale si nje produkt i kishes, si nje tradite,, si nje shkolle, por nje mekanik, apo traktorist te SMT-se se Sukthit, apo shijakut.Pra le te jemi serioze ne ceshtje serioze,mos beni shaka me kishen, modelin e saj se e demtoni jo pak, por me rende se Enveri, pasi do ti humbni autroitetin e saj.Atehere si mund te flasim per "meritim te autoqefalise", kur Kisha Shqiptare ka qene autoqefale qe kur ajo lindi ne shekullin e pare dhe e humbi autoqefaline me shume se nje here gjate historise.
Krijoni Kontakt