Close
Faqja 0 prej 29 FillimFillim 1210 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 284
    Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123

Reforma protestante - negativet dhe pozitivet

Pershendetje,

Do doja te ftoj ne kete teme besimtaret e krishtere per te diskutuar ne lidhje me Reformen protestante te Martin Luterit.

Si mendoni, a solli gjera pozitive ne Krishterim apo me teper futi frymen e protestes, individualimin dhe u be para-rendese e materializmit dialektik?

Nga ato qe kam lexuar une, nje gje pozitive qe solli kjo reforme ishte qe Bibla ne Perendim filloi te lexohej dhe nga njerezit e thjeshte, duke u perkthyer neper gjuhet amtare.(Rezultat pozitiv i kesaj ishin disa levizje me te vogla, te cilat u munduan deri diku te restauronin jeten e krishtere te modelit te shek I, duke u bazuar ne ato qe lexonin ne Bibel. Keto levizje perfaqesohen dhe sot me kishat-shtepi qe jane jashte sistemit-protestant)

Por nga ana tjeter, reforma deshtoi ne faktin se rriti individualizmin duke e thare jeten e perbashket te krishtere (nje shembull i tille ishin manastiret te cilat u mbyllen njeri-pas-tjetrit ne zonat ku kjo reforme u perhap.) Kjo reforme po ashtu solli dhe humbjen e shume pasurive shpirterore qe Katolicizmi kishte trasheguar (Psh shkolla interpretimi te cilat u zvetenuan dhe u kthyen ne interpretime individualiste te cekta). Pervec kesaj, e percau krishterimin ne mijera sekte. Keto sekte linden si pasoje e ndarjeve te vazhdueshme neper kishat protestante (evangjeliste). (Keto lloj kishash dhe sot vazhdojne te ndahen si pasoje e "rebelimit" te brendshem kunder pastoreve duke dale pastore te rinj qe duan te zene vendin e te vjeterve te cilet nuk "e leshojne", aq sa nuk e ekzagjeroj po te them se nje lagje mund te kete 4-5 kisha evangjeliste qe secila pretendon se eshte kisha e vertete!)
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Matrix : 02-01-2010 mė 13:22
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

...dhe jeta ime u fal Maska e Peniel
    Anėtarėsuar
    10-03-2003
    Vendndodhja
    -|- Atje ku njeriu takohet me Perėndinė
    Postime
    1,257
    Citim Postuar mė parė nga Matrix Lexo Postimin
    Pershendetje,

Do doja te ftoj ne kete teme besimtaret e krishtere per te diskutuar ne lidhje me Reformen protestante te Martin Luterit.

Si mendoni, a solli gjera pozitive ne Krishterim apo me teper futi frymen e protestes, individualimin dhe u be para-rendese e materializmit dialektik?

Nga ato qe kam lexuar une, nje gje pozitive qe solli kjo reforme ishte qe Bibla ne Perendim filloi te lexohej dhe nga njerezit e thjeshte, duke u perkthyer neper gjuhet amtare.(Rezultat pozitiv i kesaj ishin disa levizje me te vogla, te cilat u munduan deri diku te restauronin jeten e krishtere te modelit te shek I, duke u bazuar ne ato qe lexonin ne Bibel. Keto levizje perfaqesohen dhe sot me kishat-shtepi qe jane jashte sistemit-protestant)

Por nga ana tjeter, reforma deshtoi ne faktin se rriti individualizmin duke e thare jeten e perbashket te krishtere (nje shembull i tille ishin manastiret te cilat u mbyllen njeri-pas-tjetrit ne zonat ku kjo reforme u perhap.) Kjo reforme po ashtu solli dhe humbjen e shume pasurive shpirterore qe Katolicizmi kishte trasheguar (Psh shkolla interpretimi te cilat u zvetenuan dhe u kthyen ne interpretime individualiste te cekta). Pervec kesaj, e percau krishterimin ne mijera sekte. Keto sekte linden si pasoje e ndarjeve te vazhdueshme neper kishat protestante (evangjeliste). (Keto lloj kishash dhe sot vazhdojne te ndahen si pasoje e "rebelimit" te brendshem kunder pastoreve duke dale pastore te rinj qe duan te zene vendin e te vjeterve te cilet nuk "e leshojne", aq sa nuk e ekzagjeroj po te them se nje lagje mund te kete 4-5 kisha evangjeliste qe secila pretendon se eshte kisha e vertete!)

E sjell e sjell vėrdallė dhe prapė me kishat ungjillore merresh. Nėse do diskutim nė lidhje me reformėn Luteriane, shkurtoje gjysmėn e postimit tėnd; nėse ke diēka me kishat ungjillore, tjetėr hesap. Sekte ke sa tė duash edhe brenda kishės ortodokse dhe brenda kishės katolike dhe askush nuk rri tė merret me to pasi ėshtė humbje kohe dhe nuk ia vlen. Nuk e kuptoj pse ungjillorėt ju paskan bezdisur kaq shumė.

Shikoni punėn tuaj dhe ēėshtjet e besimit tuaj. Ekziston Perėndia pėrpara tė cilit do tė japim tė gjithė llogari pa pėrjashtim, dhe atje do tė dalė nėse ėshtė e shtrembėr ose e drejtė gjithēka qė ėshtė kryer nga kėto kisha. Mėshojini vendit tuaj dhe mos u merrni me bla bla kot nėpėr forume.

Nėn Hirin e Tij,

ns
    קָדֹושׁ קָדֹושׁ קָדֹושׁ יְהוָה צְבָאֹ

I Shenjtė I Shenjtė...

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Nuk ka asgje te keqe Peniel nqs ne diskutojme ne lidhje me nje fenomen te permasave te tilla si Reforma. Nuk ka pse te kemi "tabu" ose gjera te cilat nuk duam t'i prekim. Ne fund te fundit, forumi ka si synim rrahjen e mendimeve te ndryshme dhe nuk eshte qe "thjesht t'i meshojme vendit tone". Po keshtu dhe ideja se ekziston Perendia dhe Ai do kerkoje llogari, ndaj ne njerezit nuk duhet te prekim ceshtje te tilla, eshte nje ide e gabuar dhe jo-biblike, sepse perderisa ne jemi te krishtere, nuk ka pse te kemi turp ose frike per te prekur nje ceshtje apo nje tjeter qe ka lidhje me Krishterimin.

Une jam i hapur per te diskutuar mbi cfaredo lloj problemi qe mund te kete nje Kishe. Kjo nuk eshte akuze ndaj asaj Kishe, por nje diskutim dhe rrahje mendimi

Anėtarėsuar
    10-03-2003
    Vendndodhja
    Postime
    1,257
    Nuk ka asgje te keqe Peniel nqs ne diskutojme ne lidhje me nje fenomen te permasave te tilla si Reforma. Nuk ka pse te kemi "tabu" ose gjera te cilat nuk duam t'i prekim. Ne fund te fundit, forumi ka si synim rrahjen e mendimeve te ndryshme dhe nuk eshte qe "thjesht t'i meshojme vendit tone". Po keshtu dhe ideja se ekziston Perendia dhe Ai do kerkoje llogari, ndaj ne njerezit nuk duhet te prekim ceshtje te tilla, eshte nje ide e gabuar dhe jo-biblike, sepse perderisa ne jemi te krishtere, nuk ka pse te kemi turp ose frike per te prekur nje ceshtje apo nje tjeter qe ka lidhje me Krishterimin.

Une jam i hapur per te diskutuar mbi cfaredo lloj problemi qe mund te kete nje Kishe. Kjo nuk eshte akuze ndaj asaj Kishe, por nje diskutim dhe rrahje mendimi

Kishat shtėpi pjesė e tė cilave je dhe ti, nuk kanė muhabet tjetėr veēse tė merren me kishat ungjillore. Ti meqė do tė diskutosh nė lidhje me Reformėn Lutheriane, pse nuk diskuton nė lidhje me sektet qė lindėn brenda kishės ortodokse dhe katolike por diskuton nė lidhje me kishat ungjillore?

Kishat ungjillore janė ato qė janė dhe tė gjithė pak a shumė i njohin dhe nuk ka gjėra tabu nė kėtė mes. Ajo qė ti dhe shumė tė tjerė shmangni dhe nuk flisni janė pikėrisht sektet brenda ortodoksisė dhe katolicizmit. Urdhėro e fol pėr sektet brenda kėtyre dy dogmave dhe pėr mė tepėr pėr ortodoksinė meqė ke qenė dhe je akoma pjesė e saj.

Nėn Hirin e Tij,

ns

I Shenjtė I Shenjtė...

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Brenda Kishave Orthodhokse dhe Katolike nuk ka asnje sekt. Te pakten ketej nga Shqiperia jo njehere, nuk e di ne Greqi, por nuk besoj!

E kuptoj qe ti e ke marre kete teme si sulm ndaj Kishave Ungjillore, por dhe njehere une te garantoj se nuk eshte kjo. Une thjesht dua qe te diskutojme mbi reformen si fenomen, jo mbi problemet qe kane kishat ungjillore, sepse nuk me interesojne (perderisa nuk jam pjese e tyre)
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Matrix : 02-01-2010 mė 17:01

Anėtarėsuar
    10-03-2003
    Vendndodhja
    Postime
    1,257
    Brenda Kishave Orthodhokse dhe Katolike nuk ka asnje sekt. Te pakten ketej nga Shqiperia jo njehere, nuk e di ne Greqi, por nuk besoj!

E kuptoj qe ti e ke marre kete teme si sulm ndaj Kishave Ungjillore, por dhe njehere une te garantoj se nuk eshte kjo. Une thjesht dua qe te diskutojme mbi reformen si fenomen, jo mbi problemet qe kane kishat ungjillore, sepse nuk me interesojne (perderisa nuk jam pjese e tyre)

Rilexo ato qė ke shkruar nė postimin e parė dhe do kuptosh mė mirė se ēfarė ke shkruar. Brenda kishave ortodokse dhe katolike ke sekte me thes po nejse nuk mė intereson edhe shumė kjo ēėshtje. Arsyeja qė ndėrhyra ėshtė pikėrisht postimi yt i parė dhe mė beso nuk kam asnjė oreks tė harxhoj kohėn time duke diskutuar nė lidhje me sektet apo gjėra tė tjera qė nuk kanė asnjė vlerė frymore.

Nėn Hirin e Tij,

ns

I Shenjtė I Shenjtė...

Intifada verzioni 4.0 Maska e mesia4ever
    Anėtarėsuar
    01-12-2006
    Vendndodhja
    Guinea
    Postime
    6,386
    Kisha deshiru qe kjo teme te mbyllej sepse vetem do te lindte percarje ne mes te krishtereve. Kane te mira, protestantet i kane ndaluar ikonat, lutjen ndaj shenjtoreve te cilat ne Kishen Ortodokse jane tradite. Por jo protestantet tradicionale, por te krishteret e vertete. Pa marre parasysh se a eshte dikush protestant, katolik a ortodoks kjo ska rendesi, por duhet qe i krishteri te rrije larg 'fese se organizuar' dhe prijesve te rreme.

Matrix dhe Peniel respekte per te dy.

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Citim Postuar mė parė nga Peniel
    Brenda kishave ortodokse dhe katolike ke sekte me thes po nejse nuk mė intereson edhe shumė kjo ēėshtje. Arsyeja qė ndėrhyra ėshtė pikėrisht postimi yt i parė dhe mė beso nuk kam asnjė oreks tė harxhoj kohėn time duke diskutuar nė lidhje me sektet apo gjėra tė tjera qė nuk kanė asnjė vlerė frymore.
    Peniel, me thuaj vetem 1 sekt qe qenka brenda Kishe Orthodhokse dhe Katolike.
    Ti jo se nuk ke oreks, por nuk ke njohuri te mjaftueshme per te diskutuar, ndaj e hedh biseden sa andej ketej!
    Ndaj nuk pres te thuash ndonje gje ti, por ata qe kane vertet njohuri ne kete fushe!

"Nė fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534
    Citim Postuar mė parė nga Peniel Lexo Postimin
    Ajo qė ti dhe shumė tė tjerė shmangni dhe nuk flisni janė pikėrisht sektet brenda ortodoksisė dhe katolicizmit. Urdhėro e fol pėr sektet brenda kėtyre dy dogmave dhe pėr mė tepėr pėr ortodoksinė meqė ke qenė dhe je akoma pjesė e saj.

Nėn Hirin e Tij,

ns
    Pershendetje

Peniel, ti mund ta mbajsh si tė duash Kishen ungjillore sepse tė takon ty dhe jo mua por njėkohsisht mė takon mua ta them atė qe ti e flet pa argumente, pa bazė dhe tė pa kurrfar tė vertete mbi Kishen Katolike.

Kisha katolike nuk ka sekte dhe kjo qe ti thua eshte e pa vertetė. Ėshtė e vertetė se nga Kisha katolike janė nda, larguar njerez apo grupe dhe pastaj kan themeluar Kishat e veta por ato nuk jane sekte te Kishes katolike. Shkurt Kisha katolike mik nuk ka sekte.

Brenda Kishes katolike ka grupe karizmetike te cilat nuk jane te ndara nga Kisha, jetojnė bashk - Bashkėsi dhe luten sė bashku, ato as nuk jane sekte as nuk jane te ndara por gjithēka ėshtė brenda Kishes katolike. Prandaj, e perseris se Kisha katolike nuk ka sekte. Kush ėshtė ndarė nga Kisha katolike ato mund tė jenė ēka te duan por jo sekte te Kishes katolike.
    Gjej kohen tė lexosh, ėshtė themel i tė diturit.

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Problemi me kishat evangjeliste, sic e thashe dhe me pare, jane ndryshimet e shumta ne doktrina qe ato kane.

psh nje kishe evangjeliste beson se mrekullite ndodhnin vetem ne kohen e apostujve (dhe mrekullite e sotme i quan nga djalli), nje tjeter beson se ndodhin dhe sot. Nje kishe evangjeliste beson se shpetimi humbet, nje tjeter se po u shpetove njehere nuk humbet shpetimi, nje kishe beson se duhet kryer pagezimi, nje tjeter nuk e sheh te nevojshem, nje kishe evangjeliste beson se jane te paracaktuar ata qe do shpetohen, nje tjeter se nuk jane por e zgjedhin vete me vullnetin e lire, nje beson se apostuj ka pasur vetem ne kohen e Krishtit, nje tjeter se ka dhe sot e kesaj dite, nje kishe thote se duhen festuar Krishtlindjet, nje tjeter thote jo... dhe keshtu me rradhe...
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Matrix : 03-01-2010 mė 09:59

Faqja 0 prej 29 FillimFillim 1210 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •