"me erdhi nje gomarice ne dyqan, marshallah ishte"
Qyfo, e ke gabim por le te ta thone te tjeret.![]()
gjithe emrat ne shqip ndryshojne sipas trajtes, apo te pakten te gjithe. por kur pyetet cili eshte njejesi i gomaricave, thuhet gomarice, sepse perdoret trajta e pashquar.
Sipas teje kush eshte njejes i "burra":
burre (e pashquar)
apo burri (e shquar)
Mos insisto kot tani. Sigurisht qe te gjithe emrat ndryshojne sipas trajtes, por une u pergjigja per ate qe the qe gomarica nuk eshte njejes, qe ishte gabim. Edhe fjalite qe solla si shembull (Kjo eshte gomarica qe sapo bleme. Keshtu qe tani na u bene gjithesej 30 gomarica.) ishin te sakta dhe tregojne perdorimin e fjales "gomarica" ne njejes dhe shumes.
Nuk ka rregull se kush trajte perdoret. Per "burra", njejesi eshte i te njejtes trajte, keshtu qe do ishte "burre". Per "burrat" do ishte "burri".
ehuuuu labe do jesh dhe ti.
kjo ishte pergjigja ime ndaj Sinfos:
"nje gomaricE - dy gomaricA (pra, gomaricA eshte shumes)"
sigurisht qe emrat femerore marrin A ne trajten e shquar. une nuk thashe qe gomarica nuk eshte njejes - ashtu ke dashur ta lexosh ti.
dhe ka rregull, si jo. Kur do te thuash cili eshte njejesi i nje emri, gjithmone e thua ne trajten e pashquar.
nejse, bye. kaq nga mua.
O Chuchu po insiston kot fare.
Sinfo tha Gomarica i thon ene femerore, po deshe ta them dhe ne shumes. Ti i the Gomarica eshte shumes.
Te thashe eshte edhe njejes edhe shumes, me the e ke gabim.
Te solla fjali ku ishte edhe njejes edhe shumes, me the e ke gabim.
Thua dhe s'me pelqen te insistoj kot.![]()
Lol, ok, qenkemi kuptuar.
keqkuptim qe ka ndodhur nga perdorimi i trajtave te ndryshme. une mendoja se ti thoje "gomarica" per trajte te pashquar, ti mendoje se une eleminova gomarica nga njejesi.
serisht, gjithe emrat femerore marrin A ne trajte te shquar/njejes ndaj nuk kam sesi te them qe A nuk eshte per njejes. debile - debiljA., psh, lol
dhe prape serisht, kur flitet per nr njejes, emri jepet gjithmone ne trajte pashquar.
hajde paqe e harmoni.
Dakort per tjerat, po nuk ka rregull qe perdoret e pashquara. Secili sipas qefit, ose duhet ti themi te dyja nese pyetet si eshte ne njejes. E kemi shume te komplikuar gjuhen.
SHUME e komplikuar eshte, s'me kishte vajtur mendja asnjehere te keto ndryshimet e trajtave, shumesave, etj. Kur bleva Cezar Kurtin ne Amazon (vetem ate liber gjeta per te mesuar shqip - por nuk e rekomandoj) per t'i mesuar shqip Dudos... une e di c'kam hequr t'i shpjegoja se si fjalet ndryshojne ne varesi te fjale. Ne dritare, tek dritarja, prej dritares... lol.
Aty ne liber Cezari gjithmone i referohej njejesit ne trajte te pashquar (dhe ne kllapa fut te shquaren). Pra ndaj them qe kur flitet per njejesin, perdoret e pashquara.
Nejse, kam hequr dore nga mesimi i shqipes se s'kam durim. Po je interested per te dhene ca mesime mqse je dhe ne NY, hudhu.![]()
Krijoni Kontakt