Close
Faqja 2 prej 13 FillimFillim 123412 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 124
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Citim Postuar mė parė nga La_Lune Lexo Postimin
    Nuk ka lidhje me kete teme tulipani..une dua te diskutoj jo mbi krishtin sesa mbi figuren e plakut te vitit te ri,i cili aksidentalisht lidhet me 25 dhjetorin dhe te ashtuquajturen krishtlindje..
    pse thua aksidentalisht ,
    nuk ka asgje aksidentale ketu, po te shihen faktet.
    Folem qe ne fakt krishti eshte Dielli dhe data 25 eshte dita e pare kur dita nis te behet me e gjate se nata, pra Fillimi, fillimi real i vitit te ri. Jo me kot krishtlindjet jane aq afer vitit te ri, nefakt Krishtlindjet do duhet te ishin Viti i Ri, por per arsye kalendarike Dhjetori nuk perfundon me date 25 dhe ligjerisht viti i ri perfundon me fund te dhjetorit.
    Ky ishte misteri i krishtlindjeve.
    Po Santa Clauss, a nuk eshte njesoj si Babagjyshi i vitit te ri apo Babadimri shqiptar, pra plaku i vitit te ri, qe perfaqeson vitin e vjeter, prandaj edhe simbolizohet prej Plakut.
    Pra Kemi ne nje ane Santa Clauss si simbol te fundit te vitit, si simbol i te ftohtit dimeror dhe bardhesise se debores. Ne anen tjeter kemi krishtin, qe ne fakt paska shume lidhje me vitin e ri.
    Atehere edhe pse Krishti dhe Santa Clauss jane dy simbole te ndryshme, jane te lidhur me te njejten ngjarje, ate te nderrimit te viteve.

Une nuk shoh asgje aksidentale ketu.

aksidentale eshte te mendosh qe krishti ka qene njeri real dhe te kerkosh ditelindjen e tij ne ndonje date tjeter, qe edhe sikur te kete ekzistuar realisht nje "krisht" askujt nuk i intereson.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Ti mund te me ndihmosh pak me ato simbolet ne krah te plakut te vitit te ri si psh: ujku,sorra,dhia,ujku...(forma qe marrin xhinet)
    Ti do kishe qene shume e pershtatshme per gjueti shtrigash ne mesjete,

ujku, sorra, dhia dhe ujku(lol ) pse duhet patjeter t'i japesh nuanca te se keqes. Ujku eshte ujk, as i mire as i keq, e njejta gje me sorren dhe me dhine.

Kam degjuar dhe une nje histori jo shume te vjeter andej nga lumi i shkumbinit qe nje xhind kish marre formen e nje keēi(dhie).

Do doja te thoja se tek postimi i pare ke bere pak lemsh gjerat,
    jo se nuk ka te verteta aty, por Zoti Pan(qe simbolizohet me koke dhie, me briret e pushtetit) nuk ka lidhje me santa klauss. Pan ka nje vend te caktuar dhe shume te qarte ne folklorin e evropes veriore, ate te zotit te pyllit, te dijes materiale (te kujton gje fjala pan-ik), frika qe te fut zoti Pan.

Anėtarėsuar
    08-02-2003
    Postime
    1,792
    Citim Postuar mė parė nga xfiles Lexo Postimin
    pse thua aksidentalisht ,
    nuk ka asgje aksidentale ketu, po te shihen faktet.
    Folem qe ne fakt krishti eshte Dielli dhe data 25 eshte dita e pare kur dita nis te behet me e gjate se nata, pra Fillimi, fillimi real i vitit te ri. Jo me kot krishtlindjet jane aq afer vitit te ri, nefakt Krishtlindjet do duhet te ishin Viti i Ri, por per arsye kalendarike Dhjetori nuk perfundon me date 25 dhe ligjerisht viti i ri perfundon me fund te dhjetorit.
    Ky ishte misteri i krishtlindjeve.
    Po Santa Clauss, a nuk eshte njesoj si Babagjyshi i vitit te ri apo Babadimri shqiptar, pra plaku i vitit te ri, qe perfaqeson vitin e vjeter, prandaj edhe simbolizohet prej Plakut.
    Pra Kemi ne nje ane Santa Clauss si simbol te fundit te vitit, si simbol i te ftohtit dimeror dhe bardhesise se debores. Ne anen tjeter kemi krishtin, qe ne fakt paska shume lidhje me vitin e ri.
    Atehere edhe pse Krishti dhe Santa Clauss jane dy simbole te ndryshme, jane te lidhur me te njejten ngjarje, ate te nderrimit te viteve.

Une nuk shoh asgje aksidentale ketu.

aksidentale eshte te mendosh qe krishti ka qene njeri real dhe te kerkosh ditelindjen e tij ne ndonje date tjeter, qe edhe sikur te kete ekzistuar realisht nje "krisht" askujt nuk i intereson.
    Llogjikisht nuk i lidh te dy...edhe si figura po ashtu,sa per daten mendoj se eshte akoma me jashte orbite si ide ne lidhje me krishtin..(diskutim tjeter ky)

Si perfundim eshte apo jo feste fetare kjo gje apo astronomike?

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Si perfundim eshte apo jo feste fetare kjo gje apo astronomike?
    La Lyn, La lyn, ke ski pase, zhe sui tre dezole,
    kur do ta kuptosh qe astronomia me fene jane motra, ne mos me thene qe astronomia eshte nena apo gjyshja e fese. astrologet me te medhenj, magjistaret me autoritar, i gjen te gjithe atje, ne krye te kishes...

Anėtarėsuar
    08-02-2003
    Postime
    1,792
    Ui..Ui (Po dolem jashte teme fare lol)

Ne krye e di,po jo ta hame djathin per gjize apo anasjelltas M'kuptooo?

Ndonje kristian ka ndonje version te kesaj feste?

Santa Clauss = Bathomet..?!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Ui..Ui (Po dolem jashte teme fare lol)

Ne krye e di,po jo ta hame djathin per gjize apo anasjelltas M'kuptooo?

Ndonje kristian ka ndonje version te kesaj feste?

Santa Clauss = Bathomet..?!
    mos prit ndonje pergjigje te sakte as nga kristianet as nga muslimanet.
    Ne fakt nuk e kam te qarte se ēa eshte Bathomet prandaj nuk di te pergjigjem .

Do ishte me mire qe ti ta kerkoje te verteten (sepse potencialin e ke) jo per te mbrojtur fene tende ose per te "sulmuar" fene e tjetrit, por thjesht per veten tende. Po dita do vij qe do behesh dhe ti qafire .

ty e' tremend'. la lyn
    zhe sui le sol

lol, e thaj frengjishten.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga xfiles : 08-12-2009 mė 08:11

Anėtarėsuar
    08-02-2003
    Postime
    1,792
    Potencialin e kam shfrytezuar me kohe per veten time..dhe ndihem mire deri aty ku kam arritur por jo si qafire ne fakt por duke qene me open minded ndaj cdo fenomeni..ndersa besimi thjesht mi ka lehtesuar shume gjera...nejse free choices

Sa per ujkun dhe panikun

Duhet te degjosh eksperiencat qe tregojne ato qe jetojne ne fshat sesi i hipnotizon dhelpra pulat apo ujku kur zbret poshte...me verte pse uleret ujku kur sheh henen e plote njehere?lol (Pa pergjigje ..se ashtu i vjen)lol

Hehe..sa shume di ti..

http://www.youtube.com/watch?v=20SWz2Gf_BY
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga La_Lune : 08-12-2009 mė 08:22

Heavily Equipped Maska e Force-Intruder
    Anėtarėsuar
    04-11-2002
    Postime
    4,910
    Fillimisht me pelqen se si La_Lune i ruan argumentat e veta edhe nuk i harxhone te gjitha ne fillim. Pret te angazhohet ne nje debat serioz qe ti zbrazi fisheket

Sa per daten... dihet.... pervec gjithe bijeve te perendive, dishepujve, te derguarve te zotit, zoterve qe jane festuar mijera vjet me pare, qe festohen, e qe do te festohen....
    ...per krishtlindje lind edhe Dielli...
    SOLSTICI I DIMRIT...

Sa per supozimet qe ben La Lune mund te jene te gjitha te verteta, sic mund te kete nje histori tjeter alternative po aq te vertete...

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Duhet ta pranoj qe besimi jo i verber qe ke ti eshte bekim, sepse realisht te lehteson shume, por dhe une e bera zgjedhjen, nuk ka me kthim mbrapa, damned forever in the lust for knowledge.

Larguar..
    Anėtarėsuar
    31-08-2009
    Postime
    4,530
    me fal qe postoj ketu por edhe une kam nostalgjine time kur isha femije.
    Mendoja se Santa klausi do ulej me sliten e tij ne catine e shtepise sime dhe do hynte nga oxhaku edhe pse ishte shume i vockel, do na sillte dhurata te ndryshme dhe llastiqe.

Ashtu prit e prit cdo vit nuk mora gje dhe thashe a ekziston ky Plaku

Faqja 2 prej 13 FillimFillim 123412 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •