Postuar mė parė nga
arbereshi_niko
Pergezime sinqerisht vella i nderar...
Nje shkrim me te vertete i spikatur.
Jam komplet dakort me ty..., por qe mos e harro kurre thenien;
Do te zhgenjejne ndohera orthodhokset, por kurre Orthodhoksia!
Neve shqiptaret orthodhoks, me "th" o "dh", s'ka fare rendesi pasi thebi eshte gjetiu,
jemi ne paqe me jobesimtaret orthodhoks, sidoqofte ndjehemi nje popull e nje gjak.
Ka mundesi qe nje besimtar orthodhoks, sidomos ne mergim, kur sheh flamurin tone he harten
e Shqiperise, nuk i rreh zemra fort dhe psheretin me trishtim nga largimi.
Neve edhe pse orthodhoks, ne rastin e luftes ne Kosove, dihet lufta eshte padrejtesi ndaj njeriut dhe Ligjeve te Krijuesit,
pra me dhimbje dhe viktima nga te dyja palet, por qe kur qahej ne shqip, te coptohej zemra..., pra nuk ka dallime fetare...,
pasi jemi orthodhokse me te vertete, por mbi te gjitha jemi e do te mbetemi orthodhokse shqiptar!
Neve nuk luftojme askend qe eshte jobesimtar si neve..., pasi jane e mbeten vellezerit tane, shqiptar...
Kjo gje nuk ka se si te jete e njejte me greket dhe serbet..., ata nuk ka se si te jene vellezer me neve ne menyre automatike, instiktive
dhe ne menyre emotive..., besoj me kupton.
Nje histori te vogel. Njezet e ca vjet me pare, kur njoha ne nje kishe dosa serb, pasi moren vesh qe jam shqiptar, gjithsesi pse bashkebasimtar...,
ata me ndejten hapurazi ne menyre armiqesore..., jo nga "bishti im" pasi nuk dola nga xhungla, por pse isha shqiptar.
E kishin nga indoktrinimi,nga propagandat shoviniste qe u kane servirur me vite, por aresye te forta nuk kishin me gjitheate me largoheshin sikur te kisha zgjeben...:-)
Po edhe shume greker kame njohur..., te mire e te keqinj, por qe te gjithe me paragjykime ndaj neve shqiptareve, te pakten ne fillim te marredhenieve miqesore,
me pas sikunder eshte normale, gjerat ndryshojne ... Mund te pohoj qe, miqte me te mire sot (perveē shqiptareve ) jane greket per mua.
Si mundet nje grek te jete me i mire se nje shqiptar, ose nje serb me i mire se nje rumun..., por edhe anasjelltas nje shqiptar nuk eshte me i mire
nga te tjeret..., nje konstatim i pamohueshem, jemi njelloj. Jemi pothuaj njelloj, e me shume te ngjashem akoma ...
Fale Zotit neve nuk kemi urrejtja ndaj shqiptareve joothodhokse, por edhe ndaj serbeve, grekerve, rumuneve, o arabeve....:-)
Zoti do e jemi nje popull model, e them pa me te foglen ironi.
Ja pra pse jam dakort me ty Ilia. Vetem Mali i Shenjte ku nuk ka dallime kombetare, eshte me te vertete i Shenjte, me te vertete Orthodhoksia !
Pershendetje
Krijoni Kontakt