Close
Faqja 8 prej 25 FillimFillim ... 67891018 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 71 deri 80 prej 248
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-07-2009
    Postime
    567
    Extremche@

Me kete po kuptojm qe ne Zotin ende se njohim, por Bibla dhe Kurani e thojne ndryshe pra ti po del kundra Bibles dhe Kuranit dhe s'po pajtohesh me ato qe i ka dhene udhezimet Fejet e ndryshme, apo jo? Per ate po e quan Mister ti, por nejse une e quaj ndryshe pa egzistim te Zotit, por me ligjet e Natyres:d...

Por me qen me fakt bindesh kish qen me mire qe kur krijohet bota te krijohet edhe Njeriu. Per Shembull kur Mbreti e krijon Mbreterin e krijon edhe Ushtrine e jo me e lan me vone qe ta krijoj sepse Mbreteria humbet pa Ushtrine, per kete po e them se Bota ka egzistuar shume me heret, dhe ne si shkak te kesaj njohje ju bindemi Astronomis dhe Evolucionit qe gjejn Fosile, e gjera te ndryshme qe po i tregon Shkenca. Kurse Feja po e thote ne menyra te ndryshme keto sa qe une s'muj ti besoj atyre gjerave...

Une kete menyre qe ti po e thu qe Zoti e ka kriju Universin dhe pastaj ndodh Evolucioni Fejet e ndryshme e thojne ndryshe pra ashtu si ka qen edhe ashtu ka mbet pra me fjalt qe i thojne Fet e ndryshme te Zotit dhe asgje nuk thote qe dicka ka ndodh me ndryshime, kur po them me ndryshime dihet qe me Evolucion, e Evolucioni eshte Zbulim i njeriut pra i Darwinit e ne qoftese mendon ti Zoti e ben Evolucionin atehere une mendoj se ligjet e Fizikes kan ndryshime prej Atyre te Fes qe thote: Eshte bere nga ZOTI edhe me kaq e mbyllim...thjesht nje gje te juajen s'po e kuptoj cfar Zoti ke? Ky Zoti i jot s'po perputhet me ata te Bibles ose te Kuranit mos do te thote kjo qe e ke nje ZOT Personal, apo cfare?

Shum mir e ka m pa kete Eksperiment qe jan duke e bere SHkenctart me te medhej te botes, dhe kjo eshte arritja e Shkences dhe jo e Fejes, po du me dit ku po don me dal me kete ide?

Haha, jo me e pa Live Zotin une ai mo nuk quhet ZOT, a e din pse? Sepse s'mbet mo me Besu Zotin, ose me pas Sprov prej tij, sepse ne e dim qe ka Zot dhe s'kemi nevoj me e besu por vetem e njohim si Egzistenc kurse me besim biem ne kundershtim...por jo prap s'jom i ketij mendimi se une s'pajtona me idet e Feve t'ndryshme per shpikjen e Zotit sepse po te Egzistonte ky Zot do te kishin Egzistuar edhe Zotet e lashte qe jan quajt: Fe Politeiste.

Me kete arritje t'shkences njeri gjithckah po del siq eshte me se miri ende s'po del fakt per Egzistencen e Zotit dhe cdo dit me shume po dalin fakte t'reja qe njerzit po Zbulojn, e me kete po humbet me shume Interesi ndaj Zotit e po rritet ndaj Shkences...

Me t'mira...

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    E gjeta mė nė fund kohėn tė tė pėrgjigjem chino.

Citim Postuar mė parė nga chino
    Si eshte e mundur te thuash (ne rezultat) se eshte e vertete qe besimi nenkupton se nje gje ne te vertete ekziston vetem ne supozim, por te thuash se beson ne Zot?
    Eshte pak me e thellė se sa e mendon ti, por, po, besimi ėshtė diēka qė nuk mund tė vėrtetohet, ndryshe nuk do ishte besim, por e dhėnė, fakt. Atėhere ti nuk do kishe tė drejtėn tė mohoje Zotin. Ėshtė njėsoj sikur tė thoje: unė besoj nė ekzistencėn e prindėrve tė mi, por ti nuk ke tė drejtėn tė mohosh prindėrit e tu.

Kete ben ti ne tere artikullin, te cilit i replikoj aktualisht. Thua qenesorja e "besimt" eshte qe nuk dihet gje kokretisht (me fakte te perceptueshme dhe verufikueshme ne menyre logjike apo me shqisa) per instancen, ne te cilen besohet. Por - thua me tej - prap se prap beson ne Zotin. Ketu ka nje kontradikte. Sepse ne rezultat thua: Pranon se nuk ka asnje te dhene konkrete, te logjikshme, te perceptueshme me shqisa per mendimin se Zoti ekziston, por beson ne Zotin. Pra mohon verifikueshmerine dhe perceptueshmerine e Zotit, por prap se prap beson ne ekzistencen e tij. Andaj ti besimin e barazon me nje supozim, me nje produkt te fantazise, me nje rezultat, i cili ekziston vetem ne hapesiren ne mes te dy vesheve tu. Sipas teje une paskam te drejte te besoj edhe ne Borebardhen. Edhe kjo nuk eshte e verifikueshme, e perceptueshme - por kjo nuk eshte pengese per te besuar ne te. Sipas teje, jo. Keshtu qe nuk e di nga e merr forcen te definosh termin besim duke qortuar tjeret se kinse keta nuk e perdorkan ne menyre te sakte kete term. Menyre me te pasakte te perdorimit te ketij termi sesa tenden, nuk e di a mund te kete.
    Fakti qė unė nuk mund tė tė vėrtetoj ekzistencėn e Zotit nuk do tė thotė se "nuk ka asgjė konkrete pėr tė" ashtu si thua ti pak mė poshtė. Ka shumė gjėra tė jashtme qė dėshmojnė ekzistencėn e njė fuqie tė mbinatyrshme, ashtu siē ka edhe gjėra tė brendshme qė janė konkrete pėr atė tė cilit i janė zbuluar kėto gjėra. Pra, me pak fjalė, unė jam i bindur pėr ekzistencėn e Zotit, jo i bazuar nė produketet e fantazisė sime, megjithatė unė nuk mund tė tė vėrtetoj ty ekzistencėn e Tij.

Nėse ti mendon tani se kjo qė unė besoj ėshtė kryekėput kontradiktore, atėhere duhet tė pranosh se 99% e njerėzimit sot, nė shekullin XXI, janė kaq tė trashė dhe kaq tė marrė sa tė besojnė njė gjė kaq kontradiktore. (e kam fjalėn pėr ata njerėz qė thjeshtė besojnė nė ekzistencėn e njė fuqie mbinatyrore, jo pėr ata qė praktikojnė besimet e tyre)

E pra, nuk mund te jesh i sigurt per gjejen qe "beson" se ekziston. Ku ka me kontradiktore sesa kete. Cfare kerkon ti? Te besojme ne ate per te cilen nuk ka asgje konkrete per te? Me cilen te drejte kerkon kete? Me cilen te drejte mendon se je sakte me mendimin tend per te besuar? Me cilin element dallon termin besim nga ai i supozimit, nga ai i produktit te fantazise?
    Nėse kjo ėshtė kontradiktore, atėhere mund tė them se ti jeton nė njė kontradiktė tė pėrditshme. Ti beson se do shkosh te shoku yt qė ke nė Vlorė, kur i hyp makinės, por nuk je 100% i sigurtė se do tė shkosh, pasi gjatė rrugės mund tė ndodhė aksident, tė cahet goma, tė prishet makin etj, etj. Ti beson se shoku yt do mbajė premtimin qė tė ka dhėnė, por nuk mund ta vėrtetosh kėtė gjė. Ti beson se shoqja jote tė don, por deri ditėn qė ti ndahesh me tė. Ti beson se miku yt do bėhet mirė me shėndet kur shkon ta vizitosh nė spital, por nuk je i sigurtė. Kėto pra janė disa shenja tė vogla tė pėrditshme tė besimit, apo tė "kontradiktės" siē do doje ta quaje ti.

Dakort me keto qe thua. Po ne cilen mase tregojne qe une jam gabim? Une nuk thash me shume, sesa qe termi besim perdoret edhe ne menyre tjeter, pos asaj religjioze, ne kuptimin se nuk eshte gje bindese, e verifikueshme.. Andaj nuk di se si ky shembulli yt te "rrezoje" kete mendim timin.
    Ti je gabim nė po atė masė qė do thoje: "Unė besoj nė ekzistencėn e prindėrve tė mi.", pasi ti beson nė "tė verifikueshmen me llogjikė me ligje tė shkencės". Pėrderisa beson nė tė verifikueshmen provoje dhe thuaju tė tjerėve: "besoj se prindėrit e mi ekzistojnė" dhe hajde pastaj dhe mė trego reagimin e tyre.

Edhe nje here: "Besojme ne ate qe prekim e shohim" per mua eshte shprehje qe nenkupton "nuk besoj ne te paverifikueshmen me logjike, me ligje te shkences". Po deshe te shohesh nje kunderthenie ne fjaline e pare ne thonjeza, patjeter duhet te kuptosh termin besim ne kuptimin e tij religjioz. Por qe nuk kemi obligim te bejme kete gje, pra kemi lirine te kuptojme termin besim ne menyrat e tjera te perdorjes se tij, kjo eshte e vetkuptimte.
    Ok chino, je mė se i qartė, ti beson nė ekzistencėn e prindėrve tė tu, tė miqve tė tu, tė tė gjithė personave dhe gjėrave qė tė rrethojnė. Unė pėr veten time nuk kam nevojė tė ushtroj besim pėr personat dhe gėrat qė mė rrethojnė.

Duhet pra tė pranosh, nėse do tė jesh i sinqertė, se thėnja "Besojmė nė ato qė shohim dhe prekim" ėshtė njė deklaratė kontradiktore dhe duhet ta korrigjosh duke thėnė, "Pranojmė vetėm ato qė shohim dhe prekim"
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga marcus1 : 09-11-2009 mė 07:06
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    28-03-2009
    Postime
    633
    Unė besoj nė ekzistencėn e prindėrve tė mi,e njohe edhe une nji djaloshe,qe besonte plote 30 vjet per prindet e vet,pastaj e mesoj te verteten,se prindit e tina nuke egzistojne,pore ashte i ADAPTUEM,eh,krejte LAMESH PUNA.KATUNDI i KA PUNET MIRE,ata QE LINDIn ME PLAKA ,si MAMIA,punet MIRE i KANE,kurse me MAMIA,ju humbe,VETEDIJA.

I love god
    Anėtarėsuar
    23-02-2007
    Postime
    8,043
    Citim Postuar mė parė nga hoteli Lexo Postimin
    Unė besoj nė ekzistencėn e prindėrve tė mi,e njohe edhe une nji djaloshe,qe besonte plote 30 vjet per prindet e vet,pastaj e mesoj te verteten,se prindit e tina nuke egzistojne,pore ashte i ADAPTUEM,eh,krejte LAMESH PUNA.KATUNDI i KA PUNET MIRE,ata QE LINDIn ME PLAKA ,si MAMIA,punet MIRE i KANE,kurse me MAMIA,ju humbe,VETEDIJA.
    Me sa *yje* je mer daj ?se qeke shum i nolt.

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Marcus,

kam bindjen se nese ne cdo vend, ku kam perdorur termin "besoj", e zevendeson kete term me pershkrimin "e shoh si te verifikueshme nepermjet te ligjeve natyrore dhe logjike", apo "nuk kerkon anashkalimin e ligjeve natyrore dhe te logjikes" do te te arrinim me tej ne teme.

Ndersa ti kete term e perdor - e perseris - ne kuptimin e tij religjioz. Kur ti perdor kete term nenkupton besoj ne kuptimin spiritual, ne ate kuptim qe ti nepermjet te ndjenjave nje gje e sheh si te sakte, si te drejte, si ekzistente. Keshtu e kisha pershkruar kuptimin tend per kete term. Sipas meje ti shkurtimisht termin "besoj" e sheh si sinonim te termit "supozim".

Citim Postuar mė parė nga marcus1 Lexo Postimin
    Eshte pak me e thellė se sa e mendon ti, por, po, besimi ėshtė diēka qė nuk mund tė vėrtetohet, ndryshe nuk do ishte besim, por e dhėnė, fakt. Atėhere ti nuk do kishe tė drejtėn tė mohoje Zotin. Ėshtė njėsoj sikur tė thoje: unė besoj nė ekzistencėn e prindėrve tė mi, por ti nuk ke tė drejtėn tė mohosh prindėrit e tu.
    Nuk kerkoj patjeter deshmi per te perdorur termin besim. Por kerkoj perputhje me ligjet qe qeka me larte. Dua te them se ky term njeh variacionin/et e tij areligjioze. P.sh. ne shprehjen "I besoj deshmitarit XY" kur thote gjykatesi. Gjykatesi nuk mendon te thote i beson deshmitarit ne menyre spirituale, por patjeter mendon te thote se i beson per shkak se ai eshte jokontradiktor, ishte pjesemarres fizik ne ngjarjen mbi te cilen deshmon, dhe para se gjithash sepse besimi ne te nuk kerkon te pezullohen ligjet e logjikes apo natyres. Po t'i thonte deshmitari gjykatesit se "e pash qe A vrau B-ne me pistolete ne Diber, sepse isha ne gjume ne Vlore", gjykatesi nuk do te thote se i beson deshmitarit. Sepse ne kete rast besimi ndaj deshmitarit nenkupton anashkalimin e ligjeve te mendimit dhe te natyres. Ti me kuptimin tend te termit besim nuk do te mund te shpjegosh kete thenien e gjykatesit ("i besoj deshmitarit XY").

Prandaj them se perdor termin "besim" - pa perjashtim - ne kuptimin religjioz te tij.
    Ndera une te them se per kete gje nuk te drejte. Ka edhe kuptim/variacion/definicion areligjioz te ketij termi.

Fakti qė unė nuk mund tė tė vėrtetoj ekzistencėn e Zotit nuk do tė thotė se "nuk ka asgjė konkrete pėr tė" ashtu si thua ti pak mė poshtė.
    Jo fakti qe ti nuk mund te vertetosh ekzistencen e Zotit, por fakti qe per te besuar ne Zot duhet te thyesh ligjet e logjikes dhe natyres, eshte arsye qe ti ke asgje konkrete.

Ka shumė gjėra tė jashtme qė dėshmojnė ekzistencėn e njė fuqie tė mbinatyrshme,
    Si tani? A mund te deshmosh/vertetosh ekzistencen e Zotit apo jo? Lexo me larte.

ashtu siē ka edhe gjėra tė brendshme qė janė konkrete pėr atė tė cilit i janė zbuluar kėto gjėra. Pra, me pak fjalė, unė jam i bindur pėr ekzistencėn e Zotit, jo i bazuar nė produketet e fantazisė sime, megjithatė unė nuk mund tė tė vėrtetoj ty ekzistencėn e Tij.
    Te brendshme? Cilat? Cilat tjeter, pos ato, te cilat i pershkrova une me "fantazi tende" me "supozim te bazuar ne ndjenja individuale"! Edhe pse kete gje formalisht e refuzon, por ne rezultat, ne brendi, nuk eshte me shume se kaq.

Ti je i "bindur", por nuk je ne gjendje te japesh shpjegim logjik perse une - ne perdorje te hapave tu per bindjekrijim - nuk mund te jem i bindur se Borebardha ekziston?

Nėse ti mendon tani se kjo qė unė besoj ėshtė kryekėput kontradiktore, atėhere duhet tė pranosh se 99% e njerėzimit sot, nė shekullin XXI, janė kaq tė trashė dhe kaq tė marrė sa tė besojnė njė gjė kaq kontradiktore. (e kam fjalėn pėr ata njerėz qė thjeshtė besojnė nė ekzistencėn e njė fuqie mbinatyrore, jo pėr ata qė praktikojnė besimet e tyre)
    Pse te merrem me motivet e 99%-shit te njerezimit? Me trego thjesht ku kam gabim logjik per mendimin tim.

Pastaj qe ky argument "calon", te tregon kjo pyetje:

A eshte patjeter e thene se 9 prej 10 shokeve qe mendojne ndryshe se nreri nga te dhjetit, mendojne logjikisht, ndersa ky i vetmi mendon alogjikisht?

Jo pra.

Principi "shumica ka te drejte" eshte princip demokratik, jo shkencor.

Nėse kjo ėshtė kontradiktore, atėhere mund tė them se ti jeton nė njė kontradiktė tė pėrditshme. Ti beson se do shkosh te shoku yt qė ke nė Vlorė, kur i hyp makinės, por nuk je 100% i sigurtė se do tė shkosh, pasi gjatė rrugės mund tė ndodhė aksident, tė cahet goma, tė prishet makin etj, etj. Ti beson se shoku yt do mbajė premtimin qė tė ka dhėnė, por nuk mund ta vėrtetosh kėtė gjė. Ti beson se shoqja jote tė don, por deri ditėn qė ti ndahesh me tė. Ti beson se miku yt do bėhet mirė me shėndet kur shkon ta vizitosh nė spital, por nuk je i sigurtė. Kėto pra janė disa shenja tė vogla tė pėrditshme tė besimit, apo tė "kontradiktės" siē do doje ta quaje ti.
    Ke te drejte, ne keto raste besoj. Por nuk eshte e thene qe une besoj ne menyre religjioze, ne kuptimin qe nuk kam asnje te dhene konkrete per te bazuar besimin tim. Pyetja perse besoj ne keto raste kerkon shtjellim me te madh, por nje shpjegim spontan do ishte ky: Shokut i besoj sepse me ka dhene raste ne te kaluaren se eshte besnik. Raste te verifikueshme. Te cilat i kam perjetuar vete. Dhe dija ime mbi to nuk kerkon te thyhen ligje mendore e fizike. E njejta gje vlen per rrugen time ne Vlore. Arrij sepse kam pervoje te tille. Kam shkuar disa here (ne te vertete jo, por si shembull). Keto pervoja jane pjese e eksperiences time konkrete te bazuar ne perceptim shqisor e intelektual-logjik. Prandaj nisem nga ajo se prap funksionon, sidomos per shkak se shkuarja ime deri ne Vlore nuk eshte e lidhur me anashkalimin e ligjeve mendore apo fizike. Ne kete kuptim besoj. E qarte me duket. Kjo vlen per te gjitha rastet tua.

Ti je gabim nė po atė masė qė do thoje: "Unė besoj nė ekzistencėn e prindėrve tė mi.", pasi ti beson nė "tė verifikueshmen me llogjikė me ligje tė shkencės". Pėrderisa beson nė tė verifikueshmen provoje dhe thuaju tė tjerėve: "besoj se prindėrit e mi ekzistojnė" dhe hajde pastaj dhe mė trego reagimin e tyre.
    "Besoj" sepse "nuk kerkon anashkalimin e ligjeve natyrore dhe te logjikes"..

Te kujtohet?

Ok chino, je mė se i qartė, ti beson nė ekzistencėn e prindėrve tė tu, tė miqve tė tu, tė tė gjithė personave dhe gjėrave qė tė rrethojnė. Unė pėr veten time nuk kam nevojė tė ushtroj besim pėr personat dhe gėrat qė mė rrethojnė.

Duhet pra tė pranosh, nėse do tė jesh i sinqertė, se thėnja "Besojmė nė ato qė shohim dhe prekim" ėshtė njė deklaratė kontradiktore dhe duhet ta korrigjosh duke thėnė, "Pranojmė vetėm ato qė shohim dhe prekim"
    Te pranoj pas gjithe ketyre shkarravitjeve? Ncuk. Tash eshte shume vone.
    Jo bej shaka, vertet nuk eshte ne pyetje kokefortesia. Por kam argumente depertuese. Prandaj shpresoj qe .. jo ne fakt besoj qe u binde tani.

*

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar mė parė nga chino Lexo Postimin
    O jo mer ti, se na nevojitesh per te treguar sa sakte qe jemi me mendimet tona. Ardis-i tek ti ben nje perjashtim..

*
    Nė rregull atėhere, po vazhdoj tė qėndroj nė sofrėn tuaj, por ta dini se nėse silleni kėshtu ndaj miqve, nė radhė tė parė korisni (turpėroni) veten tuaj dhe sofrėn ku mblidheni. Na e qit pra kutinė e dahonit ta dredhim i her.

Nuk kerkoj patjeter deshmi per te perdorur termin besim. Por kerkoj perputhje me ligjet qe qeka me larte. Dua te them se ky term njeh variacionin/et e tij areligjioze. P.sh. ne shprehjen "I besoj deshmitarit XY" kur thote gjykatesi. Gjykatesi nuk mendon te thote i beson deshmitarit ne menyre spirituale, por patjeter mendon te thote se i beson per shkak se ai eshte jokontradiktor, ishte pjesemarres fizik ne ngjarjen mbi te cilen deshmon, dhe para se gjithash sepse besimi ne te nuk kerkon te pezullohen ligjet e logjikes apo natyres. Po t'i thonte deshmitari gjykatesit se "e pash qe A vrau B-ne me pistolete ne Diber, sepse isha ne gjume ne Vlore", gjykatesi nuk do te thote se i beson deshmitarit. Sepse ne kete rast besimi ndaj deshmitarit nenkupton anashkalimin e ligjeve te mendimit dhe te natyres. Ti me kuptimin tend te termit besim nuk do te mund te shpjegosh kete thenien e gjykatesit ("i besoj deshmitarit XY").

Prandaj them se perdor termin "besim" - pa perjashtim - ne kuptimin religjioz te tij.
    Ndera une te them se per kete gje nuk te drejte. Ka edhe kuptim/variacion/definicion areligjioz te ketij termi.
    Eh mer chino, e kuptoj atė qė do tė thuash por nuk ėshtė ashtu. Ai besimi im pak a shumė ėshtė si besimi i gjykatėsit. Ai besim vjen si rrjedhojė e "shpjegimeve logjike nė fushėn frymore", por unė nuk jam kėtu qė tė filloj dhe tė shtjelloj kėto gjėra. Unė nuk jam kėtu qė tė bėj propogandė fetare dhe as qė t'ju bind juve pėr vėrtetėsinė e besimit tim. Pėr kėto gjėra janė katet mė lart dhe mund ta bėj shumė mirė atje, nėse dua. Gjithashtu jeni mbushur me fetarė qė mundohen tė fitojnė simpatizantė tė besimit tė tyre, kėshtu qė nuk do merrem me kėto gjėra.

Thjeshtė doja tė tė thoja se gjėrat nuk janė aq tė thjeshta dhe tė dukshme sa mendon ti. Ėshtė ēėshtje e tė hapurit tė syve (frymor). Ėshtė njėsoj sikur tė duash t'i shpjegosh njė tė verbėri ngjyrat e ylberit. Kjo gjė nuk mund tė ndodhė nėse atij nuk i hapen sytė mė parė.

Jo fakti qe ti nuk mund te vertetosh ekzistencen e Zotit, por fakti qe per te besuar ne Zot duhet te thyesh ligjet e logjikes dhe natyres, eshte arsye qe ti ke asgje konkrete.
    Jo, jo, qė tė besoj nė Zoti nuk duhet qė tė thyej ligjet e logjikės dhe tė natyrės aspak. E ke gabim nėse mendon kėshtu. Sa pėr dijeni, a e di ti se shumė shkencėtarė, madje matematicienė dhe fizikantė, ashtu si edhe mjekė, jo vetėm besojnė nė ekzistencėn e Zotit, por edhe kanė njė besim praktik. Ti mendon se ata janė detyruar tė thyejnė ligjet e logjikės dhe tė natyrės? Aspak!

Si tani? A mund te deshmosh/vertetosh ekzistencen e Zotit apo jo? Lexo me larte.
    Unė thashė se ka shumė gjėra tė jashtme qė dėshmojnė pėr ekzistencėn e Zotit, apo tė njė fuqie mbinatyrore. Nuk thashė se ato vėrtetojnė ekzistencėn e Zotit. Ka njė ndryshim tė madh midis njėrės dhe tjetrės. Shumė mund tė dėshmojnė pėr njė ngarje tė vėrtetė, por jo tė gjithė do ta besojnė atė ngjarje, apo jo?

Te brendshme? Cilat? Cilat tjeter, pos ato, te cilat i pershkrova une me "fantazi tende" me "supozim te bazuar ne ndjenja individuale"! Edhe pse kete gje formalisht e refuzon, por ne rezultat, ne brendi, nuk eshte me shume se kaq.

Ti je i "bindur", por nuk je ne gjendje te japesh shpjegim logjik perse une - ne perdorje te hapave tu per bindjekrijim - nuk mund te jem i bindur se Borebardha ekziston?
    Pėr sa i pėrket pjesės sė parė, lexo mė lart. Kjo bisedė nuk bėhet pėr tė bindur njėri-tjetrin pėr vėrtetėsinė e bindjeve tona, por pėr (mos) kontradiktėn e thėnjes tėnde.

Pse te merrem me motivet e 99%-shit te njerezimit? Me trego thjesht ku kam gabim logjik per mendimin tim.

Pastaj qe ky argument "calon", te tregon kjo pyetje:

A eshte patjeter e thene se 9 prej 10 shokeve qe mendojne ndryshe se nreri nga te dhjetit, mendojne logjikisht, ndersa ky i vetmi mendon alogjikisht?

Jo pra.

Principi "shumica ka te drejte" eshte princip demokratik, jo shkencor.
    Njė minut, njė minut, njė minut, mos u nxito kaq shumė. E para punės - le ta filloj nga fundi - ashtu si unė nuk mund tė tė vėrtetoj ekzistencėn e Zotit, ashtu edhe ti nuk mund tė mė vėrtetosh mosekzistencėn e Tij. Pra, ti nuk ke fakte shkencore pėr mosekzistencėn e Zotit.

S dyti, po, nėse 9 prej shokėve tė tu do thonin se 2+2=4, atėhere sigurisht qė tė gjithė ata do ishin gabim ndėrsa ti do kishe tė drejtė. Me tė vėrtetė, tė ka qėlluar ndonjėherė tė kesh shokė tė tillė?

Dhe sė fundi, mund tė them se sigurisht qė jo gjithmonė shumica ka tė drejtė, por jo se nuk duhet marrė parasysh kjo gjė, sidomos nė kėtė ēėshtje dhe nė kėto kohė qė ne po jetojmė. Nė mesjetė ishte e lehtė tė justifikonim gabueshmėrinė e ekzistencės sė Zotit duke thėn se njerėzit ishin injorantė dhe tė prapambetur. Por sot nuk mund ta themi kėtė gjė. Tė gjithė kategoritė, tė varfėr e tė pasur, tė vegjėl e tė mėdhenj, tė zgjuar dhe injorantė, besojnė nė ekzistencėn e njė fuqie tė mbinatyrshme, dhe kjo, surprise, surprise, pa qenė nevoja tė thyjnė ligjet e natyrės.

Ke te drejte, ne keto raste besoj. Por nuk eshte e thene qe une besoj ne menyre religjioze, ne kuptimin qe nuk kam asnje te dhene konkrete per te bazuar besimin tim. Pyetja perse besoj ne keto raste kerkon shtjellim me te madh, por nje shpjegim spontan do ishte ky: Shokut i besoj sepse me ka dhene raste ne te kaluaren se eshte besnik. Raste te verifikueshme. Te cilat i kam perjetuar vete. Dhe dija ime mbi to nuk kerkon te thyhen ligje mendore e fizike. E njejta gje vlen per rrugen time ne Vlore. Arrij sepse kam pervoje te tille. Kam shkuar disa here (ne te vertete jo, por si shembull). Keto pervoja jane pjese e eksperiences time konkrete te bazuar ne perceptim shqisor e intelektual-logjik. Prandaj nisem nga ajo se prap funksionon, sidomos per shkak se shkuarja ime deri ne Vlore nuk eshte e lidhur me anashkalimin e ligjeve mendore apo fizike. Ne kete kuptim besoj. E qarte me duket. Kjo vlen per te gjitha rastet tua.
    Po pra, edhe unė Zoti i besoj se nė fillim mė hapi sytė tė shoh diēka qė nuk e shihja mė parė, mė pas duke pėrjetuar Atė dhe duke parė sjelljen e Tij ndaj meje, besimi im shtohej akoma edhe mė shumė. Tė gjitha pra kėto duke u bazuar nė gjėra konkrete (frymore), tė cilat ti nuk mund t'i kuptosh dhe as qė kėrkoj t'i kuptosh. Thjeshtė kėrkoj tė kuptosh rrjedhimin logjik tė faktit qė unė besoj nė Zot.

"Besoj" sepse "nuk kerkon anashkalimin e ligjeve natyrore dhe te logjikes"..
    Tė njėjtėn gjė edhe unė: "Besoj duke mos anashkaluar ligjet natyrore dhe tė logjikės.

Te pranoj pas gjithe ketyre shkarravitjeve? Ncuk. Tash eshte shume vone. Jo bej shaka, vertet nuk eshte ne pyetje kokefortesia. Por kam argumente depertuese. Prandaj shpresoj qe .. jo ne fakt besoj qe u binde tani.
    hahahaha. Besimi yt doli fals, sepse thjeshtė nuk mė ke bindur.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

I love god
    Anėtarėsuar
    23-02-2007
    Postime
    8,043
    Marco ne kerkim te nenes(zotit) edmondo de amicis.

germo se do e gjesh.

Inxhinier Maska e albani1
    Anėtarėsuar
    16-08-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    840

Pershendteje Shqipetar dhe Shqipetare

Doja tu pues ju te gjitheve qe jeni ateiste.
    A jeni ne gjendje te krijoni gjera?
    Dmth, a keni kapacitetin ose mundesine , fuqine , njohurine per te krijuar dicka?

Pergjigja juaj le te jete po ose jo
    Perendia eshte aq i madh, saqe ne na duhet perjetesia per ta njohur Ate plotesisht.

Caesar Tulipanus Maska e Julius
    Anėtarėsuar
    21-05-2003
    Vendndodhja
    ne boten e cudirave.
    Postime
    1,767
    Citim Postuar mė parė nga albani1 Lexo Postimin
    Doja tu pues ju te gjitheve qe jeni ateiste.
    A jeni ne gjendje te krijoni gjera?
    Dmth, a keni kapacitetin ose mundesine , fuqine , njohurine per te krijuar dicka?

Pergjigja juaj le te jete po ose jo
    Jo nė fakt, nuk mundemi. zoti i ka bėrė tė gjitha.
    Ezekiel 25-17.

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar mė parė nga marcus1 Lexo Postimin
    Nė rregull atėhere, po vazhdoj tė qėndroj nė sofrėn tuaj, por ta dini se nėse silleni kėshtu ndaj miqve, nė radhė tė parė korisni (turpėroni) veten tuaj dhe sofrėn ku mblidheni. Na e qit pra kutinė e dahonit ta dredhim i her.
    Hahaha mire se ndejesh e prite dahonin. A ta pshtjelli une?

Nuk e di si eshte puna me ateistet tjere, por ketu ne kete teme ke aso burrash qe jo vetem qe nuk korisin veten, por nderojne sofren e tyre dhe tere boten aq shume sa qe disa tjere nuk rezistojne te rrijne ne teme, sepse dyshojne a mos nuk i bejne ball dot nderit te madh te sofres ateiste. Ti s'qenke i tille.

Eh mer chino, e kuptoj atė qė do tė thuash por nuk ėshtė ashtu. Ai besimi im pak a shumė ėshtė si besimi i gjykatėsit. Ai besim vjen si rrjedhojė e "shpjegimeve logjike nė fushėn frymore", por unė nuk jam kėtu qė tė filloj dhe tė shtjelloj kėto gjėra. Unė nuk jam kėtu qė tė bėj propogandė fetare dhe as qė t'ju bind juve pėr vėrtetėsinė e besimit tim. Pėr kėto gjėra janė katet mė lart dhe mund ta bėj shumė mirė atje, nėse dua. Gjithashtu jeni mbushur me fetarė qė mundohen tė fitojnė simpatizantė tė besimit tė tyre, kėshtu qė nuk do merrem me kėto gjėra.
    Ashtu pra. Behu mik i mire, kupto se dardhaxhiut eshte veshtire t'i shitesh dardha. Sidomos kur ne te vertete as nuk behet fjale per dardha, por per molla qe shiten si dardha.

Perndryshe eshte e vertete, besimi yt "pak a shume" si ai i gjykatesi. Edhe pse pak-u majorizon tej mase shume-in. Por nuk do e teprojme me detaje.

Thjeshtė doja tė tė thoja se gjėrat nuk janė aq tė thjeshta dhe tė dukshme sa mendon ti. Ėshtė ēėshtje e tė hapurit tė syve (frymor). Ėshtė njėsoj sikur tė duash t'i shpjegosh njė tė verbėri ngjyrat e ylberit. Kjo gjė nuk mund tė ndodhė nėse atij nuk i hapen sytė mė parė.
    Te njejten do te mund te thoja une per ty. Sepse se fundja ishe ti ai qe tregove mungese ne njohurite dhe dometheniet tjera te termit besim. Ishe ti ai qe nuk pate organin e zhvilluar mjaft per perceptim. Kush eshte i verber ketu, mund te pergjigjet nepermjet te argumenteve, jo nepermjet te pohimeve tona si "kundershtare" te bisedes.

Jo, jo, qė tė besoj nė Zotin nuk duhet qė tė thyej ligjet e logjikės dhe tė natyrės aspak. E ke gabim nėse mendon kėshtu. Sa pėr dijeni, a e di ti se shumė shkencėtarė, madje matematicienė dhe fizikantė, ashtu si edhe mjekė, jo vetėm besojnė nė ekzistencėn e Zotit, por edhe kanė njė besim praktik. Ti mendon se ata janė detyruar tė thyejnė ligjet e logjikės dhe tė natyrės? Aspak!
    Duhet, si nuk duhet? A besohet ne Zotin pa besuar Moisiun dhe perrallat rreth tij? Nese jo, a cau detin apo jo? A cahet deti? Sipas cilave kriterie te pergjigjet kjo pyetje, qe te pohohet pa shperfillur ligjet e logjikes? Une nuk njoh asnje.

Unė thashė se ka shumė gjėra tė jashtme qė dėshmojnė pėr ekzistencėn e Zotit, apo tė njė fuqie mbinatyrore. Nuk thashė se ato vėrtetojnė ekzistencėn e Zotit. Ka njė ndryshim tė madh midis njėrės dhe tjetrės. Shumė mund tė dėshmojnė pėr njė ngarje tė vėrtetė, por jo tė gjithė do ta besojnė atė ngjarje, apo jo?
    Cilat?

Cilin ndryshim? Ne mes te besimit dhe deshmise ka dallim, e pranoj. Por jo ne mes te deshmise dhe vertetimit.

Pėr sa i pėrket pjesės sė parė, lexo mė lart. Kjo bisedė nuk bėhet pėr tė bindur njėri-tjetrin pėr vėrtetėsinė e bindjeve tona, por pėr (mos) kontradiktėn e thėnjes tėnde.
    Po moskontradikta e thenies time eshte e nderlidhur me argumente ekzistuese, keto perseri me force bindese. Nese ka argumente, nuk ka kontradikte. Nese jo, ka. Keshtu qe indirekt behet fjale per bindje mbi vertetesine e mendimeve tona.

Njė minut, njė minut, njė minut, mos u nxito kaq shumė. E para punės - le ta filloj nga fundi - ashtu si unė nuk mund tė tė vėrtetoj ekzistencėn e Zotit, ashtu edhe ti nuk mund tė mė vėrtetosh mosekzistencėn e Tij. Pra, ti nuk ke fakte shkencore pėr mosekzistencėn e Zotit.
    E sakte. Une nuk mund ta deshmoje mosekzistencen e Zotit. Por mund te deshmoje se besimi ne Zotin (ashtu sic na mesojne fete monoteiste) kerkon shperberjen e ligjeve te logjikes dhe natyres. Keshtu qe mosbesimi eshte me i afert me shkencen sesa besimi. E kam fjalen per besimin ne kutpimin fetar, jo ne ate te bazuar ne shkenca (sociale). Andaj shkenca eshte ne anen e mendimit te sofres tone. :0)

S dyti, po, nėse 9 prej shokėve tė tu do thonin se 2+2=4, atėhere sigurisht qė tė gjithė ata do ishin gabim ndėrsa ti do kishe tė drejtė. Me tė vėrtetė, tė ka qėlluar ndonjėherė tė kesh shokė tė tillė?
    Hahahah tentim i lezetshem ky per te shlyer mendimin qe dhe me larte. Po une nuk thash gje per vertetesine e mendimit qe jipet ne baza kontroverze. U mora thjesht me mendimin tend kur the se shumica ka te drejte. Te thashe se te drejte ka e verteta, jo shumica. Prandaj shembulli yt nuk ka te beje me mua. 9 shoke mund te jene gabim, nese mendojne se Shkodra eshte me afer Vlores sesa Tiranes. Prandaj: E verteta, shkenca, logjika ka te drejte, jo shumica.

Dhe sė fundi, mund tė them se sigurisht qė jo gjithmonė shumica ka tė drejtė, por jo se nuk duhet marrė parasysh kjo gjė, sidomos nė kėtė ēėshtje dhe nė kėto kohė qė ne po jetojmė. Nė mesjetė ishte e lehtė tė justifikonim gabueshmėrinė e ekzistencės sė Zotit duke thėn se njerėzit ishin injorantė dhe tė prapambetur. Por sot nuk mund ta themi kėtė gjė. Tė gjithė kategoritė, tė varfėr e tė pasur, tė vegjėl e tė mėdhenj, tė zgjuar dhe injorantė, besojnė nė ekzistencėn e njė fuqie tė mbinatyrshme, dhe kjo, surprise, surprise, pa qenė nevoja tė thyjnė ligjet e natyrės.
    Ok, ke te drejte. Vertete besojne shume shkenctare ne Zotin. Te pakten ne kuptimin qe ata nuk mohojne haptazi ekzistencen e tij. Por ka nje dallim te vogel qe duhet ditur ketu, te cilin te pakten personalisht e perdori per t'i shpjeguar vetit kete gje. Ne Zotin mund te besosh ne shume menyra. Fetar mund te jesh ne shume menyra. Mund te jesh fetar dhe vesimtar ne menyren sic besohej ne Mesjete, por edhe thjesht fetar ne kuptimin e thithjes se aspektit social te fese, pra p.sh. te shkuarjes ne kishe te dielave per te takuar njerez qe i do, per te shoqeruar gruan kur ajo shkon per te kujtuar apo per t'u lutur per nenen e vdekur ne kishe. Se sa nga shkenctaret "besimtare" besojne vetem ne kete menyre, por pa besuar ne te "carat e detit" apo perralla tjera, kete duhet te pergjegjesh, nese deshiron qe mendimi yt te jete i drejte ne teresi.

Po pra, edhe unė Zoti i besoj se nė fillim mė hapi sytė tė shoh diēka qė nuk e shihja mė parė, mė pas duke pėrjetuar Atė dhe duke parė sjelljen e Tij ndaj meje, besimi im shtohej akoma edhe mė shumė. Tė gjitha pra kėto duke u bazuar nė gjėra konkrete (frymore), tė cilat ti nuk mund t'i kuptosh dhe as qė kėrkoj t'i kuptosh. Thjeshtė kėrkoj tė kuptosh rrjedhimin logjik tė faktit qė unė besoj nė Zot.
    Koj tingellon ashtu sic kerkon te kesh lirine tende per te besuar. Une nuk te pengoj gje ne kete liri. Perpos nese liria jote "tangon" metodat, kriteriet, bazamentet, ne te cilat une apo tjeret i perdorin per te themeluar apo mbajtur mosbesimin e tyre. Nes thua p.sh. se mosbesimi ne Zot eshte alogjike, atehere pasojne kundershtimet. Eshte vije e holle, por besoj ia dalim disi me ekzistencen e dy lirive tona pa ferkime te panevojshme.

Tė njėjtėn gjė edhe unė: "Besoj duke mos anashkaluar ligjet natyrore dhe tė logjikės.
    Hm. I sigurt?

hahahaha. Besimi yt doli fals, sepse thjeshtė nuk mė ke bindur.
    Auuu edhe ti, mos e merr kaq ngushte. Ai ne te vertete paska qene parabesimi im. Tani besoj se u binde. Edhe une si i "mjeshter i logjikes" kam te drejten per tentimin e dyte. :0)

*

Faqja 8 prej 25 FillimFillim ... 67891018 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •