Perėndia dhe Zoti kanė pak a shumė tė njėjtin kuptim. Kur njė i krishterė eshte duke folur pėr Perėndinė, ai ėshtė duke iu referuar Atit, Birit dhe Shpirtit te Shenjte. Kur eshte duke folur per Zotin, eshte duke iu referuar Zotit tonė Jisu Krisht, Birit, personit tė dytė tė Trinisė sė Shenjtė. Dallimi ėshtė theologjik: Krishti mori mish nga virgjeresha Mari dhe lindi e u bė njeri, pra u kthye ne Perėndi-Njeri, edhe Perėndi, edhe Njeri, Njė tė qenit me Atin e Shpirtin e Shenjtė. Atin dhe Shpirtin e Shenjtė ne njerėzit nuk e kemi parė me sy, por Krishtin e kemi parė, prekur e dėshmuar vdekjen e ringjalljen e tij, ashtu sic profetizonin profetet e Izraelit ne Dhiaten e Vjeter.A ka dallim "Pėrendia" nga "Zoti" sipas teje sepse keto 2 fjale po mi veēon ne te gjitha postimet.
Ne zhargonin e perditshem, popujt e krishtere, e perdorin fjalen zot edhe per tiu drejtuar njeri-tjeterit, dhe kjo deshmon qe secili prej nesh ka potencialin e dhene nga Perendia per tu kthyer ne Krisht, e per te ecur ne hapat e tij: per tu bere bij e bija te adaportur te Perendise. Bij te Hirit e jo te lindur prej Atit sic eshte Krishti.
Faktin ta solla me lart. Per vit, ne te njejten dite, ne te njejten ore, ne te njejten kishe, vetem pasi i njejti peshkop orthodhoks thote lutjet e tij ne gurin ku eshte vendosur trupi i Krishtit, Flaka e Shenjte zbret nga qielli dhe ndez qirinjte e pandezur qe mban ne dore peshkopi.Keshtu deshmon ti s'kemi asje fakt te caktuar kush fe eshte e verteta prandaj njerezit besojne ne te ndryshmet.
Sa fe te tjera ne bote, e sa sekte e kisheza te tjera te krishtera, marrin nga Perendia Flaken e Shenjte te Pashkes?! Asnje. U mundua nje peshkop romano-katolik njehere qe ta linte peshkopin orthodhoks jashte Kishes se Ringjalljes e ta merrte ai Flaken e Shenjte te Perendise, por flaka zbriti si rrufe nga qielli dhe plasariti murin e Kishes, dhe nuk shkoi tek qirinjte e peshkopit romano-katolik, por ne qirinjte e peshkopit orthodhoks te Jeruzalemit, qe priste jashte deres se Kishes.
Shen Pavli ne nje nga letrat e tij shkruan: "Nese Krishti nuk do te ishte ringjallur nga vdekja, besimi yne do te ishte i vdekur e jo i gjalle." Kur Kristi i ringjallur shkoi te takonte apostujt e tij, Shen Thomai nuk u besoi syve kur pa Krishtin e ringjallur, dhe vetem pasi preku plaget e kryqezimit ne trupin e Krishtit, ai besoi se ai ishte Krishti i ringjallur. Profeti Ilia e shpetoi popullin e tij te Izraelit nga zoterit e reme te Barlaamit, duke i sfiduar zoterit e reme te Barlaamit po me Flaken e Perendise. Lutjuni ju zoterve tuaj per flake, e une do t'i lutem zotit tim. Vetem pasi deshmuan kete mrekulli, populli i Izraelit iu kthye besimit te vertete. Shen Maria ne vitet 60 iu shfaq miliona besimtareve orthodhokse e myslimane ne Egjipt ne maje te kupoles se katedrales orthodhokse. Jo nje here, por disa here.Nuk e kam idene si vjen kjo flaka e Juruzalemit mire do ishte te na e shpjegoje sepse une mendoj se me e mire eshte zbritja e librit hyjnor se sa flaka.Edhe Moisiu pa flake me sy por 10 urdherimet jane mbi flaken.Zoti nuk eshte flake, por libri qe ai ua Zbriti profeteve deshmojne se dituria eshte me e mire se sendi.Praktika jone duke e adhuruar Zotin eshte me e mire se duke pa flake me sy .Une mendoj se Feja eshte perzgjedhje personale e gjithesecilit prej nesh, asnje nuk do e shante fene e vet.Por ne duhet te paraqesim fene si alternative pranimi per te tjeret.Perballja e fakteve nxjerr ne pah fene e vertete tek secili njeri.
Perse ndodhin gjithe keto mrekulli e keto shfaqje shenjtoresh?
Qe besimtaret te mos e humbin shpresen tek Perendia i Gjalle dhe i Vertete. Ajo eshte menyra e Perendise per t'i deshmuar besimtareve qe nuk iu kam braktisur, jam prane jush, jam mes jush.
Eshte nje gje te lexosh nje liber qe flet per Perendine, eshte tjeter gje te deshmosh mrekulline dhe pranine e Perendise. Duke lexuar njeriut i lindin shume pyetje, por kur e deshmon mrekulline me shqisat e tua, nuk ka asnje vend per medyshje.
http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=5007
http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=56183
Albo
,
E ke nje mundesi shume te arsyeshme per te kuptuar cila fe prej tyre eshte e verteta.
Shkruaje ne tre kolona, ne tre shtylla cka te urdherojne te besh e cfare te urdherojne te mos besh, dhe pastaj zgjidhe ate kolone, ate shtylle qe te leverdise me shume. Le t4e kujtohet qe per krishterizmin Jezusi ne BR e ka permiresuar BV: shiko Mt 5-7; Mk 7, e shume vende te tjera.
Te uroj punen mbare...Eshte nje pune qe ia vlen te besh! Vete arsyeja jote do te udheheq ta zgjedhe besimin e vertete. Une e kam bere kete!
Me nderime.
Torrkerry
Me nderime
Sipas tradites, celesat e Kishes i mban nje roje qe eshte arab mysliman, dhe perpara se peshkopi te hyje ne Kishe, policet e Izraelit kontrollojne Kishen para dhe gjate mbajtjes se liturgjise se shenjte. Gjithe populli i mbledhur ne Kishe e sheh patrikun te hyje ne kishezen brenda Kishes, dhe flaka qe ai nxjerr prej andej, nuk eshte nje flake dosido, eshte nje flake qe nuk djeg. Plot mrekulli kane ndodhur ku murgjve dhe besimtareve u jane ndezur qirinjte qe mbajne ne duar vetvetiu, ne prani te qindra njerezve.
Dhe ekziston edhe nje histori me nje hoxhe mysliman i cili ishte duke psallur diten e te Shtunes se Shenjte ne maje te nje minareje atyre afer Kishes se Ringjalljes. Hoxha pa flaken qe po zbriste si rrufe nga qielli, dhe ne vend qe te psallte ne arabisht hadithet e Kuranit, filloi te bertiste me sa kish ne kohe: "I vertete eshte Zoti i te Krishtereve". Kur myslimanet e tjere e degjuan, nuk u besuan vesheve dhe shkuan ne maje te minarese dhe i dhane nje te shtyme dhe e vrane hoxhen. Kisha jone orthodhokse e nderon hoxhen ne fjale si martir, pasi fjalet e tij ishin nje rrefim i besimit te krishtere.
Sa per "magjistaret", ata nuk veprojne me fuqine e Perendise, veprojne me fuqine e qoftelargut, engjellit te rene nga qielli. Dhe vetem ne Kishe qe nuk u shkel kemba, e jo me te bejne magjira te tilla.
Albo
Boooo sa interesante kjo historia me ka len pa koment.
Kur ishte kjo o Albo se hoxha nuk e therret ezanin, myezini e ben kete pune.
Pastaj muezini kete e ben nga poshte xhamise, vetem zmadhuesit jane ne minare
Nese vertetesine e besimit tuaj e bazoni ne keto tregime, atehere nuk paska gje ne te. Pse nuk mundet djalli ta bej ate ndezjen?!!
Nuk po dua te ta bej besimin tuaj te paarsyeshem, por meqe ishin hyre ne loje muslimanet ne ate tregimin tend, nderhyva pakez, sa per ta sqaruar se si shkon puna e minares dhe hoxhes.
qysh be Albo hadithet e Kuranit qka e ke perzi kejt
merre veten me te mire lali pse je krishter nuk do te thot se ban me rrej
Krijoni Kontakt