Kėto qe po i thua ti unė i kam thėnė nė fillim tė kesaj teme:
http://www.forumishqiptar.com/showpo...08&postcount=4
Ndersa ajo tjetra ėshtė se nuk ėshtė kopje por ripertrirje. Krishti ripetri dhe persosė Kishen e Tij.![]()
Kėto qe po i thua ti unė i kam thėnė nė fillim tė kesaj teme:
http://www.forumishqiptar.com/showpo...08&postcount=4
Ndersa ajo tjetra ėshtė se nuk ėshtė kopje por ripertrirje. Krishti ripetri dhe persosė Kishen e Tij.![]()
Gjej kohen tė lexosh, ėshtė themel i tė diturit.
Ju faleminderit vellzer dhe motra se ne kete teme eshte ndare vertet Krisht. Edhe ne rast se ka ndonje mosperputhje mendimesh, e rendesishme eshte qe Ai eshte mes nesh dhe dashuria e Tij del qarte ne shkrimet tuaja.
Ajo qe une do shtoja eshte se Eukaristi do te thote Falenderim.
Une mendoj (mbase jam dhe gabim) se ka Eukaristi "te vogel" dhe Eukaristi "te madhe".
Eukaristia e vogel eshte cdo vakt ushqimor qe ne hame dhe e marrim me falenderim, dhe Eukaristia e madhe eshte ajo qe behet ne Kishe ose me mire me Kishen.
Zoti i deshiron te dyja keto sepse e para eshte praktike dhe mund te behet dhe kur jemi vetem dhe e dyta eshte e rendesishme sepse bijte e Tij mblidhen ne nje, pra Dashuria e Tij shfaqet e persosur.
Ka disa eter te Kishes si psh Shen Ignat Hyjmbajtesi qe e theksojne eukaristine e madhe ne pranine e meshtarit sepse ne kohen kur jetuan kishte sektarizem dhe te krishteret nuk mblidheshin bashke por ishin ndare ne grupime dhe per ta shmangur keto probleme, ai shkruan qe mos e beni Eukaristine nqs peshkopi nuk eshte aty
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Matrix : 19-11-2009 mė 11:20
Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!
Jo vėlla, per ty nuk e dij ndersa unė nuk mundem. Edhe a e din se pse? Sepse Zoti ashtu ka dasht, Ai nuk mė ka dhėnė mua at dhuratė qe unė ta bėjė ndarjen e bukes por dikujt tjeter iu dha.
Nėse vjen ti nė shtepinė time (kishen e vogel familjen) unė do tė mbushi truezen me te gjith atė mirat qe mi ka dhėnė Zoti, kujdes; vetem me ato dhurata qe mi ka dhėnė mua Zoti. Nė ato qe mi ka dhėnė mua Zoti to do tė ushqehesh dhe nuk do tė kursehna.
Nėse vjenė ti nė shtepinė time (kIshen e madhe), edhe aty do tė mbushet tryeza me tė gjitha ato tė mira qe iu janė dhuruar familjes sė madhe Kishes sė Krishtit, gjithsesi duk respektuar dhuntitė e Zotit sipas caktimeve tė Tij.
Per tė kuptuar mė mire ato qe po them, po postoj diēka nga Bibla:
Tashti, ju jeni trupi i Krishtit dhe, secili prej jush gjymtyrė e tij.
Kėshtu Hyji disa nė Kishė i caktoi: mė parė apostujt, sė dyti profetėt, sė treti mėsuesit; pastaj vjen dhurata e mrekullive, pastaj ajo e shėrimeve, e kujdesimit, e drejtimit shpirtėror, dhurata e gjuhėve tė ndryshme.
A thua tė gjithė janė apostuj? Tė gjithė profetė? Tė gjithė mėsues? A thua tė gjithė bėjnė mrekulli? A thua tė gjithė e kanė dhuratėn e shėrimeve? A thua tė gjithė flasin gjuhėt? Tė gjithė shpjegojnė?
Dėshironi dhuratat mė tė shkėlqyeshme! (1 Kor; 12; 27-30)
Ju admiroj per mirkuptimin, tolerancen dhe respektin reciprok qe keni.Sinqerisht tek lexoj shkrimet e vellezerve e motra te krishter ne forum them : Lavdi Krishtit!
Prandaj po ndaj edhe une ndonje mendim.ne lidhje me temen.
Krishti ju tha nxenesve te Tij qe "kjo buke eshte trupi Im hajeni,dhe kjo vere eshte gjaku Im, pijeni ne kujtimin Tim".Sot Kuptojme se nuk eshte vetem thjesht nje porosi e lene nga Zoti yne nepermjet nxenesve per te ardhur deri ne ditet e sotme si nje rit, nje model, per tu bere nje simbol aq i rendesishem ne forme, deri aty sa mundet te gjykohet kisha ku shkoni, cfar pi vere ,apo musht?po kush e ndan buken, po veren?po sa here duhet ta ndani ne muaj?etj..etj..te percaktuar nga traditat e kishave te ndryshmene menyre rigoroze deri ne ligj.
kjo ceremoni kthehet ne nje ritual aq te rende, sa kjo shihet e fokusuar deri ne piktura e filma ku "Darka e fundit" se bashke me kryqezimin,dhe ne mekataret e mjere, e prezantojne Zotit Tone,deri aty sa na duket se Ai jo vetem ka vuajtur per Ne, por po vazhdon te vuaj.
E bashke me te edhe Ne! Absurditet!
Porosia qe ne morem per te ngrene trupin dhe gjakun e Tij eshte hera e Dyte qe ndeshimi.
A nuk e degjuam per here te pare kur Perendia i tha Adamit : Ha nga Pema e Jetes dhe do te jetosh? mohimi i tij na dergoi ne vdekje.
A nuk po mesojme ne ditet e sotme se Pema e Jetes ishte Ai Jezus Krisht qe ,Sot po na ofrohet si ushqim i gjalle, i fresket ,Frymor, qe mbush gjithe nevojat tona,te Trupit Frymor dhene Dhurate per Ne?
Per te sfiduar deri ne shkatrim kryeengjellin rebelues.dhe per te na kthyer Ne nga humbes ne Fitimtare per Jeten e Perjeteshme!
E pra per mua takimi me i rendesishem eshte takimi kur vjen Zoti mes nesh ne takim!
Zoti me denofte nese nuk them te verteten.
Ne vitin 1991 ndodhesha ne Itali per punet e mija,por me nje mendim te brenshem per te njohur me thelle Krishtin, Personin qe po gllaberonte gjithe qenjen time
Fale njohjes (jo per tu patur zili) gjuhes,fillova te kontaktohem me prifterinj,mesues katekizmi,e me vone edhe pastore
Cfar te them deri ne kishe Mormonesh shkova dhe kerkoja ku Ishte Ai ? ku mund ta gjeja?
Me te vertete e doja shume...
Nje mesuese Katekizmi e cila u be si nje nene shume e dashur per mua, me ndihmoi ne mesime,(mora pjese ne nje klase femijesh)
Isha shume i pritur ne kishen katolike te vendit ku jetoja,me ndihmuan edhe per te gjetur pune,nder ta po ndjeja Perkujdesjen e Krishtit.Edhe ne Kishe kur isha ne meshe shijoja te gjitha(ne Krisht ne kuptimin e mire te fjales nuk isha me shume se 5muajsh!)por gjithshka shkonte mire deri sa nje dite, Une shkoj ne Takimin e te Djeles ,gezimi kur shkoja ne kishe ishte i jashtezakonshem une aty, takoja Zotin dhe njerzit e tij!
Ne fund kur po behej ceremonia per te ngrene ate peten e bardhe"corpo di Cristo",futem edhe une ne rrjesht, dhe e marr ate peten.
Por me cfare ndjesie!vertet po prekja Zotin tim!
Kur dal jashte ne obor i gezuar per cka ndjeja,degjoj zerin qe me tmerroi ,ishte i mesueses sime te dashur(qe edhe sot e kujtoj me respekt) Por tashme e shperfytyruar- Ti ke bere nje mekat te madh! - Pse? i thashe i cuditur. Sepse nuk je i pagezuar(une jam me origjine muslimane)prandaj nuk duhet ta marresh,se nuk je katolik!nuk e lejon kisha,ne jemi sjelle mire por jo deri ketu qe ti te shkelesh rregullat ne kishe!
Une ndjeja qe Krishti me buzqeshte dhe i them plot paqe : Ska problem qe shkela rregullat e kishes,nuk shqetsohem fare,Tashme une kam Krishtin Ai me do!!
Nuk para gjykoj dhe nuk e harroj mirsjelljen e atyre nerezve besimtare katolike aq te mire qe Krishti mi vuri prane ne ditet e para qe ecja kemba dores ne Te!
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Luani33 : 19-11-2009 mė 12:30
I dashtun vlla, ktu po m'duhet me pranue se kena mendime tė kundėrta. Ani, lavdi Krishtit edhe pse kena mendime tė kundėrta.
Vetėm kur ta kuptosh se ty tė ka dhurue Hyji dhuratėn e priftėnisė, vetėm kur ta kuptosh se edhe ti, edhe unė, edhe qdo vlla a motėr qi asht la me gjakun e Krishtit, asht ba prift, atėhere ti nuk do kesh frigė me mė dhanė mue ate qi ty tė ka dhanė Krishti.
Tė due shumė nė Krishtin,
marcus
The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford
marcus je pakez I ngutshem ne kete rast, kėshtu po mendoj.
Nuk ėshtė se kundershtoj kėto qe ti I thua ne kėtė rast, po, ashtu ėshtė, te gjithė jemi prifterinje dhe profet, te gjithė jemi njė trup nė Krishtin, te gjithė o vėlla, por, kujdes, gjymtyret e trupit nuk mund ta kundershtojnė njėra tjtern nėse deshirojnė tė funksionojnė, prandaj, unė nuk dua tė jap vlersime per tė tjerėt.
Mendoj se Krishti nuk ėshtė I kufizuar vetem nė ato qe unė apo ti I beson, ne dime vetem sa Ai na ka zbuluar mua apo ty, por, Ai ėshtė edhe mė shumė se sa zbulesat tona. Pa tjeter unė dhe ti ktu duhet tė sēarohemi, Zoti dehiron ashtu.
Shiko vėlla, unė jam fėmija I Zotit dhe kam thirrje tjeter nga Zoti. Kurr nė jetė nuk do tė ketė konflikte nė KIshė nėse kjo kuptohet; tė respektohen thirrjet e njėri tjetrit nė Kishen e Krishtit.
Secili njeri e ka thirrjen e vet, edhe JUda e pati thirrjen e vet dhe Krishti e respektoj deri ne piken e fundit.
Unė edhe JUden e respektoj nė KIshė sepse besoj se Zoti e ka sjellur aty dhe po qe nuk eshte Juda, unė nuk do tė kryqezohna. Kjo pra do tė thotė se rrolet janė tė ndara.
Secili njeri-gjymtyrė e trupit e ka rrolin o vėlla. Tash unė flas per Kishen katolike.
Rrolin tim nuk e ka prifti, sikurse as rrolin e prifrit nuk ekam unė, nuk jemi na qe ia kemi caktuar vetit keto detyra por Krishti nė bashkpunim me vullnetin tonė. Nuk e zgjodhem na Krishtin por Ai na ka zgjedhur ne. Tash sa mundemi qe ne ti pergjigjemi thirrjeve tona ajo eshte krejt diēka tjter.
Unė kam thirrjen time, unė bėjė punen time ashtu si Zoti deshiron, Prifti ka thirrjen tjeter dhe ai bėnė punen tjeter ashtu si Zoti deshiron. Ndersa thirrja per shelbim ėshtė e njėjtė dhe pergjegjsi para Zotit kemi te gjithė pa dallime.
Shelbimi I ynė ėshtė nė Krishtin, tash kėtu dallojnė dhe ndahen disa gjėra, nuk varet prej pozites tone prift, ipeshkėv apo besimtar, shpetimi vetem nė Krishtin dhe merita ėshtė e Zotit e jo e jona. Edhe prifti ėshtė njeri sikurse unė dhe ti dhe secili, por ai e ka thirrjen dhe karizmen tjeter unė ekam tjetren por qe veprimet tona duhet tė jenė nė harmoni me shkrimet dhe vullnetin e Zotit.
Njerzit I rrisin gjėrat, jo ky ėshtė mė I madh dhe ky mė I vogel, ne te gjithė jemi tė barabartė, te gjithė jemi asgjė, jemi hiq, por ėshtė Krishti dhe vetem nėse ėshtė Krishti nė ne dhe “uni” na asgjė, atėher ne jemi dikushi neper Krishtin. Me Krishtin te gjithė jemi shenjter, te gjithė jemi apostuj, te gjithė jemi prifterinje dhe profet, me percaktime tė Zotit.
At matematikė mos e llogarit me mua sepse unė jam ne njė Kishė tjeter por kjo nuk do tė thotė qe nuk jemi nė Krishtin dhe qe Krishti nuk na bashkon mua dh ety.
Unė nuk e ndaj buken as veren nė Kishėn Katolike sepse nuk kerkohet, ėshtė dikush tjeter qe e ka thirrur Zoti. Mua mė ka thirrur dikund tjeter Zoti.
Nėse ndodhė dhe u ndava nga kjo Kishė qe jam, atėher sigurisht se Zoti do t’mė zbuloj se ēka tė bėjė unė dhe si tė veproj, por derisa unė jam pjestar I Kishes Katolike, derisa Zoti nuk mė ka thirrur tė ndahna por mė ka thirrur te qendroj aty, unė eci ashtu si Zoti mė ka zbuluar nė bashkveprim me trupin. Secili sipas asaj qe Zoti ia ka caktuar dhe qe na thuhet te; 1 Kor; 12; 27-30
Tėfala nė Krishtin dhe jam i sigurtė se KRISHTI ėshtė mė i fuqishem nė ne se sa krejt ato qe ne besojmė dhe ato qe nuk i pajtojmė ndaj njėri tjetrit. Ai ėshtė Kryet dhe ne i nenshtrohemi.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga toni77_toni : 19-11-2009 mė 14:26
Luan,
Nuk me vjen aq keq se je kunguar para se te pagezohesh, dmth ke provu me hy ne shtepi nga dritarja e jo nga dera, sesa qe nuk paske vazhduar ta shijosh Jezusin ne Sakramentin e Shenjterueshem te Eukaristise. Vec jam duke e pare me syte e fese nje Luan te dashuruar marrezisht pas Jezusit vertet te pranishem ne Eukaristi!!!
Marcus,
Te gjithe te krishteret jane prifterinj per virtyt te pagezimit, por nje prifteri zyrtare e fituar permes urdherimit te shenjte eshte mese e domosdoshme per mbareshtimin e Sakramenteve dhe jeten e Kishes.
Vec me e shpjegu edhe dicka. Krishti nuk e beri darken e fundit kur i kishte 5,000 vete, por e beri me apostujt, me te zgjedhurit, te shuguruarit, dhe vete ishte ai qe ndau buken dhe veren. Per kete arsye, Kisha Katolike ruan urdherimin dhe traditen e shugurimit dhe ndarjes se bukes dhe veres vetem nga meshtari. Ky eshte i shuguruar prej nje ipeshkvi e keshtu me radhe qe ne vije te panderprere kane qene shuguruar njeri pas tjetrit drejtpersedrejti nga Krishti. Pra, per ne besimtaret katolike, prifti ne Altar e lejon plotesisht veten qe Krishti te veproje permes tij ne bekimin dhe shugurimin e bukes dhe veres. E kjo behet permes autoritetit qe i eshte dhene meshtareve ne darken e fundit nga vete Krishti. Per ne katoliket, apostujt jane meshtaret e pare.
E ky nuk eshte i vetmi sakrament qe Krishti e themeloi me apostujt dhe u dha atyre pushtet mbi ta. Te Gjoni 20, 21 kemi edhe sakramentin e rrefimit, te cilin jo te gjithe te krishteret e interpretojne njesoj. Poashtu, Krishti e la edhe Pjetrin per bari te Kishes, por jo te gjithe e respektojne ate. Mirepo, nuk eshte vendi per te diskutuar per to tani. I solla vec si shembuj per pushtetin me te cilin Krishti i veshi apostujt dhe te tjeret pas tyre qe e merrnin pushtetin nga ata.
E falenderoj Krishtin me gjithe zemer qe ma jep mundesine ta jetoj Ate edhe ketu ne mesin tuaj. Nuk ka rendesi se cfare njohim dhe sa e njohim Krishtin, pasi Ai eshte det pafundesie. Me rendesi eshte qe ai te na zbulohet ashtu sic Ai vete do. Ju falenderoj qe jeni te gjithe pjese e Kishes dhe qe merrni dashuri nga Krishti per ta ndare me ne ketu.
Qofte levduar Jezu Krishti!
Adoremus in Aeternum Sanctissimum Sacramentum!
>>> Trupi dhe gjaku i Krishtit eshte ajo qe marrim ne kungim.
> Vete Mesha e shenjte ka si qender kete bashkim, midis Krishtit dhe Kishes. Nuk besoj se ka menyre tjeter per tu bashkuar me Krishtin vec marrjes se Korpit te tij.
> Eshte shume mistike dhe e mistershme kjo prezence por kjo eshte pjese e besimit. Mos harroni Zoti nuk ka asgje te pamundur.
> Nese ai don te jete prezent ne kete menyre askush nuk e ndalon dot dhe ti thote qe nuk eshte kjo rruga me e mire.
> Ne parajse shkojne te thjeshtet jo ata qe duan ti japin mend Zotit.
Prezencen e Krishit ne kungim e tregojne deshmi te disa Shenjtoreve qe pershkruanin sikur dilte nga Korpi i Krishtit (kungimi) nje drite aq e forte sa cuditeshin si nuk digjeshin prej saj.
La verita' ti rendera' libero!
Dielli, 5000 vetėt nuk ishin pjesė e kishės. Mbase shumė prej tyre besuan nė ditėn e Rrėshanjave dhe ata kishin tė drejtėn tė:Postuar mė parė nga Dielli
Veprat 2:46 Dhe ngulmonin me njė mendje tė vetme ēdo ditė nė tempull dhe, duke e thyer bukėn nga shtėpia nė shtėpi, merrnin ushqimin me gėzim dhe me thjeshtėsi zemre,
Tė lutem motėr, mė thuaj cili apostull e ndante bukėn nga shtėpia nė shtėpi, gjė qė e bėnin me gėzim dhe me thjeshtėsi zemre? A mundeshin qė 12 apostuj ēdo ditė tė shkonin nė qindra shtėpi pėr tė ndarė bukėn? Mos harro se shumė shpejt numri 3000 u shumėfishua.Postuar mė parė nga Dielli
Motėr, unė nuk dua tė tė gjykoj ty, as Kishėn Katolike dhe rregullat e saj. Unė thjesht, po tregoj se si e shoh unė nga Dhjata e Re se ēfarė bėnin besimtarėt e asaj kishe. Prandaj po shfaq edhe ēudinė time si ka mundėsi qė bėhet kaq ndryshe nga Dhjata e Re. Vetėm kaq, asgjė mė shumė, as gjykim, as kritikė.
Amen! Kjoftė lėvdue Krishti!Postuar mė parė nga Dielli
![]()
The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford
Amen vlla! Pajtohem krejtėsisht me ty. Kur t'takohena ta po flasim gjan e gjatė e ta po knaqna tuj da Krisht e tuj u ushqye me Te.Postuar mė parė nga Toni77
![]()
Krijoni Kontakt