Close
Faqja 8 prej 22 FillimFillim ... 67891018 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 71 deri 80 prej 215
    el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar mė parė nga Matrix Lexo Postimin
    Enveri u jepte njerezve ato njohuri qe i duheshin qe ai t'i shfrytezonte sa me mire.
    Cilat njohuri nuk u jepte njerezve? Sigurisht e kam fjalen per nje krahasim me fete, pra me njohurite te cila fete u japin njerezve (edhe nese keto jane ne kunderthenie me vete mesimet e fese).

Shqiptaret dhe sot i vuajne pasojat e shkollimit te manget qe kane marre nga ajo kohe.
    Ne cilin aspekt? Pyes, sepse nuk kam verejtur kete gje. Perkundrazi, nese i marrim vleresimet e mia per baze, vijme tek perfundimi se persa i perket nivelit te shkollimit, shqiptaret nga Shqiperia ishin mbimesatarisht te arsimuar. Objektivisht mund te verifikosh kete vleresim timin p.sh. me faktin qe Shqiperia pas diktatures kishte shkallen me te ulet te analfabetizmit ne Europe. Pra jo vetem ne vende religjioze, por ne Europe. Per mua eshte mahnitese se si nje popull mund te dali nga nje diktature, e cila pershkruhet si aq e tmerrshme ne lidhje me te drejtat dhe lirite e njeriut, dhe te kete njohuri aq te gjera. Krahaso shqiptaret e Shqiperise me ke te duash, per nga arsimimi i pergjithshem ishin te pakten mbi mesataren e cdo shoqerie qe kam mundur ta njoftoj me afer ne Ballkan.

Jam kurreshtar te dij se si vjen ti tek mendimi yt ("shqiptaret i vuajne pasojat edhe sot")..

Pastaj, nuk e kuptoj se perse e krahason enverin me kriminelet fetare? Mos te duket se une po i mbroj ata?
    Nese nuk i mbron ata, por mbron bazen e sjelljeve te tyre, pra fene, atehere jep te kuptosh se diktatura nuk qenka si e tille gje e keqe, por vetem sjelljet e keqija te E. Hoxhes. Nenkupton: Nese di te ndash te keqen e religjionit nga vete religjioni, atehere duhet te dish te ndash te keqen e diktatures nga vete diktatura.

*

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Une po flas me besimin e krishtere. Ky besim nuk i detyron njerezit te mbajne simbole ne shtepi dhe as te mos mbajne. Nqs te krishteret mbajne, i mbajne nga dashuria per Krishtin (ngjashem me fotografite e te afermeve), jo sepse dikush i detyron
    Ndoshta ka ardhur koha me mire te nderpresh biseden, sepse sic duket do te vije koha ku deklaron Krishterimin si sinonim per demokracine. Ngase nese Krishterimi nuk kerkon te mbash simbole fetare ne dhome (nuk e di a flet ne emer te te gjithe te krishtereve ketu), atehere Krishterimi te kerkon te gjitha ato obligime tjera qe ti si i krishter i njeh fare mire. P.sh. sakramentet apo te gjitha ato norma obligative te Bibles dhe kanoneve kishtare. Por te gjitha keto obligime ti i sheh si aspak cenuese te lirive themelore (demokratike) te individeve. Ndersa obligimet e sistemeve tjera, i sheh si diktature. Kete nuk arrite te shpjegosh. Une ketu shoh nje dualitet te mendimit, te vleresimit nga ti: Dy raste identike i gjykon me dy lloj normash te ndryshme. Prandaj akoma mbaj mendimin se fetaret e mirefillte diktaturen nuk e denojne per shkak te cenimit te te drejtave te individeve (sepse edhe fete bejne kete cenim vete), por per shkak te cenimit te te drejtave (monopolit) te feve. Rezultat: Fetaret nuk kane te drejte morali per te denuar diktaturen, por e denojne per profitim ideoligjik (= fetar), pra per motive te uleta.

*

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar mė parė nga Kavir Lexo Postimin
    O Chino, po pse ben pyetje te veshtira mor qafir? Po, allahile po ne shtyn ne gjynaf pasha Krishtin. Po gjithmone kunder grigjes ngele more?
    Elhamdulilah pasha Krishtin pyetjet e Chinos 'jane njetkeqe, por vetem i shtyejne njerezit te perdorin organin qe i dallon nga kafshet. E sa per grigjen, dije se kundershtimet e mia me te jane ne gjysme te fajesuara nga ai. Mundet lirisht te bashkengjitet ne klubin e kaurreve. Apo s'do e pranonim??

Megjithate une jam kunder teje byrazer. Heqja e fese ka qene nje nga fajet me te renda te atij sistemi. Nuk e kuptoj ku e shikon ti te miren e ndalimit te fese?
    Cfare perfitimi patem, qe ne `91 u gjet justifikimi i gatshem "per mungese stafi" dhe zbarkuan ndyresirat e Greqise ne Kishen e Nolit?
    Apo qe u jep nje motiv me shume per te folur ca vemjeve si njeri me lart qe na tregon "popullin monstruoz". Ti do thuash vemja edhe shenjtor te jesh prape do te te beje me jarge, po pse t`i japesh ti shkak?
    Hm. Po sikur te mos kishte qene ndalesa e feve, a do te ishte zhdukur vullneti i fetareve per te u nenshtruar vullnetarisht ndaj normave te huaja? Eshte pyetje kauzaliteti: A eshte e para qe shkaktoi te dyten apo anasjelltas? Nese e marrim historine, se ka shembuj qe tregojne se edhe pa patur diktatura njerezit u nenshtroheshin stafit te huaj, sidomos kur ata u infiltronin qe ne djep (terthorazi) nga ky staf. Keshtu qe ndalesa nuk paraqet nje "conditio sine qua non" per "ndyresirat e Greqise ne vendin tone".

Le pastaj qe hajde degjoi keta tipat e tjere qe nisin e na bejne martirin "vrau prifterinjte, pushkatoi kleriket, persekutoi intelektualet". Nuk ke shans t`i mbushesh mendjen qe ata "prifterinjte" nuk u vrane se ishin prifterinj apo se ishin te zgjuar.....po sepse ishin anti-komuniste. Pra per ceshtje politike. Kush i preku hoxhallaret (me perjashtime te rralla). Asnjeri. U rrojten mjekrrat dhe i cuan me lopet e kooperatives. E njejta gje u be edhe me klerin katolik te nivelit te ulet qe nuk i coi xhaxhi ne ate bote.
    Kjo e para. E dyta eshte se fetaret i mbyllin syte pran cdo krimi te dashur nga feja apo vetem te mebshtetur ne fe. Sa "kaurret" u pushtaktuan nga fete ne te kaluaren, sa popuj e kultura u shuajten teresisht. Por kjo per ansje fetar nuk paraqet me shume sesa vetem nje "keqvajtje", e cila nuk qenka e parapare nga feja, por qenka "vetem" nje pervertim i fese nga dora e njeriut te keq. Ose ne rastin me ekstrem pushkatimi i kaurreve, shuarja e popujve dhe kulturave te tera nga fetaret mbrohet edhe me argumente, me "librat e shenjte", sipas kuptimit Dhe pastaj vijne ketu dhe belbezojne, se diktatura ka bere kete dhe ate.

Vitet e fundit eshte bere nje fushate e papare "islami keshtu, islami ashtu, terrorizmi islamik, kamikazet islamike" etj etj. Cili eshte rezultati? Qe islamiket ne Europe tani kerkojne te mbajne edhe ferexhe neper universitete ne nje kohe qe kryqi nuk lejohet. Te sulmosh nje fe, aq me keq ta ndalosh i ke bere nder.
    Nje kompromis:
    Te sulmosh nje fe vetem deri atehere sa ajo e ka pranuar rolin e saj si nje ofertedhenese (lexo me lart: "Teoria Bindiane") pa monopol te edukimit, pa monopol te organizimit shoqeror, pa monopol te dhenies se normave. Nese feja nuk e kalon kete linje te demarkacionit, e gjen paqen e vete. Vetem atehere. Por nese e kalon, atehere ne vec gjindemi ne konflikt, dhe ose duhet te dorezojme veten (vlerat demokratike, kombtare) ose te rezistojme, vetembrohemi. Dhe nese kemi sukses, nuk mund te na quaj kush diktatore apo njerez te keqinje, por kalores te lirise.

