Postuar më parë nga
Rugova
Jam i mendi it se gjesti i Qeverisë shqiptare që serbëve të Graçanicisë t'iu jap 400.000 euro si ndihmë "simbolike", ka qenë i ngutshëm dhe i panevojshëm. Kjo ndihmë ka karakter politik e jo human dhe e cila vije në momentin e ndjeshëm politik nëpër të cilin po kalojnë marrëdhëniet serbo-shqiptare për shkak të qëndrimit refuzues të Beogradit zyrtar që ta njohë pavarësinë e Kosovës. Pra, kjo shumë e të hollave që do t'iu jipet serbëve të Graçanicës nga qeveria shqiptare, lokalitet serb i cili për shqiptarët njihet si "koka dhe zëmra" e nacional-shovinizmit serb në Kosovë, do të shkojnë krejtësisht huq dhe pa kurrfarë falenderimi.
Në anën tjetër, vizita e delegacinit të serbëve të Kosovës në Shqipëri, dhe mikpritja aq miqësore që iu është bërë këtij delegacioni në nivelet më të larta shtetërore, askush nuk duhet të harroj se nuk ka ardhur dhe nuk është realizuar pa lejen e Beogradit zyrtar. Këtë duhet ta kenë parasysh të gjithë ata të cilët nuk e njohin strategjinë e diplomacisë serbe në Ballkan dhe Evropë. Andaj, këtë vizitë e shoh si hyrje të marrdhënieve shqiptaro-serbe në një periudhë të re të zhvillimit të tyre. Madje në këtë nismë ndikim kryesor duhet të ketë vetë faktori ndërkombëtarë, i cili me çdo kusht deshi dhe donë që Serbisë t'ia hap dyert për t'iu bashkangjitur procesit të Asocimi-stabilizimit dhe anëtarësimit në BE, gjë e cila edhe ndodhi ditët e kaluara, siç ishte edhe liberalizimi i vizave për Serbinë, Malin e Zi dhe Maqedoninë. Pra, afrimin dhe përmirësimin e marrëdhënieve Shqipëri-Serbi duhet shikuar në aspektin e rikonsolidimit të raporteve midis shteteve ballkanike, sidomos atyre shqiptaro-serbe, si kusht për rrumbullakësimin e procesit të zgjerimit të BE deri në kufijtë me Rusinë edhe nga ana e juglindjes dhe e jugperëndimit të saj.
Duke pasur parasysh këto rrjedha si dhe politikën e jashtme të BE-së kundrejtë përfshirjes së Serbisë në këto procese, pa e ndëshkuar fare për krimet e luftës që ka bërë ajo në Slloveni, Kroaci, Bosnje dhe Kosovë, por edhe pa e dorëzuar kriminelin kryesor të këtyre krimeve Ratko Mlladiçin, më del sikur "dhurata" e Sali Berishës serbëve të Graçanicës ishte krejtësisht e pa vend, dhe nuk e kuptoj arsyen pse u dashka të ndihmohet minoriteti serb në Kosovë, i cili që dhjetë vite nuk e njohu qeverinë e shtetit të Kosovës. Përkundrazi, e mohoi dhe nënçmoi atë në mënyrën me anticivilizuese, duke vazhduar ta luaj lojën e Millosheviçit në Kosovë.
Mos harroni, se serbët në politikën e tyre të brendshme dhe të jashtme gjithmonë iu kanë përmbajtur sintagmës së tyre politike:"Atë që e kemi humbur me luftë, e kemi (ri)fituar me diplomaci"....!?
Po ashtu, mos e harroni kurrë faktin, se serbet nuk do prajnë kurrë nga përpjekjet politike dhe diplomatike që Kosovën ta rikthejnë nën sundimin e tyre....
Krijoni Kontakt