Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 6
    i/e regjistruar Maska e Irhabi007
    Anëtarësuar
    11-05-2009
    Postime
    9

Dituria për Allahun është themel i të gjitha diturive

Ibn Kajjimi, rahimehullah, ka thënë:

“Ashtu siç dituria për Allahun është dituria më e ndershme, ajo gjithashtu është edhe themeli i të gjitha diturive, andaj kush zotëron dituri për Allahun, ai zotëron dituri për të gjitha të tjerat, e kush nuk din për Zotin e vet, aq më pak do të dijë për diçka tjetër.

Allahu, azze we xhel, në Kur’anin Fisnik ka thënë:

E mos u bëni si ata që e harruan All-llahun, e All-llahu bëri që ata ta harrojnë vetveten!” (El-Hashr, 19)

Prandaj, ata (njerëzit e tillë) nuk e dinë qëllimin e tyre, nuk e din se ç’është e dobishme në këtë botë dhe ç’është e dobishme në ahiret, prandaj, ata dredhin sikurse kafshët pas kullotave ose edhe më keq se ata, sepse ata ikin nga natyra e tyre në të cilën janë krijuar, dhe në këtë mënyrë e harruan Zotin e tyre.

Allahu, azze we xhel, ka thënë:

...dhe mos iu bind atij që ia kemi shmangur zemrën e tij prej përkujtimit ndaj Nesh dhe i është dhënë epshit të vet, pse puna e tij ka mbaruar.” (El-Kehf, 28)

Pra, dituria për Allahun është themel i çdo diturie dhe themel i diturisë i robit për fatin e tij, gjë që do t’i bëjë dobi në këtë botë dhe në botën tjetër, ndërsa injoranca është themeli i fatkeqësive të çdo njeriu.” (Miftahu-d-dari es seade, 1/311)

Në një vend tjetër, Ibn Kajjimi shpjegon duke thënë:

“Njohja e emrave të Allahut është themel i çdo diturie, sepse çdo dituri është ose dituri për atë që e krijoi Allahu ose dituri për atë që ka urdhëruar. Çdo urdhër i Tij është dobi për njeriun, urtësi dhe mëshirë, si dhe çdo vepër e Tij është drejtësi, urtësi, dobi dhe mëshirë.

Ashtu siç është e krijuar gjithçka nga Ai, po ashtu edhe dituria e krijuar për Atë është bazë e të gjitha diturive. Mendoni se si ndodh krijimi me diturinë dhe me urtësinë e Tij, dhe tek Ai nuk do të gjeni asnjë mangësi, meqë mangësitë – si pasojë e paditurisë dhe mungesës së urtësisë – janë vetëm tek njerëzit, ndërsa Zoti është i Gjithëdijshëm dhe i Urtë.” (Bed’iul Fewaid, 1/147)

www.botaislame.com

Nderi i Universit Maska e Gostivari_usa
    Anëtarësuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Atje ku nuk me gjeni dot!
    Postime
    3,639
    Citim Postuar më parë nga Irhabi007 Lexo Postimin
    Ibn Kajjimi, rahimehullah, ka thënë:

“Ashtu siç dituria për Allahun është dituria më e ndershme, ajo gjithashtu është edhe themeli i të gjitha diturive, andaj kush zotëron dituri për Allahun, ai zotëron dituri për të gjitha të tjerat, e kush nuk din për Zotin e vet, aq më pak do të dijë për diçka tjetër.

Allahu, azze we xhel, në Kur’anin Fisnik ka thënë:

E mos u bëni si ata që e harruan All-llahun, e All-llahu bëri që ata ta harrojnë vetveten!” (El-Hashr, 19)

Prandaj, ata (njerëzit e tillë) nuk e dinë qëllimin e tyre, nuk e din se ç’është e dobishme në këtë botë dhe ç’është e dobishme në ahiret, prandaj, ata dredhin sikurse kafshët pas kullotave ose edhe më keq se ata, sepse ata ikin nga natyra e tyre në të cilën janë krijuar, dhe në këtë mënyrë e harruan Zotin e tyre.

Allahu,azze w e xhel, ka thënë:

...dhe mos iu bind atij që ia kemi shmangur zemrën e tij prej përkujtimit ndaj Nesh dhe i është dhënë epshit të vet, pse puna e tij ka mbaruar.” (El-Kehf, 28)

Pra, dituria për Allahun është themel i çdo diturie dhe themel i diturisë i robit për fatin e tij, gjë që do t’i bëjë dobi në këtë botë dhe në botën tjetër, ndërsa injoranca është themeli i fatkeqësive të çdo njeriu.” (Miftahu-d-dari es seade, 1/311)

Në një vend tjetër, Ibn Kajjimi shpjegon duke thënë:

“Njohja e emrave të Allahut është themel i çdo diturie, sepse çdo dituri është ose dituri për atë që e krijoi Allahu ose dituri për atë që ka urdhëruar. Çdo urdhër i Tij është dobi për njeriun, urtësi dhe mëshirë, si dhe çdo vepër e Tij është drejtësi, urtësi, dobi dhe mëshirë.

Ashtu siç është e krijuar gjithçka nga Ai, po ashtu edhe dituria e krijuar për Atë është bazë e të gjitha diturive. Mendoni se si ndodh krijimi me diturinë dhe me urtësinë e Tij, dhe tek Ai nuk do të gjeni asnjë mangësi, meqë mangësitë – si pasojë e paditurisë dhe mungesës së urtësisë – janë vetëm tek njerëzit, ndërsa Zoti është i Gjithëdijshëm dhe i Urtë.” (Bed’iul Fewaid, 1/147)

www.botaislame.com
    Cfar dmth tog fjaleshi azze we xhel?!!
    Dhe nese ekziston kuptimi i kesaj fjale ne shqip, pse e perdorni kete fjale te huaj qe shumica e shqiptareve as qe e kuptojne se cfar dmth!!!!

GV_USA
    WE WILL NOT GO DOWN!

i/e regjistruar Maska e hasanhyseni
    Anëtarësuar
    22-12-2008
    Postime
    139
    Citim Postuar më parë nga Gostivari_usa Lexo Postimin
    Cfar dmth tog fjaleshi azze we xhel?!!
    Dhe nese ekziston kuptimi i kesaj fjale ne shqip, pse e perdorni kete fjale te huaj qe shumica e shqiptareve as qe e kuptojne se cfar dmth!!!!

GV_USA
    Kjo i bie nese nuk gaboj i madh dhe i lartesuar dhe edhe pse njerezit nuk e kuptojne ska problem sepse e kupton Allahu xh.sh.
    Keto dhe prapashtesat si: alejhi selam, radiallahu anhu, rahimullah etj jane te gjitha salavate me te cilat kur thuhen njeriu fiton sevape!
    Eshte interesant se si nga politikanet apo udheheqesit tane perdoren shume fjale ne gjuhen angleze dhe neve nuk na pengojne kurse kur dijetaret apo imamet tane perdorin fjale ne gjuhen arabe kjo na pengon.

Selam alejkum!
    Vetëm Zoti mund të më gjykojë!

i/e regjistruar Maska e shkodranja.1
    Anëtarësuar
    30-03-2009
    Postime
    209
    jam shum kurioze te di ti irhabi007 cfare kuptimi ka kjo firma jote ANTI-Telefi
    Thuaj!Namazi im,kurbani im,jeta dhe vdekja ime jane vetem per Allahun Zotin e boteve.6:162

heretic Crusoe Maska e darwin
    Anëtarësuar
    25-08-2004
    Vendndodhja
    under the microscope
    Postime
    1,918
    Çfarë është allahu, a dini ta shpjegoni si e përfytyroi?

Më duhet ta mësoj, mqs thoni që dituria për të është mbi gjithçka.

A mund ta përshkruani?
    Prektora

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    22-12-2008
    Postime
    661
    Citim Postuar më parë nga darwin Lexo Postimin
    Çfarë është allahu, a dini ta shpjegoni si e përfytyroi?

Më duhet ta mësoj, mqs thoni që dituria për të është mbi gjithçka.

A mund ta përshkruani?
    Jehudite e pyeten Muhamedin Alejhi selam ashtu siç po pyet ti tani,dhe ai ju pergjigj me fjalet e Zotit te Madheruar

"Thuaj ;Ai eshte Allahu,Nje dhe i Vetem!Allahu eshte Ai qe çdo krijese i drejtohet per çdo nevoje.Ai as nuk ka lind as nuk eshte i lindur .Dhe nuk ka asnje te barabarte me Te."(kaptina Ikhlas)[/

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •