Close
Faqja 3 prej 6 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 60
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,964
    Postimet nė Bllog
    22
    Nuk kam ndermend te vazhdoj nje debat, i cili ka rrezik te degjeneroje, por do te ishte mire te mos etiketojme te tjeret. Kjo teme duhet t`i sherbeje persosjes se Kishes dhe jo sharjeve midis besimtareve.
    Kisha Orthodhokse eshte e persosur. E vetmia gje qe nuk eshte e persosur ne Kishe jane njerezit qe hyjne ne te, une e ti. Dhe arsyeja perse shkojme ne Kishe eshte qe te persosemi (theosis). Prandaj mos bej mekatin qe te "persosesh Kishen", por nenshtroja vullnetin tend Kishes se Krishtit qe te te persosi ty.

Dhe une as te shava, as te ofendova, e as nuk po debatoj me ty. Thjeshte po te ndihmoj te kuptosh qe kendveshtrimi yt nuk eshte aspak orthodhoks ne kete rast.

Albo

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar mė parė nga Albo Lexo Postimin
    Kisha Orthodhokse eshte e persosur. E vetmia gje qe nuk eshte e persosur ne Kishe jane njerezit qe hyjne ne te, une e ti. Dhe arsyeja perse shkojme ne Kishe eshte qe te persosemi (theosis). Prandaj mos bej mekatin qe te "persosesh Kishen", por nenshtroja vullnetin tend Kishes se Krishtit qe te te persosi ty.

Dhe une as te shava, as te ofendova, e as nuk po debatoj me ty. Thjeshte po te ndihmoj te kuptosh qe kendveshtrimi yt nuk eshte aspak orthodhoks ne kete rast.

Albo
    Ti ndan kishėn nga njerėzit! Unė nuk mund ta kuptoj kėtė gjė, pasi ėshtė krykėput antibiblike. Nėse njerėzit nuk janė kisha, atėhere cila ėshtė kisha? Muret e tempujve apo teologjia e saj?
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,964
    Postimet nė Bllog
    22
    Citim Postuar mė parė nga marcus1 Lexo Postimin
    Ti ndan kishėn nga njerėzit! Unė nuk mund ta kuptoj kėtė gjė, pasi ėshtė krykėput antibiblike. Nėse njerėzit nuk janė kisha, atėhere cila ėshtė kisha? Muret e tempujve apo teologjia e saj?
    Ti nuk kupton shume gjera dhe une jam perpjekur te te ndihmoj duke te dhene lidhjet e temave qe duhet te lexosh. Por mos prit qe te pergjigjem sic kane bere disa te tjere, pasi per mua ajo eshte fjale e humbur kot.

Po do te mesosh mbi Kishen Orthodhokse, ke plot tema e materiale ne kete forum. Lexo ne heshtje dhe pasi te kesh lexuar me rradhe artikujt, hajde te pyesesh atje ku nuk kupton.

Albo

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Ti nuk kupton shume gjera dhe une jam perpjekur te te ndihmoj duke te dhene lidhjet e temave qe duhet te lexosh. Por mos prit qe te pergjigjem sic kane bere disa te tjere, pasi per mua ajo eshte fjale e humbur kot.

Po do te mesosh mbi Kishen Orthodhokse, ke plot tema e materiale ne kete forum. Lexo ne heshtje dhe pasi te kesh lexuar me rradhe artikujt, hajde te pyesesh atje ku nuk kupton.

Albo
    Siē mund ta kuptosh, pyetja ime nuk ishte pėr tė mėsuar mbi kishėn ortodokse, por pėr tė treguar ty sa gabim je.

Gjithsesi faleminderit.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Orthodhoks Maska e ilia spiro
    Anėtarėsuar
    02-02-2009
    Postime
    3,588
    Postimet nė Bllog
    1

Albo
    Une nuk mohova faktin se Kisha Orthodhokse eshte e persosur ne kuptimin doktrinal te kesaj fjale. Ndoshta jam shprehur gabim ne disa raste kur kam cilesuar "herezi". Nuk jane aspak herezi, por, per mendimin tim disa gjera te vogla te cilat nuk me duken te drejta, per te cilat kam shfaqur edhe mendimin tim.
    Ne besimtareve ne Shqiperi, bile, na kane thene se per verejtjet qe te keni mund te shpreheni hapur. Mos u nis nga numri i verejtjeve, ato kane te bejne me disa aspekte te karakterit praktik dhe organizativ, qe nuk cenojne ne teresi persosmerine e Kishes. "...dyert e hadhit nuk do ta mundin dot..", keshtu thuhet me duket.
    Une nuk shkruajta qe te behet ndonje ndryshim i menjehershem ne keto ceshtje praktike dhe organizative, por edhe mund te merren parasysh, per ne te ardhmen si mendimet e mia ashtu edhe ato te besimtareve te tjere (mendime si keto shfaqin shume besimtare).
    Sic thohe edhe At Paisi i Malit te Shenjte, pak a shume, "..se rrjedh nje qiri ne Kishe nuk do te prishim Liturgjine (pra nuk do te percajme Kishen eshte fjala, se boll eshte percare).
    Ketu nuk ka te beje aspak "krenaria". Ndoshta je keqkuptuar nga toni pak protestues (te tille e kam). Kete do te mundohem ta ndreq (vec kur jam pak i nxehur), megjithate te falenderoj per kritikat e tua, sa me te shumta aq me shume me sherbejne ne persosjen time shpirterore.
    Nese ti mendon se ato qe kam shkruajtur nuk duhen shkruajtur, pra nuk mund te behet asnje kritike sado e vogel, atehere dakord, por me kot eshte kjo teme pastaj.
    (megjithese thashe se nuk do te shkruaj me, s`me rrihej pa shkruajtur).
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ilia spiro : 03-01-2010 mė 07:06
    Duaje te afermin tend si veten

Anėtarėsuar
    02-02-2009
    Postime
    3,588
    Postimet nė Bllog
    1

Pėr: Persosja dhe shendoshja e besimit orthodhoks

Shume herezi kane shtrire tentakulat e tyre sot dhe prej shekullit te kaluar ne Kishen Orthodhokse. Perzjerja e individeve te ndryshem klerike ne politike eshte njera nga keto, nacionalizmi eshte nje semundje tjeter e rrezikshme brenda Kishes, kur thuhet se Kisha eshte Nje, Katholike (qe i perfshin te gjitha) dhe apostolike. Keto simptoma shfaqen jane qe nga Kisha Ruse, e gjithe te tjerat,...ne Kishen greke nacionalizmi eshte shtruar kembekryq..Ne Greqi fjala Orthodhoksi barazohet me helenizem...Kisha e ka lene veten te perdoret si mjet per endrrat e cmendura te megalidhese.., sidomos Mitropolia e Kosturit, eshte bere edhe vete pjese e saj,... Kleriket serbe bekonin paraushtaraket e Arkanit per te kryer ato krime ne Kosove,..dhe nuk ishin forca te rregullta ushtarake..por bazhibozuke...Ndonese Patrarku Pavel u deklarua kunder luftes, mjaft gjera te tilla kane ndodhur,..Kam vene re se ne Mitrovice kur serbet vinin barrikada vendosnin edhe nga nje Kryq,...ky eshte kulmi i injorances dhe i perdorimit te besimit per qellimet e vogla, nacionaliste,...Nacionalizmi, rracizmi, jane te huaja per Orthodhoksine
    Orthodhoksia predikon dashurine per Perendine dhe njeriun, jo urrejtjen ndaj joorthodhoksit, sic ndodh shpesh,..,
    Kisha ka humbur "kripen" dhe per rrjedhoje gjithmone e me pak besimtare e ndjekin....dhe besimi po bie,...
    Shqiperia ka shpetuar nga keto semundje te rrezikshme,..jo se nuk ka semundje megjithate,....
    I vetmi vend vertet orthodhoks ka mbetur vetem Mali Athos me murgjit dhe manastiret e tij, ku vertet ndodhet Krishti dhe Kisha e vertete Orthodhokse..
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ilia spiro : 26-03-2013 mė 15:35

Citim Postuar mė parė nga ilia spiro Lexo Postimin
    Shume herezi kane shtrire tentakulat e tyre sot dhe prej shekullit te kaluar ne Kishen Orthodhokse. Perzjerja e individeve te ndryshem klerike ne politike eshte njera nga keto, nacionalizmi eshte nje semundje tjeter e rrezikshme brenda Kishes, kur thuhet se Kisha eshte Nje, Katholike (qe i perfshin te gjitha) dhe apostolike. Keto simptoma shfaqen jane qe nga Kisha Ruse, e gjithe te tjerat,...ne Kishen greke nacionalizmi eshte shtruar kembekryq..Ne Greqi fjala Orthodhoksi barazohet me helenizem...Kisha e ka lene veten te perdoret si mjet per endrrat e cmendura te megalidhese.., sidomos Mitropolia e Kosturit, eshte bere edhe vete pjese e saj,... Kleriket serbe bekonin paraushtaraket e Arkanit per te kryer ato krime ne Kosove,..dhe nuk ishin forca te rregullta ushtarake..por bazhibozuke...Ndonese Patrarku Pavel u deklarua kunder luftes, mjaft gjera te tilla kane ndodhur,..Kam vene re se ne Mitrovice kur serbet vinin barrikada vendosnin edhe nga nje Kryq,...ky eshte kulmi i injorances dhe i perdorimit te besimit per qellimet e vogla, nacionaliste,...Nacionalizmi, rracizmi, jane te huaja per Orthodhoksine
    Orthodhoksia predikon dashurine per Perendine dhe njeriun, jo urrejtjen ndaj joorthodhoksit, sic ndodh shpesh,..,
    Kisha ka humbur "kripen" dhe per rrjedhoje gjithmone e me pak besimtare e ndjekin....dhe besimi po bie,...
    Shqiperia ka shpetuar nga keto semundje te rrezikshme,..jo se nuk ka semundje megjithate,....
    I vetmi vend vertet orthodhoks ka mbetur vetem Mali Athos me murgjit dhe manastiret e tij, ku vertet ndodhet Krishti dhe Kisha e vertete Orthodhokse..
    Pergezime sinqerisht vella i nderar...
    Nje shkrim me te vertete i spikatur.
    Jam komplet dakort me ty..., por qe mos e harro kurre thenien;
    Do te zhgenjejne ndohera orthodhokset, por kurre Orthodhoksia!
    Neve shqiptaret orthodhoks, me "th" o "dh", s'ka fare rendesi pasi thebi eshte gjetiu,
    jemi ne paqe me jobesimtaret orthodhoks, sidoqofte ndjehemi nje popull e nje gjak.
    Ka mundesi qe nje besimtar orthodhoks, sidomos ne mergim, kur sheh flamurin tone he harten
    e Shqiperise, nuk i rreh zemra fort dhe psheretin me trishtim nga largimi.
    Neve edhe pse orthodhoks, ne rastin e luftes ne Kosove, dihet lufta eshte padrejtesi ndaj njeriut dhe Ligjeve te Krijuesit,
    pra me dhimbje dhe viktima nga te dyja palet, por qe kur qahej ne shqip, te coptohej zemra..., pra nuk ka dallime fetare...,
    pasi jemi orthodhokse me te vertete, por mbi te gjitha jemi e do te mbetemi orthodhokse shqiptar!
    Neve nuk luftojme askend qe eshte jobesimtar si neve..., pasi jane e mbeten vellezerit tane, shqiptar...
    Kjo gje nuk ka se si te jete e njejte me greket dhe serbet..., ata nuk ka se si te jene vellezer me neve ne menyre automatike, instiktive
    dhe ne menyre emotive..., besoj me kupton.
    Nje histori te vogel. Njezet e ca vjet me pare, kur njoha ne nje kishe dosa serb, pasi moren vesh qe jam shqiptar, gjithsesi pse bashkebasimtar...,
    ata me ndejten hapurazi ne menyre armiqesore..., jo nga "bishti im" pasi nuk dola nga xhungla, por pse isha shqiptar.
    E kishin nga indoktrinimi,nga propagandat shoviniste qe u kane servirur me vite, por aresye te forta nuk kishin me gjitheate me largoheshin sikur te kisha zgjeben...:-)
    Po edhe shume greker kame njohur..., te mire e te keqinj, por qe te gjithe me paragjykime ndaj neve shqiptareve, te pakten ne fillim te marredhenieve miqesore,
    me pas sikunder eshte normale, gjerat ndryshojne ... Mund te pohoj qe, miqte me te mire sot (perveē shqiptareve ) jane greket per mua.
    Si mundet nje grek te jete me i mire se nje shqiptar, ose nje serb me i mire se nje rumun..., por edhe anasjelltas nje shqiptar nuk eshte me i mire
    nga te tjeret..., nje konstatim i pamohueshem, jemi njelloj. Jemi pothuaj njelloj, e me shume te ngjashem akoma ...
    Fale Zotit neve nuk kemi urrejtja ndaj shqiptareve joothodhokse, por edhe ndaj serbeve, grekerve, rumuneve, o arabeve....:-)
    Zoti do e jemi nje popull model, e them pa me te foglen ironi.
    Ja pra pse jam dakort me ty Ilia. Vetem Mali i Shenjte ku nuk ka dallime kombetare, eshte me te vertete i Shenjte, me te vertete Orthodhoksia !
    Pershendetje
    Mėsoi tė tjerėt me jetėn tėnde dhe jo me fjalėt e tua

Anėtarėsuar
    02-02-2009
    Postime
    3,588
    Postimet nė Bllog
    1

Citim Postuar mė parė nga arbereshi_niko Lexo Postimin
    Pergezime sinqerisht vella i nderar...
    Nje shkrim me te vertete i spikatur.
    Jam komplet dakort me ty..., por qe mos e harro kurre thenien;
    Do te zhgenjejne ndohera orthodhokset, por kurre Orthodhoksia!
    Neve shqiptaret orthodhoks, me "th" o "dh", s'ka fare rendesi pasi thebi eshte gjetiu,
    jemi ne paqe me jobesimtaret orthodhoks, sidoqofte ndjehemi nje popull e nje gjak.
    Ka mundesi qe nje besimtar orthodhoks, sidomos ne mergim, kur sheh flamurin tone he harten
    e Shqiperise, nuk i rreh zemra fort dhe psheretin me trishtim nga largimi.
    Neve edhe pse orthodhoks, ne rastin e luftes ne Kosove, dihet lufta eshte padrejtesi ndaj njeriut dhe Ligjeve te Krijuesit,
    pra me dhimbje dhe viktima nga te dyja palet, por qe kur qahej ne shqip, te coptohej zemra..., pra nuk ka dallime fetare...,
    pasi jemi orthodhokse me te vertete, por mbi te gjitha jemi e do te mbetemi orthodhokse shqiptar!
    Neve nuk luftojme askend qe eshte jobesimtar si neve..., pasi jane e mbeten vellezerit tane, shqiptar...
    Kjo gje nuk ka se si te jete e njejte me greket dhe serbet..., ata nuk ka se si te jene vellezer me neve ne menyre automatike, instiktive
    dhe ne menyre emotive..., besoj me kupton.
    Nje histori te vogel. Njezet e ca vjet me pare, kur njoha ne nje kishe dosa serb, pasi moren vesh qe jam shqiptar, gjithsesi pse bashkebasimtar...,
    ata me ndejten hapurazi ne menyre armiqesore..., jo nga "bishti im" pasi nuk dola nga xhungla, por pse isha shqiptar.
    E kishin nga indoktrinimi,nga propagandat shoviniste qe u kane servirur me vite, por aresye te forta nuk kishin me gjitheate me largoheshin sikur te kisha zgjeben...:-)
    Po edhe shume greker kame njohur..., te mire e te keqinj, por qe te gjithe me paragjykime ndaj neve shqiptareve, te pakten ne fillim te marredhenieve miqesore,
    me pas sikunder eshte normale, gjerat ndryshojne ... Mund te pohoj qe, miqte me te mire sot (perveē shqiptareve ) jane greket per mua.
    Si mundet nje grek te jete me i mire se nje shqiptar, ose nje serb me i mire se nje rumun..., por edhe anasjelltas nje shqiptar nuk eshte me i mire
    nga te tjeret..., nje konstatim i pamohueshem, jemi njelloj. Jemi pothuaj njelloj, e me shume te ngjashem akoma ...
    Fale Zotit neve nuk kemi urrejtja ndaj shqiptareve joothodhokse, por edhe ndaj serbeve, grekerve, rumuneve, o arabeve....:-)
    Zoti do e jemi nje popull model, e them pa me te foglen ironi.
    Ja pra pse jam dakort me ty Ilia. Vetem Mali i Shenjte ku nuk ka dallime kombetare, eshte me te vertete i Shenjte, me te vertete Orthodhoksia !
    Pershendetje
    Zoti me ty Niko!
    Te falenderoj per nderhyrjen dhe shprehjen e sinqerte te qendrimit tend, lidhur me problemet qe ngrita, te cilat i ngrita sepse ne orthodhokset duhet te shohim me pare e te rregullojme shtepine tone, pastaj te shohim me tej. E ngrita per aresye se historikisht herezite i kane shkaterruar Kishat. Sot ke mbetur kjo dhe te pakten te shprehemi hapur per gjithcka te rrezikshme qe ndodh brenda saj. Herezite jane te shumta. Une permenda perfshirjen e Klerit ne politike dhe nacionalizmin (ekstrem), si herezi te renda te cilat kane kohe qe gelojne brenda Kishes. Une nuk jam dakord edhe me bekimin qe i behet ushtareve kur shkojne ne lufte, qofte kjo e drejte apo e padrejte. Kleriket shume here e bejne kete. Te paret ata ruse, prej shume kohesh. Nuk mund te bekohet lufta, sepse ajo ne vetevete eshte shkaterrim dhe vdekje.
    Por fatkeqesisht, mjaft struktura te Kishave Orthodhokse, jane dehur nga pozicioni qe kane dhe nga pushteti qe u japin (kam degjuar se nje prift ne Greqi merr 2000 euro), e kane humbur sensin e besimit dhe nuk kane me mendim te vetin per te gjykuar kanonet e Kishes dhe cfare ne mesojne Eterit e Shenjte. I mbyt pra pushteti.
    Murgjit nuk kane pushtet, jane te cliruar nga gjithcka dhe i sherbejne vetm Zotit, me lutje e sherbesa per njerezit, prandaj ata jane me te drejtet. Por, zeri i tyre mbytet. E megjithate e verteta vjen koha dhe del ne shesh.
    Edhe dicka tjeter. Kryepiskopin tone Anastas e kane luftuar shume ne Greqi per vete nivelin e tij, besimin dhe perkushtimin e tij ne misionarizem dhe e nxorren jashte Greqise, vetem sepse nuk ishte dakord me gjithe keto qe flasim, duke e patur cmire edhe per akademizmin dhe njohurite e tij , e shikonin rival te rrezikshem. Sepse doli kunder rrymes.
    E hapa kete kapitull per herezite, si detyrim imi. Kjo pavaresisht se cili eshte qe kryehen herezi. Kisha eshte e Krishtit. Brenda Kishes gjithkush duhet ta thote hapur fjalen e tij, sidomos ne momentet e tanishme kur eshte me te vertete nje situate e rende per shkak te herezive ne gjithe Kishen Orthodhokse, duke filluar qe nga Patriarkana.
    Jam i gatshem te pres cd lloj mendimi edhe te kundert, por te argumentuar, se ku jemi sot dhe si ta vleresojme kete gje. Herezite e klerikeve kane bere qe Kisha Orthodhokse te shihet ndryshe nga cfare eshte. Dhe kane te drejte sepse si mund te mendojne ndryshe per nje kler qe p.sh. bekon kriminelet e luftes, etj.Ne shqiptaret dhe orthodhokset shqiptare asnjehere nuk kemi kaluar ne veprime te tilla dhe per cudi jemi larg kesaj herezie te nacionalizmit. Lavi Zotit, nuk urrejme kerrkend, bile duam edhe ata qe na urrejne, sic na meson Krishti.
    Gjithsesi kjo teme eshte shume e gjere.
    Per sot pershendetje vella ne Krishtin!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ilia spiro : 27-03-2013 mė 13:34

Anėtarėsuar
    02-02-2009
    Postime
    3,588
    Postimet nė Bllog
    1

Citim Postuar mė parė nga Matrix Lexo Postimin
    Per mendimin tim, nuk eshte vetem Kisha Katolike qe ka nevoje per Kishen Orthodhokse, por eshte dhe e anasjellta. Jane te dyja keto qe kane nevoje te mesojne nga njera-tjetra dhe ky eshte qellimi dhe i levizjes Ekumenike nder-kristiane
    Pikerisht ketu qendron herezia. Kisha Orthodhokse eshte e persosur. Nuk ka nevoje te mesoje nga dikush tjeter. Nevoje kane katoliket qe te afrohen tek ne. Jo ne tek ata. me viziten e fundit te Petriarkut Bartholomeu tek papa, nuk jam dakord, sidomos me elozhet qe i beri, ..., dhe nuk e di nese Kishat e tjera kane qene dakord me kete vizite, dhe sidomos me ftesen per nje meshe te perbashket ne Jerusalem me rastin e marreveshjes Papa Pavli VI-Athinagora- ky i fundit cilesohet si heretik per kete marreveshje. Kanonet e Kishes sone thone qe per veprime te tilla Patriarku duhet te keshillohet me te gjitha Kishat, jo te veproje ne koke te tij. Sesi do te vijoje situata mbetet per t`u pare, por nje gje eshte tashme e sigurt se herezite jane shtruar kembekryq edhe ne Patriarkanen e Kostandinopojes.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ilia spiro : 27-03-2013 mė 14:02

Anėtarėsuar
    02-02-2009
    Postime
    3,588
    Postimet nė Bllog
    1

Me poshte po jap letren e hapur qe perfaqesuesit e 20 manastireve te Malit te Shenjte, i kane derguar Patriarkut Bartholomeu, lidhur me takimin e tij ma Papa Bendiktin XVI ne vitin 2006

Letėr e hapur

Dhjetor, 2006

Nga Avate eShenjtė dhe pėrfaqėsuesit e shenjtė te njėzet Manastireve te Shenjta nė Komunitet te shenjtė tė malit Athos Shenjtė

Ava te shenjte dhe Etėr te Shenjtė,

Bekoni!

Kemi dėshirė nė kohėn e tashme pėr tė shprehur shqetėsimin tonė tė thellė dhe trishtimin pėr tė gjithė sa ėshtė duke u zhvilluar pėr vite tani, nė ortodoksinė tonė Shenjtė, dekonstruksioni i mėsimit tė Apostujve tė Shenjtė dhe tė Etėrve tė Shenjtė dhe kundershtimi i tė gjitha kanoneve te shenjta te miratuar nga sinodet ekumenike dhe lokale. Ne pyesim veten nėse disa sinode ekumenike kane qenė mbledhur dhe kane hequr kanonet tė cilat ndalojnė lutjen e pėrbashkėt me heretikwt, apo nė qoftė se Papa u pendua dhe hoqi dorė nga herezitė e Filioque, tė parėsisė, tė pagabueshmėrisė, e bukėve tė ndorme, tė zjarrit tw pastrimi [purgator ], i krijuar hir, i papėrlyer konceptim sė Hyjlindėses shumė tė shenjtė, dhe tė tjerėt kaq shumė, shumica e tė cilave kane qenė dėnuar dhe anatemuar shume here nga sinodet ortodokse dhe nga tėrėsia e Etėrve tė Shenjtė.

Qielli u zemėrua dhe Etėrit e Shenjtė pikėllohen jashtėzakonisht nga spektakli dhe duke dėgjuar pėr tė gjitha ato qė u zhvilluan nė Fanar (lagje nė tė cilėn banon Patriarku ekumenik nė Stamboll-Ed. Shėnim) gjatė festės sė Andreut Apostull Shenjtė mbi 30 nėntor tė vitit aktual.

Gjera tw papara dhe te padėgjuara nė dy mijė vjeēarene historinė e Kishės. "Margjinalizimi pėrbuzės i dogmave tė Etėrve, asgjėsimi i traditave apostolike, futja e risive nė kishat nga personalitete bashkėkohore", siē Shėn Vasili i Madh thotė, nė lidhje me ngjarjet e krahasueshme gjatė kohės sė tij.

Gjithēka ka ndodhur vėrtetė me kokė poshtė.

Nė vend qe Papa heretik te hidhej poshtė, si ne shohim heretik pėrshkruhen nė ikonat e shenjta sinodet, dhe duke dale nga Liturgjia Hyjnore, siē kėrkohet nga komanda liturgjike, "dyert, dyert, nė urtėsi, le tė marrė pjesė , "ne kemi vendosur atė mbi njė fron tė lartė, ku ai u ul dhe sė bashku me tė tjerėt, edhe ai, veshur njė omophorion, tė dhjakėt ortodoksė censed atė, Patriarku shkėmbyen puthje liturgjike me tė nė" le ta duam njėri-tjetrin ", dhe ai recitoi sikur tė ishte njė nė krye, tė proestos, "Ati ynė ..." dhe refreni i Kėngėtarė tė shenjta tė thėrrisnin atė "shumė vite", dhe njė himn i pėrbėrė posaēėrisht nga njė Himnografi Athonite - Zot, ki mėshirė ! - Nėse, natyrisht, komunikimet gazetareske janė tė vėrteta.

Dhe ai lejohet t`i jape asamblesė bekimin e tij, pėrkundrazi, marrėzinė e tij nė pėrputhje me kanonet e shenjta.

Ne nuk na lejohet qe Kisha militant nė tokė tė ndahet ngaKisha triumfuese e shenjtorėve nė qiell dhe tė jemi tė bashkuarkunderr kishave dhe kuvendeve heretike tė liga.

Na kane fyer fyer tė gjithė dėshmorėt e shenjtė dhe confessors qė luftuan deri nė pikėn e gjakut kundėr herezive, sepse na i paraqesim pėrleshjet e tyre, martirizimet tyre dhe rrėfimet e tyre sipa bekim dhe tė padobishme.

Nuk do tė bekuara e Etėrve tė Shenjtė Mountain cilėt u martirizuan nga [Gjoni Patriarku ekumenik - Ed. Shėnim] Bekkos sepse ata refuzuan tė marrin atė dhe pėr tė pėrkujtuar Papa, tė jetė keq, duke parė jo vetėm pėr tė na refuzojė shembullin e tyre me heshtjen tonė, por pėr tė bėrė tė kundėrtėn?

Pse, pra, nuk tė gjithė dėshmorėve tė kaluar nėnshtrohen martirizimit dhe pse e confessors qėndroni tė palėkundshėm nė profesionin e tyre e Besimit?

Ju e dini, etėrit Reverend, mė mirė se ne, e tė gjitha veprimeve anti-ortodokse dhe blasfemuese, deklaratat dhe vendimet e Patriarkut Ekumenik dhe krerė tė tjerė tė institucioneve, Abbots dhe peshkopėt qė me zė tė lartė dhe haptazi kėshillojnė - bareheadedly - pranimit dhe mėsimi i panheresy e ekumenizmin.

Kjo ėshtė herezi e madhe ecclesiological tė tė gjitha moshave.

Ajo refuzon unike e tė Vetmit, i shenjtė, katolike dhe Kishės Apostolike, dhe barazohet atė tė herezive, duke pranuar Misteret e tyre si ka dhe komunikimin, shenjtėruese dhe kursim hirin.

Pėrveē njohjes sė pagėzimit tė Papists dhe Luteranėt, ne gjithashtu kemi pjesėmarrjen nė kupė tė pėrbashkėt me Monophysites dhe nė shumė raste me Papists nė ishujt Cyclades [nė detin Egje, Greqia Ed. Shėnim] dhe nė diasporė.

Ne kemi kuptuar tani me trishtim tė madh, qė udhėheqja shpirtėrore e Malit tė Shenjtė tė viteve tė fundit nuk e ka ballafaquar me guxim dhe kurajo konfesionale, kėto paraqitjet dukshme tė braktisje, si Etėrit Athonite e kohėve tė shkuara e bėri.

Patriarku ka gauged pėrgjigjet tona dhe pėr shkak se ata kanė qenė gjysmė zemre, dhe shumė herė jo-ekzistente, ai vazhdon pa ndonjė pengesė nė bashkimin me Papės, i cili ėshtė dhe mbetet i papenduar nė herezive.

Ai matet me ne dhe ishte jashtėzakonisht i kėnaqur edhe nė vizitėn e tij tė fundit nė Malin e Shenjtė pėr ta bėrė atė tė duket se ai erdhi pėr tė marrė pėlqimin dhe bekimin e Athonites pėr tė gjitha gjėrat qė ai kishte planifikuar tashmė tė bėjė me Papėn disa ditė mė vonė .

Ne, priestmonks pėrulur dhe murgjit, nė formėn e rrėfimit tė zbulojė pėr ju se ne kemi qenė tė skandalizuar nga heshtja dhe mosveprimi tė autoriteteve tona shpirtėrore nė malin Athos, dhe sė bashku me ne, tė gjithė njerėzit e Greqisė dhe tė gjithė rreth e rrotull globit ortodokse , si dhe ata qė janė nė favor tė monastics.

Ata tė gjithė janė duke pritur pėr tė dėgjuar zėrin e malit Athos.

Nga ju, dhe mė urtė urti, ne kemi mėsuar se kur besimi rrezikohet, ne tė gjithė jemi tė pėrgjegjshėm, nėse ne jemi tė heshtur dhe tkurret pėrsėri, pasi Shėn Theodhori Studitė thotė. Veēanėrisht, njė murg nuk duhet tė lejojė risi vogėl nė ēėshtjet e besimit, sipas tė njėjtit Atit tė shenjtė dhe liderit tė madh monastike dhe organizator i jetės monastike dhe mė i madhi i tė gjithė neve. Ai nuk ka frikė nga kėrcėnimet dhe pėrndjekjet e, Perandoret ikonoklastik dhe patriarkėt, por edhe brenda rrethinat e Konstandinopojės, nė mbyllje tė Manastirit Madhe Shenjtė tė Studios, ai organizoi njė procesion me njė mijė murgjit duke mbajtur pishtar, tė cilėt mbajtur Ndalohet ikonave tė shenjta nė duart e tyre.

Dhjetė mijė murgjit nė Palestinė, nėn udhėheqjen e shenjtorėve Savvas shenjtėruar dhe Theodosios e Cenobite, kėta liderė tė mėdha manastirit, mbledhur sė bashku kohė mė parė nė Jeruzalem, dhe ruhen ortodoksinė nga herezia e Monothelitism.

Kush do tė shpėtojė Kishėn sot nga panheresy e ekumenizmit dhe mashtrimin e Papism?

Letrat e protestės, e cila Komuniteti Shenjtė ka dėrguar kohė pas kohe tė Patriarkut Ekumenik nuk sjellin ndonjė rezultat.

Nuk ka mė kohė pėr fjalė. Ėshtė koha pėr veprim.

Ne, mėkatarėt pamėsuar dhe fatkeq, nuk dua tė t'ju mėsojė, as nuk duam tė paraqesė veten si confessors.

Ne vetėm duam tė vendosur nė lehtėsimin ortodokse ndėrgjegjen tonė monastike, Ne duam qė veēanėrisht tė nderuar dėshmorėt e shenjtė dhe confessors, veēanėrisht ato ato martirizuar nga Bekkos.

Ne duam tė nderojmė dhe tė ndjekin sjelljen e tyre.

Tė mos tkurret prapa dhe vendin e manastiret tona dhe vėllazėri mbi pastėrtinė e besimit, mbi Zotin dhe e vėrteta.

Ne besojmė se pas protestave kaq shumė me gojė dhe me shkrim dhe kėrkesat, pasi ka tėrheqje kaq shumė [dmth, duke shkuar prapa dikujt fjalė], Retreats, dhe kompromise, e vetmja gjė qė do tė gėzoj ortodokse dhe turp heretik, ėshtė ndėrprerja e pėrkujtimit i emrit tė Patriarkut (si Manastirit Esphigmenou ka bėrė guxim pėr dekada tani nėn Methodios patrembur saj Abbot Arkimandrit dhe paraardhėsit gjithnjė paharrueshme tij Abbots shenjtė Athanasios dhe Euthymios - ėshtė duke u pėrndjekur pa mėshirė nga tė gjithė Shenjtėrisė sė Tij dhe tė Qeverisė greke dhe disa nė Komuniteti Shenjtė Athos nė Shėnimin-redaktorit) nė shėrbimet dhe jo vetėm kaq, por ndėrprerja e pėrkujtimit tė emrave nė tė gjitha shėrbimet, tė gjithė peshkopėt pajtohen me tė kudo qė ata mund tė jenė nė Botė qė tė mbetet i heshtur.

Mblidhen sė bashku, Eterve te Shenjte, murgjit e tė gjitha manastiret, tė Sketes, e Kellia, nė njė asamble militant gjitha monastike, qoftė brenda ose jashtė Malit tė Shenjtė dhe hedh poshtė kullat e herezisė, tė Papism, e ekumenizmit.

Merrni nė luftėn e mirė tė Besimit.

Ne, nė qoftė se ju mbeten joaktive, do tė preferojnė bėrė gjėra tė pėlqyeshme pėr Perėndinė dhe jo gjėrat e kėndshme pėr njeriun.

Perėndia mund tė sqaroj tė gjithė ne, dhe mund tė mbulojė Theotokos Mė tė Shenjtė dhe tė bekuar kopshtin e saj dhe pėr tė mbrojtur Kishėn Ortodokse nga ato lufton kundėr saj dhe nga ato heretik ndėrluftuese kundėr shenjtorėve, si dhe nga barinjtė frikacak qė largohen nga kopeja pambrojtur nga sulmet e tė ujqėrve.

Sė fundi, duke kėrkuar bekimet tuaja, ne konkludojmė me respekt,

Hieromonk Efraimi, abati ish, Plaku i Skete e Apostull Andreas dhe i vėllazėrisė me mua, e Manastirit tė Shenjtė tė Vatopedi.

Plaku Hieromonk Eustratios, Great Manastiri Laura.

Plaku Hieromonk Poimen, Manastiri i Shenjti i Zographou

Plaku Hieromonk Basileios, Manastiri i Shenjti i Zographou

Plaku Hieromonk Bessarion, Manastiri i Shenjti i Zographou

Monk Nikodemos (Bilalis, Cell shenjtė "e Dėftimit" nga Kapsala

Monk Artemios, Great Manastiri Laura

Priestmonk Hilarion, Great Manastiri Laura

Paisios Monk, Great Manastiri Laura

Savvas Monk, Great Manastiri Laura

Shenjtė Deacon Chariton, Great Manastiri Laura

Chariton Monk, Karoulia, Great Manastiri Laura

Athanasios Monk, Karoulia, Great Manastiri Laura

Plaku Vlasios Monk, Kserokalyvo Viglas, Great Manastiri Laura

Akakios Monk vend tė shenjtė e Shenjtė Trinity (Kyr Isaia) Great Manastiri Laura

Plaku Isaia Monk, Kellion i lindjes sė Nėnės sė Perėndisė, Great Manastiri Laura

Kerubinė Monk, vend i shenjtė i krye ėngjėjve, Great Manastiri Laura

Hieromonk Damaskinos, Kellion e Shenjtė Trinity nė Karyes, Great Manastiri Laura

Plaku Nektarios Monk, Kellion e Shenjtė Trinity nė Karyes, Great Manastiri Laura

Plaku Theolyptos Monk dhe baballarėt me tė; Kellion nga paraardhės Shenjtė, St.Anne 's Skete, Great Manastirit Laura

Hieromonk Gabriel, Kellion shenjtė e Shėn Gjergjit (Skete Kartsounaion) Shenjtė e Shėn Anne, Great Manastiri Laura

Hieromonk Krysostomos Kartsonas, Great Manastiri Laura

Plaku Kosmas Monk, Hut shenjtė e Shėn Dhimitrit, Skete e Shėn Anne, Great Manastiri Laura

Plaku Pantelejmoni Monk, Kellion shenjtė e Shėn Pantelejmoni, Skete shenjtė e Shenjtė Trinity, Great Manastiri Laura

Plaku Sophronios Monk, Hut shenjtė e hyrjes sė Hyjlindėses, Skete shenjtė e Shenjtė Trinity, Great Manastiri Laura

Parthenios Monk, Hyrja shenjtė Hut e Hyjlindėses, Sacred Skete e Shenjtė Trinity Manastirit Madhe Laura

Athanasios Monk nė Vouleutiria, Great Manastiri Laura

Plaku Hieromonk Serapheim, Kellion e Gjithė Shenjtorėve, Skete e Shėn Anne, Great Manastiri Laura

Plaku Daniel Monk,, Great Saint Anne Manastiri Laura

Plaku Gerasimos Monk shenjtė Hut e Shėn Gjergjit, Katounakia, Great Manastirit Laura

Plaku Hieromonk Benediktos, Kellion e Shėn Konstantine dhe Eleni, manastirit Vatopedi

Paisios Monk, Kellion e kryeengjėj (Savvaion) Karyes, Manastiri Hilandari

Silouanos Monk Sacred Hut e Shėn Nikollės, Nea Skete, Shėn Pali Manastiri

Gabriel Monk Kellion e Koutloumousiou e Shėn Kristodulos

Dositheos Monk, Vendi Koutloumousiou Manastiri

Plaku Nektarios Monk, Hut shenjtė e Shenjtė Trinity, Skete i Manastirit Koutloumousiou

Paisios Monk, Kellion e Shėn Barbara, Manastiri Koutloumousiou

Plaku Moisiu Monk, Kellion St John Krisostomos, Skete e Shėn Panteleimonos, Manastiri Koutloumousiou

Plaku Hieromonk Abraaham, Hut shenjtė e Shėn Gerasimos Kefalinias, Skete e Shėn Panteleimonos, Manastiri Koutloumousiou

Plaku Spiridon Monk, Kellion e Shėn Nikollės, Manastiri Koutloumousiou

Theodoulos Monk, dikur i Manastirit Koutloumousiou

Plaku Hieromonk Gojarti, Kellion e Shėn Spiridon tė Kerkyra, Manastiri Koutloumousiou

Hilarion Monk, vend i shenjtė i Manastirit Doheiariou (zona Platon)

Plaku Nikodemos Monk, Kellion e Shėn Nektarios Kapsala, Manastiri Pantokratoros

Hieromonk Gabriel, Kellion e shpejta tė dėgjoni Nėna e Hyjit, Manastiri Pantokratoros

Isaku Monk, Kellion i lindjes sė Nėnės sė Perėndisė, Kapsala, Manastiri Pantokratoros

Plaku Athanasios Monk, Kellion e St. Athanasios, Manastiri Pantokratoros

Plaku Meletios Monk, Lindja e Hyjlindėses, Kapsala, Manastiri Pantokratoros

Plaku Gregory Monk Kellion e Shėn Nikollės, Kapsala, Manastiri Pantokratoros

Plaku Onoufrios Monk, Fjetja e Hyjlindėses Kellion, Karyes

Plaku Nicholas Monk, e Shėn Dhimitrit Kellion, Karyes

Hieromonk Gabriel, Kellion e Shenjtė kryeengjėj (Kombologas) Karyes

Kėta janė emrat, deri mė tani, e Etėrve dhe murgjit si e kėtij botimi, tė cilėt deri tani pėrkujtohet Bartholomew.There Patriarku Ekumenik shumė tė tjerė qė tani janė duke kėrkuar pėr tė shtuar emrat e tyre nė kėtė listė tė confessors Shenjta Mountain ortodokse ...
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ilia spiro : 28-03-2013 mė 13:21

Faqja 3 prej 6 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •