Postuar mė parė nga
ilia spiro
Korcar, skeptri dhe mitra eshte ne te gjitha Kishat Orthodhokse,....jo vetem tek ne,..., persa i takon vargjeve qe jane futur ne Liturgjine Hyjnore, qe kam permendur ne postimin e mesiperm, keto nuk e di nese jane ne te gjitha, sepse do te ishte nje shmangje e pergjithshme,..., , ne vargjet e mesiperme kemi "adhurim", pra me teper se thjesht "nderim"
por edhe nderimin duhet qe seicili ti shpenzoje sipas mendimit te tij,..., nuk mund te imponohet nderimi per ate qe shkon ne Liturgjine Hyjnore,.., Nje Kryepiskop nuk duhet te lejoje ne gjallje te tij, futje te tilla "ofsite", ne Liturgjine Hyjnore, qofte edhe vetem per "nderimin" qe mendon se i perket,..nderimin t`a japin te tjeret..KOASH-i nuk eshte "prone" e Kryepiskopit por e popullit orthodhoks te Shqiperise,...,
keto per mendimin tim jane herezi, pasi Liturgjia nuk i permban, dhe kjo ka aresyet e veta, disa i cilesova me lart,...
per ceshtje te tjera te cilat nuk jane herezi ne vetevete, do te cilesoja faktin e stampimit te greqishtes ne ikonat ne Katedralen "Ngjallja e Krishtit"..., dhe me poshte jepet perkthimi ne shqip,..nuk mund te jem dakord me keto stampime sepse Kishat sot me deshiren e Perendise jane autoqefale..., Lavdi Zotit edhe Kisha jone eshte e tille qysh prej 76 vjetesh tashme,..kjo do te thote se Zoti pranon lutjet tona ne shqip dhe s`ka nevoje per gjuhe tjeter... Nese kjo eshte bere ne respekt te greqishtes se vjeter qe eshte gjuha ne te cilen u shkruajten qe ne fillim shkrimet e shenjta, une per kete kam respekt,...nese do te binim dakord me kete nuk kishte nevoje te perktheheshin,...por nuk mendoj se ka patur kete qellim, por qellimin e nje nacionalizmi te vjeteruar,...dhe nuk duhej te ishte lejuar si projekt nga Sinodi i Shenjte...e theksoj dhe nuk po ngul kembe ne kete pike, por eshte njelloj ofendimi per ne orthodhokset shqiptare (te pakten une e ndjej kete)....Fatkeqesisht nuk mund te prishen me apo te nderrohen sepse jane pjese e pandashme e ikonostasit,...
I kemi pranuar deri me sot keto gjera, sepse nuk ka patur menyre tjeter, kishim nevoje pra dhe ikonat vinin nga Greqia, sic ka ndodhur ne Kishen "Ungjillezimi i Hyjlindeses"...Por, ne rastin e Katedrales ne qender, kjo eshte bere me vetedije te plote, pasi eshte vene edhe perkthimi poshte,..te krijohet ideja se Katedralja eshte greke dhe bere ne toke shqiptare dhe orthodhokset shqiptare jane "mysafire",,,,Por e theksoj edhe nje here me shume force:
Katedralja dhe gjithcka tjeter e KOASH-it eshte prone e popullit orthodhoks te Shqiperise...
Keto gjera krijojne keqkuptime dhe me te drejte largojne shume orthodhokse shqiptare nga Kisha e tyre, pastaj ankohet Sinodi pse perqindja e orthodhokseve eshte 7 %,..dhe i vjen hidhur,..!!!
Vura ne dukje disa herezi, por aspak nuk dua te ul figuren e Kryespiskopit, pasi dihet ndihma e tij ne ngritjen e infrastruktures ndertimore dhe shpirterore gjate ketyre viteve,...dhe per kete i jemi mirenjohes,...por kemi detyre te veme ne dukje gjithcka tjeter qe prish imazhin dhe fut herezi ne Kishen tone te Shenjte Orthodhokse dhe Autoqefale te Shqiperise.
Krijoni Kontakt