Close
Faqja 5 prej 12 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 115
    Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    22-12-2008
    Postime
    661
    Citim Postuar mė parė nga Gostivari_usa Lexo Postimin
    Ky ajet nuk flet per burkat dhe hixhabin, fjala xhibabet, nga ana e dijetarve komentohet ashtu sic u pelqen atyre, nuk ka nje koncezus se cfar eshte kuptimi i vertete i xhilbabit.
    Disa dijetar thuajne se xhilbab nunkupton mbulimin e kraherorit, dhe sa te tjere thuajne se nenkupton mbulimin e tere trupit duke perfshi ketu edhe koken.
    Por ky ajet nuk paraqet urdher te prem, nuk thot besimtaret deomos do te te vishen ashtu, po thot keshilloi qe te vishen ashtu.
    Keshillimi dhe detyrimi jane dy koncepte te ndryshme.
    Detyrimi i venies se burkave dhe hixhabit, vijne drejt per se drejti prej haditheve. Sidomos nje hadithi qe ven ne dyshim personalitetin e Umarit R.A. !!! Sepse sipas ketij hadith Umari R.A. ka pergjuar grate e profetit, kur keto naten kane shkuar te bejne nevojat e tyre !!!
    Parashtrohet pyetja a ska pasur pune me te mire Umari se sa ti pergjoj grate e profetit a ?!! Pastaj pse i ka pergjuar kur keto te fundit kane shkuar te bejne nevojat e tyre ?!!
    Dhe hadithi vazhdon duke theksuar se Umari dallon njeren nga grate e profetit ne nje nate te errer prej se largu ( ketu parashtrohet pyetja si eshte e mundur te dallohet fetyra e dikujt ne nje nate te errer prej se largu ) dhe bertet Aishe te dallova !!!! Dhe shkon tek profeti dhe i tregon se e dalloj gruan e tij ne nje nate te errer dhe i thot profetit qe ky doemosdo tu urdheroj grave te tija qe te vene , gjeje, HIXHABIN!!! Dhe profeti e degjon Umarin.
    E gjith kjo histori , ve ne dyshim personalitetin e Umarit. Une jam i martuar , ndoshta je dhe ti, personalisht nuk do te kisha konsideruar per shok ose mik nje njeri qe me pergjon gruan sidomos kur kjo shkon te bej nevojat e veta natyrore, besoj se i ketij mendimi je edhe ti, nuk ma merr mendja sikur shoku jot me i ngushte te pergjonte gruan tende, ty do te beheshte qefi, mua kurren e kurres.
    Andaj Paridi hixhabi dhe burkat grave u behen detyrim duke u bazuar ne hadithe e jo ne Kuran.

GV_USA
    koncesus midis kujt?ty edhe nefsit tend?

tani gostivar me fute ne dyshim

ti marr kto ajete per ate qe jane ?dmth ashtu siē i kuptoj dhe praktikoj pejgamberi salAllahu alejhi ue selem ,pak a shum 160 mij sahabet e tij radij Allahu anhum,brezi pas tyre dhe brezi tjeter pas tyre,pasi dihet qe tri gjeneratat e para jan ato me te mirat,siē e kuptuan dhe praktikuan disa miliona dijetar te gjuhes arabe,mufesira muhaditha atj atj ,disa miliarda musliman ?

apo ashtu siē e kuptove ti ?dmth sipas llogjikes tende ?

po ta jap pergjigjen ashtu siē ja dha Ebu Bekri radij Allahu anhu nje personi qe e pyeti per nje ajet kurani

"Cili qiell do te me bej hije dhe cila toke do te me mbaje nese flas per librin e Allahut pa dije?

e din pse tha keshtu ?

sepse mekati me i madh ke Allahu eshte ,te flasesh per Allahun pa dije.

i/e regjistruar Maska e shkodranja.1
    Anėtarėsuar
    30-03-2009
    Postime
    209
    sot ekziston nje sekt qe quhet "Kuraniti" te cilet komentojne kuranin sipas epsheve dhe imagjinates se tyre pa kerkuar shpjegimin e sunetit autentik.ku sekt e pranon dhe e pason vetem sunetin qe i pershtatet deshirave dhe epsheve te tyre ndersa pjesen tjeter e hudhin prapa.
    Pejgamberi salallahu alejhi ue selem ka thene
    Asnje prej jush te mos mbeshtet ne shtratin e tij,pastaj kur ti vjen atij ndonje urdher lidhur me ndonje ceshtje te cilen une jam urdheruar te bej apo te mos e bej ,ai te thote Nuk e di,ate qe gjendet ne Librin e Allahut e pasojme.

per cudi gostivari ti i prshtatesh shum ketij sekti
    Thuaj!Namazi im,kurbani im,jeta dhe vdekja ime jane vetem per Allahun Zotin e boteve.6:162

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-10-2006
    Postime
    163

Citim Postuar mė parė nga shkodranja.1 Lexo Postimin
    ju shyqyr qe keni mesuar qe libri juaj eshte bibla se qa shkruhet aty mbrenda as qe ja keni idene
    ke shkruar qe bibla shpall urdherin e dashuris edhe ndaj armiqeve ndersa ne te vertet ne bibel Jezusi thote Mi sillni armiqte i mi ketu dhe i mbytni ato ketu perpara mejeLuke 19

Pershendetje, me pare.
    Pastaj yte perkujtoj se une jam katolik.
    Me fal nese ndoshta do te jem shume i ashper: nuk deshroj te ofendoj, por vetem te them te verteten.
    Ti je viktime e paragjykimi qe ben qe ju myslymane jeni inteligjente e katolike te gjithe idiote, kur diskutojne me ju. Me fal, nuk eshte keshtu!

Ke cituar nje shembyelltyre te Jezusit : shembelltyra e dhjete mnave, ne te cilen Jezusi shpjegon qe duhet te japin fryte talenta, aftesite, dhurata qe kemi marre prej Hyjit. Ai donte te shpjegonte qe ne Gjyqin e funditdo te marrin ate shperblim qe meritojme. Ne fund te shembelltyres ka nje fjale e mreti te shembelltyre (jo te Jezusit) qe eshte pikerisht ajo qe ke cituar.

Por ke harruar Mt 5, 43-48:“Keni dėgjuar se qe thėnė:
    ‘Duaje tė afėrmin tėnd’ e urreje armikun tėnd.
    E unė (Jezusi) po ju them:
    Duajini armiqtė tuaj,
    lutuni pėr ata qė ju salvojnė,
    pėr t’u bėrė bijtė e Atit tuaj
    qė ėshtė nė qiell,
    sepse Ai bėn tė lindė dielli i tij
    mbi tė kėqijtė e mbi tė mirėt
    e tė bjerė shi pėr tė drejtėt e pėr tė padrejtėt.
    Sepse, po qe se i doni vetėm ata qė ju duan,
    ēfarė shpėrblimi meritoni?
    Pse a nuk bėjnė kaq edhe tagrambledhėsit?
    E nėse i pėrshėndetni vetėm vėllezėrit tuaj,
    ēfarė bėni tė veēantė?
    A nuk bėjnė tė njėjtėn gjė edhe paganėt?

Jini, pra tė pėrkryer
    siē ėshtė i pėrkryer edhe Ati juaj
    qė ėshtė nė qiell!”.

Lexo dhe Lk.6, 27-36. Nese nuk e ke Biblen, dhe i perdor vetem disa faqe te shperndare per ju, ma thuaj. Do te dergoj tekstin pa manipulime. Madje, mund ta gjesh tekstin e Bibles pa manipulime ne hapsiren e Komunitetit katolik.

Jam i sigurt qe me inteligjencen tende mund te arrish ta citosh ne nje menyre korekte edhe Biblen dhe jo vetem Kuranin.

Me simpati.

crici-01

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-10-2006
    Postime
    163
    Citim Postuar mė parė nga paridi26 Lexo Postimin
    po flet ky tjetri ,qe i marin ligjet fetare me vota ,mbledhin disa debila ne rome votojne dhe e nxorren nje ligj tjeter.sa vota mori ajo lesbikja qe u zgjoll "prifte "ne kishe?ju akoma nuk dini kush eshte zoti juaj e ju doni me fol per fene.
    Matrix kishte shkruar:

Islami eshte nje perzjerje e asaj qe eshte kopjuar nga krishterimi, judaizmi dhe nga traditat pagane arabe. Do apo nuk do ti , keshtu eshte. Tani si pret te ruash te paster nje gje qe ka qene e perzjere qe nga fillimi?

Pse ofendon?
    Kundershto me argumenta shkencore ate qe Matrix ka shkruar, nese eshte e mundshme. Dhe nese nuk eshtge e mundshme, duhet te kokludosh se...

Me simpati.

crici_01

Musliman Shqiptar Maska e pejani34
    Anėtarėsuar
    18-04-2005
    Postime
    887
    sot ekziston nje sekt qe quhet "Kuraniti" te cilet komentojne kuranin sipas epsheve dhe imagjinates se tyre pa kerkuar shpjegimin e sunetit autentik.ku sekt e pranon dhe e pason vetem sunetin qe i pershtatet deshirave dhe epsheve te tyre ndersa pjesen tjeter e hudhin prapa.
    Asnje prej jush te mos mbeshtet ne shtratin e tij,pastaj kur ti vjen atij ndonje urdher lidhur me ndonje ceshtje te cilen une jam urdheruar te bej apo te mos e bej ,ai te thote Nuk e di,ate qe gjendet ne Librin e Allahut e pasojme.

ALLAHU te shperbleft me Xhenet, AMIN se shum i qelluar je, sidomos ne ket situat.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-06-2008
    Postime
    3,176
    Citim Postuar mė parė nga pejani34 Lexo Postimin
    ALLAHU te shperbleft me Xhenet, AMIN se shum i qelluar je, sidomos ne ket situat.
    E pse?
    Zoti eshte i mire, i meshirshem, i madhe ne dashuri.

Ai e di qe jemi mekatare e ne e dime qe gezimi i Tij eshte qe te na fale mekatet.
    Nuk ka e zbuluar vete per te ruajtur nje kult, nje religjon. Por per te a shelbuar ne.
    Qofte bekuar Hyji, cilido te jete emri i tij!
    Nuk kemi nevoje per nje Zot qe na sdhperblen me Xhenet. Kemi nevoje per nje Zot qe na ndihmon qe te jemi njerez me te persosur, e qe duke pasur meshire per ne, te na coje ne parajsen, mua, shkodranjen dhe ty. LHyji tutu per ne (per mue dhe poer shkodranen) qe Hyji te mos na shperblefte sipas meritave tona, por sipas meshires se Tij.
    Urime.

Torrkerry
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga torrkerry : 10-12-2009 mė 08:09

Nderi i Universit Maska e Gostivari_usa
    Anėtarėsuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Atje ku nuk me gjeni dot!
    Postime
    3,639

Nuk jam pjestar i ketij sekti , sa per info. Jam musliman, as "Kuranit", as Shia , as Suni , as Selafi, as Vahabi, as , as , as !!! Por jam vetem musliman.
    Besoj se nuk ka Zot tjeter vec Allahut, dhe deshmoj se a.s. Muhamedi ka qene Rob i tij!!!!

Tani nese lexon me shum, do te shikojsh se dijetaret e pare kur ka ardh puna tek ceshtja e haditheve jane nda ne dy grupe, po duhet te lexojsh me shum qe ti dish keto gjera, se po nuk lexove nuk ka se si me i dit.
    Grupi i pare per te deshmuar autenticitetin e hadithe jane mbeshtetur tek ZINXHIRI I TRANSMETIMIT!!!!
    Grupi i dyte per te deshmuar autenticitetin e haditheve eshte mbeshtetur tek LLOGJIKA E HADITHEVE!!!!

Pra kjo ndarje midis dijetareve ka ekzistuar qe ne fillim, e kam fjalen te shkruarjes se haditheve.
    Une e pranoj haptas se i perkas grupit te dyte, hadithet per mua deshmohen ne baze te llogjikes, te kuptimit dhe se zinxhiri i transmetimit nuk me intereson fare!!!
    Ajo qe me intereson eshte esenca e hadithit, personaliteti i profetit, dhe se nje hadith qe i atribohet profetit a bie ndesh me personalitetin e tij ose jo.
    Zinxhiri i transmetuesve keto pergjigje nuk i jep, sepse nuk bazohen ne analizen e mirefillte te hadithet, por bazohen se cfar njeriu ka qene , filani, e filani e filani e filani dhe ajo qe eshte me interesante nuk ekzistojne prova moderne qe mund te vertetojne se hadithet jane percjellur ne menyre origjinale edhe mbas 250 viteve!!!
    Shum shkencetar kane be eksperimete lidhur me kete ceshtje, dhe eshte vertetur se 80% i njerezve qe kane mare pjese ne keto eksperimente kane haruar fjalet e thena vetem mbas nje ORE , e jo 250 vite!!!

Une u sjell hadithe qe bazohen ne zinxhir, dhe ju nuk jeni ne gjendje te shikoni se cfar demtimi permes ketyre haditheve u behet personaliteteve te shquara Islame!!! Rasti konkret i Umarit, Umari pershkruhet sikur ka pergjuar grate e profetit!!!
    Nese jam gabim , lus Zotin per shpetim, cfar te them tjeter.

Me Respekt
    GV_USA
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Gostivari_usa : 10-12-2009 mė 08:44
    WE WILL NOT GO DOWN!

Anėtarėsuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Postime
    3,639
    Citim Postuar mė parė nga paridi26 Lexo Postimin
    koncesus midis kujt?ty edhe nefsit tend?

tani gostivar me fute ne dyshim

ti marr kto ajete per ate qe jane ?dmth ashtu siē i kuptoj dhe praktikoj pejgamberi salAllahu alejhi ue selem ,pak a shum 160 mij sahabet e tij radij Allahu anhum,brezi pas tyre dhe brezi tjeter pas tyre,pasi dihet qe tri gjeneratat e para jan ato me te mirat,siē e kuptuan dhe praktikuan disa miliona dijetar te gjuhes arabe,mufesira muhaditha atj atj ,disa miliarda musliman ?

apo ashtu siē e kuptove ti ?dmth sipas llogjikes tende ?

po ta jap pergjigjen ashtu siē ja dha Ebu Bekri radij Allahu anhu nje personi qe e pyeti per nje ajet kurani

"Cili qiell do te me bej hije dhe cila toke do te me mbaje nese flas per librin e Allahut pa dije?

e din pse tha keshtu ?

sepse mekati me i madh ke Allahu eshte ,te flasesh per Allahun pa dije.
    Te solla hadithin, dhe ti aspak nuk ke marre guximin qe ta sqarojsh. Ebu Bekri ka qene njeri i zgjuar dhe per kete ma mer mendja nuk ka nevoje shum e shum qe te diskutojme.
    Nga ana tjeter , une nuk shpifi, andaj nuk kam pse te merzitem se cila Toke ose cili Qiell do me mbaj.

GV_USA
    WE WILL NOT GO DOWN!

Anėtarėsuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Postime
    3,639
    Citim Postuar mė parė nga torrkerry Lexo Postimin
    E pse?
    Zoti eshte i mire, i meshirshem, i madhe ne dashuri.

Ai e di qe jemi mekatare e ne e dime qe gezimi i Tij eshte qe te na fale mekatet.
    Nuk ka e zbuluar vete per te ruajtur nje kult, nje religjon. Por per te a shelbuar ne.
    Qofte bekuar Hyji, cilido te jete emri i tij!
    Nuk kemi nevoje per nje Zot qe na sdhperblen me Xhenet. Kemi nevoje per nje Zot qe na ndihmon qe te jemi njerez me te persosur, e qe duke pasur meshire per ne, te na coje ne parajsen, mua, shkodranjen dhe ty. LHyji tutu per ne (per mue dhe poer shkodranen) qe Hyji te mos na shperblefte sipas meritave tona, por sipas meshires se Tij.
    Urime.

Torrkerry

Ashtu pra, ske faj ti, ka faj llogjika jote. Sipas teje llogjikes tende, kemi nevoje per nje Zot qe vdes, qe malltretohet pa meshire nga disa romake te qelbur e ku ta di une se cfar, kemi nevoje per nje Zot qe fle , nje Zot qe lodhet, nje Zot qe semuret etj etj...

Ne fakt mendoj une , qe ti ke NEVOJE PER PSIKOLOG!!! Nje njeri qe i atribon Zotit keto veti, me bindjen me te madhe e them se ka nevoje per psikolog.

GV_USA
    WE WILL NOT GO DOWN!

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    15-05-2009
    Postime
    1,130
    Crici, ja argumentet shkencore qe kerkon dhe shihe se a e ka kopijuar Kur'ani Biblen apo jo.

Informacioni i dhėnė nė Kuran rreth Egjiptit tė lashtė nxori nė dritė shumė fakte historike, tė cilat ishin tė pakonfirmuara deri kohėt e fundit. Kėto fakte na bėjnė tė qartė se ēdo fjalė nė Kuran ėshtė shpallur nga njė Ekzistencė Inteligjente me Urtėsi tė pėrkryer.

Hamani ėshtė njė person, emri i tė cilit pėrmendet nė Kuran sė bashku me Faraonin. Ai ėshtė pėrmendur nė gjashtė vende tė ndryshme nė Kuran si njė prej njerėzve mė tė afėrt tė Faraonit.

Ēuditėrisht, emri i Hamanit nuk pėrmendet fare nė Teurat (Tora), megjithėse nė tė historia e Musait (Moisiut) ėshtė dhėnė shumė e detajuar. Megjithatė, emrin Haman e gjejmė tė pėrmendur te kapitujt e fundit tė Testamentit tė Vjetėr, ku identifikohet si njė prej ndihmėsve tė mbretit tė Babilonisė, i cili u shkaktoi mjaft mizori izraelitėve, afėrsisht 1100 vjet mbas vdekjes sė Moisiut.

Disa jomuslimanė deklarojnė se Profeti Muhamed e shkroi vetė Kuranin, duke kopjuar Biblėn, mirėpo gjatė kėtij procesi ai deformoi disa nga ngjarjet e shpallura nė Bibėl.

Absurditeti i kėtyre deklaratave u vėrtetua pėrfundimisht pas deshifrimit tė alfabetit hieroglif egjiptian, rreth 200 vjet mė parė dhe nė shkrimet e lashta u gjend emri "Haman". Mė parė, shkrimet dhe dorėshkrimet e Egjiptit tė lashtė nuk mund tė kuptoheshin. Shkrimi i Egjiptit tė lashtė ishte hieroglifik, i cili mbijetoi ndėr vite me radhė. Sidoqoftė, me shtrirjen e krishterizmit dhe ndikimit tė kulturave tė tjera nė shekujt II dhe III e.s., Egjipti e braktisi besimin e tij tė hershėm bashkė me shkrimin hieroglif. Ekzemplari i fundit i njohur, nė tė cilin ishte pėrdorur shkrimi i hieroglifeve ėshtė njė dorėshkrim i vitit 394 e.s. Mė pas, ajo gjuhė u harrua dhe askush nuk mund ta lexonte apo kuptonte atė. Kjo gjendje vazhdoi deri 200 vjet mė parė...

Misteri i gjuhės sė lashtė sė hieroglifeve egjiptiane u zgjidh mė 1799, pas zbulimit tė pllakės Rosetta Stone, e cila i pėrkiste vitit 196 p.e.s. Rėndėsia e kėtij dorėshkrimi qėndron nė faktin se ai ishte shkruar nė tri forma tė ndryshme: hieroglife, demotike (njė formė e thjeshtuar e shkrimit tė priftėrijve nė Egjiptin e lashtė) dhe greke. Me ndihmėn e dorėshkrimit grek u deshifruan shkrimet e lashta egjiptiane. Pėrkthimi i dorėshkrimit u bė nga francezi Jean-Franēoise Champollion. Kėshtu, njė gjuhė e harruar dhe shumė ngjarje tė lidhura me tė dolėn nė dritė. Nė kėtė mėnyrė, u pėrftuan mjaft njohuri mbi qytetėrimin, fenė dhe jetėn sociale tė Egjiptit tė lashtė.

Emri "Haman" nuk njihej derisa u deshifrua gjuha hieroglife egjiptiane nė fillim tė shekullit XIX. Kur kjo gjuhė u dėshifrua, u bė i njohur fakti se Hamani ishte ndihmėsi i afėrt i Faraonit dhe ishte "pėrgjegjės i atyre tė cilėt nxirrnin shkėmbinj". (Lart tregohen ndėrtuesit e lashtė egjiptianė). Nė Kuran, Hamani ėshtė pėrmendur si personi qė drejtonte punėt ndėrtuese nėn komandėn e Faraonit. Kjo nėnkupton se ky lajm nuk mund tė njihej nga askush nė kohėn kur u shpall Kurani, aq mė tepėr qė edhe vetė Bibla, megjithėse ajo ėshtė shumė mė e detajuar se Kurani nė pėrshkrimin e ngjarjeve, nuk e pėrmend njė gjė tė tillė.

Nėpėrmjet deshifrimit tė hieroglifeve u zbuluan njohuri mjaft tė rėndėsishme. Njė prej tyre ishte pėrmendja e emrit "Haman" nė dorėshkrimet egjiptiane. Ky emėr gjendet nė monumentin e muzeut Hof Museum, nė Vjenė.

Nė fjalorin "Njerėzit nė mbretėrinė e re", i cili u pėrgatit duke u bazuar mbi tėrė pėrmbledhjet e dorėshkrimeve, pėrmendet se Hamani ka qenė "pėrgjegjės i punėtorėve tė cilėt nxirrnin shkėmbinj".

Rezultati nxori nė pah njė tė vėrtetė mjaft tė rėndėsishme. Ndryshe nga pohimet false tė kundėrshtarėve tė Kuranit, Hamani ka jetuar nė Egjipt nė kohėn e Musait, si njeri i afėrt me Faraonin dhe ka marrė pjesė nė ndėrtimet e kryera, siē thuhet edhe nė Kuran.

Pėr mė tepėr, ajeti kuranor pėrshkruan ngjarjen ku Faraoni i kėrkoi Hamanit tė ndėrtonte njė kullė tė lartė.

"Faraoni tha: "O ju krerėt e popullit! Unė nuk di tė keni ndonjė zot tjetėr pėrveē meje, ndaj ti o Haman, prodho pėr mua tulla, duke pjekur baltėn dhe ndėrtomė njė kullė tė lartė, ndoshta do tė arrij tė shoh zotin e Musait, megjithėse unė mendoj se nė tė vėrtetė ai ėshtė gėnjeshtar." (El Kasas 38)

Si pėrfundim, ekzistenca e emrit tė Hamanit nė dorėshkrimet e Egjiptit tė lashtė, jo vetėm qė i bėri tė pavlera thėniet e fabrikuara tė mohuesve tė Kuranit, por gjithashtu konfirmoi edhe njė herė faktin se Kura'ni ėshtė fjala e Zotit, Zotit tė botėve.

TITUJT E SUNDUESVE EGJIPTIANĖ NĖ KURAN

Musai nuk ishte i vetmi profet qė jetoi nė tokat e Egjiptit gjatė historisė sė lashtė tė vendit. Profeti Jusuf (Jozef) jetoi nė Egjipt shumė kohė para se tė vinte Musai.

Kur lexojmė historitė e Musait dhe Jusufit, ne hasim njė lloj paralelizmi. Ndėrsa i adresohemi sunduesit tė Egjiptit nė kohėn e Jusufit, gjejmė tė pėrdorur nė Kuran epitetin "melik" (mbret):

"Mbreti tha: "Sillmani Jusufin, qė ta bėj prej njerėzve tė afėrt me mua!" (Kur ia sollėn) dhe bisedoi me tė tha: "Tani ti ke njė pozitė tė lartė te ne dhe je i besueshėm. " (Jusuf 54)

Nė kontrast, sunduesi nė kohėn e Musait nuk quhet mė mbret por "Fir'aun" (Faraon):

"Ne i dhamė Musait nėntė mrekulli tė qarta. Pyeti (o Muhammed) bijtė e Israilit (pėr Musain) kur u erdhi atyre, mirėpo faraoni i tha atij: O Musa, unė mendoj se ti je i magjepsur!" (El Isra 101)

Ngjarjet historike tė evidentuara sot na tregojnė shkakun e emėrtimit tė ndryshėm tė kėtyre sunduesve. Fjala "faraon" nė tė vėrtetė ishte emri i pallatit mbretėror nė Egjiptin e hershėm. Sunduesit e dinastisė sė vjetėr nuk e pėrdornin kėtė emėr. Fjala faraon, si njė titull sunduesi, nuk u pėrdor deri nė periudhėn e "Mbretėrisė sė Re" tė historisė sė Egjiptit. Kjo periudhė filloi me dinastinė e tetėmbėdhjetė (1539-1292 p.e.s.) dhe qė prej dinastisė sė njėzetė (945-730 p.e.s.) fjala faraon pėrdorej si njė titull nderi.

Kėshtu pra, mrekullia e Kuranit demonstrohet edhe njė herė: Jusufi jetoi nė kohėn e Mbretėrisė sė Vjetėr dhe atėherė pėrdorej fjala "melik" (mbret) pėr sunduesit egjiptianė dhe jo "faraon". Nga ana tjetėr, Musai jetoi nė periudhėn e Mbretėrisė sė Re, kur sunduesit e Egjiptit quheshin "faraonė".

Nuk ka dyshim se njė dallim i tillė mund tė bėhej vetėm nga njė person qė e njihte mirė historinė e Egjiptit. Por pėr fat tė keq, historia e Egjiptit tė Lashtė u harrua krejtėsisht qė prej shekullit IV. Pėr kėtė arsye, hieroglifet nuk mund tė kuptoheshin mė, ndaj dhe ky fakt nuk mund tė zbulohej para shekullit XIX. Si rrjedhim, askush nuk kishte njohuri kaq tė thella mbi historinė e Egjiptit tė lashtė, nė kohėn kur u shpall Kurani. Ky ėshtė njė tjetėr fakt qė vėrteton qartė se Kurani ėshtė fjala e Zotit.

Faqja 5 prej 12 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •