Close
Faqja 16 prej 126 FillimFillim ... 614151617182666116 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 151 deri 160 prej 1258
    back to origin Maska e ☆Angie☆
    Anëtarësuar
    02-11-2007
    Vendndodhja
    Skyline
    Postime
    2,559
    Korrigjimet e pjesës së parë të shkrimit pranohen, ato të pjesës së dytë jo.

1.Shkurtimet nuk janë gabime.

2. Deri sot, nuk kam lexuar e as dëgjuar ndonjë jua. Ua është e drejtë, ju e dini më mirë se unë pse

Siç u thashë, ka më shumë vlerë nqs merret një postim e analizohet duke bashkangjitur sqarimet përkatëse.
    Ndryshuar për herë të fundit nga ☆Angie☆ : 12-12-2009 më 22:31
    Elegance is an attitude.

bubbly
    Anëtarësuar
    05-05-2003
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    13,657
    Citim Postuar më parë nga Kavir Lexo Postimin
    Teorikisht po.
    Dihet qe apostrofi zevendeson nje zanore (ose disa germa ne raste te vecanta).
    Pra gjate duhet:
    Cfare te i bente.
    Shkurt: C`t`i bente.
    Pra jane nje fjale dhe dy nyje te perfshira ne nje fjale te vetme.
    Nqs gjen ndonje rast kur ka bashkime te kater-pese fjaleve ne nje fjale te vetme, mund te perdoresh apostrofe te katerfishte.
    Pse behet gje te shkruajme " Cfare ti bente, kur ai asnjehere se degjonte ... "

Pse duhet me kaq doemos te veme apostrofa aty ku nuk duhet.

Cfare te i bente sikur dhe goja te ngec,nuk e thua dot. Imagjino ta shkruash.
    Music to my heart that's what you are, a song that goes on and on.....

Citim Postuar më parë nga PINK Lexo Postimin
    " Cfare ti bente, kur ai asnjehere se degjonte ... "

Pse duhet me kaq doemos te veme apostrofa aty ku nuk duhet.
    "Cfare t'i bente, kur ai asnjehere s'e degjonte?" lol

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    04-04-2006
    Vendndodhja
    Tirone
    Postime
    8,398
    Citim Postuar më parë nga Marya Lexo Postimin
    korigjoni ata qe nuk kuptohen fare per cfare kane dashur te shkruajne
    Tani se mungon ndonje bisht apo ndonje e me pika apo pa pika, nuk eshte gabim aq i madh
    Megjithate
    Njehere me duheshe te aplikoja per pune dhe e dergova kerkesen nepermjet
    e mailit, prit nje dite pa pergjigje , dy dite , 3 dite keta hic.
    Dreqi i marrte thashe te pakten te me thone qe nuk jane interesuar, por te mbajne ne pezull keshtu me dite dhe mora guximin ti mar ne telefon dhe ata te habitur me thane qe nuk kishin mare asedhe nje kerkese nga une. nepermjet mail.
    Po si i thashe e dergova ne adresen qe kishit afishuar,
    kur me pase i rashe ne te qe emri permbante nje shkronje ç dhe une e kisha shkruajtur c, dmth pa bisht dhe ky dreq bishti desh me la pa pune kushedi ku kishte arritur kerkesa ime
    Njehere me duhej te aplikoja per pune
    Unë jam njeri i thjeshtë.
    Kënaqem me pak.
    Më mjafton më e mira.

i/e regjistruar Maska e pranvera bica
    Anëtarësuar
    23-03-2009
    Vendndodhja
    Atje ku ka serenata.
    Postime
    5,874
    Postimet në Bllog
    1
    Citim Postuar më parë nga chino Lexo Postimin
    Adem, ja edhe nje shembull, i cili - sipas meje - tregon se Gjuha nganjehere anashkalon logjiken.

Shkruhet:

Alban Bushi, pra emri ketu eshte ne trajten e pashquar, por kur shkruhet
    Albana Bushi, emri eshte ne trajten e shquar.

Sheh logjike ne kete gje? Une jo. Por eshte "rregull".

*
    Emrat ne gjuhen shqipe kane tre lakime.
    Ne lakimin e pare hyjne te gjithe ata emra te gjinise mashkullore qe ,ne rasen emerore,numri njejes trajta e shquar ,marrin mbaresat ,i dhe u. Psh mal kur shquhet mer mbaresen i -mali. Po ashtu dhe emri ujk kur shquhet mer mbaresen u. Ose ne rastin konkret Alban-Alban-i

Ne lakimin e dyte hyjne te gjithe ata emra te gjinise femerore qe ne numrin njejes ,rasa emerore , trajta e shquar mbarojne me mbaresat zanore a dhe ja.Psh.

Nene e pashquar ,nen-a kur shquhet,Albane -Alban-a kur shquhet.
    Buke- buk-a, drite-drit-a ,dhe dritare-dritar-ja, mama-mama-ja etj.

Ne lakimin e trete hyjne te gjithe ata emra te gjinise asnjanese, te prejardhur nga mbiemra ,qe marrin mbaresat et, te, psh te ftohtet, te ngrohtet, te bardhet ,te kuqte etj.Keta emra jane te pakte ne numer.

Skandinavien Maska e TetovaMas
    Anëtarësuar
    20-03-2008
    Vendndodhja
    Te vendi i xhenetit
    Postime
    2,664
    Citim Postuar më parë nga -BATO- Lexo Postimin
    Në këtë temë do doja të korrigjojmë gabimet drejtshkrimore të njëri-tjetrit.

Kjo është një mënyrë e mirë për të mësuar të shkruajmë gjuhën letrare pa gabime.

Po kështu, do doja të zëvendësonim edhe fjalët e huaja me fjalë shqipe (për aq sa është e mundur).

real -> i vërtetë, i kohës
    tamam -> ashtu
    zduhet -> s'duhet
    tja -> t'ia

Pershendetje !

Ju pergezoi per temen e qelluare . S'imbas mendimit time personal korigjimin e drejteshkrimit shqipe, nuk duhet te merret s'i nencmim , pore s'i nje ndihme per te gjithe . Une personalishte jetoje ne mergim dhe kame shume nevoje qe te shkruaj gjuhen letrare shqipe ,qe te jeme i gatshem te mesoje edhe gjuhet e huaja .

Pra per mua personalishte kjo teme eshte me vlere shume te madhe .

-
    Anëtarësuar
    21-01-2009
    Vendndodhja
    -
    Postime
    2,081
    Citim Postuar më parë nga TeovaMas Lexo Postimin
    Pershendetje !

Ju pergezoi per temen e qelluare . S'imbas mendimit time personal korigjimin e drejteshkrimit shqipe, nuk duhet te merret s'i nencmim , pore s'i nje ndihme per te gjithe . Une personalishte jetoje ne mergim dhe kame shume nevoje qe te shkruaj gjuhen letrare shqipe ,qe te jeme i gatshem te mesoje edhe gjuhet e huaja .

Pra per mua personalishte kjo teme eshte me vlere shume te madhe .
    Je nder te paktet qe kerkon te permiresohesh.

Ju pergezoj per temen e qelluar. Sipas mendimit tim personal, korrigjimi i drejtshkrimit shqip nuk duhet te merret si nencmim por si nje ndihme per te gjithe. Une personalisht jetoj ne mergim dhe kam shume nevoje qe te shkruaj ne gjuhen letrare shqipe, qe te jem i gatshem te mesoj edhe gjuhet e huaja.

P.S. Me pelqeu postimi juaj.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Citim Postuar më parë nga INFINITY©
    Dy ortake patjeter qe mundet te jetojne bashke. Ja dhe rasti:
    - Burri sjelle ne shtepi nje tjeter. Burri keshtu si papritur harron te marri fryme dhe i shkon prane Allahut. Gruaja qe sjell ai ne shtepi rri pastron shtepine gjithe diten dhe fle ne banjo naten. Gruaja e vertet e burrit e shijon jeten akoma dhe me shume.

http://www.forumishqiptar.com/showth...03#post2518703
    banjo - banjë
    sjellë - sjell
    të marri - të marrë
    e vërtet - e vërtetë

Për të gjithë ata nuk i dinë, më poshtë po tregoj se si zgjedhohen dhe lakohen fjalët e mësipërme.

ZGJEDHIMI I FOLJES SJELL NË KOHËN E TASHME

unë sjell
    ti sjell
    ai/ajo sjell

ne sjellim
    ju sillni
    ata/ato sjellin

ZGJEDHIMI I FOLJES MARR NË MËNYRËN LIDHORE

unë të marr
    ti të marrësh
    ai/ajo të marrë

ne të marrim
    ju të merrni
    ata/ato të marrin

LAKIMI I EMRIT DHE MBIEMRIT GRUAJA E VËRTETË

Emërore - gruaja e vërtetë
    Gjinore - e gruas së vërtetë
    Dhanore - gruas së vërtetë
    Kallëzore - gruan e vërtetë
    Rrjedhore - prej gruas së vërtetë

Intifada verzioni 4.0 Maska e mesia4ever
    Anëtarësuar
    01-12-2006
    Vendndodhja
    Guinea
    Postime
    6,386
    marrveshje - marrëveshje
    kallzues - kallëzues
    minimum - minimumin
    Shumë temë interesante

Minimum - Së paku...

Nuk jemi të detyruar që pas emrit të vendosim gjithnjë pikëçuditje. Edhe ashtu siç e shkruajta unë, nuk është gabim.

Nuk jemi të detyruar që t'i drejtohemi një anëtari të forumit në numrin shumës.

Për "do të më bëhej" dhe "do të korrigjonit" ke të drejtë, por jo se nuk e dija. Më shkoi njëherë mendja ta ndreqja, por e lashë.
    Ajo është një formë e shkurtuar që përdoret në gjuhën e folur, por në gramatikë është gabim.

Postoj ose shkruaj në forum, është e njëjta gjë. Nuk është gabim të thuash "shkruaj ne forum". Këtu po diskutojmë për gabime drejtshkrimore dhe fjalë të huaja, jo për përzgjedhje fjalësh.
    Nuk thashe se keni gabuar ne drejtshkrim, thjesht une mendoj, se do te ishte me mire, me drejte te shkruhej keshtu. Gramatika na ndihmon te shkruajme drejte gjuhen, vecse ajo(gramatika), nuk ndalon atje, te kufizon drejt persosmerise, ndaj duhet ndjekur besnikerisht deri atje, shkalle- shkalle. Kane dobi te padiskutueshme te gjitha diskutimet per drejtshkrimin, ndersa gabimet qe bejme ketu jane (ose me mire te themi) nentema per diskutim dhe jo me shume se kaq. ka shume shqiptare qe kane permiresuar shqipen e shkruar gjate pjesemarrjes se tyre ne forum per nje kohe te gjate, kjo eshte shpresedhenese per te gjithe .
    Paqe!

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •