Dosja e gabimeve qė bėj ndaj fėmijėve tė mi
“Ndėrsa i kujtonte popullit tė tij ditėn e Allahut (pėr begatitė e sprovat e kaluara) Musai u pyet: kush prej njerėzve ėshtė mė i ditur?
U pėrgjigj: Unė jam mė i dituri.
Allahu e qortoi pėr kėtė, pasi nuk e ktheu ēėshtjen tek Ai, subhanehu ue teala.
Allahu i shpalli Musait: Njė rob i Imi ėshtė te vendtakimi i dy deteve, ai ėshtė mė i ditur se ti.
Musai tha: o Zot, si mund tė takohem me tė, mė udhėzo!” (Muslimi)
Ishte ky njė gjest i shkėlqyer edukativ qė bėri Musai, pranoi gabimin e tij dhe iu pėrgjigj me tė shpejtė qortimit dhe korrigjimit hyjnor.
Kėtė gjest tė mirė tė Musait e trashėgoi Jusha b. Nun, qė pranoi gabimin e tij kur tha: “Kur ndaluam tek ai shkėmbi, unė e harrova peshkun. Vetėm djalli mė bėri ta harroj e nuk ta thashė se peshku mori rrugėn nga deti nė mėnyrė tė habitshme” (Kehf: 63) Allahu i Madhėruar e bėri tė amshuar rastin e tij nė Kur’an.
I njėjtė ėshtė edhe rasti i Ademit dhe Havasė, lavdėrimi dhe shpėtimi i Allahut qofshin mbi ta, kur pranuan mėkatin e tyre. Ata me tė shpejtė iu kthyen Zotit. Ata tė dy thanė: “Zoti ynė, ne i bėmė tė padrejtė (e dėmtuam) vetvetes sonė, nė qoftė se nuk na falė dhe nuk na mėshiron, ne me siguri do tė jemi prej tė shkatėrruarve!” (A’raf: 23)
Qorto vetveten sė pari
Kur’ani na udhėzon qė kur tė na ndodh ndonjė e keqe, duhet qė tė pranojmė gabimin e jo tė arsyetohemi e as tė ikim prej pėrgjegjėsisė. Hapi i parė i ballafaqimit me vetveten ėshtė autokritika, pra tė kėrkojmė gabimet dhe tė metat personale para se tė qortojmė tė tjerėt. Ky ėshtė njė nga mėsimet mė tė theksuara qė e mori gjenerata e parė pas fatkeqėsisė sė Uhudit: “E kur juve u goditi njė dėshtim (nė Uhud) e qė ju ia patėt dhėnė atė dyfish (armikut nė Bedr), thatė: “Prej nga kjo”? Thuaj: “Ajo ėshtė nga vetė ju”! S’ka dyshim se Allahu ėshtė i plotėfuqishėm pėr ēdo send.” (Ali Imran: 165)
Natyra njerėzore
Parimisht, gabimi nuk llogaritet si e metė. Po ashtu edhe rėnia nė mėkat, e kjo pėr shkak se pagabueshmėria u takon vetėm pejgamberėve. E metė ėshtė vazhdimi nė gabim dhe moslėnia e mėkatit. Lėvdata ėshtė pėr atė qė pendohet “ēdo bir i Ademit ėshtė gabimtar, mė i miri prej tyre ėshtė ai qė pendohet.” (Tirmidhiu)
Vlera e pranimit tė gabimit
Pejgamberi, lavdėrimi dhe paqja e Allahut qofshin mbi tė, na ka treguar pėr vlerėn e madhe tė pranimit tė gabimit: “Kėrkimi mė i mirė i faljes ėshtė tė thuash: o Allahu im, ti je Zoti im dhe pėrpos Teje nuk ka Zot tė denjė. Ti mė krijove dhe unė jam robi yt. Unė qėndroj nė besėn dhe premtimin qė tė kam dhėnė sa kam mundėsi. Kėrkoj mbrojtjen Tėnde nga sherri qė kam bėrė. Pranoj se mė ke begatuar dhe pranoj mėkatet e mia. Mė fal mua se vėrtet nuk mund t’i falė mėkatet dikush tjetėr pos Teje.” Ai thotė: “Kush e thotė kėtė lutje gjatė ditės me bindje tė plotė dhe vdes para se tė arrijė mbrėmjen hyn nė Xhenet. Kush e thotė gjatė natės me bindje tė plotė dhe vdes para se tė arrijė agimin hyn nė Xhenet.” (Buhariu)
Marrėzitė qė kam bėrė
Pėrmendėm se, nga shkėlqimet e edukatės sė mirėfilltė, hapi i parė ėshtė pranimi i gabimit nė vetvete, pastaj para tė tjerėve. Njė ekspert i raporteve me njerėz thotė: “Nė zyrėn time kam njė sirtar nė tė cilin kam lėnė njė dosje speciale nė ballinėn e sė cilės shkruhen fjalėt “marrėzitė qė kam bėrė”. Ky ėshtė njė regjistėr i mjaftueshėm tė cilin kur e lexoj, ndiej se jam i gatshėm tė ballafaqohem me probleme shumė mė tė mėdha dhe tė dhimbshme. Nė kėtė mė ndihmon kritika qė i bėj vetes nė tė kaluarėn.
Nė tė kaluarėn e kisha zakon qė t’i fajėsoja tė tjerėt pėr problemet qė mė ndodhnin, mirėpo, me kalimin e viteve dhe me shtimin e pėrvojės kuptova se pėr fatkeqėsitė qė mė ndodhin fajtori jam unė vetė. Mendoj se shumė njerėz e kanė kuptuar atė qė kuptova unė, siē ka thėnė Napoleoni ndėrsa po jepte amanetin nė ishullin Santa Helenės: “Askush pėrpos meje nuk ėshtė pėrgjegjės pėr disfatėn time. Unė isha armiku mė i madh i vetvetes.”
Franklini kishte zbuluar trembėdhjetė gabime tė rrezikshme qė i bėnte vazhdimisht. Mė tė rėndėsishmet prej tyre ishin tre: humbja e kohės kot; angazhimi me gjėra tė parėndėsishme; polemika.
Uollt Uitmani thoshte: "ا’mendon, mėsimet e jetės i more nga ata qė tė lavdėronin, pėrkrahnin dhe pėrkėdhelnin, apo nga ata qė tė sulmonin, tė linin pas dore dhe ishin tė ashpėr ndaj teje?!"
Shpėrbleje gabimin mė tė mirė
ėshtė shumė interesante se kjo ėshtė parulla e re e kompanisė “Progan”, njė agjenci informimi nė Detroit.
Ndonjėherė mund tė bėsh ndonjė gabim nė punėn tėnde dhe duhet ta paguash shumė shtrenjtė, mirėpo nė kėtė kompani puna qėndron ndryshe. Qysh para katėrmbėdhjetė viteve Masi Progan, drejtoresha e kompanisė, vuri rregullin: “gabimi mė i mirė i muajit”. Bėhet fjalė pėr shpėrblimin e punėtorėve qė pranojnė para kolegėve tė tyre gabimet qė kanė bėrė, me qėllim qė t’i mos pėrsėrisin mė. Nė mbledhjen mujore, pasi nėpunėsit votojnė pėr gabimin mė tė mirė, fituesi merr 50 dollarė.
A nuk ėshtė kjo metoda mė e mirė pėr ngritjen e pėrgjegjėsisė?
Pse pėrqendrohemi nė sukseset tona e jo nė dėshtimet tona?
Tė gjithė njerėzit fitojnė nga dėshtimet e jo nga sukseset e tyre. Pastaj, tė mos harrojmė se pranimi i gabimit ėshtė vlerė dhe kėtė e bėjnė liderėt.
>>>
Krijoni Kontakt