*

I love god
    Anėtarėsuar
    23-02-2007
    Postime
    8,043
    Citim Postuar mė parė nga Kavir Lexo Postimin
    O Chino, po pse ben pyetje te veshtira mor qafir? Po, allahile po ne shtyn ne gjynaf pasha Krishtin. Po gjithmone kunder grigjes ngele more?
    Megjithate une jam kunder teje byrazer. Heqja e fese ka qene nje nga fajet me te renda te atij sistemi. Nuk e kuptoj ku e shikon ti te miren e ndalimit te fese?
    Cfare perfitimi patem, qe ne `91 u gjet justifikimi i gatshem "per mungese stafi" dhe zbarkuan ndyresirat e Greqise ne Kishen e Nolit?
    Apo qe u jep nje motiv me shume per te folur ca vemjeve si njeri me lart qe na tregon "popullin monstruoz". Ti do thuash vemja edhe shenjtor te jesh prape do te te beje me jarge, po pse t`i japesh ti shkak?

Le pastaj qe hajde degjoi keta tipat e tjere qe nisin e na bejne martirin "vrau prifterinjte, pushkatoi kleriket, persekutoi intelektualet". Nuk ke shans t`i mbushesh mendjen qe ata "prifterinjte" nuk u vrane se ishin prifterinj apo se ishin te zgjuar.....po sepse ishin anti-komuniste. Pra per ceshtje politike. Kush i preku hoxhallaret (me perjashtime te rralla). Asnjeri. U rrojten mjekrrat dhe i cuan me lopet e kooperatives. E njejta gje u be edhe me klerin katolik te nivelit te ulet qe nuk i coi xhaxhi ne ate bote.

Vitet e fundit eshte bere nje fushate e papare "islami keshtu, islami ashtu, terrorizmi islamik, kamikazet islamike" etj etj. Cili eshte rezultati? Qe islamiket ne Europe tani kerkojne te mbajne edhe ferexhe neper universitete ne nje kohe qe kryqi nuk lejohet. Te sulmosh nje fe, aq me keq ta ndalosh i ke bere nder.
    Ne fakt nuk me pelqen ti kundershtoj shkrimet e tua,por ndonjehere e meriton
    une nuk kam lexuar as Nice,Weinberg etj...........

po marr Shkodren si shembull.
    deri ne vitin 1967 kur u ndaluan fete ekzistonte nje urrejtje e papare midis myslimaneve dhe katolikeve.
    ps. sa per hoxhallaret ....shkojn nga fryn era.
    pastaj xhaxhi e kishte babin hoxhe.

i/e regjistruar Maska e Nice_Boy
    Anėtarėsuar
    25-01-2004
    Vendndodhja
    Larg vendlindjes i pa shpi..
    Postime
    4,220
    E vetmja gjė qė mė ka pėlqyer tek Enveri ka qen kjo qė fet nė Shqiperi mos tė luajn rolin sikur tani qė luajn!

Shife sa familje nė shqiperi jan lidh miq me njėri tjeterin duke u martuar njė Katolik me njė Muslimane apo njė Musliman me njė Katolike.

Kjo gjė nė Kosovė nuk ndodh rradh herė kurse nė Shqiperi ėshtė mese normale dhe ėshtė njė plus i madh pėr vendin.

Bravo!
    Mė gėnjeu pasuria, jeta vrap mė iku shpejt dhe u thinja u dergja u plaka nė dhe tė huaj do tė vdes..

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Citim Postuar mė parė nga chino
    Cilat njohuri nuk u jepte njerezve? Sigurisht e kam fjalen per nje krahasim me fete, pra me njohurite te cila fete u japin njerezve (edhe nese keto jane ne kunderthenie me vete mesimet e fese).Ne cilin aspekt? Pyes, sepse nuk kam verejtur kete gje. Perkundrazi, nese i marrim vleresimet e mia per baze, vijme tek perfundimi se persa i perket nivelit te shkollimit, shqiptaret nga Shqiperia ishin mbimesatarisht te arsimuar. Objektivisht mund te verifikosh kete vleresim timin p.sh. me faktin qe Shqiperia pas diktatures kishte shkallen me te ulet te analfabetizmit ne Europe. Pra jo vetem ne vende religjioze, por ne Europe. Per mua eshte mahnitese se si nje popull mund te dali nga nje diktature, e cila pershkruhet si aq e tmerrshme ne lidhje me te drejtat dhe lirite e njeriut, dhe te kete njohuri aq te gjera. Krahaso shqiptaret e Shqiperise me ke te duash, per nga arsimimi i pergjithshem ishin te pakten mbi mesataren e cdo shoqerie qe kam mundur ta njoftoj me afer ne Ballkan.

Jam kurreshtar te dij se si vjen ti tek mendimi yt ("shqiptaret i vuajne pasojat edhe sot")..
    Ti mbase nuk ke jetuar ne komunizem aq gjate sa te provosh. Edhe une nuk kam jetuar gjate ne ate kohe, por e di se shume rryma filozofike ne Shqiperi quheshin te ndaluara (tani po me kujtohet Nice por ka shume te tilla). Njohurite per ekonomine e tregut pothuajse mungonin, informacioni per ate se cfare ndodhte ne bote si dhe ate qe kishte ndodhur ne te kaluaren, kalohej neper filtrin politik dhe jepej vetem ai informacion qe i pershtatej regjimit, etj... Lendet ushtarake dhe marksizem-leninizmi mbushnin oraret e mesimeve. Kjo ishte nje energji e harxhuar kot qe perdorej vetem per te mbajtur ne kembe nje sistem monstruoz si komunizmi.

Nese nuk i mbron ata, por mbron bazen e sjelljeve te tyre, pra fene, atehere jep te kuptosh se diktatura nuk qenka si e tille gje e keqe, por vetem sjelljet e keqija te E. Hoxhes. Nenkupton: Nese di te ndash te keqen e religjionit nga vete religjioni, atehere duhet te dish te ndash te keqen e diktatures nga vete diktatura.
    Ky eshte nje paralelizem i cunguar sepse E.Hoxha eshte prodhim i komunizmit dhe nuk mund te kuptohet si i ndare nga komunizmi. Ai mbase ishte komunisti me i vertete pas Leninit dhe Stalinit, dhe i vuri ne zbatim deri ne detaje mesimet e Marksit. Pra nuk mund te shihet enveri si devijim monstruoz i nje sistemi me pak monstruoz, por ai ishte misherimi me i mire i atij sistemi.

Tani persa i perket krimeve ne emer te fese, keto jane devijime, sepse per mua si i krishter misherimi i Krishterimit eshte Jezus Krishti. Ai ngelet shembulli i persosur per cdo te krishter, dhe Ai nuk ka autorizuar asnje krim.

Ndoshta ka ardhur koha me mire te nderpresh biseden, sepse sic duket do te vije koha ku deklaron Krishterimin si sinonim per demokracine. Ngase nese Krishterimi nuk kerkon te mbash simbole fetare ne dhome (nuk e di a flet ne emer te te gjithe te krishtereve ketu), atehere Krishterimi te kerkon te gjitha ato obligime tjera qe ti si i krishter i njeh fare mire. P.sh. sakramentet apo te gjitha ato norma obligative te Bibles dhe kanoneve kishtare. Por te gjitha keto obligime ti i sheh si aspak cenuese te lirive themelore (demokratike) te individeve. Ndersa obligimet e sistemeve tjera, i sheh si diktature. Kete nuk arrite te shpjegosh. Une ketu shoh nje dualitet te mendimit, te vleresimit nga ti: Dy raste identike i gjykon me dy lloj normash te ndryshme. Prandaj akoma mbaj mendimin se fetaret e mirefillte diktaturen nuk e denojne per shkak te cenimit te te drejtave te individeve (sepse edhe fete bejne kete cenim vete), por per shkak te cenimit te te drejtave (monopolit) te feve. Rezultat: Fetaret nuk kane te drejte morali per te denuar diktaturen, por e denojne per profitim ideoligjik (= fetar), pra per motive te uleta.
    Sakramentet dhe cdo gje tjeter qe permend ti nuk jane obligime ligjore. Ato jane pjese e jetes se te krishtereve. Dhe po ashtu, ato jane vetem per te krishteret. Te krishteret nuk detyrojne dike qe marre sakramente nqs ai nuk beson ne Krisht, sepse nuk ka kuptim.
    Nderkohe qe Enver Hoxha e beri te detyrueshme ideologjine e tij per cdo shqiptar. Ti e quan normale te detyrosh nje popull te tere qe t'i bindet nje ideologjie te caktuar?
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

Anėtarėsuar
    08-02-2003
    Postime
    1,792
    Me pak fjale..

1 - Mendohuni pak me gjate se kush eshte pika me e dobet e nje shteti dhe si mund ti perqash njerezit me njeri tjetrin?Rikujtoni lufterat civile qe po ndodhin sot ne lindjen e mesme e gjithandej..?!Lexoni librin Lindja e Mesme te E.Hoxhes se ndoshta arrini te kapni ndonje gje..

2 - Une personalisht dyshoj qe problemet me te medha ja sollen katoliket dhe Veriu,eshte nje liber mos gaboj Kleret katolike dhe ... flet mbi strehimin e armeve ne luften nacional clirimtare dhe i nenvizojne si tradhtare...mendoj qe per te qene jo i njeanshem ju desh ti shuante te treja fete..

Kaq si fillim..

-
    Anėtarėsuar
    21-01-2009
    Vendndodhja
    -
    Postime
    2,081
    O Chino, te thashe qe na hape pune. E shikon qe nisi konkurrenca kush ka qene feja me e thekur kunder komunizmit?
    Kur flasin edhe per klerin mysliman si "i rrezikshem" mos ngelte njeri me kembe.
    O Drague, po jo mer daje se nuk me kuptove drejt. Te vazhdonte ate praktike qe ndiqte, qe i bente kleriket si legena te tipit "Dashunine e vertete e ka bekuar edhe Zoti...Rudine".

i larguar Maska e bindi
    Anėtarėsuar
    17-10-2009
    Vendndodhja
    Ne bregdet
    Postime
    1,523
    Citim Postuar mė parė nga chino Lexo Postimin
    Eh more Bindi.
    Sot ka te atille qe luftojne diktature duke miratuar diktature tjeter.

Ka te atille, te cilet diktaturen nuk e denojne per shkak te mungeses se te drejtave dhe lirive te individeve, por per shkak te mungeses te drejtave dhe lirive te feve si institucione/botekuptime.

Behet fjale per njerez qe mendojne:
    "Dikatura e quajtur XY duhet te denohet, sepse ndalon te drejtat dhe lirite e fetareve, por diktatura qe quhet Fe eshte fjale e Zotit, kur ajo ndalon te drejtat dhe lirite e jofetareve."

Keta jane njerezit qe sot feja ka pas vete. Kaq njerrokesh jane ne mendime.
    Me duket edhe ne shqiptaret e kemi vrare fene, si njerezit e Nietzsches dikur Zotin. Te pakten plagusur rende..

*
    Ne fakt nuk jemi ne ata ,qe kemi vrare fene!?...Por eshte feja ajo ,qe po bene
    vetevrasje!?...Per faktin se ajo devijoi misionin per ēfare ishte krijuar!?...
    Jane njerzit te fshehur pas fese qe qendrojne ne kjirakit me larta qe nuk tregohet te sinqert, dhe nuk kerkojn falje per fajet qe i ka shkaktuar njerzimit!...Por mbajne te feshehur fajit!...Ndersa pesha e keti faji po ia humb ekuilibrin per dite e me shume!...
    Roli i fese ne luft:Asnjehere kurre ne bote!... Nuk ka patur lufte fetare!...Ne kete
    kontekst feja kurre nuk ka qene qellimi!...Por mjeti ku feja eshte perdore me te
    madhe ,per te arrit qellimn!...Ketu edhe qendron mekati me i madh i atyre qe e perdoren fene gjate historise se njerzimit dhe po perdorin akoma edhe sot!...
    Kam akoma shume fakte ,por kesaj here mjafton me kaq!...
    Edhe diēka: Kurse ne jemi vetem ca njerz modest,si shume para nesh ,qe kuptojme dredhinat misticizmin fetar!...Por jo edhe dele siē pretendon feja te na quajne!...

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Ti mbase nuk ke jetuar ne komunizem aq gjate sa te provosh. Edhe une nuk kam jetuar gjate ne ate kohe, por e di se shume rryma filozofike ne Shqiperi quheshin te ndaluara (tani po me kujtohet Nice por ka shume te tilla).
    Njashtu sic beri feja ne te kaluaren. Njerezit e saj. A mos ke nevoje te pfroj disa ndalesa te dhe ne emer te fese edhe me shtazarake se ndalesat e E. Hoxhes? Mendo si te duash. Por une nuk mendoj se sikur te kishte vazhduar pushteti fetar ashtu si ishte ne shekujt e kaluar, sikur te mos ishte thyer ky me dhune, mesimet e Nices dhe kritikeve dhe demtueseve tjere intelektuale te feve do te kishin qene te pandaluara. Andaj vlen perseri e njejta pyetje, i njejti argument: Ku eshte dallimi? Ne shkallen njerezore apo morale nuk ka dallim ne mes te ndalimit qe vije nga feja dhe ne mes te ndalimit qe vije nga njeriu apo nje sistem tjeter vlerash.

Butesia e feve sot, aty ku ka te tille, eshte merite e debimit te fese nga monopoli pushtetar qe kjo kishte zaptuar pa fije legjitimiteti (me perralla hyjnore). Vetem me zbarkimin e fese te dhunshem nga pushteti mbaruan krimet e saj. Ajo vete nuk qe ne gjendje te parandaloje krimet. As me ndihmen e Krishtit. As me ndihmen e kanoneve te saj.

S'ka lidhje a kam jetuar ne komunizem apo jo. Trego thjesht a marr fakte, argumente te gabueshme per baze apo jo. Tjeter gje s'luan rol. Sepse ndryshe sipas teorise tende per Shqiperine paskan te drejte te flasin vetem ata njerez, te cilet kane jetuar vete ne Shqiperi. Apo per Iliret vetem ata qe kane jetuar ne Iliri.

Njohurite per ekonomine e tregut pothuajse mungonin, informacioni per ate se cfare ndodhte ne bote si dhe ate qe kishte ndodhur ne te kaluaren, kalohej neper filtrin politik dhe jepej vetem ai informacion qe i pershtatej regjimit, etj... Lendet ushtarake dhe marksizem-leninizmi mbushnin oraret e mesimeve. Kjo ishte nje energji e harxhuar kot qe perdorej vetem per te mbajtur ne kembe nje sistem monstruoz si komunizmi.
    Po edhe feja s'mban leksione mbi tregun e lire, mbi managjerimin, teknologjine ambientore, mbi te drejtat e njeriut nga kushtetutat demokratike, mbi jurisdiksionin shqiptar, mbi te miren e kultures shqiptare para ndeshjes se saj me fene. Cfare flet? Ke humbur ne teme fare. Me cilen te drejte kerkon ti nga E. Hoxha te mbaje leksione mbi ato dukuri, te cilat ai - njerezit, epoka e tij - nuk i parashihte ne programin e tij? Perse nuk kerkon nga kisha sot kete gje? Perse nuk quan kishen/fene diktatore ne kete pike? Sepse mendon se kisha/feja ka "ligjitimacion hyjonor" (perralla semite) per te ushtruar kete diktature. Sepse kisha/feja te indoktrinon qe ne djep me keso perrallash. Qe ne moshen kur intelektualisht je nje embrion, i lakeshem, i keqperdorueshem, vehikel qe mund te ngarkohet me lloj lloj perrallash. Dhe pastaj kthehesh me kete jo me teper se viktimizem tendin dhe ke nerva te "denosh" kete dhe ate diktature, kete dhe ate sistem vlerash qe qendron jasht kakonit fetar. Ke nerva te besh edhe me shume se kaq. Ke nerva te flijosh tjere dhe te flijohesh per kete gje. Ndoshta ti jo, por ka tjere. Dhe atehere trego: Cfare mund te besh tjeter me nje besimtar te tipit te tille, pos te mundehesh ta pastrosh nga indoktrinimi fetar? Cfare te besh me te, nese ky nuk leviz nga indoktrinimi i tij dhe vazhdon te paraqet rrezik ("flijime") per shoqerine? Cfare te besh me fene, e cila keto praktika i parasheh patjetersisht ne doktrinen e saj? Cfare te besh? Te lesh te beje dem sa te doje? Apo te ndermarresh dicka kunder saj? Ketu secili vendose ndryshe. Por nese njeriu vendose te nderpreje kete dem nga feja dhe besimtari i verberuar, kjo gje eshte e kuptueshme. Dhe para se gjithash: Per kete nderprerje feja eshte te pakten bashkefajtore. Nga njeriu me moral te larte mundesh vetem te pritesh se ai kete nderhyrje e ben te shkallezuar. Se pari me "kunderindoktrinim", pastaj me thirrje per liri te njerezve per te mos u indoktrinuar nga feja, me mjete intelektuale, pastaj me apelime, pastaj me ultimatume, dhe ne fund sigurisht edhe me dhune ne forme te ndalimit te tyre te teresishem si ultima ratio. Vetem neper keto parametra e paramendoj gjykimin e E. Hoxhes kur ai ndaloi fete.

Ky eshte nje paralelizem i cunguar sepse E.Hoxha eshte prodhim i komunizmit dhe nuk mund te kuptohet si i ndare nga komunizmi. Ai mbase ishte komunisti me i vertete pas Leninit dhe Stalinit, dhe i vuri ne zbatim deri ne detaje mesimet e Marksit. Pra nuk mund te shihet enveri si devijim monstruoz i nje sistemi me pak monstruoz, por ai ishte misherimi me i mire i atij sistemi.
    Po perse i jep vetit te drejten te pergjegjesh pyetjen se a eshte i ndashem E. Hoxha nga vete komunizmi? Me cilin legjitimacion? Me cilin arsyetim ma mohon mua te drejten te them se feja nuk eshte e ndashme nga krimet e saj? Apo tjetrit. E tjetrit.

Ka dallim ne mes te E. Hoxhes dhe komunizmit, sepse komunizmi nuk ndaloi kudo fete, p.sh. Rusia jo. Lenini jo, Stalini jo. Pasi qe i permende te dy. Sipas teje E. Hoxha paska qene interpretatori/zbatuesi i sakte i komunizmit (ideve te Marksit e tjereve qe permende). Edhe une mund te them se kisha inkuizicioniste ishte interpretatorja e sakte e Krishterimit. Dhe nese e bej kete, nuk do te kesh argument "depertues" per te kunderthene kete mendim timin. Te pakten jo nje me depertues se sa une qe mund te te jap per te kundershtuar mendimin tend se E. Hoxha paska qene interpretatori i sakte i komunizmit (korifete e komunizmit nuk kerkuan ndalimin e feve, ateizmin).

Keshtu qe u sillem verdalle per te ardhur prap tek i njejti rezultat: Kur di te ndash fene nga krimi i fese, duhet te ndash edhe krimin e diktatures nga diktatura. Por fetaret nuk e bejne kete gje. Prandaj jane te pabesueshem ne pseudokritikat e tyre kunder krimeve diktatoriale.

Tani persa i perket krimeve ne emer te fese, keto jane devijime, sepse per mua si i krishter misherimi i Krishterimit eshte Jezus Krishti. Ai ngelet shembulli i persosur per cdo te krishter, dhe Ai nuk ka autorizuar asnje krim.
    Po, mund te thuash. Por terthorazi thua njekohesisht se sjelljet e E. Hoxhes ishin "vetem devijime" te komunizmit. Sepse Lenini, Marksi, Engelsi ishin misherimi i komunizmit. Keta nuk vepruan, nuk autorizuan si E. Hoxha. E keshtu me radhe..

Dhe pastaj vijme tek rezultati se E. Hoxha nuk paska ndaluar fete per hir te komunizmit. Por per vlera tjera. Per cilat? E hapur eshte kjo pyetje. Secili e pergjegje sipas dijes dhe ndergjegjes se vete. Per mua besoj se ndalimi i feve ka te bej me ato qe thashe me larte dhe se ndalimi ishte mjeti i fundit apo ultima ratio per te parandaluar demin qe keto permanent i sillnin botes ate kohe dhe vazhdojne t'i sjellin edhe sot. Sigurisht duke mos harruar edhe aty ketu ndonje aspekt pozitiv qe kane. Ashtu si edhe ndalimi i tyre qe pati dhe ka dhe do te kete aspekte poashtu pozitive.

Sakramentet dhe cdo gje tjeter qe permend ti nuk jane obligime ligjore. Ato jane pjese e jetes se te krishtereve. Dhe po ashtu, ato jane vetem per te krishteret. Te krishteret nuk detyrojne dike qe marre sakramente nqs ai nuk beson ne Krisht, sepse nuk ka kuptim.
    E kam bindjen se edhe ti je nga ata interpretatoret autarke te Krishterimit, sepse nuk ka te krishter, per te cilin sakramentet nuk jane obligim. Dhe nuk ka ndendarje te Krishterimit, e cila nuk thote se per te patur meshiren, dashurine e Zotit (te vetem) nevojiten sakramentet. Pra edhe Krishterimi ne te gjitha variacionet e tij te ven para zgjedhjes: O sakramentet dhe Zotin, o lirine nga to dhe Ferrin, vdekjen, katastrofat e denimet tjera me inhumane qe prodhoi logjika e njeriut ndonjehere.

Ketu sheh ti liri? Ketu nuk sheh diktature?

Edhe une mund te te argumentoj keshtu:
    Edhe nga obligimet e E. Hoxhes ke mundur te ikesh. Ke mundur te thuash: Mua s'me rruhet per denimet qe pasojne nga E. Hoxha. Nuk mbaj fotografine e tij ne dhome, ne shkolle, nuk behem anetare i "Partise". Me denoni. Ose ke mundur te vrash veten.

Zgjedhja qe te jep feja, ne alternativen e saj te dyte nuk eshte me e vullnetshme, me e bute, me njerezore, me pak diktatoriale. Po flas per zgjedhjen e saj qe te jep sot. Se para pak shekujsh do kishe mbaruar ne zjarr drunjesh ne mes te qytetit si trofe e kishes per vertetesine e saj hyjnore.

Sakramentet jane aq obligim sa qe nuk je i krishter po nuk i ke te permbushura. Poashtu te obligueshme jane gjitha ato norma nga Bibla dhe kanonet kishtare. Per te mos folur ketu per Islamin si fene me te coroditur ne Bote ne kete pike. Por per ty keto obligime nuk jane obligime, nuk jane te thyerje e vullnetit tend te lire per te mos bere keto gjera dhe per te qene prap se prap i dashur i Zotit, nuk jane pushtim e diktature. Por pjesemarrja obligative ne "Parti" per te arritur disa te drejta/privilegje per ty eshte obligim. Kjo thyen vullnetin tend te lire per te mos marrur pjese ne te dhe per te patur te drejtat/orivilegjet prap se prap. Kjo eshte diktature.

Nderkohe qe Enver Hoxha e beri te detyrueshme ideologjine e tij per cdo shqiptar.
    Beri edhe feja. Edhe ajo beri te detyrueshme botekuptimet, paraftyrimet e saja mbi te miren dhe te keqen. Dhe sanksionoi devijimet. Sa me thelle qe shkojme ne te kaluaren, aq me bestiale ishin denimet si "shtytje" per te pranuar kete ideologji, per te bere kete nje "besim ndaj Zotit". Presionet sot jane zbutur. Feja eshte domestikuar, iu jane keputur dhembet me dhune intelektuale. Por edhe sot presionet vazhdojne. Pyet cilindo klerik, secili do te thote te besosh urgjentikisht, se ndyrshe vaj halli per ty. Dhe jo te besosh ne menyren si te duash ti, por ne ate sic te thote kisha/xhamia ime. Mos devijo nga ajo, se vaj halli per ty. Dhe mos beso si ajo kisha/xhamia/tyrbja rivale, se poashtu vaj halli per ty.

Nuk sheh ti ketu thyerje te vullnetit per te mos besuar dhe prap se prap per te patur dahurine e Zotit? Per te mos besuar ne menyre te lire dhe per dashuri te Zotit? Nuk sheh detyrim ketu? Nuk sheh diktature? Me cilin argument?

Ti e quan normale te detyrosh nje popull te tere qe t'i bindet nje ideologjie te caktuar?
    Nuk quaj une asgje normale, vetem them se si fetar luan rol dyftytyresh kur behesh kinse denon diktaturen, sepse ajo te cilen ti ofron (feja) eshte nena e cdo diktature.

Kaq njehere se me mire te mos zgjerohem ne teme..

Mirembetshi deri heren tjeter.

*

PS:
    A pati arsye speciale qe nuk e pergjegje kete pyetjen me poshte, apo nuk e pe?

Citim Postuar mė parė nga chino Lexo Postimin
    Cilat njohuri nuk u jepte njerezve? Sigurisht e kam fjalen per nje krahasim me fete, pra me njohurite te cila fete u japin njerezve (edhe nese keto jane ne kunderthenie me vete mesimet e fese).

Faqja 8 prej 22 FillimFillim ... 67891018 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •