Close
Faqja 9 prej 14 FillimFillim ... 7891011 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 81 deri 90 prej 138
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,459
    Postimet nė Bllog
    23
    Citim Postuar mė parė nga uvejsa Lexo Postimin
    Atehere Albo nga kjo une kuptoj qe Zoti e lindi edhe Efraimin, e jo vetem Jezusin.
    Nuk po thote qe Efraimi eshte biri im, sic thote per gjithe njerezit, por po thote i parelinduri im.
    Zoti eshte Ati i krijeses se tij, njeriut. Ne jemi krijese jo te lindur nga Ati, ne jemi krijuar prej Perendise nga "balta" dhe "Fryma e Tij". Ne librin e Zanafilles ne Bibel mesojme se Zoti e krijoi njeriun nga balta sipas "shembelltyres dhe ngjashmerise se Tij". Dhe pastaj i dha jete nga Fryma e Tij.

Dallimin midis "te lindur prej Atit" dhe "te krijuar prej Atit" besoj se e ke te qarte. Por ajo qe besoj se nuk ke te qarte eshte dallimi midis natyres hyjnore dhe asaj njerezore. Zoti Triadik ka nje natyre hyjnore dhe nje esene qe e ndan me Birin dhe Shpirtin e Shenjte. Te tre keto persona jane Zot pasi ndajne te njejten Esence hyjnore qe ne njerezit nuk mundemi as ta perceptojme. Ne njerezit gjithashtu kemi natyren tone, natyren njerezore. Natyra jone eshte e kufizuar kur vjen fjala tek njohja esences hyjnore te Zotit. Ne as ne kete bote, e as ne boten e perjetshme nuk do te mund te njohim esencen e Perendise. Ajo qe ne do te mund te prekim e shohim jane energjite e Perendise Triadik, driten e pakrijuar te Perendise.

Kjo ishte arsyeja qe kur Krishti mori tre dishepujt e tij e u ngjit ne mal ku Krishti u transformua duke u veshur me lavdine e Perendise, trupi i tij vezullonte nje drite te jashtezakonshme, e cila u vrau syte dhe u kalli friken dishepujve te Krishtit, te cilet rane pertoke dhe mbuluan syte. Krishti e beri kete gje per te manifestuar madheshtine e Tij hyjnore, misterin se ai nuk ishte thjeshte profeti i radhes i popullit te Izraelit, por Ai ishte Biri i Vetemlindur i Perendise, Shpetimtari i shumepritur i popullit te Izraelit. Ta solla kete shembull nga Dhiata e Re qe te kuptosh se esencen e Perendise ne nuk mund ta njohim dot kurre si njerez. Por ajo qe ne mund te njohim e prekim, ajo qe na e lejon natyra jone njerezore, jane energjite e Perendise.

Vetem Krishti lindi prej Atit dhe vetem Ai ndan te njejten esence dhe pushtet me Atin se bashku me Shpirtin e Shenjte qe buron prej Atit. Dhe Ati na i ka derguar te dy: Birin e Tij te Vetemlindur, Krishtin, te cilin e sakrifikoi per larjen e mekateve tona; ashtu edhe Shpirtin e Shenjte, te cilin ua dergoi apostujve te Kishes dhe e gjejme brenda Kishes per plot 2000 vjet. Si Krishti si Shpirti i Shenjte na tregojne rrugen dhe na shenjterojne me qellim qe edhe ne te kthehemi ne bij e bija te Atit me hirin e Perendise. Jo te lindur bij e bija, por te bere me hir Perendie.

Albo

i/e regjistruar Maska e busavata
    Anėtarėsuar
    22-10-2008
    Vendndodhja
    Gjilan
    Postime
    4,023
    Zoti asht mshehur ne TV
    edhe po i shikon njerzit si qmenden dal - ngadale....
    ashtu siē e meritojnė.../B]
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga busavata : 06-01-2010 mė 22:50

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    15-05-2009
    Postime
    1,130
    Citim Postuar mė parė nga Albo Lexo Postimin
    Zoti eshte Ati i krijeses se tij, njeriut. Ne jemi krijese jo te lindur nga Ati, ne jemi krijuar prej Perendise nga "balta" dhe "Fryma e Tij". Ne librin e Zanafilles ne Bibel mesojme se Zoti e krijoi njeriun nga balta sipas "shembelltyres dhe ngjashmerise se Tij". Dhe pastaj i dha jete nga Fryma e Tij.

Dallimin midis "te lindur prej Atit" dhe "te krijuar prej Atit" besoj se e ke te qarte. Por ajo qe besoj se nuk ke te qarte eshte dallimi midis natyres hyjnore dhe asaj njerezore. Zoti Triadik ka nje natyre hyjnore dhe nje esene qe e ndan me Birin dhe Shpirtin e Shenjte. Te tre keto persona jane Zot pasi ndajne te njejten Esence hyjnore qe ne njerezit nuk mundemi as ta perceptojme. Ne njerezit gjithashtu kemi natyren tone, natyren njerezore. Natyra jone eshte e kufizuar kur vjen fjala tek njohja esences hyjnore te Zotit. Ne as ne kete bote, e as ne boten e perjetshme nuk do te mund te njohim esencen e Perendise. Ajo qe ne do te mund te prekim e shohim jane energjite e Perendise Triadik, driten e pakrijuar te Perendise.

Kjo ishte arsyeja qe kur Krishti mori tre dishepujt e tij e u ngjit ne mal ku Krishti u transformua duke u veshur me lavdine e Perendise, trupi i tij vezullonte nje drite te jashtezakonshme, e cila u vrau syte dhe u kalli friken dishepujve te Krishtit, te cilet rane pertoke dhe mbuluan syte. Krishti e beri kete gje per te manifestuar madheshtine e Tij hyjnore, misterin se ai nuk ishte thjeshte profeti i radhes i popullit te Izraelit, por Ai ishte Biri i Vetemlindur i Perendise, Shpetimtari i shumepritur i popullit te Izraelit. Ta solla kete shembull nga Dhiata e Re qe te kuptosh se esencen e Perendise ne nuk mund ta njohim dot kurre si njerez. Por ajo qe ne mund te njohim e prekim, ajo qe na e lejon natyra jone njerezore, jane energjite e Perendise.

Vetem Krishti lindi prej Atit dhe vetem Ai ndan te njejten esence dhe pushtet me Atin se bashku me Shpirtin e Shenjte qe buron prej Atit. Dhe Ati na i ka derguar te dy: Birin e Tij te Vetemlindur, Krishtin, te cilin e sakrifikoi per larjen e mekateve tona; ashtu edhe Shpirtin e Shenjte, te cilin ua dergoi apostujve te Kishes dhe e gjejme brenda Kishes per plot 2000 vjet. Si Krishti si Shpirti i Shenjte na tregojne rrugen dhe na shenjterojne me qellim qe edhe ne te kthehemi ne bij e bija te Atit me hirin e Perendise. Jo te lindur bij e bija, por te bere me hir Perendie.

Albo
    Albo, si duket nuk e ke te qarte pyetjen time.

Une e kam kuptuar se si ju e konsideroni Zotin dhe njeriun dhe raportet mes Zotit e njeriut, por pyetja ime eshte pse ketu po thuhet per Efraimin i parelinduri im?
    Nuk po thote biri im, ashtu figurativisht sic thote per njerezit ne pergjithesi pervec Jezusit, por po e permend lindjen nga ai, sikurse per Jezusin.
    Vetem se dallimi eshte se Efraimi eshte i parelinduri, kurse Jezusi i vetemlinduri.

Pervec qe po kerkoj te me tregosh pse Ati po e perdore termin i parelinduri im per Efraimin, ne te njejten kohe po te pyes a eshte kontradiktore te thuash i vetemlindur dhe i parelindur.
    Une ketu po kuptoj sikurse Jezusi t'a kishte vella Efraimin, pasiqe jane te lindur nga dikush i njejte, por nuk e kam te kjarte ketu a ishte Jezusi hasret apo jo??
    Nese t'i prezanton ty nje njeri bijte e tij dhe te thote se ky eshte i parelinduri im dhe ky tjetri eshte i vetemlinduri im, si do e kuptoje ti kete?

Shpresoj t'a kuptosh esencen e pyetjes sime.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    A eshte e drejte t'i thuhet Zotit njeri?

Heavily Equipped Maska e Force-Intruder
    Anėtarėsuar
    04-11-2002
    Postime
    4,910
    Ne dhe Zoti jemi e njejta gje... diferenca mbetet vetem ne grade!

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,459
    Postimet nė Bllog
    23
    Uvejsa, sic ta solla te plote me lart citatin, Perendia i thote popullit te Izraelit qe une jam "At i popullit te Izraelit" dhe se Efreimi eshte i parelindur jo i Zotit por i popullit te Izraelit. Prej Efreimit ne vazhdim, gjithe pasardhesit e tij, do te jene nen mbrojtjen e Perendise. Ky eshte kuptimi i epitetit te parelindur per Efremin.

Asnje njeri nuk ka per te ta shpjeguar dot me bukur, me thjeshte e me qarte, se sa Keshilli Ekumenik i Kishes, mbajtur ne shekullin e IV qe formuloi edhe simbolin e besimit orthodhoks. Kjo eshte ajo qe Kisha Orthodhokse na meson dhe ne orthodhokset besojme: ajo qe te paret tane kane besuar, ajo qe ne besojme sot dhe ajo qe brezat e femijeve tane do te besojne:

Simboli i Besimit Orthodhoks

I. Besoj nė njė Perėndi, Atė tė tėrėfuqishėm, krijues tė qiellit e te dheut, dhe tė gjitha tė dukurave e tė padukurave.

II. Dhe nė njė Zot, Jisu Krishtin, Birin e Perėndisė, tė vetėmlindurin, qė lindi prej Atit pėrpara gjithė shekujve. Dritė prej drite, Perėndi tė vėrtetė prej Perėndie tė vėrtetė, tė lindur, jo tė bėrė, qė ka tė qenėt njė me Atin, me anėn e tė cilit u bėnė tė gjitha.

III. Qė pėr ne njerėzit dhe pėr shpėtimin tonė zbriti prej qiejve dhe u trupėzua prej Shpirtit tė Shenjtė dhe Virgjėreshės Mari dhe u bė njeri.

IV. Dhe u kryqėzua pėr ne nė kohėn e Pontit Pilat dhe pėsoi e u varros.

V. Dhe u ngjall tė tretėn ditė sipas shkrimeve.

VI. Dhe u ngjit nė qiell dhe rri nė tė djathtė tė Atit.

VII. Dhe do tė vijė pėrsėri me lavdi tė gjykojė tė gjallėt e tė vdekurit, Mbretėria e tė Cilit nuk do tė ketė mbarim.

VIII.
    Dhe nė Shpirtin e Shenjtė, Zot, Jetėbėrės, qė buron prej Atit, qė adhurohet e lavdėrohet bashkė me Atin e me Birin, qė foli me anėn e profetėve.

IX. Nė njė Kishė tė Shenjtė, tė pėrgjithshme dhe apostolike.

X. Pohoj njė pagėzim pėr ndjesėn e mėkateve.

XI. Pres ngjalljen e tė vdekurve.

XII. Dhe jetėn e ardhshme tė amėshuar, Amin.

Po do te mesosh me shume, lexo temen e katekizmit orthodhoks:

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=2981

Albo
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 08-01-2010 mė 02:41

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    15-05-2009
    Postime
    1,130
    Citim Postuar mė parė nga Albo Lexo Postimin
    Uvejsa, sic ta solla te plote me lart citatin, Perendia i thote popullit te Izraelit qe une jam "At i popullit te Izraelit" dhe se Efreimi eshte i parelindur jo i Zotit por i popullit te Izraelit. Prej Efreimit ne vazhdim, gjithe pasardhesit e tij, do te jene nen mbrojtjen e Perendise. Ky eshte kuptimi i epitetit te parelindur per Efremin.

Albo
    Albo, pse eshte e sigurte se ketu po flitet per popullin e Izraelit si i parelindur i Perendise, e nuk po flitet per Jakobin:

Dhe ti do t`i thuash Faraonit: "Kėshtu thotė Zoti: Izraeli ėshtė biri im, i parėlinduri im".

Prandaj unė tė them: Lėre birin tim tė shkojė, qė tė mė shėrbejė; por nė qoftė se ti nuk e lė tė shkojė, ja, unė do tė vras birin tėnd, tė parėlindurin tėnd".

Dmth si e ke kuptuar qe flitet per popullin ne teresi, e jo per Jakobin si individ me qe quhet Izrael.

Pastaj si qendron puna me Davidin:

"Do tė shpallė dekretin e Zotit. Ai mė ka thėnė: "Ti je biri im, sot mė linde."

Me fal nese e kam tepruar me pyetje, sinqerisht vetem dua t'a kuptoj komentimin e juaj mbi keto citate qe kane te bejne me esencen e besimit tuaj.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-06-2008
    Postime
    3,176
    Citim Postuar mė parė nga xfiles Lexo Postimin
    A eshte e drejte t'i thuhet Zotit njeri?
    Sipas besimit te krishter, jo absolutisht, nuk ershte absolutisht dhe kurre e drejte t'i thuhet Zotit njeri!

Por ti, pse ti mendon se krishteret i thone Zotit njeri?

Me nderime.

Torrkerry

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-06-2008
    Postime
    3,176

Smile

Citim Postuar mė parė nga uvejsa Lexo Postimin
    Albo, pse eshte e sigurte se ketu po flitet per popullin e Izraelit si i parelindur i Perendise, e nuk po flitet per Jakobin:

Dhe ti do t`i thuash Faraonit: "Kėshtu thotė Zoti: Izraeli ėshtė biri im, i parėlinduri im".

Prandaj unė tė them: Lėre birin tim tė shkojė, qė tė mė shėrbejė; por nė qoftė se ti nuk e lė tė shkojė, ja, unė do tė vras birin tėnd, tė parėlindurin tėnd".

Dmth si e ke kuptuar qe flitet per popullin ne teresi, e jo per Jakobin si individ me qe quhet Izrael.

Pastaj si qendron puna me Davidin:

"Do tė shpallė dekretin e Zotit. Ai mė ka thėnė: "Ti je biri im, sot mė linde."

Me fal nese e kam tepruar me pyetje, sinqerisht vetem dua t'a kuptoj komentimin e juaj mbi keto citate qe kane te bejne me esencen e besimit tuaj.

"pse eshte e sigurte se ketu po flitet per popullin e Izraelit si i parelindur i Perendise, e nuk po flitet per Jakobin?

"uvejsa,Sepse Jakobi kishte vdekur afersisht 400 vjet me perpara e ata qe kerkonin te dalin nga skllaveria e Egjiptit ishin PASARDHESIT E TIJ.

"Ti je biri im, sot mė linde" ...Davidi...
    Qarte qe ne Biblen qe e ke cituar ti,ai qe ka shkruar ne kopjuter, ka bere nje gabim: Jo linde, por LINDA.
    SHIKO TEKSTIN GREK: EGO SEMERON GEGENNEKA SE,
    SHIKO PERKTHIMIN E FILIPAJ,
    SHIKO PERKTHIMI NDERKONFESIONAL TE VITIT 2007: TI JE BIRI IM, TE KAM LINDUR SOT!.

DUHET TA PERDORESH MENDJEN, ARSYEN EDHE PER TE KUPTUAR KUR KA NJE GABIM I VOGEL I BERE NGA NJE SEKRETARIE QE KOPION. NUK JA VLEN QE TE BEBET NJE TEOLOGJI...BIBLIKE,... MBI NJE GABIM TE TILLE.

NJE KESHILLE VELLAZERORE: STUDIO!
    ME NDERIME.

Torrkerry
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga torrkerry : 08-01-2010 mė 09:07

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Citim Postuar mė parė nga torrkerry Lexo Postimin
    Sipas besimit te krishter, jo absolutisht, nuk ershte absolutisht dhe kurre e drejte t'i thuhet Zotit njeri!

Por ti, pse ti mendon se krishteret i thone Zotit njeri?

Me nderime.

Torrkerry
    po ti pse mendon se u drejtova te krishtereve me kete pyetje?
    ishte nje pyetje mbare-fetare, por ne kete rast specifik drejtuar muslimaneve qe me aq zell kerkojne qimen ne syrin e tjetrit por nuk shohin trarin ne syrin e vet.

a ka realisht ndryshim mes "i thua njeriut zot" dhe "i thua zotit njeri"?

Islami, ashtu si fete e tjera monoteiste i japin cilesi njerezore Zotit Absolut.
    Zoti qe ndjen dashuri/zemerim, zot me kapriēo, here i eger, here i dashur, here figure aterore e here figure skllavopronari.

Nese po sipas fese eshte ne rregull ti japim cilesi njerezore ZOTIT ABSOLUT,
    pse qenka aq e ndryshme e kunderta, ti japim njeriut cilesi te ZOTIT ABSOLUT, prej nga i cili ai rrjedh dhe ne menyre te paevitueshme trashegon cilesi.

Faqja 9 prej 14 FillimFillim ... 7891011 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •