Jo vallai se lezetin dahoni ktu e ka, ke e pshtjellmja.Postuar mė parė nga chino
![]()
Ta boft zoti hallall plako, ups, mu duk a thash fjalėn "zot"? M'fal plako po kto gjona, jo dulla (Enveri) por as Zoti vet nuk munet me m'i heq nga kaptina. lolPostuar mė parė nga chino
"Pak a shumė-i" ka tė bėjė mė shumė me fushėn ku kėto gjėra ndodhin. Nė rastin tėnd nė fushėn fizike, nė rastin tim, nė fushėn frymore.Postuar mė parė nga chino
Mėnyra se si ke folur kėtu ėshtė sikur tė jetė pranuar nga unė, apo vėrtetuar se kam treguar mungesė nė njohuritė dhe domethėniet e tjera tė termit besim. Nėse do ishte pranuar, nuk do vazhdonim mė tė debatonim mbi kėtė ēėshtje. Pse unė kam pėrshtypjen se je ti ai qė nuk mund tė arrish tė kuptosh se deklarata jote e parė ėshtė kryekėput e gabuar?Postuar mė parė nga chino
Edhe kjo ka njė llogjikė pėr ata qė besojnė nė njė fuqi tė mbinatyrshme. Zoti ka fuqinė tė bėjė ē'tė dojė me ato qė ai vetė ka krijuar. Ashtu siē ka fuqinė tė ringjallė njerėz. Pėr atė nuk ėshtė asgjė e pamundur. Ėshtė mė se e llogjikshme qė njė njeri me llogjikė tė bėsojė kėto gjėra, pa qenė nevoja tė vijė nė kundėrshtim me ligjet e logjikės. Ndryshe, tė gjithė ata qė do besonin nė njė Zot tė tillė, do konsideroheshin tė ēmėndur, apo jo?Postuar mė parė nga chino
Ēfarė? ti mendon se nuk ka ndryshim midis dėshmisė dhe vėrtetimit? Me tė vėrtetė e thua kėtė? Nuk po tė kutpoj! Nuk e pranon ti se dikush mund tė dėshmojė pėr njė ngjarje, por megjithatė mund tė mos e vėrtetojė?Postuar mė parė nga chino
Si ka mundėsi atėhere qė nė shekullin e 21 pjesa dėrrmuese e njerėzimit ndodhet mė pranė besimit nė Zot se sa mė pranė mos besimit?Postuar mė parė nga chino
Chino, mendoj se paragrafi i mėsipėrm ėshtė pika me e dobėt e argumentit tėnd deri tani. Nė debatin qė ne po bėjmė nuk mė intereson fare drejtėsia e besimeve monoteiste. Mua mė mjafton qė ti tė pranosh si tė logjikshme besimin nė njė fuqi tė mbinatyrshme. Nėse ti e pranon kėtė, dhe duket se e pranove, atėhere mua mė jep pėrshtypjen se nė pjesėn e prapme tė mėndjes tėnde, ruan diku tė fshehur se njė fuqi e mbinatyrshme qė tė tjerėt e quajnė Zot, mund tė ekzistojė. Kujdes me kėto mendime se mund tė pėrjashtohesh nga klubi i ateistėve.Postuar mė parė nga chino
Kaq kisha unė chino, tė faleminderit pėr mikpritjen dhe duhanin qė mė nxore. Me tė vėrtetė e shijova.![]()
The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford
Ani pshtjellja vetit edhe mu.
E thirra edhe Augustin Uken t'na qendise naj konge perderisa folim. Tash vjen. Cilen konge e don? :0)
Plako hic mos u bo merak, se sic thash Zoti osht si llastiku. Llloj-lloj ateisti, pagani, katoliku e muslimani e sekuestrojne kete instance te shkrete. E pse jo edhe ti?Ta boft zoti hallall plako, ups, mu duk a thash fjalėn "zot"? M'fal plako po kto gjona, jo dulla (Enveri) por as Zoti vet nuk munet me m'i heq nga kaptina. lol
Ok dtth paska vend per mendime logjike edhe ne boten frymore? Sa mire, e sheh pra, omniprezente jane keto. Nuk cbehen. As kur mbledhen tere cifutet e ne ndikim te mjeteve narkotike enderrojne carje te detit e perralla tjera."Pak a shumė-i" ka tė bėjė mė shumė me fushėn ku kėto gjėra ndodhin. Nė rastin tėnd nė fushėn fizike, nė rastin tim, nė fushėn frymore.
The qe shprehja "besojme ne ate qe shohim" eshte vetkunderthenese. Te tregova qe jo. Sepse ti u nise nga perdorimi religjioz i ketij termi. Une te kujtova qe ka perdorime tjera. T'i hapa syte. Prandaj ai shembulli yt me te verberit ishte me i pershtatshem per ty.Mėnyra se si ke folur kėtu ėshtė sikur tė jetė pranuar nga unė, apo vėrtetuar se kam treguar mungesė nė njohuritė dhe domethėniet e tjera tė termit besim. Nėse do ishte pranuar, nuk do vazhdonim mė tė debatonim mbi kėtė ēėshtje. Pse unė kam pėrshtypjen se je ti ai qė nuk mund tė arrish tė kuptosh se deklarata jote e parė ėshtė kryekėput e gabuar?
Deklarata ime nuk eshte e gabuar. Nese nuk e merr Biblen apo Kuranin si mjet gjykimi, jo. Por qe ne Biblen e Kuranin ne kete sofer i kemi vene ne penzion, kete s'besoj se e dyshon ti.
Shkurt: "Besojme ne ate qe shohim apo prekim" per mua nenkupton "besojme ne ato gjera qe jane te verifikueshme". Akoma kam kete mendim.
Po ti me kete logjike qe perdor nuk mund t'i sqarosh femiut tend, perse ai te mos besoje ne Samsonin si ti Krishtin e Zotin. Identiteti eshte ketu:Edhe kjo ka njė llogjikė pėr ata qė besojnė nė njė fuqi tė mbinatyrshme. Zoti ka fuqinė tė bėjė ē'tė dojė me ato qė ai vetė ka krijuar. Ashtu siē ka fuqinė tė ringjallė njerėz. Pėr atė nuk ėshtė asgjė e pamundur. Ėshtė mė se e llogjikshme qė njė njeri me llogjikė tė bėsojė kėto gjėra, pa qenė nevoja tė vijė nė kundėrshtim me ligjet e logjikės. Ndryshe, tė gjithė ata qė do besonin nė njė Zot tė tillė, do konsideroheshin tė ēmėndur, apo jo?
Ti per te besuar ne Zotin, u referohesh tregimeve, shkrimeve te vjetra (Bibles). Ne to shkruan se Moisiu cau detin. Ti kete gje s'e ke pare. Ti deshmi tjeter per kete nuk ke, por vetem tregimet e vjetra. Keto te mjaftojne per te besuar. U beson shkrimeve te vjetra. Paralelja me Samsonin eshte ketu: Edhe per Samsonin shkruajne shkrime te vjetra se ai pati fuqi mbinatyrore. Me cilin hap te mendimit logjik ti mund te thuash atehere se Samsoni nuk pati fuqi mbinatyrore? Sipas meje nuk ke hap te tille te mendimit. Por thjesht kur eshte Samsoni ne pyetje, e aktivizon logjiken, te cilen Zoti/Bibla te ka zrdheruar ta deakltivizosh kur eshte ne pyetje feja, Zoti, Bibla. Keshtu qe mendimi yt eshte luhates, kontradiktor, jo konsistent. Po te mos ishte i tille, do ishte qesharak, sepse do duhej te besoje edhe ne Samsonin. Samsoni ketu eshte vetem shembull i zevendesueshem me mijera tjere.
Prap i gelltite dy nga tri dometheniet e fjales deshmi.Ēfarė? ti mendon se nuk ka ndryshim midis dėshmisė dhe vėrtetimit? Me tė vėrtetė e thua kėtė? Nuk po tė kutpoj! Nuk e pranon ti se dikush mund tė dėshmojė pėr njė ngjarje, por megjithatė mund tė mos e vėrtetojė?
E para: Deshmi = dhenie e dklarates nga nje deshmitar.
E dyta: Deshmi = vertetim.
E treta: Deshmi = atest, certifikate, deftese (e enteve).
Ti njeh vetem domethenien e pare te fjales. E nese e ke menduar keshtu, atehere po. Por deshmia eshte sinonim per vertetimin. Ndersa dhenia e deshmise nga deshmitari nuk eshte patjeter vertetim. Ke te drejte.
Kjo eshte pyetja. Ateistet nuk e pranojne kete gje sic e pranoni ju besimtaret. Por hulumtojne. Marrin rrugen e rezistences, jo si ju: Ate te rezignacionit, oportunizmit, pajtimit nenshtrak.Si ka mundėsi atėhere qė nė shekullin e 21 pjesa dėrrmuese e njerėzimit ndodhet mė pranė besimit nė Zot se sa mė pranė mos besimit?
Jo si te logjikshem nuk e pranoj. Por e pranoj si liri tenden. E tere biseda ime jep te kuptosh kete. Une nuk mund te sjell fakte per mosekzistencen e Zotit. Sepse per kete do te duhej te fluturoja tere gjithesine dhe te te sjell ty foto nga cdo vend atje qe tregojne se nuk ka Zot. Pasi qe kete nuk mund ta bej, perdor mjete intelektuale per te refuzuar besimin. Them se besimi kerkon anashkalimin e te gjitha ligjeve ne shkence te njohura si te paevitueshme.Chino, mendoj se paragrafi i mėsipėrm ėshtė pika me e dobėt e argumentit tėnd deri tani. Nė debatin qė ne po bėjmė nuk mė intereson fare drejtėsia e besimeve monoteiste. Mua mė mjafton qė ti tė pranosh si tė logjikshme besimin nė njė fuqi tė mbinatyrshme. Nėse ti e pranon kėtė, dhe duket se e pranove, atėhere mua mė jep pėrshtypjen se nė pjesėn e prapme tė mėndjes tėnde, ruan diku tė fshehur se njė fuqi e mbinatyrshme qė tė tjerėt e quajnė Zot, mund tė ekzistojė. Kujdes me kėto mendime se mund tė pėrjashtohesh nga klubi i ateistėve. :-)
Dhe se fundja, jo une si jobesimtar jam i obliguar te deshmoje/vertetoje mosekzistencen e Zotir, por feja eshte e obliguar te deshmoje ekzistencen e tij. Ngase feja pohon ekzistencen e tij. Ajo duhet te deshmoje. Ai qe pohon dicka, duhet te deshmoje.
Ndryshe do te ishte absurde: Une permament do te pohoja dicka dhe te kerkoja pastaj nga ti te deshmosh mosvertetesine e pohimit tim. Nese une pohoj se ne nje planet te pazbuluar akoma ka arinje te bardhe, a do te mudn te deshmoje ti se nuk ka keso planeti dhe nuk ka arinje te bardhe? Jo nuk do te mundje. A do te thote kjo se pohimi im eshte i sakte? Jo nuk do te thote. Prandaj ti ke te drejten te kerkosh nga une te deshmoj. Nese nuk deshmoj, pohimi im eshte perralle.
Feja qe nuk deshmon, pohimi i saj eshte perralle.
Mbaj mend: Jo dardha dardhaxhiut.
Mire te befte. Respektet e mia per formen se si beson e argumenton.Kaq kisha unė chino, tė faleminderit pėr mikpritjen dhe duhanin qė mė nxore. Me tė vėrtetė e shijova.![]()
*
Hajt ju rrit'te ndera....se po m'pelqeka edhe mu muhabeti, burra......
M'falni qe po hy n'muhabet edhe une, por kjo fraza ketu siper, mu duk teper e goditur per te nenvizuar ne menyre emblematike, fotografine e nje "besimtari" medioker.....
"ta boft zoti hallall"...shprehje kjo, teper e zberdhylet ne mbartesine emotive, dhe po ashtu ne ate epike te saj.....qartesisht, atavizem i erresires qe infektoi tere popullaten shqiptare nen ndikimin e kultures aziatike te vonshme.....
"tu rrit'te ndera", shprehje tipike e shqiptarit fisnik ne zemer dhe kreshnik ne legjendet qe mbart ne kujtesen e thelle popullore, sa peshe emotive dhe shpirterore percjell tek bashke-kuvenduesi......do te mjaftonte vetem nje dallim i tille, per te percjellur ne kosh, imazhin e "zotit" te ferrit dhe xhehenemit......
Por, kto "gjona" thote Marcus, as "Zoti" vete, nuk mund t'ja heqe nga kaptina.!!!!!
"besimtari" medioker, aq i kufizuar ne rrjeten e merimanges se skemave social-fetare, saqe eshte i bindur se nuk ka dimensine te tjera mendimi, perveē atij qe i kane mbjelle ne tru qe prej s'vogli......aq i bindur ne "besimin" e drejte, saqe ky besim nuk varet fare prej "zotit", por eshte thjesht nje krijese me vete....!!!!!!!
Ja pra, emblema e "besimit"....
Marcus, ashtu si edhe per besimin qe e perdor ne kuptim jo rracional te tij, edhe kur flet per fushen "frymore" duke pasur parasysh ate "shpirterore", mundohu ta perdoresh drejt.....lexoje pak me me vemendje chino-n, se mund te mesosh shume gjera prej tij.....
Sidoqofte, pergezime per vullnetin......je djale i kendshem.....![]()
Ti mir se t'pru Zoti e mir se na ke ardh, por si shumė vrrulshėm e paske marrė he burri i dheut. Merre nji herė kutinė e duhanit, dredhe, shplodhu pak se keke lodhė nga rruga e g'jatė qi ke ba e mandej thuje q'ka ke me thanė.Postuar mė parė nga jarigas
Pėr sapo dredh duahnin ti, unė po i daj nja dy fjalė me ty.
Nė zonat krenare malcore, zakoni asht se kur dikush t'vjen n'shpi, i zoti i shpis thotė: mirė se t'pru Zoti! Kto janė zakonet e malcorėve krenarė, qi nuk mujti me ja hjek as Turku.Postuar mė parė nga jarigas
Mirė se t'pru Zoti e t'u rrit'tė ndera kanė kenė, janė e do jenė shprehje tė pėrjetshme tipike tė shqiptarit fisnik nė zemėn dhe nuk janė zakone tė importuem as prej aziatikut as prej kujt, por janė zakone t'pastra shqiptare. K'to shprehje nuk mundesh as me i pėrkthye dhe as me i gjet nė ndonjė kulturė tjetėr tė huej.
Unė pėr vedi jam rritė nė familje ateiste dhe jam edukue e m'asht thanė vazhdimisht se nuk ka Zot, se Zoti asht pjellė e mendjes sė njeriut, etj, etj. Asht vetėm kur u bana 24 vjeq, qi unė "takova" Zotin dhe qysh atėhere nuk jam da ma prej Tij.Postuar mė parė nga jarigas
Bash me t'thanė tė drejtėn e di krejt mirė ndryshimin midis frymores dhe shpirtnores, aq mirė sa nuk ta thotė mendja. Por nuk po due me fillue e me ta shpjegue, se si i thonė nji fjale popullore: "Din dhia q'ka asht tagjia"Postuar mė parė nga jarigas
Tash, po e shoh se edhe duhanin e dredhe dhe je tuj e shijue. Unė pėr vedi i thashė q'ka kisha me thanė, e jam gadi me tė nig'jue ty q'ka ke me thanė.![]()
The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford
O t'jeta burra. Mire se u gjeta.
Jarigas pershendetje te madhe binjaku im. Mire se erdhe. Hade t'mar per qafe, se moti s'je kone.
Ju lumshin komte se na nderut sofren.
Nderi e miqnia me ju qofte perhere.
Duna mu marre me do pune, kthena ma vone, vec desha me ju pershendete.
*
hallall ja u bofte zoti qe na nderoni.haleluja
Please allow me to introduce myself
I'm a man of wealth and taste
I've been around for long, long year
Stolen many a man's soul and faith
I was around when Jesus Christ had
His moment of doubt and pain
I made damn sure that Pilate
Washed his hands and sealed his fate
Please to meet you
Hope you guess my name