Duke parë ngjarjen e rëndë që ndodhi në Ultësirën e Shkodrës, përmbytjet e mëdha dhe klasifikimin e situatës si të jashtëzakonshme nga ana e qeverisë, përtej çdo lloj dramaciteti fotosh ose videosh të pasqyruara nga media, dua t'ju pyes:
A mund të shmangej kjo katastrofë ose të minimizoheshin pasojat e saj?
Në muajin dhjetor, niveli i Fierzës ka qënë në kuota më të larta, ç'ka sinjalizonte dhe kërkonte masa parandaluese për një katastrofë të mundshme. Por KESH jo vetëm që nuk rriti prodhimin e energjisë, po as u përpoq të shkarkonte ujë. Madje në dhjetor, prodhimi ishte 8-10 mln kw/h më pak se kapacitetet maksimale. Nga ana tjetër, në vënd që KESH të blinte energji në vend nga OSSH, tashmë privat, importoi gjatë muajit dhjetor 20 mln kw/h energji nga Kosova me vlerë rreth 1.2mln euro, të dhëna të konfirmuara këto nga KEK. Para të gjitha të çuara dëm, sepse më pas u hapën portat dhe rezevat e mbimbushura hidrike do të derdheshin.
Sipas qeverisë "shkaktare" të përmbytjes ishin rreshjet e shumta. Por të dhënat që bëhen publike janë të pakta. Niveli i prurjeve të këtij viti është më i ulët se në vitin 2008, madje edhe më i ulët se në vitin 1995 dhe 1963 kur ndodhën edhe përmbytjet.
Natyrës dhe humorit të saj nuk i dihet. Askush nuk mund të bëhet dot fajtor për kapriçot e saj. Përmbytjet në Shkodër e Lezhë nuk janë aspak të panjohura. Por nuk duhet mohuar që shpesh, ka edhe shenja paralajmëruese. Siç edhe pohoi Dritan handikapat Prifti, ndërhyrja ndodhi 10 ditë me vonesë. A nuk ishte kjo kohë mëse e mjaftueshme për të ndërhyrë?
Është natyra përgjegjës apo njeriu?
Ju lutem, lërini mënjanë militantizmat partiakë. Është një katastrofë që ka prekur familje të tëra shqiptare, që u ka marrë gjithçka që ata kishin. Në këtë mes duhet të solidarizohemi e të përpiqemi të ndihmojmë, jo të shahemi për ujqëri e ku di unë
Krijoni Kontakt