Close
Faqja 23 prej 28 FillimFillim ... 132122232425 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 221 deri 230 prej 271
    Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    PERGJIGJET e kerkuara ne postimin 207.

Une u jam pergjigjur pyetjeve te tua. Te takon ty tashti t'u referohesh se mbi cfare baze foshnjet nuk mund te jen te krishtera? Sepse ato nuk kane konshience te pjekur per te vendosur me logjike? Atehere, PERGJIGJMU se si ka mundesi qe ne Krishtin foshnja Krisht mund te ishte edhe Perendi ne te njejten kohe?
    Pergjigjmu, mos ishte VETEM ne dukje foshnje Krishti?
    Pergjigjmu, mos ndoshta nuk ishte Perendi Krishti gjate kohes qe ishte foshnje?

Nqs ti beson se ishte me te vertete foshnje edhe Perendi, atehere, PERGJIGJMU, pse qenka e mundur qe Krishti te ishte edh foshnje edhe Perendi, nderkohe qe qenka e pamundur qe nje foshnje te jete dhe i krishtere?

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar mė parė nga Seminarist Lexo Postimin
    Sjellim vargje qe kane te bejne me te rriturit per te treguar natyren edhe domosdoshmerine e pagezimit, por pa aplikuar te njejtin rregull si per te rriturit eashtu edhe per femijet.

Psh, Zoti i tha Abrahamit (ne moshe e me arsyetim te pjekur) te rrethpritej, sepse ajo eshte shenje e beselidhjes. Por kjo nuk do te thote se cdo pasardhes i Abrahamit do rrethpritej ne te njejten forme porsi Abrahami, dmth kur te ishte ne moshe te pjekur. Qe Abrahami te arrinte tek rrethprerja i'u kerkua BESIM me konshience, bindje, dhe e njejta gje i kerkohej cdo te rrituri qe konvertohej ne Hebre.

Por ne rastin e foshnjeve, pasadhes te tyre, tjeter logjike zbatohej. Ato rrethpriteshin qe ne femijeri.

E njejta logjike ne fillimet e njerzimit. Adamit e Eves iu komunikua rreziku i mosbindjes ndaj urdhereses se Zotit, qe ishte vdekja, kur ata ishin konshiente e te pjekur, por pasardhjes se tyre vdekja dhe natyra e rene iu dha qe ne lindje.
    Pikėrisht pra, paralelizmi qė ti bėn nuk ėshtė i goditur, pasi Zoti e rrethpreu Abrahamin si shenjė e besimit tė tij dhe kėrkoi qė tė rrethpriten tė gjithė fėmijėt si njė shenjė. Por nuk ndodh e njėjta gjė me pagėzimin. P.sh. Zoti nuk tha se pas pagėzimit tė Krishtit, tė gjithė njerėziit/foshnjet duhet tė pagėzohen si shenjė e besimit qė tregoi Krishti, por ēdo njeri qė besonte, pagėzohej.

E kupton pra qė nuk kemi tė bėjmė me tė njėjtėn gjė?
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    PERGJIGJET e kerkuara ne postimin 207.
    Citim Postuar mė parė nga Seminaristi
    Une u jam pergjigjur pyetjeve te tua. Te takon ty tashti t'u referohesh se mbi cfare baze foshnjet nuk mund te jen te krishtera? Sepse ato nuk kane konshience te pjekur per te vendosur me logjike? Atehere, PERGJIGJMU se si ka mundesi qe ne Krishtin foshnja Krisht mund te ishte edhe Perendi ne te njejten kohe?
    Pergjigjmu, mos ishte VETEM ne dukje foshnje Krishti?
    Pergjigjmu, mos ndoshta nuk ishte Perendi Krishti gjate kohes qe ishte foshnje?

Nqs ti beson se ishte me te vertete foshnje edhe Perendi, atehere, PERGJIGJMU, pse qenka e mundur qe Krishti te ishte edh foshnje edhe Perendi, nderkohe qe qenka e pamundur qe nje foshnje te jete dhe i krishtere?
    Tė kam thėnė se kėto i kemi diskutuar mė parė, nuk ja vlen tė themi tė njėjtat gjėra. Unė nuk e kuptoj se si e lidh ti dynatyrshmėrinė e Krishtit me tė qenit i krishter njė foshnje.

Tė jam pėrgjigjur mė parė se kėshtu e ka zgjedhur Ai. Kush jemi ne t'i themi pse kėshtu e pse ashtu? Nėse do ishte ashtu si e thua ti, do na e kishte bėrė mė se tė qartė, akoma mė shumė pėr njė ēėshtje kaq tė rėndėsishme qė e konsideroni dhe ju.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Citim Postuar mė parė nga marcus1 Lexo Postimin
    Pikėrisht pra, paralelizmi qė ti bėn nuk ėshtė i goditur, pasi Zoti e rrethpreu Abrahamin si shenjė e besimit tė tij dhe kėrkoi qė tė rrethpriten tė gjithė fėmijėt si njė shenjė. Por nuk ndodh e njėjta gjė me pagėzimin. P.sh. Zoti nuk tha se pas pagėzimit tė Krishtit, tė gjithė njerėziit/foshnjet duhet tė pagėzohen si shenjė e besimit qė tregoi Krishti, por ēdo njeri qė besonte, pagėzohej.

E kupton pra qė nuk kemi tė bėjmė me tė njėjtėn gjė?

Kur thua se - "Zoti nuk tha se pas pagėzimit tė Krishtit, tė gjithė njerėziit/foshnjet duhet tė pagėzohen si shenjė e besimit qė tregoi Krishti, por ēdo njeri qė besonte, pagėzohej. - ka nje problem:

Ti e ke fjalen se Zoti DUHET ta permendte ne shkrimet e dhiates se re, ne menyre qe ta besosh? E kemi shpjeguar ne sa e sa tema, se DHR nuk eshte manual per cdo detaj te besimit dhe se ne te mungojne po ashtu detaje te tjera doktrinore, psh mos harro se ne DHR nuk thuhet se po s'eshte e shkrojtur ne DHR mos beso.

Ose e pare ndryshe, ne DHR vertet NUK PERMENDET pagezimi i foshnjave, por po ashtu NUK NDALOHET ne asnje vend.

Pra, neve na mbetet qe kete ta shohim ne FRYME te asaj cfare Bibla na thote per njeriun dhe menyres se si kisha e ka pare kete.
    Ne te dyja keto aspekte, ti kam shpjeguar me larte qe pagezimi i foshnjave eshte ne HARMONI me logjiken biblike edhe traditen e kishes.

Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar mė parė nga Seminarist
    Ose e pare ndryshe, ne DHR vertet NUK PERMENDET pagezimi i foshnjave, por po ashtu NUK NDALOHET ne asnje vend.
    Jam kam shpjeguar edhe Matrix kėtė gjė se arsyeja pse nuk ėshtė mohuar nė asnjė vėnd tė Dh.R. pagėzimi foshnjor ėshtė i njėjti me atė qė pse asnjė qeveri shqiptare gjatė gjithė historisė sė Shqipėrisė nuk ka dalė asnjėherė tė mohojė ekzistencėn e luanėve nė territoret shqiptare.

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Tė kam thėnė se kėto i kemi diskutuar mė parė, nuk ja vlen tė themi tė njėjtat gjėra. Unė nuk e kuptoj se si e lidh ti dynatyrshmėrinė e Krishtit me tė qenit i krishter njė foshnje.
    E lidh, sepse logjika qe ti perdor eshte: nje foshnje nuk mund te jete i krishetere (me ane te pagezimit), sepse nuk ka logjike, nuk eshte ne gjendje te vendose per vete, keshtu qe nuk ka se si te jete i RILINDUR kur nuk e kupton se cfare eshte Rilindja.
    Sipas kesaj logjike, meqe foshnja Krisht, duke qene me te vertete foshnje, e jo duke bere sikur ishte i tille, nuk kishte pjekurine e logjikes njerezore per te kuptuar ate cfare ishte si Perendi-njeri, i bie qe:

- ose Krishti s'ka qene kurre me te vertete foshnje, por ka qene i tille vetem ne dukje (kjo eshte herezia Doketizmit).
    - ose ka qene foshnje me te vertete, por nuk ka qene Perendi ne te njejten kohe (herezia Nestoriane).

Tė jam pėrgjigjur mė parė se kėshtu e ka zgjedhur Ai. Kush jemi ne t'i themi pse kėshtu e pse ashtu? Nėse do ishte ashtu si e thua ti, do na e kishte bėrė mė se tė qartė, akoma mė shumė pėr njė ēėshtje kaq tė rėndėsishme qė e konsideroni dhe ju.
    Fakti qe Ai zgjodhi keshtu, sherben si SHEMBULL per pergjigjen e kesaj teme se PO ASHTU Ai duke u bere vete foshnje, na thote se edhe foshnjet mund te jene te KRISHTera me pagezim.

Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Jo, Seminarist. Llogjika ime nuk ėshtė tamam ashtu si e paraqet ti. Llogjika qė unė pėrdor ėshtė se pagėzimi, si njė rit i jashtėm nuk tė bėn tė krishter, dhe kur them se nuk tė bėn tė krishter, nuk e kam fjalėn vetėm pėr foshnjen, por edhe pėr tė rriturin.

E kupton pra se nuk e kam fjalėn thjeshtė pėr logjikėn e njeriut? E kam fjalėn pėr besimin. Vetėm nėse dikush beson, duhet/mund tė pagėzohet. Pa besimin, pagėzimi ėshtė i kotė. Kėshtu e ka zgjedhur Ai dhe kėshtu del qartė nė shumė vende tė Dh.R. E sheh pra, e aty ku ėshtė e rėndėsishme, Dh. R. nuk na lė nė pikėpyetje?

Ėshtė pikėrisht pra, ky besim pėr tė cilin flet edhe Toni77, tė cilin ti (jo vetėm ti por edhe vetė pozicioni zyrtar i kishės katolike) e akuzon pėr herezi.

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Jam kam shpjeguar edhe Matrix kėtė gjė se arsyeja pse nuk ėshtė mohuar nė asnjė vėnd tė Dh.R. pagėzimi foshnjor ėshtė i njėjti me atė qė pse asnjė qeveri shqiptare gjatė gjithė historisė sė Shqipėrisė nuk ka dalė asnjėherė tė mohojė ekzistencėn e luanėve nė territoret shqiptare.
    Jo! Te njejten gje mund te them edhe une ne versionin tim, se nuk e kishte te nevojshme te urdherohej shprehimisht pagezimi i foshnjve, sepse sic e shohim gjate gjithe DHV pagezimi i foshnjeve do vijonte ne menyre te natyrshme.

Por, nqs ti JE KEMBENGULES ne kerkimin e vargjeve literale PER pagezimin foshnjor, duhet te kesh ndershmerine te perdoresh te njejtin meter per MOS-pagezimin foshnjor.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 28-02-2010 mė 15:50

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Jo, Seminarist. Llogjika ime nuk ėshtė tamam ashtu si e paraqet ti. Llogjika qė unė pėrdor ėshtė se pagėzimi, si njė rit i jashtėm nuk tė bėn tė krishter, dhe kur them se nuk tė bėn tė krishter, nuk e kam fjalėn vetėm pėr foshnjen, por edhe pėr tė rriturin.

E kupton pra se nuk e kam fjalėn thjeshtė pėr logjikėn e njeriut? E kam fjalėn pėr besimin.

Jo me kot une kam folur per BERJEN te krishtere te foshnjeve qe e lidh me pagezimin.
    Edhe te mohosh pagezimin si mjet te te berit te krishtere, ti nuk i shmangesh dot mundesise se te berit te krishtere te foshnjeve.
    E lidh a se lidh me pagezimin, foshnja ne nje menyre ose tjeter ka te DREJTEN dhe mundesine qe te jete i krishtere.

Vec kesaj, Kol2 dhe Romaket6 TREGOJNE qarte qe idntifikimi me vdekjen e ngjalljen e Krishtit behet ne PAGEZIM.
    Rrjedhimisht, pagezimi eshte mjeti me ane te te cilit foshnjet ushtrojne te drejten e tyre per tu bere te krishtera.

Vetėm nėse dikush beson, duhet/mund tė pagėzohet. Pa besimin, pagėzimi ėshtė i kotė. Kėshtu e ka zgjedhur Ai dhe kėshtu del qartė nė shumė vende tė Dh.R. E sheh pra, e aty ku ėshtė e rėndėsishme, Dh. R. nuk na lė nė pikėpyetje?

Ėshtė pikėrisht pra, ky besim pėr tė cilin flet edhe Toni77, tė cilin ti (jo vetėm ti por edhe vetė pozicioni zyrtar i kishės katolike) e akuzon pėr herezi.

Nuk thuhet ASKUND se vetem kush beson (si akt arsyetimi ne moshe madhore) pagezohet.
    Besim si akt koshience e me pas pagezim aplikohet VETEM per te rriturit. Shih shembullin qe te kam dhene me Abrahamin dhe pasardhjen e tij; apo Adami dhe njerezimi.

Abrahami besoi pa u rrethpre dhe u be pjesetar i premtimeve te Zotit. Po pasardhja e tij, mbi cfare BESIMI u rrethpre qe foshnje dhe u be pjesetare e premtimit te Zotit?

Gabimi i Tonit eshte se thote se pagezimi, dmth vdekja dhe ringjallja ne Krishtin varet nga cilesia e besimit te prinderve. Le te interesohet vete se perse kjo eshte herezi.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 28-02-2010 mė 15:51

Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574

Por, nqs ti JE KEMBENGULES ne kerkimin e vargjeve literale PER pagezimin foshnjor, duhet te kesh ndershmerine te perdoresh te njejtin meter per MOS-pagezimin foshnjor.
    Hahahaha, mė bėre tė qesh Seminarist. Unė ta dhashė pėrgjigjen dhe ti je aq i zgjuar sa ta kesh kuptuar se ēfarė kam dashur tė them. Ėshtė e pamundur tė flasė p.sh. Pali duke paralajmėruar tė tjerėt qė tė mos pagėzojnė foshnjet, kur njė praktikė e tillė nuk ekzistonte. Ashtu siē ėshtė e pamundur qė tė dalė qeveria shqiptare dhe tė paralajmėrojė banorėt e Pukės qė tė ruhen nga Luanėt qė ndodhen atje.

A nuk tė duket qesharake kjo?

Faqja 23 prej 28 FillimFillim ... 132122232425 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •