Gostiavri, me sa kam une njhouri, ky hadith ka vetem kete shprehje, por komentim i tij behet ne forma te ndryshme. Shijat thone se ka folur per Elu-l-Bejtin, kurse ne themi qe ka folur per Sunnetin, ashtu sic eshte shpreh, e ne e dime se cili eshte kuptimi i Sunnetit (Cdo fjale, veper, miratim).
Ate qe thash per studimin e metutjeshem te nje hadithi nese ai eshte ne kundershtim me Kur'anin, e thash per arsye se ne shikim te pare mund te duket i tille, por nese studiohen rrethanat dhe shkaqet e thenies-vepres se Pejgamberit a.s., atehere e kuptojme se eshte apo nuk eshte i sakt.
Une nuk e di te ekzistoje ndonje Hadith i tille dhe te quhet i sakt, as ne ceshtje te besimit, e as ne ceshtje te dispozitave. Ndersa per Hadithin ne fjale, une me njohurite e mija modeste, nuk po shoh qe ka kundershtim me Kur'anin. Sepse Kur'ani po thote qe Hava ka dalur nga Ademi, por nuk po e tregon menyren se si, ndersa hadithi eshte sqaruesi ne kete rast.
P.sh. une te them qe nje x femer e ka lindur nje femije dhe dikush tjeter te thote qe ajo ka lindur femijen me operacion. A ka kundershtim ketu? Sipas meje jo, porse ai i dyti po e sqaron me ne detaje ndodhine, kurse i pari vetem po e ben te ditur ngjarjen.
Se ku e di une se cilat citate biblkike mund te mos jene ndryshuar, eshte p.sh. aty ku ka harmoni te plote me Kur'anin. Me ke keqkuptuar ketu, sepse as qe i referohem Bibles ndonjehere per mdonje sqarim, por meqe ti e hape kete teme, te tregova qe mund te kete mbetur dic e vertete ne Bibel, e jo qe duhet te marrim dic ne te si te pandryshueshme.
Mos mendo se i eshte lene hapsire ne transmetime, atyre qe thua qe kane pasur qellim kthimin e femrave, sikurse ne kohen e injorances, nese vec kane transmetuar, atehere ato mund te jene apokrife dhe ti e din qe ne ka hadithe te dobta, te pabaza, te shpikura dhe vetem nje pjese jane te sakta. Po te mirreshin transmetimet e gjithesecilit, atehere nuk do t'ishte ky klasifikim, por te gjithe do te quheshin sahih.
Nuk eshte pabarazi qe femra nuk lejohet t'a ndaloj imamin nese ai gabon, e para se ka kush e permireson qe eshte me afer imamit (e qe normalisht jane meshkuj) dhe e dyta sipas kesaj llogjike, i bie qe qenka pabarazi qe femra nuk mund te behet imame!! Edhepse jam femer, ne asnje menyre nuk e shoh barazine ashtu sic sot konceptohet. Nuk eshte barazi qe cdo gje qe ben mashkulli te bej femra, apo ckado qe ben femra te bej mashkulli, sepse ata jane te krijuar si dy gjini dhe disa gjera thjeshte i perkasin meshkujve, e disa vetem femrave. Dicka e karakterizon mashkullin, e dicka tjeter e karakterizon femren, kjo eshte bukuria e krijimit te All-llahut xh.sh. Une gjithesesi qe konsideroj qe e vetmja fe qe u dha te drejta te barabarta eshte Islami, por ja qe une nuk e shoh barazine ne ate menyre qe te imitohojne njeri-tjetrin.
P.sh. burri eshte me i fuqishem fizikish, gje qe femra e ka ne nivel me te ulet, kurse femra ka ndjeshmeri dhe butesi me te madhe, gje qe meshkujt e kane ne nivel me te ulet. Pra i kane te dy keto cilesi, por ja qe njeri e ka njeren (prej ketyre cilesive) ne nivel me te larte, kurse tjetri e ka cilesine tjeter (po te jete nje femer shume muskuloze nuk duket bukur per natyrshmerine e saj, por edhe nje burre shume i ndjeshem dhe shume i brisht, nuk i shkon per karakteri) . Kjo i bene te barabarte dhe i bene te kene nevoje per njeri-tjetrin, se po te ishte cdo cilesi e tyre e nivelit te njete, atehere s'do e pranonin kurre keshillen e tjetrit dhe do ishin qe te dy shume kokeforte dhe kokelarte, por ja qe Zoti deshti qe ta beje nje harmonizim mes te dy gjinive. Andaj nese Zoti u ka dhene te drejte vetem meshkujve te nderhyjne tek imami, mua si femer nuk me ka bere apsolutisht aspak padrejtesi, sepse eshte kjo pune e caktuar nga Zoti per meshkujt. Thjeshte eshte nje pune qe mua nuk me takon dhe e di se ne proporcion me kete ndalim, mua me takon nje pune tjeter qe mashkulli nuk ia ka haberin. Femra ne Islam ka te drejte shkollimi, punesimi, te kunershtimit edhe te udheheqesit (ke parasysh ate gruan qe nderhyri te Omeri r.a.)te drejten e trashegemise, te pronesise etj.
Nuk eshte e vertete qe paraqes ndonje dijetar te pagabueshem, sepse ne e dime qe nuk ka njerez te tille, por ndjehem shume e varfer ne raport me punen e dijetareve dhe nuk kam shpirt t'i kundershtoje, perderisa nuk kam hulumtuar dhe studijuar edhe une aq sa ata. Kur ta kem bere kete, patjeter qe nese gjej diq qe nuk eshte ne rregull, do reagoj. InshaAllah do e arrije ndonjehere ate nivel.
Krijoni Kontakt