Shkruhet shteron.Postuar më parë nga Albo
Shkruhet në thelb të vet.
Shkruhet vijnë.
Shkruhet prej 100.000 eurosh (apo evrosh).
Shkruhet shteron.Postuar më parë nga Albo
Shkruhet në thelb të vet.
Shkruhet vijnë.
Shkruhet prej 100.000 eurosh (apo evrosh).
Cila është mënyra e drejt e shkrimit të:
Raca njerëzore apo rraca njerëzore
Këtë mënyrën e dytë të shkrimit të "rracës" e kam hasur shumë herë këtu në këtë forum. A ka kjo të bëjë me ndonjë formë dialektore apo kjo është bërë nga mënyra jo e drejt e shkrimit të fjalës racë.
Shqiptari që derdhë gjak shqiptari nuk meriton të quhet shqiptarë
Shkruhet racë. Kur nuk jemi të sigurt si shkruhet një fjalë, hapim fjalorin shqip:
RACË f. sh.
1. Secili nga grupet e mëdha të shoqërisë
njerëzore, që gjatë zhvillimit historik në periudhat
e lashta dhe në kushte të caktuara ka fituar disa
tipare të jashtme të trashëgueshme si ngjyra e
lëkurës dhe e flokëve, trajta e kokës, madhësia e
trupit etj., të cilat nuk kanë asnjë lidhje me
veçoritë kombëtare dhe me gjendjen shoqërore.
Racat e njerëzve. Raca e bardhë (e verdhë, e
zezë). Përzierja e racave.
2. zool. Grup kafshësh, zakonisht shtëpiake, që
kanë tipare e cilësi të përbashkëta të
trashëgueshme, të cilat zhvillohen nën ndikimin e
mjedisit dhe përmirësohen me punën e kujdesin e
njeriut. Racë e pastër (e përzier, e mirë, e
keqe). Racë kuajsh (lopësh, dhensh, derrash,
pulash ...). Përmirësimi i racës. Kryqëzimi i
racës. Nxjerr një racë të re.
3. Grup kafshësh shtëpiake me tipare të jashtme
dhe me cilësi prodhimi shumë të mira, lloj i
zgjedhur. Kalë (dele, qen ...) race. Lë (mbaj) për
racë.
Lejome te mos pajtohem me ty mbi kete pike!
Fjala "rrace" qe perdorim ne shqip, rrjedh nga neolatinishtja "razza" e te siguroj se shqiptimi i "r" nuk eshte aspak si ai ne shqip, por i afrohet shqiptimit te "rr"se! Perveç kesaj, nese e shqiptojme "r" si ne shqip, kemi nje ç'ekuiliber me shqiptimin e "c", qe eshte shume me e forte se "r"!
Eshte njesoj si sikur te themi "ralle" e jo "rralle", "rëzë" e jo "rrëzë","reze" e jo "rreze", "reth" e jo "rreth", etj..!
Une mendoj se balancimi fonetik i fjales, eshte i rendesishem ne ruajtjen e tipareve te nje gjuhe e sinqerisht me duket se shnderrimi i "rr"-se ne "r", eshte vetem nje tentim per ta "feminizuar" paksa kete gjuhe burrash!!
(pa dashur te fyej femrat, eh)
Shprehje tipike per shembull: Hik mër rracë e keqe!!![]()
Jarigas
Është një veti e gjuhës shqipe që, kur shajmë, zanoret, bashkëtingëlloret e fjalët në përgjithësi, theksohen më shumë. Jo më kot edhe ti zgjodhe një sharje si shembull.
Kur themi rracë, me rr të fortë, kjo fjalë merr një kuptim negativ. Kur dikush shahet nga raca, mund të shqiptohet aq fort saqë mund të shkruhet edhe me tri apo katër rr bashkë.
Jo çdo fjalë fillon me rr. Ka mijëra fjalë që fillojnë me r dhe po të qe se nuk është e bukur ose nuk duhej, nuk do ta kishim fare në abëcë.
Kur duam ta përdorim pa kuptim negativ, racë është më bukur, por kjo është dhe çështje veshi. Dihet që njerëzit kanë vesh dhe mendje të ndryshme, prandaj këto punë u lihen në dorë akademive, të cilat kanë njerëzit më të aftë. Akademitë kanë njerëz të aftë e të përgatitur që e shoshitin mirë çdo fjalë, qoftë nga prejardhja e muzikaliteti, qoftë nga shumë gjëra të tjera. Çdo fjalë që gjendet në fjalor, është e shoshitur me kujdes, nuk është hedhur ashtu kot, siç mendon ti apo Baptisti.
Sidoqoftë, tema është për rregullat e gjuhës shqipe sipas librave të gramatikës dhe fjalorit, jo sipas rregullave të mia, të Jarigasit apo të Baptistit.
Jarigas i dashur,
shembujt që solle paksa ma mbushin mendjen, porse gjuha dhe veshi janë ushtruar sikurse në të kaluarën poashtu edhe në të tashmen ta 'kapin' si 'racë' e jo si 'rracë'.
Përshembull, kemi fjalën reçel që nuk mund t`i themi rreçel, recetë jo rrecetë, apo këtu s`kemi të bëjmë me drejtpeshimin fonetik të fjalës?![]()
Më bëre të qeshem me fjalinë e parafundit '...gjuhë burrash' (lol)
...është gjuhë neutrale, e pakrahasuar.![]()
Love has no limits
Krijoni Kontakt