Close
Faqja 2 prej 12 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 115
    Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    15-05-2009
    Postime
    1,130
    Gostiavri, me sa kam une njhouri, ky hadith ka vetem kete shprehje, por komentim i tij behet ne forma te ndryshme. Shijat thone se ka folur per Elu-l-Bejtin, kurse ne themi qe ka folur per Sunnetin, ashtu sic eshte shpreh, e ne e dime se cili eshte kuptimi i Sunnetit (Cdo fjale, veper, miratim).
    Ate qe thash per studimin e metutjeshem te nje hadithi nese ai eshte ne kundershtim me Kur'anin, e thash per arsye se ne shikim te pare mund te duket i tille, por nese studiohen rrethanat dhe shkaqet e thenies-vepres se Pejgamberit a.s., atehere e kuptojme se eshte apo nuk eshte i sakt.
    Une nuk e di te ekzistoje ndonje Hadith i tille dhe te quhet i sakt, as ne ceshtje te besimit, e as ne ceshtje te dispozitave. Ndersa per Hadithin ne fjale, une me njohurite e mija modeste, nuk po shoh qe ka kundershtim me Kur'anin. Sepse Kur'ani po thote qe Hava ka dalur nga Ademi, por nuk po e tregon menyren se si, ndersa hadithi eshte sqaruesi ne kete rast.
    P.sh. une te them qe nje x femer e ka lindur nje femije dhe dikush tjeter te thote qe ajo ka lindur femijen me operacion. A ka kundershtim ketu? Sipas meje jo, porse ai i dyti po e sqaron me ne detaje ndodhine, kurse i pari vetem po e ben te ditur ngjarjen.
    Se ku e di une se cilat citate biblkike mund te mos jene ndryshuar, eshte p.sh. aty ku ka harmoni te plote me Kur'anin. Me ke keqkuptuar ketu, sepse as qe i referohem Bibles ndonjehere per mdonje sqarim, por meqe ti e hape kete teme, te tregova qe mund te kete mbetur dic e vertete ne Bibel, e jo qe duhet te marrim dic ne te si te pandryshueshme.
    Mos mendo se i eshte lene hapsire ne transmetime, atyre qe thua qe kane pasur qellim kthimin e femrave, sikurse ne kohen e injorances, nese vec kane transmetuar, atehere ato mund te jene apokrife dhe ti e din qe ne ka hadithe te dobta, te pabaza, te shpikura dhe vetem nje pjese jane te sakta. Po te mirreshin transmetimet e gjithesecilit, atehere nuk do t'ishte ky klasifikim, por te gjithe do te quheshin sahih.
    Nuk eshte pabarazi qe femra nuk lejohet t'a ndaloj imamin nese ai gabon, e para se ka kush e permireson qe eshte me afer imamit (e qe normalisht jane meshkuj) dhe e dyta sipas kesaj llogjike, i bie qe qenka pabarazi qe femra nuk mund te behet imame!! Edhepse jam femer, ne asnje menyre nuk e shoh barazine ashtu sic sot konceptohet. Nuk eshte barazi qe cdo gje qe ben mashkulli te bej femra, apo ckado qe ben femra te bej mashkulli, sepse ata jane te krijuar si dy gjini dhe disa gjera thjeshte i perkasin meshkujve, e disa vetem femrave. Dicka e karakterizon mashkullin, e dicka tjeter e karakterizon femren, kjo eshte bukuria e krijimit te All-llahut xh.sh. Une gjithesesi qe konsideroj qe e vetmja fe qe u dha te drejta te barabarta eshte Islami, por ja qe une nuk e shoh barazine ne ate menyre qe te imitohojne njeri-tjetrin.
    P.sh. burri eshte me i fuqishem fizikish, gje qe femra e ka ne nivel me te ulet, kurse femra ka ndjeshmeri dhe butesi me te madhe, gje qe meshkujt e kane ne nivel me te ulet. Pra i kane te dy keto cilesi, por ja qe njeri e ka njeren (prej ketyre cilesive) ne nivel me te larte, kurse tjetri e ka cilesine tjeter (po te jete nje femer shume muskuloze nuk duket bukur per natyrshmerine e saj, por edhe nje burre shume i ndjeshem dhe shume i brisht, nuk i shkon per karakteri) . Kjo i bene te barabarte dhe i bene te kene nevoje per njeri-tjetrin, se po te ishte cdo cilesi e tyre e nivelit te njete, atehere s'do e pranonin kurre keshillen e tjetrit dhe do ishin qe te dy shume kokeforte dhe kokelarte, por ja qe Zoti deshti qe ta beje nje harmonizim mes te dy gjinive. Andaj nese Zoti u ka dhene te drejte vetem meshkujve te nderhyjne tek imami, mua si femer nuk me ka bere apsolutisht aspak padrejtesi, sepse eshte kjo pune e caktuar nga Zoti per meshkujt. Thjeshte eshte nje pune qe mua nuk me takon dhe e di se ne proporcion me kete ndalim, mua me takon nje pune tjeter qe mashkulli nuk ia ka haberin. Femra ne Islam ka te drejte shkollimi, punesimi, te kunershtimit edhe te udheheqesit (ke parasysh ate gruan qe nderhyri te Omeri r.a.)te drejten e trashegemise, te pronesise etj.

Nuk eshte e vertete qe paraqes ndonje dijetar te pagabueshem, sepse ne e dime qe nuk ka njerez te tille, por ndjehem shume e varfer ne raport me punen e dijetareve dhe nuk kam shpirt t'i kundershtoje, perderisa nuk kam hulumtuar dhe studijuar edhe une aq sa ata. Kur ta kem bere kete, patjeter qe nese gjej diq qe nuk eshte ne rregull, do reagoj. InshaAllah do e arrije ndonjehere ate nivel.

i/e regjistruar Maska e shkodranja.1
    Anėtarėsuar
    30-03-2009
    Postime
    209
    Citim Postuar mė parė nga Gostivari_usa Lexo Postimin
    Sa me shum qe lexoj hadithet as me shum me krijohet pershtypja se nje numer i konsiderueshem e tyre nuk bezohen aspak ne Kuran, dhe duke pasur kete parasysh parashtrohet pyetje si eshte e mundur qe keto hadithe te bazohen ne jeten e a.s. Muhamedit kur jeta e tij ishte e bazuar ne mesimet qe dalin nga Kurani.

Secili qe ka lexuar pak mbi krishterimin e di fort mire se kur behet fjale per krijimin e njerezve te pare dmth a.s. Ademit dhe a.s. Haves , bibla eshte shum e qarte duke theksuar se Zoti ne fillim krijoi Ademin dhe pastaj nga brinjet e Ademit krijoi Haven, ashtu .

Kjo nuk permendet ne Kuran, ne fakt sipas Kuranit Zoti krijon Ademin dhe Haven nga i njejti trual, ndersa ne hadithe lexojme:

Abu Huraira narrated that the Prophet said: “….Treat women well and with kindness, for woman was created from the rib, and the most crooked part of a rib is its upper part. And if you were to go straighten it, you would break it ; and if you were to leave it, it would remain crooked. So treat women well ...” 1

Parashtrohet pyetja kuptimin e cilit liber perkrah ky hadith ?!! Te Kuranit ose te Bibles?!!!

E njejta mund te thuhet edhe per gjatesine e a.s. Ademin, hadithi qe na jep ato te dhena 100% perputhet me Biblen sepse ne te njejten menyre a.s. Ademi pershkruhet ne Bibel e jo ne Kuran.

Perseri parashtrohet pyetja ky hadith kuptimin e cilit liber perkrah, Kuranit ose Bibles?!!!

Nuk e hap kete teme per te nis fesat ketu, por e hap kete teme qe te sqarojme gjerat qe ne shikim te parev duken dhe mund te jene te dyshimta.

Me Respekt
    GV_USA
    me te vertet o gostivar qe shejtani po te perdor si korierin e tij ne kete forum,me ty sja vlen te humbesh kohen as me lexu shkrimet tuaja e lere pastaj me repliku me ty,ti o cun i kap ceshtjet e fese nga zh-ja po nuk kapen keshtu ti shko o djal i mire dhe binde veten te falesh namazin rregullisht pasi e fal vetem kur ke mundesi pastaj fillo me keto ceshtet e tjera qe per mu skan pik interesi me i lexu se jan vetem idiotsira dhe me e bukura eshte se ti kur i shkruan keto materiale te duket sikur do na zesh ngusht e sdo dim te te pergjigjemi porse thjesh nuk ja vlen me u mar me to.
    edhe nje here o vlla shko e fal namazin rregullish e frikesoju Allahut se nuk ka justifikim per lenjen e namazit.

thote Allahu ne kuran

Njerezit ne xhehenem do te pyten?cka ju solli juve ne xhehennem?Ata do te thone ne sishim prej atyre qe faleshim,nuk i ushqenim te varferit,flisnim te paverteta me ata qe flasin fjale te kota dhe e pergenjeshtruam Diten e Kompensimit,derisa na erdhi ajo qe eshte e sigurte(vdekja)...

gjithashtu ka thene Allahu ne kuran

Pas tyre erdhi nje gjenerate e cila e la namazin(d.m.th e humben namazin e tyre ose duke mos e falur fare ose duke mos e falur sic duhet ose dyke mos e fal ne kohen e vet etj)dhe pasuan epshet.Pra ata do te hidhen ne xhehennem.Pervec atyre te cilet pendohen dhe besojne ne njesine Allahu dhe te Derguarin e Tij dhe bejne vepra te mira.
    Thuaj!Namazi im,kurbani im,jeta dhe vdekja ime jane vetem per Allahun Zotin e boteve.6:162

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-10-2006
    Postime
    163
    A ekziston lidhje midis mesimeve Biblike dhe atyre qe dalin nga disa hadithe ?!!!

Ju them me pare se jam nje besimtar katolik, e qe nuk me pelqen te hyj ne problemet e feve te tjera.
    Pastaj ne kete rast e di mire se mendimet e besimtareve mysylmane jane shume te vendosur, dhe nuk pranojne edhe rezultatet me te sigurt e kritikes letrare dhe historike mbi zanafillen e Kuranit dhe haditheve. Per besimtaret myslymane Zbulesa eshte nje zbritje drejtperdrejte nga Hyji deri ne profetit, pa ndermjetsine njerezore, edhe gjuhesore.
    Por eshte nje fakt qe Kurani vjen pas Bibles, e qe kjo ka ndikuar shume ne Kuranin e shpesh here ai qe e ka pedorur Biblen, profeti ose...nuk e kishte kuptuar mire.
    Nese mesohet dicka per zanafillen e Kuranit, nga ana shkencore, e shkences qe quhet kritika
    letrare, duket qe Kurani ka qene shkruar ne nje gjuhe siriake e shekullit te katert, nga njerez te perndjekur ne kete vend si heretike, e qe iken ne Arabine me librat e veta...qe e kishin perdorur Biblen pjeserisht dhe jo ne teresine e saj...
    Pastaj sot jane shume ata qe mendojne (edhe intellektuale te moderuar myslymane). sipas
    kritikes historike me moderne, se teksti Kuranor i fundit ka qene shkruar shume vjet pas Muhamedit...Kjo kuptohet nga detajet e njarjeve dhe te mendimeve te mundshme vetem afershisht 150 vjet pas Muhamedhit. Per hadithet eshte edhe me te vertete.
    Ju kerkoj falje per ate qe kam shkruar...Ju inkurajoj qe te mesoni keto gjera, qe te mos kini frike...Ndoshta pas nje krize te perkoheshme, besimi juaj do te jete edhe me i bukur per ju.
    Me nderim.

crici_01

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-10-2006
    Postime
    163
    Gostivari ka shkruar:

"Se pari ekziston lidhje midis mesimeve Biblike dhe atyre Kuranore, sepse si Bibla ashtu edhe Kurani jane vepra te shpallura nga e njejta Perendi me te njejtin mesazh.

Kjo nuk eshte absolutisht e vertete.Mesazhi kryesor e Bibles eshte qe ZOTI U BE NJERI dhe Kurani e kundershton kete nga fillimi e deri ne faqen e fundit...
    Bibla e shpall urdherin e dashurise, edhe ndaj armiqve...Kurani jo...E perseris edhe nje here, nuk me pelqen te hyj ne probleme te feve te tjera, por me vjen keq kur dkush e manipulon librim tim fetar, burimin e fese time. Kjo nuk eshte toleranca fetare.

Me nderim dhe simpati.
    crici_01

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Citim Postuar mė parė nga GV_Usa
    A ekziston lidhje midis mesimeve Biblike dhe atyre qe dalin nga disa hadithe ?!!!
    Gostivar, pyetje retorike ben?

Nuk e prisja kete nga ty
    Kete e dine dhe kalamajte qe ekziston lidhje mes tyre sepse pjesa me e madhe nga hadithet u kopjuan nga mesimet e krishtera,
    dhe u pershtaten sipas botekuptimit arab te kohes...
    por nuk dua ti hyj kesaj bisede ketu qe mos akuzohem si anti-islamist
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Matrix : 09-12-2009 mė 07:01
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

Anėtarėsuar
    30-03-2009
    Postime
    209
    sinqerisht habitem me keto shkrime qe sjellni ketu porse nga njera ana duke pare llogjiken tuaj qe 1=3 nuk duhet te me bej shum pershtypje
    Thuaj!Namazi im,kurbani im,jeta dhe vdekja ime jane vetem per Allahun Zotin e boteve.6:162

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-10-2006
    Postime
    163
    Shkodranja,
    pse ti mendon se nje besimtar nuk duhet ta perdore arsyen?
    Nese nje person te thote se ne Kuranin eshte shkruar keshtu dhe ne Hadithe dicka tjeter, eshte shkruar, atehere mund ta kontrollosh...Atehere, kontrollo e pastaj merre vendimet e tua ne bashkim njekohesisht me besimin tend dhe me arsyen. Sepse duhet ta dish, ne zbulesat e Tij Zoti u flet njerezve, dhe njerezit jane ajo pjese e materies te vetdijshme per vetveten. Dhe ajo aftesi njerezore qe na ben njerez quhet arsye.

Me simpati

crici_01

Anėtarėsuar
    30-03-2009
    Postime
    209
    Citim Postuar mė parė nga crici_01 Lexo Postimin

"

Bibla e shpall urdherin e dashurise, edhe ndaj armiqve...Kurani jo...

Me nderim dhe simpati.
    crici_01
    ju shyqyr qe keni mesuar qe libri juaj eshte bibla se qa shkruhet aty mbrenda as qe ja keni idene
    ke shkruar qe bibla shpall urdherin e dashuris edhe ndaj armiqeve ndersa ne te vertet ne bibel Jezusi thote Mi sillni armiqte i mi ketu dhe i mbytni ato ketu perpara mejeLuke 19

Musliman Shqiptar Maska e pejani34
    Anėtarėsuar
    18-04-2005
    Postime
    887
    Nese dikush thot se ALLAHU per ne ka lan vetem KURANIN leta din se sosht nga muslimanet e sinqert, ose hyn per ni sher ketu ne diskutim.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    15-05-2009
    Postime
    1,130
    O Crici i papare je, shihe sa bukur e ka treguar historine e Kur'anit. I nderuar, problemet e juaja mos u mundo t'i fusesh tek muslimanet, sepse ne e kemi Kur'anin ne Gjuhen ARABE, ashtu sic ka zbritur, por ju keni mangesi qe nuk e keni Biblen origjinale hebraishte. Ndersa heretizmin e Palit qe veproi ne raport me Biblen, ia mvesh "heretizmit" te disa njerezve prej nga doli Kur'ani!!!! Kush po te meson kete histori o cuni?? Kujdes se ata qenkan duke ta mbushur koken dredhira per te ta mbyllur ty gojen, e te mos i pyesesh se pse nuk ekziston Bibla ne origjinal.

Ti Matrix ben mire te mos flasesh per gjera qe nuk ke njohuri, sepse Kur'ani dhe Hadithi ne ngjashmeri me Biblen jane si DITA me naten e erret. Sepse Kur'ani eshte Fjale e Zotit xh.sh. dhe Hadithi fjale e te Derguatit te Tij a.s., kurse Bibla eshte fjale e njerezve te thjeshte qe ja kane dashur te keqen krishterizmit dhe kane dashur ta kthejne ne paganizem, te cilen gje edhe e kane arritur.

Faqja 2 prej 12 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •