enveri shkoj e fete mbeten.ideologji e gabuar e enver hoxhes
enveri shkoj e fete mbeten.ideologji e gabuar e enver hoxhes
Po dallim eshte ky se ne komunizem denimi eshte direkt(varesh,burgosesh per jet,te nxjerrin thonjt me pinca, te rrasin ndonje korent etj etj)dhe meson pjesa tjeter qe mos te bej gjera qe nuk duhen ber, dhe keshtu krijohet ne nje fare menyre nje sistem i mire kontrolluar------
Kurse denimi nga fet eshte jo direkt (flas per evropen e sotme sepse Xhordanon e njeh) dhe njerzit duke mos patur friken e denimit direkt, vrasin, vjedhin,mashtrojn,perdhunojn,degjenerojn,shkaterro jn etj.
ps; sjam tifoz as i komunizmit e as i feve, por ne rastin e kombit dhe historis ton te dhimbshme, mund te them me plot gojen se komunizmi (enverian)ka efekt pozitiv ne rritjen e atdhedashuris dhe respektin ndaj kombit.
Jo qe dua te justifikoj diktaturen e hoxhes, ne raport me kombin dhe fete!...Por ju
more zotri te dehur nga dogma e fese!... Nuk vereni krimet e atyre qe identifikohen me fene!...Qe nga formimi i saj e gjere ne ditet tona ne emrin e krishtit (zot) dhe allahut (zot)!...Feja ka verar ,ka prere, ka zhdukur,popuj, ,kombe dhe civilizime te shumta!... Dhe keto qe perfaqsojn fene sot qe qendrojn ne instanca te larta te saj!..Kurre ndonjehere nuk kane dalur publikishte
te kekojne falje per krimet qe i kane shkaktuar njerzimit!...Kjo eshte edhe nje argument me shume se ato vazhdojn me te njejtin avaz!...A kjo eshte ajo hyjnorja ,qe na zygjeroni ju ne shqiptareve, qe te futemi mbrenda skemave fetare dhe keshtu te bejme lojen e dikujt tjeter!... Qe keto skema s,jane gje tjeter veē se nje politike e paster e kompozuar me pare nga instancat e larta fetare!...
Qe asnje nga keto ne koncetin e tyre dogmatik, nuk njehe nocionin komb as territor!...Jo more zotri!... Per ne shqiptaret fe eshte kombi, territori, aspiratat dhe amaneti i te pareve...Eshte kauza jone kombetare per te mberojtur territoret dhe rikthyer ato qe armiqet tane na i gllabruaran!...Eshte gjaku qe thrret ,vaji i femijve, dhe nenave, jane masakrat!...Eshte mbijetesa e kombit per te kerkuar pjesen tone te territorit ne kete plenete!... Jane njemi e nje argumente qe na lidhin rreth qenjes sone kombetare Dhe kjo nuk behet duke prite zotin te na nga i rregullojne keto pune!...
Fundja feja eshte diēka personale,dhe njeriu nese do besoj ne diēka te mbi natyrshme kete s,ia ndalon dote kushe!...Ajo duhet te jete e lire dhe individuale!...
E pa skematizuare dhe e imponuare nga perfaqsuesit e larte te fese!...Kjo eshte ajo,qe nuk do e cenonte lirine e individit, do shuante urrejtjen nder fetare dhe do rriste dashurin per kombin!...
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga bindi : 11-12-2009 mė 16:14
Shikoj se diskutimet qenkan shtuar ashtu si edhe tonet e te shprehurit.
Te flasesh per komunizmin ne pergjithsi eshte nje ēeshtje mjaft koplekse, por t'a besh per raportet qe pati me besimet fetare do te thote te hapesh nje plage shume te rende, sidomos per shqiptaret. Nder gabimet e shumta qe rregjimi komunist beri gjate harkut kohore 1945-1990 jane, ndalimi i fese dhe shkurtimi i oborrit personal. Nese per te paren diktatori u mundua t'a argumentoje, per te dyten mbetet me te vertete nje mister. Shkurtimi i oborrit personal, pra marrja e tokes dhe ndalimi i kafsheve shtepiake perben nje nder krimet me te medha te historise. Asnje pushtues nuk arriti te ishte kaq i eger ne dhunen e tije ndaj popullit shqiptar. Sipas meje, ndalimi i fese dhe shkurtimi i oborrit personal, qene dy masat qe kondicionuan dhe varferuan jeten e shqiptareve, duke lene pasoja qe ndihen ende ne ditet e sotme.
Ndalimi i fese ndikoi ne "vrasjen" shpirterore te shqiptareve. U hoqi shqipetareve te drejten e mendimit dhe te besmit, praktikisht u hoqi shpresen. Mos te keshe te drejte te besosh do te thote mos te keshe te drejte te shpresosh. Te besosh ne Zot, do te thote te jetosh me shprese, pamvarsisht nga ekzistenca apo mos ekzistenca e tije. Sepse "feja eshte opiumi e masave"!
Shkurtimi i oborrit personal, sidomos ndalimi i mbajtjes se kafsheve shtepiake qe vrasja fizike e shqipetareve, aq me teper kur kujtojme se dendesia demografike ishte 70% ne fshat dhe vetem 30% ne qytet. Dhe tradicionalisht shqiptaret kane qene bujq dhe blegtor, te favoriizuar edhe nga kushtet gjeografike.
Enver Hoxha te gjithe propaganden qe ndermori kunder fes e bazoi me shume ne faktor nderkombetar se sa ne faktor te brendeshem. Duke mos patur argumenta bindese kunder fese (kur flasim per fene nenkuptojme vetem katoliēizmin) perdori disa gabime historike te krishterimit per te argumentuar ndalimin e fese ne Shqiperi. Propagaganda anti-fetare u bazua kryesisht tek inkuzicionet qe Kisha beri ne mesjete apo tek ndeshkmi qe u beri shencetareve te kohes. Ku e dime shume mire qe eshte nje e vertete historike. Ndersa ndaj Kishes Katolike shqiptare ishte e veshtire te gjente argumenta qe t'a quante si antikombetare, sepse ishin me shume njerz te Kishes qe u shquan si patriot se sa e gjithe pjesa tjeter e shqiptareve te marre sebashku. Atehere vendosi te perdore armen e manipulimit te njerzeve. Akuzoi prifterinjet se bashkepuntor te fashizmit, kur kishin kaluar me shume se 10 vjet nga ēlirimi i Shqiperise. U futen arme neper Kisha dhe u akuzuan prifterinjet si bashkepuntor te diversantave, keta te fundit ishin disa shqiptar qe i kishin dalur kunder komunizmit, dhe jetonin me shume neper male. Ndoshta ishte edhe e vertete, sepse Kisha ishte kunder komunizmit dhe kyte ndjejne nuk e pati fshehur kurre. Sidoqofte ajo qe ndodhi, mund te konsiderohet nje nder krimet me te medha qe kane ndodhur ne Shqiperi. Ndaj nje besimi qe ka qene i shquar per intelektualet dhe njerzit patriot.
Paradoksi me i madh qendron se, nese sot Shqiperia nuk eshte nje vend islamik, kjo eshte edhe per merite te Enver Hoxhes. Siē thote nje thenie italiane, "non tutti i mali vengono per nuoccere". Si te thuash po te kerkojme te nxjerrim ndonje konkluzion pozitiv, mund te themi se ky mund te ishte i vetmi. Mund te ishte, sepse Shqiperia mund te kishte ndjekur edhe rruge te tjera, si psh te shkonte me Perendimin, te hynte qe atehere ne NATO dhe jo te renditej me vendet e Traktatit te Varshaves. Por kjo eshte nje histori tjeter.
Ku ta kapesh kete shkrim, o suliot. Tek injoranca jote e pashoqe? Tek enver-legenizmi yt klasik? Apo te anti-shqiptaria jote shqiptare?Postuar mė parė nga sulioti
Shume e vertet i bashkohem postimit me lart dhe do doja te shtoja akoma se;
Ky 50 vjecar i diktatures me te madhe te te gjitha koherave, do mbahet mend per paqen dhe dashurin qe shqiptaret kishin per njeri tjeterin.
Shqiptaret me sa duket(duke marre parasysh ndodhite e pista qe ndodhin cdo dite ne mbar boten)shtrohen vetem me dhun se nese i le te lire,shumica vjedhin,vrasin,mashtrojn, deri ne ate faz sa ne fund fare shkaterrojn pa e marr vesh fare dhe vete veten.
ps;Veprat flasin vet, ne kohen e xhaxhit (pa fe)njerzit nuk vidhnin,nuk genjenin,nuk vrisnin, nuk shisnin drog apo jete njerzish etj etj,ndersa sot (me fe)vrasin ,presin,djegin e cfare nuk po bejn dhe njeri spo i denon.
Me nje fjal shqiptaret(fetar) qe te behen njerez duhet ushtruar dhune se ashtu jan mesuar,perndryshe ikin per lesh sikurse ndodh rendomt sot.
Une e kuptoj apatine ne kete teme te Chinos apo shqiptareve te tjere qe e njohin me korrenspodence realitetin e shtetit shqiptar dhe e di dallimin e tyre me tipa si ty edhe Ali Baba, qe jeni enverista te Shqiperise.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 12-12-2009 mė 07:34
une mendoj qe preokupim i shqiperis se asj kohe ishte qe shqiperia te ishte unike dhe te ket stabilitet te mbrendshem sepse shqiperia ishte jo e integruar me evropen keshtu qe me shum interesi i shtetit shqipetar ishte qe te mbrohet me termin feja e shqiperis eshte shqiptaria pra populli shqipetar ne shqiperi e di me mier vetem keshtu disi mendoj qe ishte kjo pun
Nese shqiptaret do viheshin nen kontroll leht(pa ushtruar rreptesi e dhune) e gjith evropa sot or pyk nen diell,do fliste shqip dhe vetem shqip.
Po te thoshja une ty se e gjith evropa flet shqip sdo e besoje kurr se feja nuk te le ta besosh nje gje te till,keshtu ne nje fare menyre, je skarrco sepse ti e ke dijen te kufizuar brenda librave te manipuluar per qellime djallezore, ndersa une i bej llogarit me llogjiken e paster dhe te pa influencuar nga shpikjet e njeriut(fet) per njeriun dele, dhe ne kete rast,dele mund te quhesh ti sepse une e dij se ku banon ujku.
Pershendetje Luan,
e mora parasysh kete qe thua dhe vij tek perfundimi, se ne disa vende nuk me kupton drejt, ne disa vende akuzon jodrejt.
Thua analiza e ftohet e religjionit vije nga besimi materialist. Pergjegja ime: Te them te drejten as nuk di cfare mendon me besimin materialist. Por supozoj se ka te beje me te mira jetesore. Pra e kunderta e hyjnores apo shpirterores. Nese eshte keshtu, atehere po kam besim materialist. Sepse nuk i kushtoj rendesi shpirterores sa jetesores. Me mire ne kete jete i lrie, i mireqenshem, i paster, i dashur per njerez te mi, sesa ne ate jeten tjeter grof i Allahut apo Hyjit. Me mire ne kete jete si njeri qe kontribon ne kombin, sesa i privilegjuar i lloj-lloj Zoti ne ate jeten tjeter. Ne kete kuptim kam besim materialist. Por edhe nuk e si se cfare lidhje ka besimi im. Kam apo s'kam besim materialist, pergjigje ti lirisht ashtu sic te jap pershtypjen une, qe te mos ndalemi ne keso gjera.
Etiketoj fete duke i quajtur perralle, sepse kam te drejte. E kam te njejten te drejte, si feja qe ka te "drejten" (lexo: paftyresine) te hedhi poshte kultura tjera. Kur Krishterimi sulmon, kritikon, ve veten mbi kultura tjera, une e vej veten mbi Krishterimin dhe cdo gje te kesaj feje. Me te njejtin legjitimacion. E njejta vlen per Islamin apo fe tjera. Kush te ka mesuar se vetem ne njerezit e thjeshte (une) duhet te kemi vleresim te larte per fete, ndersa fete jo ndaj vlerave tona, shko kerko tek ai fajin.
Une s'fola fare per Big Bangun.
As per mendimin dominues ne shkence ne lidhje me teorine e krijimit.
Mendimet e mia jane eksplicite ne kete teme. S'ka nevoje te besh fantazine tende subjekt teme, vetem ndalemi kot ne te. Pyet cfare te duash, te jap cdo pergjegje. Perfshire edhe pyetje mbi motivet e mia me "sekrete". Perpara se te fantazosh se perse une jam i ftohet ndaj fesedhe te me "konfrontosh" me fantazine tende, pyet, se kryejme pune me shpejt.
*
Krijoni Kontakt