Deri kėtu kam lexuar, akoma nuk e kam mbaruar shkrimin tėnd sė lexuari o vėlla, por nuk mund tė rrija pa e veēuar kėtė pjesė, pa mbaruar tė gjithė leximin dhe tė thoja Amen! Sapo hėngra pak Krisht prej teje.Postuar mė parė nga Toni77
![]()
The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford
Toni77, e lexova tė gjithė shkrimin tėnd dhe kam disa paqartėsi, por mbase qėllimi i kėtij shkrimi nuk ka qenė qė tė mė largojė mua kėto paqartėsi. Ajo qė do kisha dashur tė di, ėshtė pse ky sakrament (si i thoni ju) bėhet me kėtė mėnyrė qė bėhet, ndėrkohė qė nė Dhjatėn e Re shohim se bėhej ndryshe.
Personalisht nuk e kam problem nėse dikush mendon se nė atė kohė buka dhe vera bėhen nė realitet mishi dhe gjaku i Krishtit. Ajo qė mė shqetėson mua ėshtė besimi se kėtė kthim tė bukės dhe tė verės nė trupin dhe gjakun e Krishtit e bėn njė prift. P.sh. nėse unė vi mik nė shtėpinė tėnde dhe ti mė shtron tavolinėn me ushqime, a mund ta bėjmė bashkė atė qė kėrkoi Jezusi, pra ta kujtojmė atė duke ndarė bukėn dhe verėn? Nėse po, nuk kam as edhe njė problem. Por nėse mė thua se, mė parė duhet bekuar nga prifti, kjo gjė nuk mė duket e saktė o vėlla.
Nuk je i detyruar tė mė pėrgjigjesh para se tė kem lexuar materialet qė mė ka dėrguar Dielli. Mbase pėrgjigjen mund ta gjej atje.
The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford
marcus1, nuk di se ku lexove nė shkrimin tim se "kthim tė bukės dhe tė verės nė trupin dhe gjakun e Krishtit e bėn njė prift". Mendoj se ėshtė njė gjykim i bazuar nė disa thėnje tė njerzve apo ndonjiher edhe nga priftat dhe besimtarėt te cilet unė nuk ua pranoj asesi kėtė vlersim. Disaher debati im ka zgjatur shumė lidhur me kėtė thėnje. Unė nuk besoj se vjen diēka nga njeriu por gjithēka vjen nga Zoti dhe vetem Zoti.
Veprimi ėshtė i Zotit, Zoti ėshtė i pranishem. Zoti na shendrron ne besimtarėve dhe priftin secilin nė rrolin e vet. Zoti dhe vetem Zoti, nėse ka nga dikush keqinterpretime apo keqkuptime, unė nuk jam fajtor dhe nuk mbaj pergjegjsi, unė mbaj prgjegjsi vetem per atė qe ethem dhe e besoj.
Nė asnjė sakrament nuk varet shenjteria e priftit apo e personit, aty ėshtė vet Zoti qe dhurohet dhe Ai ėshtė Dhuruesi, por asesi nuk mund tė injorojmė edhe rrolin e njeriut sepse Zoti per njeriun e bėnė kėtė. Ai ėshtė i pranishem, si prifti ashtu edh besimtari, te e fundit vet Eukaristia dhurohet pėr jetėn e mbarė botės, ėshtė prania reale e Jezusit, Sakramenti nė tė cilin Krishti i dhurohet mbarė botės, mister i themeluar nė Darkėn e Mbrame tė Krishtit dhe qe sot vijon tė veprojė nė Kishė; Jezusi dhurohet pėr jetėn e mbarė botės.
Prandaj nėse them "dhurohet" mendoj se duhet tė kuptohet se ēka do tė thotė "dhurohet"! ēka eshte dhurata?
Lexoje edhe njėher krejt shkrimin tim, por gjithsesi, duhet tė jemi tė kujdesshem edhe nė disa vlersime. Nuk ėshtė forca e njeriut as merita e njeriut ajo qe e shendrron apo nuk e shndrron, jo njeriu; ėshtė DHURATĖ dh efalemnderim, por ėshtė premtimi i Zotit ku unė asnjėher nuk e vėjė nė dyshim, tani ėshtė forca e besimit dhe siē thash premtimit tė Jezusit. Prifti dhe besimtarėt gjymtyrė tė Krishtit, paraqiten nė elter dhe thirrin praninė e Jezusit nė Felemnderim dhe Ai sigurisht se vjen nė elterin e shenjt. Unė kėtė prani tė Krishtit e besoj dhe jam i sigurtė. Pra, Eukaristia ėshtė Prania e vazhdueshme e Hyjit. Lexoje edhe njeher.
Krishti ēka ka premtuar, asesi nuk duhet tė vihet nė pikpytje!
P.S. Unė vetem njė pjesė te librit e kam postuar ku sigurisht ka edhe diēka qe nuk e ke lexuar, ato te tjerat ia kam ruajtur "Diellit" qe ta lexoj pasi ta botoj librin, e din ajo perafersisht se ēka kam thėnė sepse kemi biseduar.![]()
Gjej kohen tė lexosh, ėshtė themel i tė diturit.
Nėse ti vėlla beson se sa herė qė ulesh pėr tė ngrėnė buk dhe akoma mė mirė, sa herė qė ti han me tė krishterė tė tjerė, mund tė ndash bukėn dhe verėn dhe mund tė ketė tė njėjti kuptim, domethėnje dhe fuqi sikur nė kishėn ku ti shkon, atėhere unė bashkohem me ty dhe them njė Amen tė plotė.
Krishti eshte gjithmone i pranishem ne shpirt ne mesin tone sa here qe 2 a 3 mblidhen ne emrin e tij. Ai vete e ka thene kete dhe ai qe i thote vetes i krishtere e ka provuar kete sa e vertete eshte. Absolutisht e padiskutueshme!
E poashtu, Krishti eshte i pranishem ne trup, gjak, shpirt dhe hyjni ne te Shenjterueshmin Sakrament te Eukaristise, i cili na dhurohet gjate Meshes Shenjte. Kjo eshte nje e vertete feje dhe mister per cdo katolik poashtu. Kur te kuptohet se cfare eshte ne te vertete Mesha, atehere do te kuptohet edhe roli i meshtarit/priftit. E per tani mund te them vetem qe Mesha nuk eshte thjesht nje darke ku ndajme buken me njerezit ne tryeze.
Te fala ne Krishtin,
k.
Adoremus in Aeternum Sanctissimum Sacramentum!
Pyetja ime ishte nėse ka tė njėjtėn domethėnie dhe fuqi njėra me tjetrėn. Me sa kuptova, nė njėrėn anė mė thua se ėshtė absolutisht e padiskutueshme, nė anėn tjetėr mė thua se Mesha nuk ėshtė thjeshtė njė darkė ku ndajmė bukėn me njerėzit nė tryezė. Unė do ta ndryshoja pak kėtė fjalinė e fundit dhe do thoja: ......njė darklė ku ndajmė bukėn me tė shenjtėt nė tryezė.
E kam kuptuar gabim pėrgjigjen tėnde? Pataj, a nuk bėnin tė njėjtėn gjė tė shenjtėrit e kishės sė shekullit tė parė? Hidhi njė sy Veprave dhe letrės sė drejtuar Korintasve. Si e hanin ata bukėn dhe pinin kupėn? Sa ngjashmėri ka ajo praktikė me praktikat e kishave institucionale sot? Kėto janė pyetje nga tė cilat do doja tė merrja njė pėrgjigje.
Por nuk dua qė kėto ndryshime tė bėhen shkas pėr t'u fokusuar nė doktrinė. Nėse ndodh kjo, mė mirė tė mos marr kurrė pėrgjigje. Unė kėnaqem duke marrė Krisht nga ju dhe ajo mė mjafton.
Eshte bere krishti buke e djathe e sheqer e gjalpe , permendet per ēdo gje e per asgje .
Po postoj nje zgjedhim te krishtit qe te tregoj si ushqehem .
I e te se Krishtit me te cilin u ushqeva ne meshen e pashenjte .
Vetem fetarizma dhe papergjegjsi per te luajtur me emrat e Zotit si te ishin birila .
Une besoj duke medituar dhe duke kuptuar Perendine me ato qe me zbulon ne varesi te botes qe jetoj .
Shiko vėlla, kjo temė, kjo bisedė do tė debatohet kur tė takohemi bashk sepse ėshtė vėshtirė tė debatojmė ne kete formė. Por unė pasi qe u kerkua, dhash njė pasqyrė te besimit tim, ku repsketivisht ėshtė besim I kIshes qe unė jam pjesė e sajė.
Ajo qe ne duhet tė jemi tė kujdsshem ėshtė se; buka qe ne ushqehemi dhe mbushim barkun ėshtė njė bukė e tjeter, jo pse ėshtė per nenqmim sepse pa tė nuk mun dtė jetojmė, mirpor, Krishti tha “Unė jam buka e jetės,”. Ai pikrisht u tha kėto fjalė njerėzve qė e kėrkuan nė Kapernaum dhe kerkonin bukė sikurse mendojnė nganjiher njerzit. Pra, ata prisnin qė Ai t’i ushqente me bukė, kėshtu qe Krishti u tha atyre diēka tjeter: “Unė jam buka e jetės.” Ai ėshtė ai qė jep bukėn e jetės dhe Ai vetė ėshtė kjo bukė. BUKA NGA QIELLI.
Tash duhet tė ndalemi aty ku ti thua lidhur me thyrjen e bukes. Unė nuk e nenēmoj asesi dhe nuk vlersoj negativisht, e ēmoj dhe asesi nuk vlersoj negativisht nėse dikush – Kishė, mblidhet sė bashku per tė ngrėnė bukė dhe ata tė ndajnė bukėn dhe verėn, munden dhe aty ėsht% prania e Zotit, s’ka diēka tė keqe. Ajo qe unė besoj, pra nuk paragjykoj sepse bazohna ne Bibel ėshtė se; thyrjen e bukes dhe shperndarjen e Krishtit – Ushqim - Jete duhet bėrė secili I krishter, kjo ėshtė mė e rendėsishmja per te krishterin.
Unė nuk jam njėri nder ata qe gjelozoj, as qe ia caktoj Zotit veprimet, as qe e kufizoj Zotin nė ato qe unė besoj dhe veproj, as ai qe them se Zoti duhet keshtu apo ashtu. Thjesht kam besimin tim, at besim nuk e kam nė mėnyrė tė verbert por dhuratė nga Zoti dhe e deshmuar nga Zoti. Jam nė gjendje ta deshmoj pra secilit.
Unė nuk dij shumė mbi kIshat e tjera, dij diēka por jo edhe shumė sepse jam konsentruar mėshumė nė Krishtin, nė Biblen e Krishtit apo Krishtin e Bibles se sa nė Kisha dhe doktrina, por Kisha qe unė iperkas, thyrjen e bukes e bėnė nė Meshen e Shenjt, nė eleterin e Shenjt, ne njė object kishtar object ky I shuguruar nė emer tė Krishtit. Nuk mendoj se mundet sot Kisha katolike tė ndahet nė grupe ashtu neper shtepia sepse jemi shumė dhe kerkohet njė object I veqant, kerkohet njė orar I vqant, kerkohet njė person I veqant e keshtu me radhė. Prandaj ėshtė objekti kishtar qe bashkhen besimtarėt dhe ushqehen me Krishtin.
Mendoj se nuk duhet tė ndalemi edhe shumė nė formen se si e bėjmė, edhe pse edhe ajo e don njėfar rregullorje por unė kurr nė jetė nuk e largoj nga thėnja kėtė thėnje; nė krishterim nuk ka edhe shumė forma dhe metoda por ka Krisht. Ne marrim Krishtin dhe kjo ėshtė forma dhe KRISHTI vet ėshtė formė. Ajo qe kerkohet ėshtė se duhet tė jemi tė vetdieshem dh most ė lazdrohemi sepse bėhet fjalė pr ZOTIN - JETĖ I cili na ėshtė DHURUA neper mes kėsaj Darke – Eukaristi ėshtė pėrkujtim i Pashkėve tė Krishtit tė veprės sė shėlbimit, e pėrbėrė nga jeta, vdekja dhe ringjallja e Krishtit ėshtė vepra qė bėhet prezente nga liturgjija, flija e Kryqit apo e Eukaristisė
Ajo qe mė duhet tė them marcus sepse harrova ta them lidhur me personin, ne keta rste per priftin, unė nuk pajtoj qe dikush tė vej nė dylema, debate apo pikpytje personin – faktorin njeri kur bėhet fjalė per sakramentet te cilat I ka Kisha ktolike, keto I ka secila Kishė por I quan apo vepron ndryshe. Nuk duhet tė vihen nė debat as biseda nė dyshime derisa te gjithė e dime se nė kohen e apostujve nxėnėsit pagėzonin, nxėnėsit predikonin dhe shpallnin fjalen e Zotit, nėxėnėsit bėnin thyrjen e bukes, por gjithsesi duhet kujtuar dhe per asnjė moment nuk duhet harruar se nxėnėsit muaren Shpirtin e Zotit dhe Shpirti ishte Ai qe vepron e jo njeriu.
Prandaj, unė nuk e besoj fuqinė dhe pushtetin e njeriut si njeri, as te priftit apo te dikujt tjeter, por nuk e harroj dhe jam I kujdesshem, nuk e nenēmoj nxėnėsin, apostullin e Zotit ipshkėv apo prift. Repskti te vacant dhe shumė I kujdesshme ndaj tyre sepse janė shrebetoret e Krishtit sikurse je edhe ti dhe unė, por ata ne nji thirrje tė tjeter.
Faktori njeri – prifti ėshtė nė veprimet e Shenjtit ZOT nė njeri dhe perms njeriut. Kjo eshte edhe njėra nder pjeset e veprimeve nė jeten sakramentare. Ne kur pagezohemi sigurisht se prifti I thotė fjalet dhe ai na pagėzon, ky pra ėshtė gjėja mė e rendsishme nė jeten e njė tė krishteri dhe prifti e bėnė kėtė sherbesė, por qe ne tė gjithė besojmė se ėshtė Zoti Ai qe vepron dhe Shelbon e jo njriu.
Pra, nuk jam njėri nder ata qe e ngriti lartė njeriun, priftin, as vetveten por e bėjė hiq dhe asgjė afer Krishtit, por nėse unė-njeriu kam guximin tė them djallit dhe botes nė emer tė Krishtit diēka, atėher kjo mua mė ngritė. Kush? Krishti. Kjo eshte edhe arsyeja se unė jam I kujdesshme lidhur me vlersimet per prifta dhe hirakinė kishtare, Prifti, Ipeshkėvi e ka rrolin e vet te cilin ia ka besuar Zoti nėse ai din dhe me pervujteri e luan at rrol, mos tė harrojmė se Zoti e degjon atė dhe e pajisė dhe ai mund tė bėjė shumė mrekullira nė botė. Kjo veq eshte deshmuar nė shkrimet biblike por edhe gjatė historisė kishtare duke mos I lėnė anash edhe dobėsitė njerzore qe gjithmonė mund tė jenė prezente.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga toni77_toni : 19-11-2009 mė 10:43
Gjej kohen tė lexosh, ėshtė themel i tė diturit.
Vėlla Toni77, tė kutpoj shumė mirė dhe desha tė them se as unė kur flas pėr priftin nuk e kam fjalėn pėr personin, por pėr diēka mė tė thellė. Unė kam dashur tė them se priftėrinj jemi tė gjithė ne qė jemi larė me gjakun e Krishtit dhe tė gjithė ne kemi dobėsira dhe tė meta. Nejse, kjo ėshtė njė temė tjetėr dhe nuk ja vlen tė diskutohet kėtu.
Faleminderit per gjithēka ndave kėtu me ne. Duke ju kthyer titullit tė temės, unė e kam thėnė njė herė mendimin tim. Krisht mund tė ha nga tė gjithė vėllezėrit dhe motrat, nga Toni77, nga Matrix, nga Dielli, nga Penieli, nga Dėshmuesi, nga tė gjithė. Krisht mund tė ha nga Bibla, dhe nga ēdo libėr tjetėr i krishter. Krisht mund tė ha nga rrethanat e ndryshme tė jetės. Krisht mund tė ha duke u mbledhur me vėllezėr dhe motra, dhe madje mund tė them se kur jam me vėllezėr dhe motra mund tė ha mė shumė Krisht, se nuk ha vetėm nga njė burim por nga disa. Dhe sė fundi Krisht mund tė ha ēdo moment qė unė rri me Tė dhe kthehem tek Ai qė banon brenda meje.
Mendoj se nuk kam mė ēfarė tė shtoj nė kėtė temė. Ju falenderoj tė gjithėve pėr pjesėmarrjen tuaj.
Tė fala nė Krishtin(mos kopjo se ngel nė klasė
)
Krijoni Kontakt