Nje nga dokumentat me te lashte qe flet per jeten misteriale te Kishes se kohes post-apostolike eshte Didakia. Kjo eshte sjelle e perkthyer ne forum nga "Kryeengjelli"
Ketu e keni:
http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=75694
Nje nga dokumentat me te lashte qe flet per jeten misteriale te Kishes se kohes post-apostolike eshte Didakia. Kjo eshte sjelle e perkthyer ne forum nga "Kryeengjelli"
Ketu e keni:
http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=75694
Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!
Une te jam pergjigjur per ate se cfare eshte ne thelb kuptimi i misterit/sakramentit. Me pas te kam thene se nuk hyj, pasi nuk eshte e nevojshme, ne debate teknike ky varg ketu e ai varg atje. Ka material te bollshem ne inertenet per keto tema sa qe s'eshte nevoja fare te debatohet.
Une debatoj atehere kur e shoh te nevojshme, e jo atehere kur e shoh se nuk ka se me cfare ta shtyj kohen.
ajo qe desha te them Marcus1, ta perseris, eshte se, duke qene ti ne Greqi, aq me teper Athine, duke njohur greqishten, eshte GJYNAH qe merresh me sekte evangjeliste, humbet kohen.
greqia eshte e mbushur plot me shembuj te besimit te vertete te ortodoksise (lexo At Paisin, At Porfirin, At Jakov Tsaliqas; Shen Siluanonin); ka literature me shumice; ka vende te shenjta. Te jetosh ne nje ambient te tille e te merresh me marrina te mentalitetit amerikan ateist-kristian te ceket ore ore lulebore eshte shume kontradiktore, nuk ze vend.
Seminarist, nė kishėn e parė, nė Jeruzalem le tė themi, ata qė patėn privilegjin tė jetojnė nė atė kohė nė atė qytet, nuk patėn nevojėn tė shfrytėzojnė privilegjin e tė qenit atje duke marrė libra pėr tė lexuar pėr vėrtetėsinė e besimit tė krishter, kėshtu qė tė mund t'i bashkoheshin kishės. Ata patėn privilegjin e tė parit nė praktikė jetėn e kishės, e cila i tėrhiqte drejt gjirit tė saj.
Unė, qė jetoj nė Athinė, jo vetėm qė nuk e shoh kėtė jetė kishe, por ato qė shoh, vetėm sa mė largojnė mė shumė nga kisha ortodokse. Nėse ka arritur kisha tė zbulohet nga leximet e disa librave tė shkruar nga njerėz tė ndritur, kjo ėshtė njė katandisje e madhe qė ēdo krishteri ortodoks duhej t'i vinte turp.
Kjo gjė, vetėm, mė tregon mua se sa e vdekur ėshtė kjo kishė. Jo, nuk them se nuk ka njerėz tė ndriēuar brenda saj, por si kishė, e ka humbur fuqinė e saj rreth 1700 vjet mė parė.
The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford
Unė do doja tė bisedoja me besimtarė ortodoksė pėr tė parė pėrse kėto praktika kanė ndryshuar kaq shumė nė krahasim me mėnyrėn se si i kryenin besimtarėt e kishės sė parė.
Kush nga ata besimtarė mendojnė se ja vlen tė japin shpjegime, le ta bėjnė. Nėse ti Seminarist mendon se po humbet kohėn, nuk kam ē'tė bėj veēse tė respektoj mendimin tėnd.
The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford
Do te ishte me e zgjuar (frymerisht) nese te pakten edhe nje here te vetme ti beje pyetje vetes se mos valle pengesa, qe ti nuk sheh kishen e pare ne kishen ortodokse greke, je ti, padituria jote, paragjykimi yt?
Fakti qe ti, as per nje here te vetme, nuk ngre nje pikepyetje te tille, flet per vetveten.
Marcus1, cfaredo sjellje te keqe te beje Izraeli dhe izraelitet, vetem tek ai popull njihej Zoti i vertete. Keshtu ia foli Krishti asaj gruas samarite kur e takoi prane pusit.
Une te ftova te shikoje kete te vertete, jo njerzit e asaj te vertete qe te skandalizokan ty!
Dhe jo vetem kaq, ne Greqi ka njerez shume te devotshem ortodoks! Eshte paragjykim qe vjen nga padituria te thuash qe greket vetem skandalizojne.
Dhe ta dish se une....e di se per cfare flas...Nuk flas kot!
Une po te bej dallimin mes falsiteit psikopat te pretendimeve ateiste-kristiane alla amerikane evangjeliste dhe te krishterit te vertete sic mund ta shohesh ne personin e Shen Siluanoit te Atosit e shum e shume shembuj te tjere qe mbushin Greqine, At Paisi, At Porfiri etj.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 28-12-2009 mė 12:00
Jo, pengesa e vėrtetė qė unė nuk shoh kishėn e parė nė kishėn ortodokse greke ėshtė fakti se ato ty dyja nuk ngjajnė pothuajse aspak. Kėtė e them me sinqeritetin mė tė madh, jo pėr egoizėm, jo pėr debat.Postuar mė parė nga Seminarist
Izraeli dhe izraelitėt kishin njė qėllim pėr ekzistencėn e tyre. Tashmė Izraeli i vėrtetė ėshtė Kisha e Krishtit.Postuar mė parė nga Seminarist
As nuk e vė nė dyshim kėtė gjė. Jam mė se i bindur se nė Greqi ka njerėz tė devotshėm ortodoksė, qė mė mirė unė do ta riformuloja kėtė thėnjen tėnde si: ortodoksė tė devotshėm ndaj Krishtit. Jam mė se i sigurtė pėr kėtė dhe do ishte kėnaqėsi e imja tė takoja njerėz tė tillė. Dhe jam i bindur se njerėz tė tillė, pavarėsisht nga ndryshimet qė kemi, do tė mė konsideronin si vėlla nė Krisht.Postuar mė parė nga Seminarist
Edhe njė herė, ortodoksė tė devotshėm ndaj krishtit, jo njerėz tė devotshėm ortodoksė. Tė dytėt, nėse do e kishin mundėsinė do tė mė digjnin nė turrėn e druve. Fatkeqėsisht, nga kėta tė dytėt kam parė boll.
Edhe diēka tjetėr. Mendoj se ndryshimi thelbėsor midis ne tė dyve ėshtė se unė pranoj ortodoksė tė devotshėm si vėllezėr nė Krisht, ndėrsa ti, kėdo qė nuk ėshtė ortodoks/katolik, i konsideron heretikė. Njėri nga kėta jam edhe unė.
Te ftoj te lexosh temen me poshte ne lidhje me misteret:
http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=47355
Albo
E ka fjalen per misteret e kishes (ato tregohen), jo te teqese (qe s'tregohen)!
Nje histori interesante ka lidhje me nje shenjtor te shekullit te trete, te quajtur Tarsiz.
(Nderohet nga Kishat Katolike Orthodhokse ne 15 Gusht)
Ky quhet ndryshe Martiri i Sakramentit te Shenjte
Ai ishte 12 vjec dhe po shkonte te conte sakramentin (buken e shuguruar) tek te krishteret e burgosur te Romes. Paganet filluan ta ndjekin duke i kerkuar qe t'ua dorezonte atyre sakramentin (ndoshta nga kurioziteti ose urrejtja per te krishteret), por ai e mbrojti ate me jeten e vet. Ata filluan ta gjuajne me gure dhe ai dha jeten si nje martir i madh i besimit.
Ja dhe nje kenge kushtuar atij, qe kemi kenduar ne lidhjen e Rinise Orthodhokse
Tarsizi
Nje martir i vogel i plagosur,
rrugeve te Romes i rrezuar,
shtrire ne Altarin e Krishtit,
si nje qengj i vogel i flijuar.
Nje buzeqeshje i ndrit ne buze,
dicka ai po mban ne duar
Trupin e Krishtit ka marre,
fshehtas ne burg per ta cuar
Engjejt veshur me te bardha,
Tarsizin po rrethojne,
ne prehrin e Krijuesit,
Martirin e vogel do ta cojne
Edhe pak dhe martiri vdes,
kuroren e lavdise fiton,
kete lavdi kushdo e ka zili,
kete lavdi kushdo e deshiron.....
Atehere, nqs ajo qe ai mbante ne dore nuk ishte realisht trup dhe gjak i Krishtit, mos valle ky martir ka vdekur me kot?
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Matrix : 19-01-2010 mė 14:10
Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!
Krijoni Kontakt