Ligjerat e rrall nga Shejh Enis Rama
Reliteti I lumturisė

Nuk ka lumturi te perhershme,nuk ka lumturi absolute nė kėtė botė.Sa do qe njeriu tė jetė I lumtur perfundimi I asaj lumturije ėshtė hidhrim.Lumturija reale e cila ėshtė e perjetshme dhe e perhershme ėshtė vetėm ne Xhenetin e Allahut azzwexhel e asesi nuk ėshtė nė kėtė botė.Thotė Muhamedi s.a.w.s. per njeriun qė ėshtė knaqė e merrė Allahu azzwexhel veq nje moment e futė ne Xhehenem dhe menjeher e largon nga Xhehenemi dhe ei thotė Allahu azzewexhel a je knaq najė here?Kurrė nuk jam knaqė o Zoti im.SubahaneAllah qfar denimi I dhembshėm Xhehenemi sa qė pėr momente te caktuara qendrimi ne zjarr ka bėr dhimbja e Xhehenemit qė tė I harroj krejt knaqėsit e kėsaj Dunjaje .Thotė Muhamedi s.a.w.s. tregon pėr njeriu mė tė shkret( mė tė vuajtur ) nė Dunja e merrėAllahu azzewexhel per nje kohė shumė tė shkurt e futė nė Xhenet dhe e nxjerr nga Xheneti e pyet se a ke hjek ndonjė here a ke pas ndonjėher?Thot kurrė o Zoti im.Begatit e Xhenetit bėjn qė krejtė telashet nė kėtė botė qė I ke pas me I harru.Dhe zgjidhja pė me I largu telashėt ėshtė Xheneti I Allahut Azzewexhel.S ka ne kėtė Dunja kėso lloj zgjidhje .ATA QĖ BĖJNĖ VEPRA TĖ MIRA .U TAKON E MIRA |(XHENETI) EDHE MĖ TEPĖR.(JUNUS 26).Cila ėshtė mė tepėr ėshtė se Allahun keni mė shiku.Ēfar harami njeriu I ja bėnė kabull vetės nė kėtė dunja qė Allahun nė Ahiret mos me pa.Prandaj ai qė ėshtė pėrmallu me pa tė derguarin e Allahut Muhamedin s.a.w.s. le tė ndjek rrugėn e tij,mos te lėshon sepse ai Muhamedi s.a.w.s.e prźt ne dyert e Xhenetit dhe Ai Muhamedi s.a.w.s. troket nė dyert e Xhenetit sepse dyert e Xhenetit nuk happen per askend par ate Derguarit tė Allahut Muhamedit s.a.w.s.Jetoni nėn hijen e kėtyre ajeteve,jetoni nėn hijen e kėtyre haditheve e kėtyre premtimeve ,jetoni nen hijen e takimit me Allhun azzewexhel jetoni nen hijne me te derguarin e AllahutMuhamedin s.a.w.s.Kjo ndjenj ,kjo bindje ju bėn qė ti harronin telashet nė kėtė botė.
Kjo ligjerat eshte marr nga derset e Shejh Enis Rames hafidhehullah.