Postuar më parë nga
Nice_Boy
Presidenti Serb Boris Tadic përseri pa lejen e askujt në Kosovë
Prishtinë, 4 janar – Kryetari i Serbisë, Boris Tadiq, tashmë ka paketuar valixhet bashkë me truprojat e tij të armatosura, dhe është bërë gati të vijë në Kosovë për një vizitë dyditore në Osojan dhe në Manastirin e Deçanit. Tadiqi, i cili edhe më parë ka qëndruar në Kosovë, të cilën vazhdon ta quajë pjesë të Serbisë, asnjëherë nuk ka kërkuar leje për vizitë nga autoritetet e shtetit të Kosovës, por ka insistuar se mund të vijë në Kosovë sa herë të dëshirojë. Edhe kësaj radhe ai ka informuar vetëm Zyrën e BE-së në Beograd për intencën e tij, ndërsa kjo zyrë e ka përcjellë këtë informacion tek përfaqësuesi posaçëm i BE-së (EUSR) në Prishtinë, i cili më pas e ka dërguar atë tek Qeveria e Kosovës.
“Përfaqësuesi i BE-së në Beograd e ka pranuar kërkesën nga Presidenca e Serbisë rreth vizitës së Tadiqit në Kosovë dhe të njëjtën e ka përcjellë tek EUSR. Sipas procedurave tashmë të vendosura, kjo informatë i është përcjellë Qeverisë së Kosovës dhe u takon atyre që të marrin një vendim”, ka thënë burimi ndërkombëtar i “Kohës Ditore”.
Zëdhënësja e përfaqësuesit të BE-së në Kosovë, Julia Rueter, ka konfirmuar marrjen e kërkesës nga autoritetet serbe. Zëdhënësi i Qeverisë së Kosovës, Memli Krasniqi, ka thënë se ekzekutivi të martën do të merret me këtë çështje dhe do të vendos nëse e miraton apo jo vizitën e zyrtarit të lartë serb. “Koha Ditore”, në një shkrim më të gjatë, që botohet në numrin e të martës, citon burime të besueshme të gazetës se “Tadiqi ka bërë kërkesë për vizitë dyditore, respektivisht më datat 6 dhe 7 janar, me ç’rast natën do ta kalonte në Manastirin e Deçanit, ndërkohë që do të realizonte edhe një takim me komunitetin në Osojan. “Në këtë letër pos kërkesës për përcjellje me vetura të blinduara janë edhe emrat e personave që do ta shoqërojnë presidentin Tadiq, si dhe emrat e truprojave dhe të armëve që do t’i bartin ata me vete”, ka thënë ky burim në kushte anonimiteti. Ditë më parë presidenti i Serbisë pati deklaruar se pret përgjigje pozitive nga institucionet ndërkombëtare lidhur me kërkesën e tij për ta vizituar Kosovën. Ai ka thënë se Serbia e respekton Marrëveshjen ushtarako-teknike të Kumanovës dhe Rezolutën 1244. “Kjo siguron që presidenti i Serbisë ta vizitojë Kosovën, e jo vetëm ata që janë ftuar nga presidenti i të ashtuquajturit shtet të Kosovës”, ka thënë Tadiq.
Paralajmërimi i tij për vizitë erdhi vetëm pak ditë pasi presidenti i Kosovës, Fatmir Sejdiu, kishte marrë aprovimin e presidentëve të rajonit për pjesëmarrje në “minisamitin e Prizrenit”, në të cilin takim nuk kishte vend edhe për liderin serb. “Si ta ftoj njeriun, i cili me tërë energjinë deklarohet kundër pavarësisë së Kosovës dhe bën gjithçka që ta pengojë njohjen e mëtejme”, pati theksuar Sejdiu. Në anën tjetër zëdhënësi i Policisë së Kosovës, Baki Kelani, ka thënë se forcat e rendit janë të gatshme për të garantuar siguri të mjaftueshme, por së pari nevojitet leja politike për vizitën e Tadiqit në Kosovë. “Policia e Kosovës është e gatshme t’i zbatojë të gjitha urdhrat që vijnë nga Qeveria e Kosovës. Deri tash nuk kemi marrë kurrfarë instruksionesh për një gjë të tillë”, është shprehur ai. Presidenti serb ka qëndruar për herë të fundit në Kosovë në prill të vitit të kaluar. Ai pati vizituar Manastirin e Deçanit me rastin e festës së Pashkëve ortodokse. Vizita e tij ishte aprovuar nga institucionet e Kosovës me arsyetimin se bëhej fjalë për çështje fetare dhe me kushtin që të mos ketë deklarata politike. Por presidenti serb nuk ishte përmbajtur duke përsëritur bindjen e tij se “Kosova është Serbi”. Gjatë kësaj vizite ai ishte përcjellë nga trupat e KFOR-it, ndërkohë që afër vetes ka pasur edhe pesë truproja personale.
Krijoni Kontakt