Cilat njohuri nuk u jepte njerezve? Sigurisht e kam fjalen per nje krahasim me fete, pra me njohurite te cila fete u japin njerezve (edhe nese keto jane ne kunderthenie me vete mesimet e fese).
Ne cilin aspekt? Pyes, sepse nuk kam verejtur kete gje. Perkundrazi, nese i marrim vleresimet e mia per baze, vijme tek perfundimi se persa i perket nivelit te shkollimit, shqiptaret nga Shqiperia ishin mbimesatarisht te arsimuar. Objektivisht mund te verifikosh kete vleresim timin p.sh. me faktin qe Shqiperia pas diktatures kishte shkallen me te ulet te analfabetizmit ne Europe. Pra jo vetem ne vende religjioze, por ne Europe. Per mua eshte mahnitese se si nje popull mund te dali nga nje diktature, e cila pershkruhet si aq e tmerrshme ne lidhje me te drejtat dhe lirite e njeriut, dhe te kete njohuri aq te gjera. Krahaso shqiptaret e Shqiperise me ke te duash, per nga arsimimi i pergjithshem ishin te pakten mbi mesataren e cdo shoqerie qe kam mundur ta njoftoj me afer ne Ballkan.Shqiptaret dhe sot i vuajne pasojat e shkollimit te manget qe kane marre nga ajo kohe.
Jam kurreshtar te dij se si vjen ti tek mendimi yt ("shqiptaret i vuajne pasojat edhe sot")..
Nese nuk i mbron ata, por mbron bazen e sjelljeve te tyre, pra fene, atehere jep te kuptosh se diktatura nuk qenka si e tille gje e keqe, por vetem sjelljet e keqija te E. Hoxhes. Nenkupton: Nese di te ndash te keqen e religjionit nga vete religjioni, atehere duhet te dish te ndash te keqen e diktatures nga vete diktatura.Pastaj, nuk e kuptoj se perse e krahason enverin me kriminelet fetare? Mos te duket se une po i mbroj ata?
*
Krijoni Kontakt