Close
Faqja 25 prej 126 FillimFillim ... 1523242526273575125 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 241 deri 250 prej 1258
    i/e regjistruar Maska e puroshkodran
    Anëtarësuar
    07-02-2008
    Postime
    3,635
    Citim Postuar më parë nga Gjinokastra Lexo Postimin
    Na lodhet! Mos e prishni temen!

Ne Shqip nuk ka 2 "ç", eshte vetem nje! Sikur te lexohet ne menyre hundore apo ne menyre te thjeshte!

Mos e beni Shqipen pershesh me qumesht sllav.

"q" nuk Shqiptohet dot nga sllavet! Por Shqiptaret e ish-Jugosllavise qe nuk kane muarre arsim ne Shqip e bejne pershesh kete germe!
    edhe une kam mendu se mbiemrat e serbeve mbarojne me ç e jo me q, por po lexoj shpesh shrime nga njerez qi e njohin mire gjuhen qi disa prej mbiemrave i shkrujn me q n'fund
    p.sh. Gjenerali Janko Vukatiq te rretimi i shkodres i b.fevziut, ose brankoviq te arberia venedike e perkthyme prej a.klosit.
    nuk mundesh me thane qi nuk e njohin mire guhen e klosi nuk asht gege (nuk e di fevziu)

18 scudetti Maska e Gjinokastra
    Anëtarësuar
    29-08-2009
    Postime
    1,159
    Citim Postuar më parë nga puroshkodran Lexo Postimin
    edhe une kam mendu se mbiemrat e serbeve mbarojne me ç e jo me q, por po lexoj shpesh shrime nga njerez qi e njohin mire gjuhen qi disa prej mbiemrave i shkrujn me q n'fund
    p.sh. Gjenerali Janko Vukatiq te rretimi i shkodres i b.fevziut, ose brankoviq te arberia venedike e perkthyme prej a.klosit.
    nuk mundesh me thane qi nuk e njohin mire guhen e klosi nuk asht gege (nuk e di fevziu)
    O njeri! Pse merresh me gjera koti?

NUK KANE "Q" SLLAVET!

Kane 2 lloje "ç", kaq!

Ti e di ta shqiptosh germen "q"?

--

Vetem hungarezet e shqiptojne germen "q", Hungarisht "ty"(lexohet "Q").

Sllavet kane 2 forma "ç", asnjera prej tyre nuk Shqiptohet "q".

--

Ketu po behen gabime trashanike, vetem kur te dali ndonjeri te thote qe Greqishtja ka "Q", nga fjala "oqi"(Shqip: Jo), problemi eshte se vetem 'greket' e Shqiperise e shqiptojne me "q", Greqishte standarte eshte "H". Pra "oxi"(Lexohet "Ohi"), ndersa dialekti qe flitet ne Shqiperi i quajtur "vreme"(qe do te thote "lajm" ne sllavisht) eshte shume i influencuar nga Shqipja, sllavishtja, Turqishtja etj.

--

PER HERE TE FUNDIT, NUK E SHQIPTOJNE DOTE FONEMEN "Q" SLLAVET!
    [QUOTE =puroshkodran;2654864]Roma del kampion[ /QUOTE]

Anëtarësuar
    29-08-2009
    Postime
    1,159
    Citim Postuar më parë nga illyrian rex Lexo Postimin
    - gjinokastra

Sa % je i sigurt per kete perkthim?
    Ata "greket" vete ma kane thene qe e quajne "Vreme" dialektin e tyre, edhe se eshte fjale sllave qe do te thote lajm.

Citim Postuar më parë nga derjansi Lexo Postimin
    pse duhet te thone cka?

pse c qonka ma mir se q

as njona as tjetra nuk jan shkronja e duhur. si kerko ti te korrigjosh te tjeret kur je gabim per vete.
    Nuk eshte ceshtje personale deshirash, por eshte ligj gjuhesore i gjuhes Shqipe.
    (shkruhet "c" ne vend te "ç", kur nuk ke tastieren e duhur ne PC,po jo ta shkruash "Q")

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    06-09-2009
    Postime
    176
    Ata "greket" vete ma kane thene qe e quajne "Vreme" dialektin e tyre, edhe se eshte fjale sllave qe do te thote lajm.

Nuk eshte ceshtje personale deshirash, por eshte ligj gjuhesore i gjuhes Shqipe.
    (shkruhet "c" ne vend te "ç", kur nuk ke tastieren e duhur ne PC,po jo ta shkruash "Q")
    Vreme -koha
    Vest-lajm

Edhe ne qoftë se është ligj,është i gabuar.Mbiemrat e gjuhëve sërbe,kroate,boshnjake dhe malazeze mbarojne dhe shqiptohen iq.

i/e regjistruar Maska e derjansi
    Anëtarësuar
    14-04-2005
    Postime
    6,730

pa na e bje ket ligj ta shofim.

kush e miratoj ket ligj? kur u miratu?

apo ne kaptinen tane e te helenes se trojes
    JO NEGOCIATA VETËVENDOSJE

i/e regjistruar Maska e puroshkodran
    Anëtarësuar
    07-02-2008
    Postime
    3,635
    Citim Postuar më parë nga FierAkja143 Lexo Postimin
    Gjithashtu po u hoq dhe "ll" nuk do ishte keq

kush eshte me mua?
    Si i tha ai: Po ne ne veri qe kemi emra Llesh, si ti therrasim Lesh?

Megjithate deri diku ke te drejte ti. Se ll-ja perdoret vend e pa vend duke i trasformu disa fjale. P.sh: sallam, ballkon, llogjike, ne vend te salam balkon, logjike, siç shqiptohen nga gjuhet qe jane huazu dhe siç perdoren korrektsisht ne Shkoder (nuk e di a perdoren ne ndonji qytet tjeter)
    Ose kur thuhet "alla turka" ose "alla franga". "Alla" me "ll". Ne fakt "alla", qe eshte huazu nga italishtja, shqiptohet a+l+l+a. Pra 2 "l", ose "l" e zgjatur

i/e larguar Maska e Gordon Freeman
    Anëtarësuar
    03-05-2009
    Vendndodhja
    .
    Postime
    2,895
    Po e postoj një postim që hasa tek një temë ,çfarë do lloj vlere që të ket shkrimi gabimi gjuhësor është i pranishëm

Gjdo pushtet i ri qe vjen e ndryshon historin tone.
    ky gabim është i pa-tolerushëm

Anëtarësuar
    29-08-2009
    Postime
    1,159
    Shqiptaret gegerisht foles qe nuk jane arsimuar kurre ne Shqip pershkak persekutimesh nga jevgjitet serbe ose pershkak emigracioni, i ngaterrojne shpesh disa germa te Shqipes.

Disa raste:

"xh" e shkruajne "gj", por "xh" e lexojne, thjesht nga mos njohja nuk dine sesi lexohet sakte.

"ç" e shkruajne "q", por "ç" e lexojne, thjesht se nuk e dine mire sesi lexohet.

Gabime tipike:

Gjdo dite qohem shpejt sa zbardh dita.... Ata e lexojne "Xhdo dite çohem shpejt sa zbardh dita" , pra saktesisht, por e shkruajne gabimisht nga qe nuk kane dije te mjaftueshme.

--

Pastaj pervec 2 faktoreve te mesiperm shtohen edhe 2 faktor te tjere.

1-Injoranca akute e mesuesve, qe jane me grada shume te uleta shkollore.
    2-Percaresit minoritar.

E para eshte ndoshta problemi me serioz, fati i keq historik ne trevat veriore jashte Shqiperise i ka lene shume pak kohe per pergatitje serioze shkencore mesuesve te letersise. Saqe arrijne bejne te njejtat gabime sic bejne edhe disa persona ne kete forum.

E dyta eshte futja e hundeve e minoritareve percares. Me deshiren e lige mundohen ti nxjerrin keto gabime drejteshkrimore si forma dialektore gjasme. Por gabimi eshte trashanik, thjesht eshte menyre e gabuar ne te shkruar, sepse lexohet njelloje.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    06-09-2009
    Postime
    176
    Ne ne Ulqin e kena ruajtuar shqipen me sakrifica te medha dhe me ndihmen e Kosoves pas hapjes se universitetit atje, te izoluar prej Shqiperis edhe pse ne 20km larg dhe sot gjinden disa injorant te na gjykojne edhe kur e kemi te drejte dhe te flasin me nje gjuhe fyese kur nuk kane argumente.
    Ne te vertete sjellje e e pakuptushme dhe mbi te gjitha e turpshme.

i/e larguar Maska e Gordon Freeman
    Anëtarësuar
    03-05-2009
    Vendndodhja
    .
    Postime
    2,895
    Ne ne Ulqin e kena ruajtuar shqipen me sakrifica te medha dhe me ndihmen e Kosoves pas hapjes se universitetit atje, te izoluar prej Shqiperis edhe pse ne 20km larg dhe sot gjinden disa injorant te na gjykojne edhe kur e kemi te drejte dhe te flasin me nje gjuhe fyese kur nuk kane argumente.
    Ne te vertete sjellje e e pakuptushme dhe mbi te gjitha e turpshme.
    çdo koment që bëhet rreth gjuhës shqipe ka një aspekt poztiv ngase të shtyjn që ta mësosh dhe të shkruash mirë gjuhën shqipe ,në rast se je i vetëdijshëm mësoje atë

mohim dretje apo e turpshme quhet vetëm atëherë kur ndalohet gjuha shqipe

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •