Close
Faqja 3 prej 6 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 55
    _____________ Maska e ornament
    Anėtarėsuar
    27-04-2002
    Postime
    872
    Korēa, une s'kam humbur asgje, prandaj s'kam ē'te pranoj (pyt Fiorin per ket, le te behet ajo gjyqtarja e jone). Je ti ai qe vazhdon te mos kuptosh THELBIN e muhabetit ketu.
    Fjalen AFERE e perdorin 50 gjuhe te botes pa me te voglin problem, pa pasur me te voglen nevoje ta perkthejne. Keto gjuhe jane te gjitha gjuhe te ndara mire nga njera tjetra. Me qe di frengjisht duhet ta kesh vene re, qe ne italisht, spanjisht, portugalisht, bile rumanisht ekzistojne te njejtat fjale kudo, kjo nuk i ve aspak ne veshtiresi popujt e ketyre vendeve qe tashme me kohe kane shkruar historine e tyre te mirefillte. E pse kjo duhet te na vere NE?

ps, e mos korrigjo mbrapa (ora 20,31) frengjishten tende, vetem me tregu superioritet se eshte turp.

yells `aziz! light!` Maska e AsgjėSikurDielli
    Anėtarėsuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    the black light
    Postime
    1,786
    A ben ti lejme akuzat personale, e ti permbahemi temes?

pa he!... Maska e korēar
    Anėtarėsuar
    18-10-2002
    Vendndodhja
    NO god'S LAND
    Postime
    666
    THELBI i muhabetit... cfare fjale e madhe nga ana e njerit qe sdi kuptimin te asnjeres prej perberesve.

AFERE; kur te gjesh kete fjale ne fjalorin shqiptar do kete pjelle gjeli veze, pa tjeter.

P.S. Te thashe edhe njehere qe ste shkojne hilet gjoja intelektuale; boll me shembuj "fantastike" qe te sherbejne (qe ti kujton te sherbejne) per te mbeshtetur ate qe thua; e di ti qe fjala AFERE perdoret edhe ne kinesēe--- "hai tchong afere"- mire qe AFERE e kuptuam po ajo qe ngelet ēdo te thote?...
    "Oj nan moj, thenke, a ma ep thiken ta prej Ameriken?"

Promete (i lidhur) Maska e Kryeplaku
    Anėtarėsuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    nė realitetin e hidhur
    Postime
    2,218
    perSHENDETje
    Korcar, je i vetmi qe ke hyre ne teme deri tani .
    Te dashur miq ketu po bisedojme per nje problem serioz qe kercenon shqipen , megjithese disa nuk duan t'a kuptojne. Une nuk thash se shqipja eshte gjuhe me ulet nga te tjerat. Gjuhe te uleta dhe te larta nuk ekzistojne per mua. Por sidoqofte cdo epoke disa gjuhe lindin dhe disa te tjera vdesin. Ne besojme se jemi pjesetar te kombit shqiptar per shkakun se flasim gjuhen shqipe. Dhe prejardhja e gjuhes tregon dhe prej'ardhjen e kombit. Pra roli i gjuhes eshte padyshim i vecante. Neqoftese ne humbim kete vecanti te gjuhes atehere nuk do jemi me shqiptar por dicka tjeter, psh. Sot ne Lindjen e Mesme pervec izraelit te gjithe popujt e tjere quhen Arab, po po te shikosh zbulimet arkiologjike do shohesh se ne lindjen e mesme kishte nje larmi popujsh dhe gjuhesh si psh. gjuha e Sirve, aramishtja, greqishtja, egjiptiancja e shume te tjera. Karakteristikat e ketyre njerezve te lashte i kan akoma shume njerez te zones por ata i thone vetes arab megjithese kane ndryshim te madh nga Arabet e gadishullit arabik dhe jetojne ne shtete te ndryshme. Pra c'fare ka ndodhur?
    Keta popuj kan humbur gjuhen e tyre, dhe kan "biresuar" gjuhen arabe.
    Prandaj ne qoftese ne nuk duam qe mbas disa vitesh kombi yne te ket nje perfundim te tille, atehere duhet t'a shofim me seriozisht kete problem.
    Dhe kete nuk e them sepse jam nacionalist por sepse per mua larmia e kulturave eshte e domosdoshme si dhe larmia e natyres.falemiNDERit

pa he!... Maska e korēar
    Anėtarėsuar
    18-10-2002
    Vendndodhja
    NO god'S LAND
    Postime
    666
    Synimi i argumentimit qe ke bere me lart Khalid -edhe pse me befason pak e thene nga ana e dikujt me nje emer si yti; mos me keqkupto nuk kam asnje paragjykim per ate por ja qe ka nga ata qe ju duket vetja e zgjuar dhe qe thone nje gje duke nenkuptuar nje tjeter(eshte menyre e perhapur) dhe duke qene se nuk te njoh mire...-, eshte dashamires por nqf se me lejon nje keshille: po e fut ne rruge te shtrembta duke cituar shtetet arabe e me the te thashe! Ne kete menyre do sulen "shume" qe te mbrojne jo gjuhen por ate qe perfaqeson Arabia... -besoj se e kupton ku e kam llafin!
    Ti cfare propozon si zgjidhje? Se po te jete per pallavra, kam bere une me shume se ti, dhe te gjithe mund te vazhdojme, por e rendesishmja eshte "gjeja konkrete" brenda te mundeshmes.
    "Oj nan moj, thenke, a ma ep thiken ta prej Ameriken?"

Anėtarėsuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    nė realitetin e hidhur
    Postime
    2,218
    perSHNDETje
    Qe te mos kemi keqkuptime te tjera ju them se objekti i studimeve te mia eshte Lindja e Mesme prandaj perdor shembuj qe kane lidhje me keta popuj, dhe neqoftese do dija shembull tjeter me mire se ky me lart, do ta jepja.Dhe asnjehere nuk them "pallavra", se nuk kam kohe per te humbur.
    Propozimi im:
    Ceshtja eshte e rendesihme prandaj duhet te ket edhe nderhyrje politike ,sic ndodh ne shume vende te botes. C'far dua te them, qeveria duhet te harxhoje me shume midis ministrise te kultures dhe ministrise te arsimit. Duhet te botohen libra te rinje dhe te vihen kontrolle neper botimet shkollore ne menyre qe te kufizohen hyrja e termave te huaj. Te inkurajohen gjuhetaret etj. midis ndihmes lendore dhe midis rrogave qe te meren me shume me Shqipen , e jo te detyrohen te meren me pune jasht zanatit te tyre.
    Dhe me kryesorja te ndroj ndergjegja e Shqiptarve- gje qe s'mund ta bejme une dhe ti por arsimi- dmth. te kuptojne se gjuha dhe kultura jane pjese te pandara te istorise dhe te kombit tone prandaj duhen ruajtur dhe duhen pasuruar.

Pres pergjigjet tuaja , dhe kush do te beje filozofi ka tema plot per te shkruajtur, ketu parashtrohet nje problem kombetar. falemiNDERit

Konservatore Maska e Dita
    Anėtarėsuar
    17-04-2002
    Postime
    2,925
    Khalid,

Ne besojme se jemi pjesetar te kombit shqiptar per shkakun se flasim gjuhen shqipe.

Nuk jemi pjestare te kombit shqiptar se flasim gjuhen shqipe. Kete gjuhe si cdo gjuhe te botes mund ta mesojne edhe persona te kombesive te tjera. Madje edhe ketu ne forum mund te kete te tille, qe njekohesisht mund te kuajne dhe rol spiunesh.
    Po keshtu mund te kete dhe shume pjestare te kombit shqiptar qe kane emigruar me familjet e tyre dhe gjuhen shqipe e njohin vetem me te folur dhe jo me te shkruar dhe te shohesh se si ata e shkruajne shqipen te vjen vertet keq.

Elna ka thene dicka shume me vend ne fillim te temes, meqe ti deshiron permiresimin e kushteve te sotshme do te beje mire te nisje me ndryshimin e pseudonimit tend ne dicka ne gjuhen shqipe. Cfare do te thote Khalid?

Anėtarėsuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    nė realitetin e hidhur
    Postime
    2,218
    perSHENDETje
    Dita ,ti kur je jashtetit nga e kupton nje Shqiptar nga gjuha apo nga rrobat?
    Gjuha eshte ajo qe i ndau njerezit ne kombe, prandaj edhe zezaku me te bardhin ne Amerik i perkasin te njejtit komb, dhe mongoli (pa domethenien raciste por karkteristike) me bjondin ne Turqi quhen Turq. Tani neqoftese ndonjeri meson gjuhen shqipe c'a ti bejme t'i'a ndalojme, ai nuk e ka gjuhe meme. Une nuk mohoj dhe kriteret e tjera me te cilat ndahen kombet po sigurisht gjuha eshte kryesorja.
    Dhe neqoftese do na propozosh ndonje gje te hajrit atehere do e bej dhe une nick shqiptar, megjithese po t'a kisha nick amerikan s'besoje se do e kishe problem.

Ju lutem mos dilni nga tema , se nuk jemi ne fillore ketu.falemiNDERit

Konservatore Maska e Dita
    Anėtarėsuar
    17-04-2002
    Postime
    2,925
    Rrobat nuk jane kriter dallues Khalid. Po te niseshe nga ky si nje kriter i mundshem, atehere duke krahasur veshjet e sotshme te shqiptareve ne trevat shqiptare ne Ballkan me ato te viteve me pare nuk do te gjeje as nje pike lidhje. Asgje nuk ka mbetur tradicionale. Do ta merrje per kriter nese gjithe njerezit do te pranonin te mbanin veshje popullore apo t'i perfshinin motivet e veshjeve popullore ne veshjet e kohes se sotshme. Por s'ndodh keshtu.

Kthehemi tek gjuha. Une nje shqiptar jashte shtetit e njoh prej gjuhes. Gezohem gjithashtu kur me rastis ndonje i huaj qe e njeh shqipen mire apo shume mire. Por gezohem edhe nese njoh nje shqiptar qe shqipen nuk e zoteron aq mire, megjithate eshte krenar te thote jam shqiptar, sepse prinderit i ka shqiptare (megjithese vete nuk e kam rastisur nje gje te tille).
    Kjo ndodh me shume me persona qe jetojne prej dy brezash jashte trevave shqiptare. Nje gje te tille nuk e has aq shume ne Evrope, sa c'mund ta hasesh ne Amerike.

Por nese gjuha merret si kriter, atehere i bie qe gjithe turqit qe kane lindur ne Gjermani, Austri etj jane gjermane, gjithe marokenet, shqiptaret etj. qe kane lindur ne Itali jane italiane.
    E ne keto vende njerezit akoma nuk jane aq te lakueshem sa ta pranojne nje gje te tille. Perjashtim ben psh. Franca apo Anglia, megjithate edhe aty nuk mungojne rastet e ekstremizimeve.

Ne Amerike eshte krejt ndryshe, sepse Amerika eshte ndertuar si e tille. Cfare eshte kombi amerikan? A ka komb amerikan? Per pese vjet pas marrjes se green card ke te drejte te marresh shtetesine amerikane dhe mund te perfshihesh edhe ne struktura shteterore.

Nese vendos gjuhen si kriter kryesor, atehere pse duhet te themi se kemi minoritete kombetare brenda kufijve territoriale te nje shteti?

Per emrin Khalid, te jap si propozime nga une:

emrat e gjithe maleve, lumenjve, liqeneve shqiptare (ne gjinine mashkullore)
    emrat e dy deteve (Adriatik dhe Jon)
    emrat e gjithe dukurive natyrore (ne gjinine mashkullore)
    emrat e gjithe qyteteve, krahinave te trevave shqiptare (mendesh te marresh dhe epitetet qe dalin prej tyre: tiranas, drrsak, prizrenali, shkupjan etj.)
    epitetet ne gjuhen shqipe

ose perSHENDETje (pra Shendet)
    ose falemNDERit (pra Nder)
    -keto dy te fundit i ke specifikuar vete brenda shkrimit tend te fundit.

E nuk ka lidhje nese ti do ta kishe amerikan. Mund ta kishe edhe italian, edhe rus, edhe gjerman, njesoj do te ishte.
    Nese deshiron te ndihmosh ne permiresimin e kushteve te sotshme ne gjuhen shqipe, duhet te nisesh me veten. Emrat e femijve sot ne Shqiperi te bejne te qash!!!

Megjithate jam dakord qe duhet te kthehemi tek tema. Diskutimi mbi emrin eshte vetem ceshtje principi. Duke thene sa me lart, une vete e quaj te mbyllur.

Nderhyrja tjeter nuk do te kete permbajtje jashte teme.

Shendet!

_____________ Maska e ornament
    Anėtarėsuar
    27-04-2002
    Postime
    872
    Dita me qe jemi tek gjuha, ēa do me thene KONSERVATORE?

ps; me duket qe nderhyrja tende s'kishte asnje vlere mbi gjuhen (temen), e kete se bej per me te ul. Per me teper edhe rrobat jane kriter dallues. Ēifutet s'i kane dashe e as pranuar ne perendim nga "rrobat" e menyra e tyre e jeteses, se nga gjuha, po ashtu dhe muslimanet sot. Psh nje zezak eshte me i "pranushem" nga nje arab, vetem pse ai eshte me i integrushem (modern) ne pamje.

Faqja 3 prej 6 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. "Thoti fliste shqip"
    Nga ALBA nė forumin Arkeologji/antropologji
    Pėrgjigje: 295
    Postimi i Fundit: 26-11-2015, 16:49
  2. Atlantis nė Shqipėri
    Nga SyntheticZero nė forumin Arkeologji/antropologji
    Pėrgjigje: 636
    Postimi i Fundit: 01-09-2015, 14:36
  3. Keltėt
    Nga alibaba nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 37
    Postimi i Fundit: 13-03-2009, 12:28
  4. Thoti fliste shqip!
    Nga AsgjėSikurDielli nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 29-03-2003, 18:35
  5. Konferencė ndėrkombėtare pėr shqipen standarde
    Nga Beqari002 nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 15-11-2002, 14:08

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •