Close
Faqja 16 prej 28 FillimFillim ... 6141516171826 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 151 deri 160 prej 271
    i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Atėhere, le tė shohim atė varg qė ti solle nga Korintasit nė kontekst.

1Cor 7:12 Dhe tė tjerėve u them unė, jo Zoti: nė qoftė se njė vėlla ka njė grua jobesimtare dhe ajo pranon tė jetojė bashkė me tė, tė mos e lėrė atė.
    1Cor 7:13 Edhe gruaja, qė ka njė burrė jobesimtar, nė qoftė se ai pranon tė jetojė bashkė me tė, tė mos e lėrė atė,
    1Cor 7:14 sepse burri jobesimtar ėshtė shenjtėruar me anė tė gruas, dhe gruaja jobesimtare ėshtė shenjtėruar me anė tė burrit, sepse pėrndryshe fėmijėt do tė ishin tė papastėr; kurse kėshtu janė tė shenjtė.1Cor 7:15 Nėse jobesimtari ndahet, le tė ndahet; nė kėto raste vėllai ose motra nuk janė mė tė lidhur; por Perėndia na ka thirrur nė paqe.
    1Cor 7:16 Sepse ēfarė di ti, o grua, nėse ke pėr ta shpėtuar burrin? Ose ē'di ti, o burrė, nėse ke pėr ta shpėtuar gruan?
    1Cor 7:17 Gjithsesi secili tė vazhdojė tė jetojė ashtu si ia ka dhėnė Perėndia dhe ashtu sikurse e thirri Zoti; dhe kėshtu urdhėroj nė tė gjitha kishat.
    1Cor 7:18 A u thirr ndokush kur ishte i rrethprerė? Le tė mos bėhet i parrethprerė. Dikush u thirr kur ishte i parrethprerė? Le tė mos rrethpritet.
    1Cor 7:19 Rrethprerja nuk ėshtė asgjė dhe parrethprerja nuk ėshtė asgjė, vetėm zbatimi i urdhėrimeve tė Perėndisė ka rėndėsi.
    1Cor 7:20 Gjithsecili le tė mbetet nė atė gjendje nė tė cilėn ishte thirrur.

Kėtu duket qartė se problemi qė ishte ngritur midis korintasve ishte nėse duhej besimtari apo besimtarja tė vazhdonte tė jetonte me bashkėshortin/ten pasi ata kishin besuar. Pali, nuk kishte ndonjė fjalė tė qartė nga Zoti, por mendimi i tij ishte, njė mendim qė duhej marrė patjetėr pėr bazė, ishte se ata duhej tė vazhonin tė jetonin bashkė. Pali vazhdon duke thėnė se pėr hir tė besimtares burri bėhet i shenjtė.

Duke e marrė nė kontekst, na jepet mundėsia pėr tė kuptuar se fjala i shenjtė, nuk ka kuptimin e mirėfillte, pasi pak mė poshtė Pali thotė se mundet qė gruaja besimtare tė bėhet shkas qė burri tė besojė, apo burri besimtar ta sjellė gruan nė shpėtim.

Nga ky varg, ne kuptojmė se njėri prej tyre, pra besimtari ėshtė shpėtuar, ndryshe Pali nuk do thoshte vetėm pėr njėrin, por pėr tė dy. Pra, Pali e quan si tė kryer se besimtari/rja, ėshtė i/e shpėtuar dhe ai vazhdon mė tej duke thėnė se pėr hir tė mundėsisė se mė vonė mund tė shpėtojė edhe jobesimtari, duhet qė ēifti tė qėndrojė bashkė dhe tė mos ndahet.

E njėjta gjė pra, vlen edhe pėr fėmijėt. Si burri jobesimtar, po ashtu edhe fėmijėt qė nuk kanė besuar, megjithėse konsiderohen tė shenjtė pėr hir tė gruas besimtare, ata nuk janė tė shpėtuar. (E kam fjalėn pėr fėmijė tė rritur. Pėr foshnjet ėshtė ēėshtje tjetėr. )

I gjithė mesazhi pra kėtu qėndron se ne duhet tė qėndrojmė ashtu siē na ka thirrur Krishti. Nėse Ai lejon qė tė ndryshojė gjėndja jonė, mirė, por ne nuk duhet tė bėjmė gjė pėr ta ndryshuar kėtė gjė.

Si pėrfundim, tė marrėsh kėtė varg tė gėrrmosh thellė poshtė tij pėr tė bazuar doktrinėn e pagėzimit foshnjor, tė paktėn nuk ėshtė serioze.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga marcus1 : 25-02-2010 mė 11:04
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,459
    Postimet nė Bllog
    23
    E pyeti njehere nje protestant ungjillor nje peshkop orthodhoks ne Amerike:

- Cfare jane misteret e Kishes suaj?

- Po te tregoheshin me fjale, nuk do t'i quanim mistere, apo jo? - iu pergjigj peshkopi.

- Ku mund te mesoj me shume per keto mistere? - kembenguli protestanti.

- Vetem po te behesh i krishtere orthodhoks e te marresh pjese ne jeten liturgjike te Kishes - iu pergjigj peshkopi.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 26-02-2010 mė 02:21

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Marcus1,

le te mbetemi tek rendesia qe permban ai varg persa i takon temes, dmth qe femija, i cili nuk eshte ne gjendje te vendose per veten, eshte i papaster ose i shenjte NE VARESI te prindit.

Nqs ekziston kjo varesi e femijes nga prindi, aq sa femija te jete i papaster apo i shenjteruar, gjendemi NDESH mesimit tend se femija nuk mund te jete i krishtere perderisa nuk mund te vendose vete per besimin e vet. Sepse, po te ishte keshtu, Pali nuk do te mund te fliste per asnje lloj papastertie apo shenjterie te femijes.

Edhe une e kam mare ket varg ne kontekst te gjithe pjeses qe te kam shkruajtur me lart. Eshte e qarte nga ato qe te kam thene se te thuash qe nje FEMIJE jo ne moshe e ka te pamundur te behet pjese e popullit te zgjedhur/Kishes rrjdhimisht edhe shpetimit, BIE NDESH me ate cfare shohim ne Bibel, si ne DHV ashtu dhe ne DHR.
    Ne qender te gjithe kesaj qendron se Perendia u be njeri, duke perfshire edhe te qenit njeri-foshnje.
    Nqs pra Jezusi foshnje ishte edhe Perendi, si qenka e pamundur per nje foshnje te jete edhe i krishtere?

Automatikisht ti je duke thene se ose:

- foshnja Jezu ishte vetem ne dukje foshnje (herezia Doketiste, pyet Matrix te ta shpjegoje).
    - ose se Perendia ne rastin e Krishtit e DHUNOI natyren njerezore duke e detyruar pa e pyetur ate te jete NJE me Veten.

A e kupton dot se sa e lehte eshte te jesh anti-ungjill edhe me ungjill ne dore, madje edhe atehere kur mendon se je njeri i Zotit?!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 26-02-2010 mė 12:40

Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Seminarist, ti e ke gabim, se une nuk them se eshte e pamundur qe nje femije te jete i shenjte/paster, sepse asgje nuk eshte e pamundur per Perendine. Ajo qe une them eshte se nuk eshte akti i pagezimit qe e ben ate femije te paster. Nese Perendia do qe te jete i paster, nuk ka nevoje te pagezohet. Do thuash ti po kush jemi ne qe t'i tregojme Perendise se si t'i beje gjerat. Sigurisht qe nuk jemi ne ata qe i tregojme Perendise si te veproje, por ne Bibel nuk na jepet as edhe nje shembull ku te duket se Perendia do qe te pagezohen foshnjet.

Pagezimi, sic e shohim ne ne Bibel, eshte mbi te tjera nje akt bindjeje ndaj Perendise. Cfare bindje mund te kete nje foshnje?

Ndersa ajo qe thua ti (nese e thua) nuk ka sens. Qe, derisa foshnja te pagezohet, eshte i papaster dhe pastertine e merr vetem permes pagezimit. Nese nuk e thua kete, pra nese beson se edhe para se te pagezohet eshte i paster, perse atehere duhet qe te pagezohen foshnjet? Nuk e di nese e ke lexuar pergjigjen qe kam dhene tek tema "Pagezimi dhe Shenjteria" duke u bazuar ne artikullin e pastorit ortodoks John Hainsworth. Do doja te me kundershtoje ne ato qe une kam thene si pergjigje ndaj atij artikulli.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Citim Postuar mė parė nga Marcus1
    Seminarist, ti e ke gabim, se une nuk them se eshte e pamundur qe nje femije te jete i shenjte/paster, sepse asgje nuk eshte e pamundur per Perendine.
    Atehere, perderisa asgje s'eshte e pamundur per Perendine, si qenka qe eshte e pamundur qe nje foshnje te jete i krishtere me ane te pagezimit?

Se dyti, une nuk e lidh ate varg me Pagezimin si veprim, POR me idene qe ke ti qe njeriu duhet te vendose vete per besimin dhe se per te nuk vendosin dot prinderit.

Nese Perendia do qe te jete i paster, nuk ka nevoje te pagezohet

Pagezimi, sic e shohim ne ne Bibel, eshte mbi te tjera nje akt bindjeje ndaj Perendise. Cfare bindje mund te kete nje foshnje?
    Si ta kuptoje biblikisht kete bindje (ne DHV) edhe pse perjatshtonka bindja foshnjet?

Psh, biblikisht, me thuaj ti mua, a e kam UNE lirine ti them Zotit: Zot nuk dua te lind, sepse po te lind ne kete bote do jem i detyruar te ndjeke rrugen tende, ndryshe, po se ndoqa, shkoj ne ferr?

A e kam une lirine biblikisht ti them Zotit se nuk dua te trashegoj me ane te lindjes mekatin edhe vdekjen?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 26-02-2010 mė 13:12

Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar mė parė nga Seminaristi
    Atehere, perderisa asgje s'eshte e pamundur per Perendine, si qenka qe eshte e pamundur qe nje foshnje te jete i krishtere me ane te pagezimit?
    Sepse keshtu e ka zgjedhur Ai. Perse nuk mund ta pranosh Perendine keshtu? Nese Ai do kishte zgjedhur qe te pagezohen foshnjet, do e bente me se te qarte ne Bibel dhe une nuk do kisha asnje problem me kete.

Edhe me pagezimin nuk e kam problem, nese disa prinder e bejne me bindje, mjafton qe ata te mos me detyrojne mua dhe te ma vene si kusht per shpetimin.

Se dyti, une nuk e lidh ate varg me Pagezimin si veprim, POR me idene qe ke ti qe njeriu duhet te vendose vete per besimin dhe se per te nuk vendosin dot prinderit.
    E para, nuk ke si ta lidhesh ate varg me pagezimin dhe nuk ke si te lidhesh asnje varg, pasi vargje te tilla nuk mund te gjesh ne Bibel.

E dyta, ku kam thene une se eshte njeriu qe duhet te vendose per besimin? Te besosh nje gje te tille eshte njesoj sikur te thuash se Zoti varet nga njeriu. Ajo qe them une eshte se kur une pranova Krishtin si Shpetimtarin tim, nuk ishte se e zgjodha une Ate, por se me kishte zgjedhur Ai mua, nuk ishte se e gjeta une Ate, por se me gjeti Ai mua, nuk ishte se e zbulova une Ate, por se Ai mu zbulua mua. Thjesht Ai pret qe une te vije ne nje moshe te tille ku une mund te shoh dhe te kuptoj ato gjera qe Ai ka zgjedhur te mi tregoje dhe zbuloje. Kupton tani?

Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Si ta kuptoje biblikisht kete bindje (ne DHV) edhe pse perjatshtonka bindja foshnjet?

Mos me sill si shembull rrethprerjen se nuk te intereson. Rrethprerja eshte dicka tjeter. Bindja nuk i perjashton foshnjet nga te qenit pjese e familjes qiellore, i perjashton nga riti i pagezimit.

Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Psh, biblikisht, me thuaj ti mua, a e kam UNE lirine ti them Zotit: Zot nuk dua te lind, sepse po te lind ne kete bote do jem i detyruar te ndjeke rrugen tende, ndryshe, po se ndoqa, shkoj ne ferr?

A e kam une lirine biblikisht ti them Zotit se nuk dua te trashegoj me ane te lindjes mekatin edhe vdekjen?
    Jo, nuk mund t'ja thuash. Por kjo nuk ka te beje aspak me pagezimin foshnjor. Seminarist, i nderlikon shume gjerat. Nuk ka nevoje per nderlikime te tilla. Jane kaq te thjeshta!

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    postimi 62, i yti tek tema qe me the:

Ai do tė tė thotė fjalėt, me anė tė tė cilave do tė shpėtohesh ti dhe gjithė shtėpia jote". (Veprat 11:14)

Pasi ajo u pagėzua me familjen e saj, na u lut duke thėnė: ''Nė qoftė se mė keni gjykuar se jam besnike ndaj Zotit, hyni nė shtėpinė time dhe rrini''. Dhe na detyroi tė pranojmė. (Veprat 16:15)

Dhe ai i mori qė nė atė orė tė natės dhe ua lau plagėt. Dhe ai dhe tė gjithė tė tijtė u pagėzuan menjėherė. (Veprat 16:33)

Dhe Krispi, kreu i sinagogės, besoi te Zoti me gjithė shtėpinė e tij; edhe shumė Korintas, duke dėgjuar Palin, besuan dhe u pagėzuan. (Veprat 18:8)

E falėnderoj Perėndinė qė nuk kam pagėzuar asnjė nga ju, me pėrjashtim tė Krispit dhe tė Gait, qė askush tė mos thotė se e pagėzova nė emrin tim. Unė pagėzova edhe familjen e Stefanės; pėrveē tyre nuk di tė kem pagėzuar ndonjė tjetėr. (1Korintasit 1:14-16)

Atėherė Jezusi i thirri fėmijėt pranė vetes dhe tha: ''I lini fėmijėt e vegjėl tė vijnė tek unė dhe mos i pengoni, sepse e tyre ėshtė mbretėria e Perėndisė. (Luka 18:16)
    ----------------------------------------------------------------------------------------

Kėto janė vargjet nė tė cilat kishat katoliko-ortodokse bazohen pėr tė mbrojtur doktrinėn e pagėzimit foshnjor. Le tė shohim se sa tė drejtė kanė ata. Unė do komentoj mbi to, por qėllimi im nuk ėshtė qė t’i mbush mendjen njeriut pėr drejtėsinė e mendimeve tė mia. Qėllimi im ėshtė t’i bėj tė qartė tė tjerėve pėrse unė nuk besoj nė pagėzimin foshnjor. Shkas pėr tė komentuar kėto vargje u bė artikulli “Pagėzimi Foshnjor” i shkruar nga pastori ortodoks John Hainsworth. Ky artikull mu dėrgua nė njė pėrpjekje pėr tė mė bindur pėr drejtėsinė e pagėzimit tė foshnjeve.

Po e filloj nga veprat 18: 8. “Krispi, kreu i sinagogės, besoi te Zoti me gjithė shtėpinė e tij; edhe shumė Korintas, duke dėgjuar Palin besuan dhe u pagėzuan.

Katoliko-Ortodoksėt bazohen nė kėtė varg si dhe nė katėr vargjet e tjera se nuk ka mundėsi qė nė familjet e tyre tė mos kenė pasur fėmijė tė vegjėl apo foshnje. Por nga ky varg duket qartė se Krispi dhe familja e tij BESUAN dhe mė pas u pagėzuan. Pra, nga ky varg mund tė dalim nė konkluzionin se fėmijėt e Krispit kanė qenė nė njė moshė tė tillė qė mund tė kuptonin dhe tė besonin nė atė qė ju predikua. A mund tė thuash se njė foshnje besoi dhe u pagėzua?

Ky varg pra na e qartėson se pa BESIMIN nuk mund tė ketė pagėzim.

Se pari ti e shtremberon vargun, sepse aty thuhet se shume korintas besuan, por nuk thote se shume familje me anetaret e tyre pasi besuan u pagezuan. Shume korintas qe besuan jane kryetaret e familjeve, qe pas besimit te tyre personal terhoqen ne te TE GJITHE familjen.
    Kjo eshte nje praktike e HERSHME madje deri ne ditet tona. Kreu i familjes percaktonte besimin e te gjithe familjes. Kreu i shtetit besimin e gjithe shtetasve te vete.

Se dyti, konkluzioni yt se NUK KA pagezim pa besim si akt konshient te bere ne moshe te pjekur, ESHTE edhe GABIMI yt thelbesor qe bie ndesh me Biblen ne te gjitha pikat qe te kam dhene.

shikoje Romaket 5:18 - 6:4

18 Prandaj, mėkati i njėritdėnim pėr tė gjithė njerėzit, gjithashtu edhe drejtėsia e Njėrit ‑ shfajėsim qė u jep jetėn tė gjithė njerėzve. 19 Vėrtet, sikurse me padėgjesėn e njėrit, mėkatuan tė gjithė njerėzit, po ashtu, me dėgjesėn e Njėrit ‑ tė gjithė njerėzit do tė bėhen tė drejtė.

20 Ligji erdhi qė tė shumėzohet mėkati; porse, kur u shumėzua mėkati, shumė mė i begatshėm u bė hiri, 21 qė, sikurse mėkati mbretėroi me vdekjen, po ashtu edhe hiri tė mbretėrojė me drejtėsinė ‑ pėr jetėn e pasosur, nėpėr Jezu Krishtin, Zotin tonė.

1 Ēka, pra, tė themi? Tė jetojmė nė mėkat, qė tė shumėzohet hiri? 2 Prite Zot! Pasi vdiqėm pėr kah mėkati, si atėherė tė jetojmė nė tė? 3 Po a nuk e dini se tė gjithė sa jemi pagėzuar nė Jezu Krishtin, jemi pagėzuar nė vdekjen e tij? 4 Me anė tė pagėzimit, pra, bashkė me Tė jemi varrosur nė vdekje qė, sikurse Krishti u ngjall nė lavdinė e Atit prej tė vdekurve, po ashtu edhe ne tė jetojmė nė jetėn e re.

Sic e sheh qarte, mekati i njerit denim per te gjithe (edhe foshnjet), drejtsia e Krishtit, shfajesim per te gjithe. Cfare eshte drejtesia e Krishtit, ne mos vdekja e Tij pajtimtare? Si behemi sipas Palit nje me vdekjen e Krishtit? Me ane te pagezimit!
    Atehere, nqs mekati solli denim per te gjithe (edhe per foshnjet), shfajesimi, qe eshte njesim me vdekjen e Krishtit me ane te pagezimit, i bie te jete po ashtu edhe per foshnjet.

Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Se pari, une nuk e shtremberoj aspak vargun sepse aty thote se Krispi besoi te Zoti me gjithe familjen e tij. Pra besimi nuk eshte vetem i Krispit, por edhe i familjes.

Se dyti, c'lidhje kane vargjet qe ti ke sjelle me pagezimin foshnjor? Sipas teje, i bie qe jo vetem foshnjet, por edhe muslimanet te drejtesohen permes drejtesise se Krishtit. Kujdes, se ka mundesi keshtu te biesh ne herezine e shpetimit universal. Ti duhet ta dish me mire se une se ne kete varg bazohen ata. Kujdes Seminarist!

Per sa i perket Romakeve 6:4 eshte me se e qarte se e ka fjalen per te gjithe ata qe jane pagezuar. Dhe dihet se Pali u drejtohet kishes se Romes, jo disa foshnjeve.

Faqja 16 prej 28 FillimFillim ... 6141516171826 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •