Close
Faqja 10 prej 40 FillimFillim ... 8910111220 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 91 deri 100 prej 399
    ALLAHU EKBER Maska e unejsa
    Anëtarësuar
    08-02-2009
    Vendndodhja
    SHIJAK
    Postime
    695
    Citim Postuar më parë nga Mau_kiko Lexo Postimin
    Te mos harrojme, se ne Europe dhe ne Amerike. qe njerezit kur mbushin moshen 18vjecare dalin nga shpia dhe jetojne duke u bazuar ne forcen e tyre, ka aspektet e saja negative dhe pozitive ( nderkohe qe per mendimin tim negativet jane me teper se pozitivet)
    Ne ato vendet te cilat behet kjo lloj jetese, njerezit jane rritur me nje psikologji te vecante, e cila i ka shtyre te ndermarrin keto veprime. Jane rritur ne nje ambjent te tille qe ky veprim u duket shume normal, madje, ata qe nuk e bejne kete veprim etiketohen si "deshtake". Ne ato vende njerezit jane mesuar me ate lloj jetese, dhe ne kete lloj jetese, njeriu behet me shume individualist, me ambicioz. Aq sa ambicja kthehet ne dicka te demshme per ta dhe per shoqerine. Nderkohe ketyre personave tashme u duket vetja te rritur, nderkohe qe jane akoma adoleshent, njerez te cilet kane akoma luhatje karakteri, te cilet, ne disa raste, nuk mund te dallojne te miren nga e keqa. Dhe njekohesisht ngurrojne te pyesin me te medhenjte, prinderit, per arsye se krenaria e tyre pre te "rrituri" lendohet, dhe kete gje ata e shikojne si perulje, perulje te cilen duhet ta shmangin patjeter. Prandaj, keta persona jane me te prirur drejt gabimit, drejt demtimit te vetvetes dhe te njerezve te cilet e rrethojne.
    Njekohesisht ka edhe aspektetr pozitive, sic i the edhe ti, behen me te forte per te perballuar jeten. Marrin me shume eksperience nga jeta. Dhe, normalisht, jane me te lire, shume te lire ne vendimarrjet e tyre. Por gabimi qendron se njerezit duan te dalin sa me shpejt nga shtepia e prinderve, te perjetojne sa me pare ate liri. Dhe pikerisht, deshira per pershpejtimin e ketij frnomeni sjell edhe padurimin e tyre. Per mendimin tim, mosha ideale per tu larguar nga shtepia dhe per te formuar nje jete duke u bazuar ne komplet forcat e tua, eshte midis 22 - 25 vjec. Pasi ne kete moshe je me i pjekur nga ana mentale, dhe arrin te gjykosh me thelle gjrat. Je me i afte te ndermarresh veprime te sakta, dhe me pak i prirur drejt gabimeve foshnjarake.

Gjithsesi, ky ishte vetem mendimi im

Por ti rikthehem temes.

Nje pyetje vertet e goditur.
    Bashjetesa para martese cilesohet si hapi me i mire per ta njohur ne thellesi personin me te cilin do te kalosh jeten.
    Nga shume njerez konsiderohet si hapi i duhur qe nje cift duhet te ndermarre, por askush nuk mund ta thote me saktesi nese eshte hapi i drejte apo i gabuar. Per mua eshte e sakte shprehja: "Mund te jetosh nje jete te tere me nje person, dhe prap nuk e njeh."
    Bashkjetesa para martese, per mendimin tim eshte si fejesa. Gjithesesi, une jam edhe pro edhe kunder.... si me thene .. abstenoj
    Personin e duhur mund ta njohesh edhe per nje kohe te shkurter, pa qene nevoja e testimeve afatgjata, si puna e bashkjeteses..

Bashkejtesa nuk ka asgje te keqe, por, per menimin tim, eshte si t e jesh martuart pa qene nevoja e neshkruarjes se nje kontrate ligjore...
    Citim Postuar më parë nga fisniku-student Lexo Postimin
    Zakonisht ata qe i frikesohen pergjegjesive ne jete dhe kan deshire qe ne nje menyre ta shijojn jeten bashkeshortore, mirpo qe nuk kan qejf ta quajn veten te martuar apo si Burrë e Grua, vendosin qe te formojn nje bashkejetese.

Dhe duke e pasur parasysh, se mungon pergjegjesia qoft juridike apo edhe familjare ndaj veprimeve qe ndermerren ne kete lloj institucioni, e bene relativisht te prirur te deshtoj ne shumicen e rasteve nje lidhje e tille,sepse pergjegjesia e vetme qe existon ne kete lidhje eshte vetem ajo ndaj njeri-tjetrit, dhe zakonisht keto pergjegjesi zgjasin vetem para se te ndodh ndonje hidherim me njeri-tjetrin sepse pas saj nuk ka me raporte qe rezultojn me pergjegjesi.

Dhe ne praktike deri tash eshte sinjalizu nje numer jo i vogel i shuarjeve te ketyre lloj lidhjeve qe emertohen si bashkejetes dhe keshtu bashkejetesen si te tille, nuk e karakterizon nje jetegjatesi e kenaqshme.
    Citim Postuar më parë nga fisniku-student Lexo Postimin
    Zakonisht kjo puna e "Jetes se lire", keq interpretohet zakonisht, mirpo kur te kesh te drejta, ateher rrjedhimisht duhet te kesh edhe detyrime, keshtu qe pavarsisht se eshte nje koncept i pavarur individual i cilit do qift, ka edhe pergjegjesi qoft ndaj ligjit ose ose edhe ndaj atyre qe brengosen per ty (siq jan familja), sepse nuk ka deshire asnje familje te ja neperkemb vajzen pa autorizim dhe pergjegjesi (po flasim per shoqerin tone)

Mungesa e pergjegjesis ne kete rast, te shtyen te supozosh se mund te keqperdoret bashkejetesa per gjera te liga, dhe realisht gjasat jan shume te medha per keqperdorim te njeri-tjetrit, dhe ne fund ske kujt i drejtohesh per demin, sepse faji mbetet jetim!!!

Edhe puna e shekujve, disi keqkuptohet tek shume njerez, aman ne nuk jemi pjes e teknologjis informative qe te ndryshojm dhe evoluojmë bashke me kohen, pavarsisht se mund te na lehtohet dhe pasurohet jeta me shum gjera qe na ofron teknologjia, mirpo ne kemi sistemin nervore qe ne fund mendojm si njeri dhe jo si nje PC apo Procesor.

kalo mire
    Dhe pikerisht ajo cope letre qe "ska vlere" te shtyne drejt pergjegjesive familjare, drejt mendimit me te kthejllet, pasi je i detyruar te zbatosh norma shoqerore, te aprovuara nga te dyja palet. Te detyron te kesh nje mardhenie sa me te mire me bashkesorten/in. Nderkohe qe me ane te bashkjeteses kje me moskokcares, je me i lire, dhe pikerisht kjo liri e tepruar te ben dem. Sepse, ne cdo hatermbetje qe ka midis ciftit, nje person e ka shume te lehte per tu ndare nga lidhja, ose me sakte, duket me e lehte ndarja, duket aq e lehte, sa edhe gabojne.
    Fakti qe je i martuar, nuk te ben te mos mendosh i lire, te mos veprosh i lire, thjesht te kerkone qe veprimet qe ndermerr te jene ne konsensus me personin me te cilin jeton.

Pergjegjsise morale, e cila normalisht duhet te ekzistoje edhe ne bashkjetese, i shtohet edhe pergjegjesia ligjore. Dhe pikerisht eshte kkjo pergjegjesi ligjore ajo qe te ben te mendohesh dy here per marrjen e nje vendimi.

cfare pergjigje te shtyu te japesh kete koment????
    Nuk eshte thjesh ceshtje "pagimi taksash". Se po te kete mberritur martesa deri ne kete pike, imagjino deri ku ka vajtur morali njerezor.
    Eshte me e mire nje martese, pasi ke baza ligjore, te cilat te denojne te kryesh veprime indinjuese per personin me te cilin jeton, pasi keto ligje jane ato te cilat te bejne te mendohesh mire per veprimet qe ben. Nderkohe ne nje bashkjetese, ben veprime qe mund ta indinjojne partneren/in dhe rezultati me i keq eshte ndarja, dhe si pasoje, duke prishur jeten e nje njeriu i/e cili/a ka kaluar nje pjese te jetes duke qendruar me ty.
    Cilat jane te mirat e bashkjeteses...... per mendimin tim, vetem mendimimi i fiksuar i disa njerezve te cilet mendojne se jane te lire.
    Dhe ska si mos te te bej moral ligji, se ligji nuk vendoset kot, ta vendoset se kshu eshte zakon, ligji vendoset per ti vene fre deshirave te paskajshme te qenieve njerezore, deshira keto qe demtojne edhe pale te dyta e te treta.

Jam plotesish dakort me mendimet e juaja.
    Te martohesh do te thote te respektosh veten tende te kesh vlera etike te larta.
    Dhe une ne pergjithsi jam kunder bashkjeteses
    Ti pra lartesoje Zotin tend duke falenderuar dhe kerko nga Ai falje.

i/e regjistruar Maska e martini1984
    Anëtarësuar
    02-04-2009
    Postime
    5,594
    Citim Postuar më parë nga the admiral Lexo Postimin
    martesa thjesht nje cope leter eshte. nje kontrate dhe asgje me shume.
    jam totalisht pro bashkjeteses.

per mendimin tim, te martohesh pa provuar bashkjetesen eshte gabim (e di qe ne shqiperi nuk eshte aq e thjeshte).
    bashkjetesa te ndihmon te njohesh me mire partnerin. vihet re me mire nese jeni te bere njeri per tjetrin, apo jo.
    nese po, atehere edhe mund te kalohet ne martese; nese jo, mirupafshim dhe secili ne rruge te vet.
    nese martohesh pa provuar bashkejetesen, gjate martesesh mund te vesh re qe partneri nuk eshte ashtu si mendoje. ç'te besh pastaj? te "durosh" gjithe jeten, apo t'i futesh burokracirave per te bere divorc.
    nese divorci eshte konsensual gjerat kryhen shpejt.
    po nese partneri nuk deshiron te te jape divorcin? peripeci te pafund......

gjeja qesharake eshte se shume femra duan te martohen vetem per hir te fustanit te bardhe.
    Ke me se drejte,dhe divorci konsesual me ligj 12 muaj si afat kohe.
    Pa bere biografi.
    Kush nuk mendon sipas menyres se tij,nuk ka llogjike!

Anëtarësuar
    02-04-2009
    Postime
    5,594
    Citim Postuar më parë nga unejsa Lexo Postimin
    Jam plotesish dakort me mendimet e juaja.
    Te martohesh do te thote te respektosh veten tende te kesh vlera etike te larta.
    Dhe une ne pergjithsi jam kunder bashkjeteses
    Behet fjale unejsa per jashte vendit.
    Nuk e di jam shume kohe jashte Shqiperise,dhe nuk e di se si shikohet apo paragjykohet nje bashkejetese.

Anëtarësuar
    08-02-2009
    Vendndodhja
    SHIJAK
    Postime
    695
    Citim Postuar më parë nga SystemA Lexo Postimin
    Behet fjale unejsa per jashte vendit.
    Nuk e di jam shume kohe jashte Shqiperise,dhe nuk e di se si shikohet apo paragjykohet nje bashkejetese.
    Une e kisha mendimin si per jasht dhe per brenda shqipris
    dhe pse ketu paragjykohet cdo gje, kohet e fundit nuk vihen re me se cthojne te tjeret por secili ben si do

ღ♥ aNtipatrea ♥ღ Maska e Albela
    Anëtarësuar
    16-05-2006
    Vendndodhja
    mEs iLuzionesh te hUmbura
    Postime
    2,718
    Citim Postuar më parë nga Rreja Lexo Postimin
    Doja te dija çfare mendoni per bashkejetesën para martesës?
    A do ta kishit bere edhe ju nje gje te tille?
    Personalisht mendoj se eshte nje gje shume e mire per te njohur njeri_tjetrin..(kuptohet qe flas per nje person me te cilin mendon se do kalosh jeten)!
    Mirepo ketu ne Maqedoni opinioni dhe traditat nuk e lejojne dhe e shohin shtrember nje veprim te tille!
    Cili eshte mendimi juaj te dashur miq! Cfare te keqe ka te bashkejetosh pa u martuar me njeriun qe do?
    Gjithashtu di qe ne vendet e huaja porsa vajzat mbushin moshen 18 vjeçare, ikin nga shtepia prinderore duke krijuar te tyren dhe duke u perballur vetem me jeten dhe veshtiresite e saj!Mendoj qe sa me heret te ndeshesh me jeten aq me mire eshte per me tutje ne vazhdimin e saj...
    Po ju si mendoni?!
    Rreja jam plotesisht me mendimin tend, bashkjetesa me personin qe do per mua ska asgje te keq perkundrazi te ben te njihni me mir njeri tjeterin ne realitetin e perditshem , dhe jo vetem ne takimemet e "embla"
    ku nuk perballesh veçse me ndjenen dhe deshiren ne ato momente
    bashkjetasa te jep mundesin ta shohesh jeten ne cdo kendveshtrim dhe ta njohesh personin qe do ne teresi si sillet dhe reagon ne situata te ndryshme
    para se te besh apin perfundimtar te marteses
    ky esht mendimi im
    La Femme est le Chef-d'0euvre de Dieu
    sur tout quand elle a
    le Diable au corps...
    ✿⊱╮✿⊱╮ ✿⊱╮

Anëtarësuar
    02-04-2009
    Postime
    5,594
    Citim Postuar më parë nga unejsa Lexo Postimin
    Une e kisha mendimin si per jasht dhe per brenda shqipris
    dhe pse ketu paragjykohet cdo gje, kohet e fundit nuk vihen re me se cthojne te tjeret por secili ben si do
    Shume mire atehere qe nuk vihen me re aty.
    Shendet.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-05-2007
    Postime
    10
    Citim Postuar më parë nga Rreja Lexo Postimin
    Doja te dija çfare mendoni per bashkejetesën para martesës?
    A do ta kishit bere edhe ju nje gje te tille?
    Personalisht mendoj se eshte nje gje shume e mire per te njohur njeri_tjetrin..(kuptohet qe flas per nje person me te cilin mendon se do kalosh jeten)!
    Mirepo ketu ne Maqedoni opinioni dhe traditat nuk e lejojne dhe e shohin shtrember nje veprim te tille!
    Cili eshte mendimi juaj te dashur miq! Cfare te keqe ka te bashkejetosh pa u martuar me njeriun qe do?
    Gjithashtu di qe ne vendet e huaja porsa vajzat mbushin moshen 18 vjeçare, ikin nga shtepia prinderore duke krijuar te tyren dhe duke u perballur vetem me jeten dhe veshtiresite e saj!Mendoj qe sa me heret te ndeshesh me jeten aq me mire eshte per me tutje ne vazhdimin e saj...
    Po ju si mendoni?!
    pak a shume kam te njejtin mesndim me ju per sa i takon moshes qe njeriu duhet ti beje balle jetes(18 vjeç),por per bashkejetesen kam je mendim ndryshe,bshkejetesa eshte 50 me 50 dhe nuk i dihet si del,keshtu qe mund ta shtush jeen me bashkejetesa dhe snjehere i/e martuar.Nuk do te kesh kohe per te lindur femije ose etj.

Anëtarësuar
    08-02-2009
    Vendndodhja
    SHIJAK
    Postime
    695
    Citim Postuar më parë nga SystemA Lexo Postimin
    Shume mire atehere qe nuk vihen me re aty.
    Shendet.
    Shndet e pare SystemA

God Bless You Maska e _Mersin_
    Anëtarësuar
    21-05-2008
    Vendndodhja
    ne nota humori
    Postime
    2,593
    Citim Postuar më parë nga PINK Lexo Postimin
    po fejesa nuk eshte nje forme bashkejetese ? Ketej psh ne usa, ngaqe te rinjte movin out qe kur jane te rinj nga shtepite e prinderve, dhe domosdo fillimisht do jetojne bashke ne apt. Kjo quhet nje forme bashkejetese. Njeriu behet praktike ne jete. Martesa ka kohen e vet, nuk diskutohet.

po disa e kane tabu vec fjalen bashkejetese , u duket sikur erdhi fundi botes. E pra se kur eshte i martuar me letra nuk cohet merr valixhen prape nese ja jep truri. Lol

Ndryshimi midis marteses dhe bashkejetese eshte se ne martese pranon te mirat dhe te keqiajat e partnerit kurse ne bashkejetese kerkon ti zbulosh me qellim qe te lidhesh me nje tjeter.Se e vulgarizova pak me duket...Bashkejetesa eshte lidhje Fast Food kurse martesa eshte lidhje Sofre.
    "Shoku Mjekesise"

i/e regjistruar Maska e Alma07
    Anëtarësuar
    20-05-2007
    Vendndodhja
    ktu ku nuk duhet
    Postime
    282
    Mbas nje esperienze falimentimi te marteses ,jam komplet dakord me bashkejetesen ,ku tani bashkejetoj e jam me e lumtur se ne martese ,ku vetja me dukej vetem nje skllave vetem pse kisha firmosur nje cope karte ..

Faqja 10 prej 40 FillimFillim ... 8910111220 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •