Close

Rezultati i Sondazhit: Sa nga ju vellezer doni ti thoni Zotit : me dergo mua, ja ku jam?

Votues
3. Nuk mund tė votoni nė kėtė sondazh
  • Qe te lutesh per Shqiperine

1 33.33%
  • Te jesh misionar ne SHqiperi

1 33.33%
  • Te mbeshtesesh misionaret dhe puntoret me lutje dhe financa

0 0%
  • Me politik, per shkak te shkolles qe ke

0 0%
  • tjeter

1 33.33%
Faqja 9 prej 11 FillimFillim ... 7891011 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 81 deri 90 prej 105
    Inxhinier Maska e albani1
    Anėtarėsuar
    16-08-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    840

marcus do ishte vertet me mire nese do te takoheshim

Alban, e shoh se me pėrgjigjet qė mė jep mė dalin akoma mė shumė paqartėsi. Me sa duket do ishte shumė mė e lehtė qė kėto biseda tė bėheshin duke pirė njė kafe, gjė qė distanca nuk na e lejon.
    Por per paqartesite mund te them kete qe nqs do te bejme edhe nje diskutim edhe me te mire mund te takohemi ne facebook nqs ke, adresa ime e facebook eshte emer mbiemer, Albani Manushi.

Megjithatė po bėj edhe disa pyetje tė tjera. Unė tani e mora vesh se ka ndryshim midis tė folurit nė gjuhė pėr herė tė parė dhe dhuntisė. Pra, sipas kėsaj del se tė gjithė pa pėrjashtim duhet tė flasin nė gjuhė si shenjė qė janė pagėzuar nė frymė. Pra ėshtė tjetėr pagėzimi nė Frymė dhe tjetėr dhuntia e gjuhėve. E kam kuptuar qartė?
    Kete ndryshim na e tregon bibla madje kemi tre perdorime te ndryshme te gjuheve.

1. eshte nje shenje e jashtme e dukshme e pagezimit me Frymen e Shenjte per here te pare , ku nuk eshte e nevojshme qe te kete interpretim. Mund te lexosh ne bibel raste te tilla si veprat 2:4/ veprat 8:15-19/ veprat 10:44-46/ veprat 19:6
    por eshte edhe rati i Palit kur nulk thuhet se ka gjuhe te reja por ama vete Pali thote se Ai fliste ne gjuhera me shume se te gjithe - 1 kor 14:18-19

ne keto raste shikojme qe gjithmone ka nje shenje dhe ne te shumten per te mos thene ne te gjitha rastet shenja eshte gjuhe te reja.

2. eshte nje lutje ne kohet personale , edhe ketu nuk eshte e detyrueshme qe te kete interpretim por edhe nese ka eshte edhe me mire. Ketu behet fjale kur nje besimtar lutet personalisht vetem Zotit dhe duke u lutur dhe duke e adhuruar e adhuron ne Fryme dhe lutet edhe ne Fryme ku pjese e lutjes ne Fryme eshte edhe te luturit ne gjuhe te reja , Kjo eshte e dobishme sepse nderton veten. Le te shikojme disa pasazhe biblike. 1 kor 14:18-19
    1 kor 14:4-5 , madje vargu 5 thote se te gjithe mund te flasin ne gjuhera.

3. Dhuntia e gjuheve, kjo eshte per ne kishe. Kur shkojme ne kishe ne nuk duhet vetem te flasim ne gjuhe por duhet te marre ndertim edhe kisha prandaj duhet te kerojme interpretimin por Pali thote qe te mund te profetizojme do te jete edhe me mire edhe pse nuk e hedh poshte dhuntine e gjuherave 1kor 14:4-5 plus vargu3.

Shiko edhe 1 kor 14:23-25 ku thuhet se dhuntia e gjuheve kerkon interpretim ne kishe ose ne publik sepse mund te kete edhe profane qe nuk kuptojne dhe nuk ka ndertim, Pali kujdeset per te humburit. Por kur ka profeci ka bindje ,pendese dhe shpetim por edhe interpretimi eshte njesoj si profecia. Mund te ndodhe qe edhe te gjithe ne kishe te kene kete dhunti sic thuhet tek 1 kor 14:27 por jo te gjithe duhet te flasin nqs nuk ka nje interpretim.

Por pereseri ka ndryshim sepse kur behet fjale per ne publik duhet interpretim. Sepse Perendia nuk eshte Perendi trazimi por paqtimi.
    Ama persa i perket fjaleve jane gjuhe te reja nuk ka ndryshim per sa i perket fjaleve.

Tjetėr, sa ėshtė numri i atyre qė e kanė kėtė dhunti, pra dhuntisė qė kėrkon interpretim? Sa ėshtė numri i atyre qė kanė dhuntinė e interpretimit? Pėrse keni vetėm njė pastor kur Shkrimi e pėrmend kėtė ofiq nė shumės dhe madje tė bashkangjitur me mėsues? A mund tė mė japėsh njė numėr mė tė pėrafėrt tė mėsuesve dhe profetėve qė jetojnė nė atė kishė, pra qė nuk janė tė ardhur? Nėse numri 150 ėshtė njė numėr bashkė me vizitorėt nga kisha tė tjera, a mund tė mė japėsh numrin e saktė tė anėtarėve tė kishės qė i frekuentojnė gjithnjė takimet dhe qė e quajnė veten pjesė tė asaj kishe lokale?
    Per sherbesat frymerore kam tjeter gje per te thene sepse jane tjeter gje , kurse dhuntite frymerore jane tjeter gje. Tek 1 korintasve 12:1-11 ka vetem 9 dhunti frymerore as me pak e as me shume.

Kurse sherbesat frymerore jane 5 : apostuj , profetet, ungjilltaret, mesuesit, pastoret.
    Cdo kush e di vete thirrjen qe ka marre nga Perendia, dhe nuk eshte e thene qe une duhet te di te gjithe se cfare thirrje kane ata. Une mund ti inkurajoj qe te kerkojne nga Zoti per te ditur se cthirrje kane por nuk mund ti percaktoj une por vetem Perendia sepse vetem Ai i therret. Dua te them me kete se ka edhe anetare qe akoma nuk e dine thirrjen e tyre dhe une nuk mund te di ate me mire se ata vete , Perendia do te therrase ata jo mua per ata.
    por ata qe jane te dukshem dhe duket qe po e vene ne zbatim thirrjen e tyre per ata mund te flas , vetem se nuk e di me saktesi per shkak se per momentin jam duke sherbyer vete ne nje kishe degezim i kishes time ne nje qytet tjeter dhe kam nja 2 -3 vjet qe nuk takohem me cdo kend aty.

Por mund te themi se kemi shume ungjilltare, ata nuk ungjillizojne thjesht neper sheshe kjo nuk eshte e thene por ungjillizojne neper punet e tyre. Kemi shume mesues te cilet japin mesim fjalen e Zotit ne kishe por kemi edhe nga ata qe e japin mesim fjalen e Zotit jashte kishe. Kemi misionare te cilet jane ne maqedoni, kosove, amerike , emriatet e bashkuara arabe etj nuk kemi shume misionare te dukshem por Perendia po theret persona dite pas dite per mision dhe per kete vete te thirrurit duhet ti pergjigjen thirrjes se Perendise per jeten e tyre , keta nuk e di kush jane. Kemi nje Pastor ose bari pasi ne kishe ka vetem nje bari, ne fakt nje tufe ka nje bari jo disa por mund te ndodhe qe ka edhe disa une nuk e kam problem kete gje , ka kisha qe jane te organizuara ne kete menyre qe kane disa pleq dhe qe jane ne rangun e pastoreve, per mua kjo nuk eshte problem , e rendesishme eshte qe te kete pastor. Pastaj nuk eshte vetem pastori kryesor ka edhe pastor te rinjsh, pastor femijesh , pastor adoleshentesh, pastore grash, etj.

Sa per biblen ajo na meson se nje njeri i vetem mund te kete edhe me shume se nje sherbese frymerore. Apostujt kishin te 5 sherbesat frymerore ishin mbjelles kishash duhej . Timoteu ka qene ungjilltar, pastor, mesues njekohesisht.
    Pali kishte te 5 sherbesat. Barnaba ishte ungjilltar, misionar, profet, mesues vetem pastor nuk e di se ne shkrim nuk e kam vene re kete gje edhe pse kishte nje cilesi te pastorit sic ishte ngushellues.

Kemi edhe dhjak se harrova por ky pozicion eshte pozicion i nje sherbese administrative praktike. Kemi diku tek 4 dhjak . Keta 4 dhjak qe kemi jane edhe pastore ne sherbesa te ndryshme brenda kishes dhe mesues ndonjeri prej tyre ka edhe dhunti te profecise edhe pse te gjithe ne kishe mund te profetizojne qe te inkurajohen te gjithe sic edhe thote Pali.

Sa per anetaret : Baptistet qe vijne aty jane anetare te kishes ata nuk e kane problem te vijne aty edhe une psh si pentakostal nuk e kam problem qe nje baptist te jete anetar ne kishen ku une jam. ne Shqiperi kemi kisha te shumta qe jane ne kete menyre. Psh kemi ne tirane nje kishe baptiste qe quhet Nxenesit e Jezusit por aty ka pentakostale si anetare sa te duash, ata nuk duan te largohen qe aty. Edhe kisha ime edhe pse pentakostale ka anetare qe jane baptist.

Jam duke te dhen kaq shume te dhena a ke me pyetje ?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga albani1 : 08-12-2010 mė 12:42
    Perendia eshte aq i madh, saqe ne na duhet perjetesia per ta njohur Ate plotesisht.

Anėtarėsuar
    16-08-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    840

Pagezimi me Frymen e Shenjte

Per aresye te nje kuptimi me te mire dhe qe te kete me shume qartesi dua te sjell gjerat kyce ne lidhje me pagezimin me Frymen e Shenjte.

Edhe pse kam postuar nje lidhje ose link qe eshte nga facebook une do te sjell pak a shume te njejten gje ketu por me te shkrutuar.

Qe te mos zgjatem dua qe te fillojme direkt me kete term.

Eshte nje nga termat me te diskutuar ne kishat ungjillore.

Une e di se brenda kishes ungjillore kemi tre doktrina kryesore per kete pagezim.

1. Pagezimi me Frymen e Shenjte eshte eksperience pas shpetimit
    2. Pagezimi me Frymen e Shenjte eshte hyrje ne trupin e Krishtit, dhe rilindje dhe sherben per te fuqizuar.
    3. Pagezimi me Frymen e Shenjte eshte thjesht rilindja ose shpetimi.

Per mua pika e trete eshte komplet gabim , ne fakt edhe ne bibel duket qarte kjo, do te shikojme pak me vone.
    Pika e dyte i afrohet sepse i fut brenda dhuntite por edhe e ben ndarjen mes ketyre veprimeve te Zotit por i jep sikur ndodhin ne nje cast te vetem gjithmone.
    Kjo eshte gabim sepse Pagezimi me Frymen e Shenjte eshte krejtesisht nje veper e ndare nga ajo e rilindjes.

Pika e pare eshte doktrina biblike: Pagezimi me Frymen e Shnejte eshte eksperienca e passhpetimit , e mbushjes per here te pare me Frymen e Shenjte per te deshmuar me fuqi nga larte Zotin Jezus dhe shoqerohet me shenjen e jashtme te dukshme te te folurit ne gjuhe te reja.

Pse e them kete ?
    ku e hote bibla kete?
    Cfare thote bibla vertete per kete pagezim?
    Pse Jezusi e jep kete pagezim ?
    SI ka ndodhur ne ate kohe ne dhjaten e re, dhe si duhet te ndodhe tani?
    Cfare ka ndodhur kur dikush eshte pagezuar me Frymen e Shenjte?
    Keto dhe shume gjera te tjera si deshmi personale te koheve te sotme do te shikojme pergjate kesaj teme.

Si fillim le te shohim Kush e jep pagezimin me Frymen e Shenjte?

Lexojme Mateu 3:11/ Marku 1:8/ Lluk 3:16/ Gjoni 1:33

Jezusi eshte Ai qe pagezon me Frymen e Shenjte.
    Madje tek Gjoni 1:33 veme re se nje nga aresyet kryesore qe Jezusi erdhi eshte qe te pagezoje me Frymen e Shenjte..

Disa terma te tjere ekuivalent me termin pagezim me Frymen e Shenjte.

Pagezim me Frymen e Shenjte- vep 1:5
    Mbushje me Frymen e Shenjte - vep 2:4
    Marrja e dhurates se Frymes se Shenjte- vep 2:38-39
    Marrja e Frymes se Shenjte- vep 8:16-17
    Zbritja e Frymes se Shenjte- vep 10:44
    Vajosje , vulosje, kapari i Frymes-- 2 kor 1: 21-22

Kur eshte bere premtimi per derdhjen e Frymes se Shenjte?

Shikojme qe ky premtim eshte bere qe ne dhjaten e vjeter. Tek Joeli 2:28-32 shikojme per kete premtim.

Duhet te theksojme ketu qe , Fryma e Shenjte ishte mbi besimtaret ne dhjaten e vjeter por jo tek te gjithe populli i Izraelit por vetem ne disa persona te vecante.

Kush ishin keta persona?

1. Gjyqtaret
    2. Nazireot
    3. Profetet
    4. Prifterinjte
    5. Mbreterit

Ne asnje rast tjeter nuk shikojme qe Fryma te kete shkuar mbi ndonje persone tjeter pervec ketyre njerezve.
    Ata ishin pjese e beselidhjes se Perendise por Fryma e Zotit vajoste persona te vecante per sherbese.

Ka vetem disa raste specifike kur Fryma e Zotit vinte mbi dike per shembull kur do te ndertohej tempulli i Solomonit kishte disa burra qe vajoseshin nga Fryma e Shejte per te bere vepra artistike.

Por tek Joeli shikojme nje premtim per dicka me te bukur.

vazhdon................
    Perendia eshte aq i madh, saqe ne na duhet perjetesia per ta njohur Ate plotesisht.

Anėtarėsuar
    16-08-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    840

E kemi lene tek Joeli.

Cfare eshte premtimi i Joelit?

Shume mendojne se ky premtim ka te beje me faktin se shpetimi do te jete per te gjithe jo vetem per hebrenjte. Por ashtu sic edhe kam thene ne disa postime me larte kjo nuk eshte e vertete sepse Perendia ka shpetuar njerez nga popujt e tjere edhe ne kohen e dhjates se vjeter. Ndryshimi ishte se kishte nje beselidhje tjeter atehere dhe tjeter tani.

Cfare veme re nqs e shikojme pasazhin biblik ?

Le te shikojme pasazhin biblik.

Joeli 2:

vargu 28- Mbas kesaj do te ndodhe qe Une do te perhape Frymen Time mbi cdo mish............, le te ndalojme pak ketu. Pse thote mbas kesaj? cfare kishte para kesaj?
    shikojme tek Joel 2:27 cfare po ndodh aty? Atehere ju do te pranoni qe Une Jam ne mes te Izraelit dhe qe Jam Zoti Perendia juaj, dhe nuk ka asnje tjeter , popullin Tim nuk do ta mbuloje me turpi.

Per cfare ben fjale ky pasazh?
    Nese e studiojme mire edhe kapitullin 2 do te shikojme qe ne shumicen e pasazhit behet fjale per ditet e fundit.
    Duket sikur behet fjale per diten e fundit kur Jezusi do te vije per se dyti dhe do te vendose drejtesi. Ne fakt eshte e vertete qe ben fjale edhe per kete.
    Por Mbani mend qe Profecia ka disa karakteristika. Nje nga keto eshte se ajo eshte e dhene si dy male qe nga larg duken se jane bashke por kur afrohesh ata kane nje disatance shume te larget.

Ne e dime se ka dy ardhje te Jezusit .
    1. Ai erdhi si sherbetor dhe per te vuajtur
    2. Ai do te vije si fitmitar dhe per te fituar.
    Une besoj se ketu flitet per dy pjese te profecise si nje profeci e vetme por ka nje pjese te permbushur ne kohe te aferme dhe nje pjese qe do te permbushet ne kohe te larget.

PO te shikojme Joelin 2:23 veme re se ka dy hee renie shiu. Kemi shiun e pare dhe shiun e fundit. Kjo nuk do te thote se ka vetem keto dy shi por se ka nje te fillimit dhe nje te fundit qe jane me te rendesishmit.
    ne mes te dy ketyre koheve do te kete renie shiu me padiskutim.

Kur Jezusi erdhi per here te pare Ai tha :- Une do te iki por kur Une te iki nuk do te jeni vetem por do te vije Ngushelluesi.

Por gjithashtu Jezusi do te vije perseri dhe kur te vije per here te dyte do te kete nje shi te fundit.

Shiu perfaqson ne menyre simbolike zbritjen e Frymes se Shenjte mbi cdo mish qe beson tek Jezusi.

Pra kemi nje shi te pare ose nje derdhje te pare dhe kemi edhe nje derdhje te fundit te Frymes se Zotit.

Kur eshte zbritja e pare e Frymes se Zotit mbi cdo mish? PENTAKOSTI
    Kur eshte derdhja e fundit ? PARA SE JEZUSI TE RREMBEJE KISHEN dhe PASI RREMBIMIT PARA RIKTHIMIT VIZUAL ZOTI DO TE PERHAPE FRYMEN E HIRIT MBI POPULLIN HEBRE QE NE ATE KOHE DO TE KTHEJE SYTE NGA AI QE E KISHIN KRYQEZUAR PASI DO TE JETE RRETHUAR NGA USHTRITE ARMIKE. Per me shume do te flasim te Kisha dhe kohet e fundit per keto ngjarje te se ardhmes por mund te shikojme kete pasazh-- ZAKARIA 12:8-10

Pra veme re se ka dy pjese ne kete profeci: nje eshte realizuar tashme plotesisht dhe tjetra do te realizohet.

Mbas kesaj thuhet tek vargu 28 pra mbas te duket se Jezusi eshte pranuar si Zot prej tyre Ai do te perhape Frymen e Tij mbi cdo mish. Nuk do te merremi me pjesen e te ardhmes por me ate qe ka ndodhur ne pentakost.

Mbasi Jezusi Mesia erdhi dhe nuk u pranua nga te gjithe por nga disa sepse vetem nje pjese te realizuar te profecise Atehere AI perhapi Frymen e Tij mbi te gjithe ata qe e kishin pranuar.

Ai derdhi Frymen e Shenjte mbi te gjithe ata qe e kane pranuar.

Pse i them keto gjera?
    Une nuk pretendoj qe i di te gjitha as se kam interpretimin me te mire por e shikoj kete te konfirmuar ne veprat 2:4 dhe se cfare thote Pjetri ne lidhje me kete profeci.

Shikojme tek veprat 2:16 Pjetri sqaron se kjo qe kishte ndodhur ne pentakost ishte ajo qe ishte thene permes profetit Joel
    Pra nuk behet fjale vetem per diten e rikthimit te Jezusit por behet fjale edhe per pentakostin.
    Shiu i pare dhe shiu ifundit. Joeli 2:23
    Shiu i pare ishte ne pentakost dhe sa vjen edhe shtohet edhe me shume , sepse ne pentakost kemi vetem nje turme prej rreth 10 000 afersisht por me kalimin e kohes do te shikojme edhe bashke kete me vone kemi edhe me shume te tjere deri sa te rikthehet Krishti kur edhe krejt Izraeli do te mbushet me Frymen .

Nuk do te kete moment qe fryma e Zotit te mos vije mbi dike qe ka besuar tek jezusi por kjo madje do te vije e do te shtohet gjithmone e me shume, deri sa une besoj qe te gjitha kishat e krishterea ose organizatat do te perjetojne kete eksperience dhe deri sa edhe gjithe Izraeli kur te ktheht tek Jezusi do te mbushet gjithashtu qe quhet edhe shiu i fundit.

Pra sic shikojme nuk behet fjale vetem per shpetimin qe do te jete edhe per johebrenjte por behet fjale edhe per pagezimin me Fryme te Shenjte qe nuk do te jete vetem per disa njeez te caktuar me poste te caktuara por per te gjithe ata qe do te therrasin emrin e Zotit Jezus.

Pra derdhja e Frymes nuk ka te beje me rilindjen por me fuqine qe Zoti dergon ose aftesine per te deshmuar emrin e Tij kudo.

Kete e sqaron edhe Jezusi tek veprat 1:8

Madje po te shikojme tek Joeli 2 sepse e kemi lene pergjysem do te kuptojme se ksuh jane disa nga shenjat kur Fryma e Zotit do te derdhet mbi cdo mish.
    Joeli 2:28--- mbas kesaj do te ndodhe qe Une do te perhape nga Fryma ime mbi cdo mish: bijte tuaj dhe bijat tuaja do te PROFETIZOJNE , pleqte tuaj do te shohin ENDRRA , te rinjte tuaj do te kene VEGIME.

cfare kuptojme ketu? qe behet fjale per fuqizim me fuqi mbinatyrore per te bere gjera mbinatyrore. Profecia eshte shpallje mbinatyrore e fjales se Zotit, vegimet jane po ashtu mbinatyrore.

tek vargjet 29-31 kemi disa shenja te tjera qe do te ndodhin para se te vije dita e madhe e Zotit.-- ketu behet fjale per shiun e fundit. Por keto shenja kane ndodhur edhe ne kohen kur Jezusi vdiq ne kryq.

Por kemi nje plotesim te pjesshem te profecise ne pentakost dhe do te kemi nje permbushje te plote te saj ne diten e fundit.

Tani do te shohim piken tjeter qe do te ndodhe ne ato kohera. Hpetimi, ose rilindja deri tani folem per gjerat mbinatyrore dhe mrekulli por tani ne vargun 32 kemi te bejme me premtimin tjeter qe rilindja shpirteoreredo te jete per cdo komb, kushdo qe therret emri e Jezusit.

Kjo profeci eshte realizuar ne menyre te pjesshme tek pentakosti por do te realizohet ne menyre te plote ne diten e fundit ne betejen e armagedonit kur Izraeli do te ktheje fytyren e Tij drejt Atij qe e kishin mohuar.

Ne nuk do te flasim per te ardhmen ne kete teme por vetem per ate qe ka ndodhur ne pentakost.

E RENDESISHME ESHTE QE TE KUPTOJME QE PAGEZIMI ME FRYMEN E SHEJTE ESHTE NJE VEPER TJETER E FRYMES E NDARE VECMAS NGA RILINDJA E FRYMES .

KEMI TE BEJME ME DY BEPRA:
    1. RILINDJA
    2. MBUSHJA ME FRYME PER TU AFTESUAR PER SHERBESE.

VAZHDON.........................

Anėtarėsuar
    16-08-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    840

Jezusi e sqaroi me mire akoma ne lidhje me shenjat qe do te ndiqnin ata qe do te besonin tek Jezusi.
    Kjo ka lidhje edhe me shenjat qe flitet tek Joeli.
    Lexojme Marku 16:15-20

Ndofta te gjithe e kemi lexuar por eshte kaq e thjeshte te kuptosh kete pasazh.
    Ne kete pasazh hikojme tre gjera te rendesishme qe ndodhin per sa i perket ungjillit.

1. Mesazhi i ungjillit eshte per gjithe boten per cdo krijese njerezore, femije i rritur apo plak, mashkull apo femer.

2.Kush beson ungjillin do te shpetohet, Ungjilli eshte fuqia e Perendise per shpetimin e kujtdo qe beson , nuk ka rendesi hebre, johebre, mashkull, femer, i ri , i vjeter, me ngjyre apo pa ngjyre.

3. Ata qe do te besojne ungjillin do te ndiqen nga keto shenja: gjuhe te reja, debim demonesh, sherim te semuresh, shkelin fuqite e armikut dhe do te fitojne , pijne edhe helm dhe sdo ti gjeje gje e keqe,etj

DHe se fundi tek vargu 20 Zoti verteteonte fjalen e Tij permes shenjave qe ndiqnin dishepujt.

Pra veme re se shenjat kane rendesi te madhe. Si dhe keto shenja doo te ndodhin me ata qe besojne . Nuk ka rendesi koha , koha e dhjates se re eshte edhe sot.

Dikush mund te thote : Por ci duam shenjat neve? Ne kemi Jezusin Ai ka zbuluar plotesisht Perendine.

KJo eshte e vertete por nuk do te thote se ska nevoje per shenja.
    Edhe ne ate kohe Jezusi ishte madje me i dukshem se sot Ai ishte ne trup njeezor dhe jetonte mes njeezve dhe perseri thuhet se i duhej te demonstronte fuqine e Tij me shenja dhe mrekuli .

Bibla e thote kete: Ishin disa dishepuj te Gjonit Pagezorit te derguar prej tij dhe e pyeten Jezusin .
    Ata erdhen tek Jezusi dhe i thane:- Na ka derguar Gjoni te te pyesim a je ti Mesia apo duhet te presim ndonje tjeter?
    Si iu pergjigje Jezusi? SI e tregoi AI qe ishte Mesia?
    AI u pergjigj:- Shkoni dhe i thoni Gjonit se - te verberit po shohin, te calet po ecin, te paralizuarit po ngrihen ne kembe , te semuret po sherohen, te demonizuarit po clirohen dhe ungjilli po u predikohet te varferve.

Cfare po u thote Jezusi? AI thote se shenjat per te njohur Mesian jane te dukshme.
    A u tha AI se per mua flitet tek Isaia , ose une do te kryqezohem , ose Ose,.. ose....? JO Ai tha qarte disa shenja dhe mrekulli po ndodhin dhe kjo tregonte dhe vertetonte se Ai ishte Mesia.

PO pas ikjes se Jezusit si do te deshmohej qe Ungjili eshte fjala e Zotit? Si do te deshmohej se Jezusi eshte Zot?
    marku 16:20 -lexojeni , shenjat e vertetonin mesazhin.
    Madje une elidh kete me veprat 1:8 > Kur te merrni fuqi mbinatyrore tha Jezusi do te deshmoni per Mua.

VAZHDON...................

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar mė parė nga albani1 Lexo Postimin
    Por per paqartesite mund te them kete qe nqs do te bejme edhe nje diskutim edhe me te mire mund te takohemi ne facebook nqs ke, adresa ime e facebook eshte emer mbiemer, Albani Manushi.

Kete ndryshim na e tregon bibla madje kemi tre perdorime te ndryshme te gjuheve.

1. eshte nje shenje e jashtme e dukshme e pagezimit me Frymen e Shenjte per here te pare , ku nuk eshte e nevojshme qe te kete interpretim. Mund te lexosh ne bibel raste te tilla si veprat 2:4/ veprat 8:15-19/ veprat 10:44-46/ veprat 19:6
    por eshte edhe rati i Palit kur nulk thuhet se ka gjuhe te reja por ama vete Pali thote se Ai fliste ne gjuhera me shume se te gjithe - 1 kor 14:18-19

ne keto raste shikojme qe gjithmone ka nje shenje dhe ne te shumten per te mos thene ne te gjitha rastet shenja eshte gjuhe te reja.

2. eshte nje lutje ne kohet personale , edhe ketu nuk eshte e detyrueshme qe te kete interpretim por edhe nese ka eshte edhe me mire. Ketu behet fjale kur nje besimtar lutet personalisht vetem Zotit dhe duke u lutur dhe duke e adhuruar e adhuron ne Fryme dhe lutet edhe ne Fryme ku pjese e lutjes ne Fryme eshte edhe te luturit ne gjuhe te reja , Kjo eshte e dobishme sepse nderton veten. Le te shikojme disa pasazhe biblike. 1 kor 14:18-19
    1 kor 14:4-5 , madje vargu 5 thote se te gjithe mund te flasin ne gjuhera.

3. Dhuntia e gjuheve, kjo eshte per ne kishe. Kur shkojme ne kishe ne nuk duhet vetem te flasim ne gjuhe por duhet te marre ndertim edhe kisha prandaj duhet te kerojme interpretimin por Pali thote qe te mund te profetizojme do te jete edhe me mire edhe pse nuk e hedh poshte dhuntine e gjuherave 1kor 14:4-5 plus vargu3.

Shiko edhe 1 kor 14:23-25 ku thuhet se dhuntia e gjuheve kerkon interpretim ne kishe ose ne publik sepse mund te kete edhe profane qe nuk kuptojne dhe nuk ka ndertim, Pali kujdeset per te humburit. Por kur ka profeci ka bindje ,pendese dhe shpetim por edhe interpretimi eshte njesoj si profecia. Mund te ndodhe qe edhe te gjithe ne kishe te kene kete dhunti sic thuhet tek 1 kor 14:27 por jo te gjithe duhet te flasin nqs nuk ka nje interpretim.

Por pereseri ka ndryshim sepse kur behet fjale per ne publik duhet interpretim. Sepse Perendia nuk eshte Perendi trazimi por paqtimi.
    Ama persa i perket fjaleve jane gjuhe te reja nuk ka ndryshim per sa i perket fjaleve.

Per sherbesat frymerore kam tjeter gje per te thene sepse jane tjeter gje , kurse dhuntite frymerore jane tjeter gje. Tek 1 korintasve 12:1-11 ka vetem 9 dhunti frymerore as me pak e as me shume.

Kurse sherbesat frymerore jane 5 : apostuj , profetet, ungjilltaret, mesuesit, pastoret.
    Cdo kush e di vete thirrjen qe ka marre nga Perendia, dhe nuk eshte e thene qe une duhet te di te gjithe se cfare thirrje kane ata. Une mund ti inkurajoj qe te kerkojne nga Zoti per te ditur se cthirrje kane por nuk mund ti percaktoj une por vetem Perendia sepse vetem Ai i therret. Dua te them me kete se ka edhe anetare qe akoma nuk e dine thirrjen e tyre dhe une nuk mund te di ate me mire se ata vete , Perendia do te therrase ata jo mua per ata.
    por ata qe jane te dukshem dhe duket qe po e vene ne zbatim thirrjen e tyre per ata mund te flas , vetem se nuk e di me saktesi per shkak se per momentin jam duke sherbyer vete ne nje kishe degezim i kishes time ne nje qytet tjeter dhe kam nja 2 -3 vjet qe nuk takohem me cdo kend aty.

Por mund te themi se kemi shume ungjilltare, ata nuk ungjillizojne thjesht neper sheshe kjo nuk eshte e thene por ungjillizojne neper punet e tyre. Kemi shume mesues te cilet japin mesim fjalen e Zotit ne kishe por kemi edhe nga ata qe e japin mesim fjalen e Zotit jashte kishe. Kemi misionare te cilet jane ne maqedoni, kosove, amerike , emriatet e bashkuara arabe etj nuk kemi shume misionare te dukshem por Perendia po theret persona dite pas dite per mision dhe per kete vete te thirrurit duhet ti pergjigjen thirrjes se Perendise per jeten e tyre , keta nuk e di kush jane. Kemi nje Pastor ose bari pasi ne kishe ka vetem nje bari, ne fakt nje tufe ka nje bari jo disa por mund te ndodhe qe ka edhe disa une nuk e kam problem kete gje , ka kisha qe jane te organizuara ne kete menyre qe kane disa pleq dhe qe jane ne rangun e pastoreve, per mua kjo nuk eshte problem , e rendesishme eshte qe te kete pastor. Pastaj nuk eshte vetem pastori kryesor ka edhe pastor te rinjsh, pastor femijesh , pastor adoleshentesh, pastore grash, etj.

Sa per biblen ajo na meson se nje njeri i vetem mund te kete edhe me shume se nje sherbese frymerore. Apostujt kishin te 5 sherbesat frymerore ishin mbjelles kishash duhej . Timoteu ka qene ungjilltar, pastor, mesues njekohesisht.
    Pali kishte te 5 sherbesat. Barnaba ishte ungjilltar, misionar, profet, mesues vetem pastor nuk e di se ne shkrim nuk e kam vene re kete gje edhe pse kishte nje cilesi te pastorit sic ishte ngushellues.

Kemi edhe dhjak se harrova por ky pozicion eshte pozicion i nje sherbese administrative praktike. Kemi diku tek 4 dhjak . Keta 4 dhjak qe kemi jane edhe pastore ne sherbesa te ndryshme brenda kishes dhe mesues ndonjeri prej tyre ka edhe dhunti te profecise edhe pse te gjithe ne kishe mund te profetizojne qe te inkurajohen te gjithe sic edhe thote Pali.

Sa per anetaret : Baptistet qe vijne aty jane anetare te kishes ata nuk e kane problem te vijne aty edhe une psh si pentakostal nuk e kam problem qe nje baptist te jete anetar ne kishen ku une jam. ne Shqiperi kemi kisha te shumta qe jane ne kete menyre. Psh kemi ne tirane nje kishe baptiste qe quhet Nxenesit e Jezusit por aty ka pentakostale si anetare sa te duash, ata nuk duan te largohen qe aty. Edhe kisha ime edhe pse pentakostale ka anetare qe jane baptist.

Jam duke te dhen kaq shume te dhena a ke me pyetje ?
    Alban, kam qenė shumė i zėnė me punė dhe nuk kam pasur kohė as pėr ta lexuar pėrgjigjen tėnde. Tani sapo e lexova.

Mua mė bėn pėrshtypje njė gjė. Ti thua se kur besimtarėt pagėzohen me Frymėn pėr herė tė parė, tė gjithė marrin njė shenjė tė jashtme dhe zakonisht ėshtė ajo e gjuhėve.

Sipas kėsaj logjike i bie qė ungjillorėt e tjerė, babtistėt, presbiterianėt etj, pasi nuk kanė pasur ekperiencėn e gjuhės, ata nuk janė pagėzuar me Frymėn e Shenjtė. Kėtė gjė unė nuk e kuptoj, sepse, nėse ata nuk janė pagėzuar me Frymėn, atėhere ata nuk janė rilindur, pra Jezu Krishti nuk banon nė ta.

Si mund ta shpjegosh kėtė gjė?
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Anėtarėsuar
    16-08-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    840

Marcus

Citim Postuar mė parė nga marcus1 Lexo Postimin
    Alban, kam qenė shumė i zėnė me punė dhe nuk kam pasur kohė as pėr ta lexuar pėrgjigjen tėnde. Tani sapo e lexova.

Mua mė bėn pėrshtypje njė gjė. Ti thua se kur besimtarėt pagėzohen me Frymėn pėr herė tė parė, tė gjithė marrin njė shenjė tė jashtme dhe zakonisht ėshtė ajo e gjuhėve.

Sipas kėsaj logjike i bie qė ungjillorėt e tjerė, babtistėt, presbiterianėt etj, pasi nuk kanė pasur ekperiencėn e gjuhės, ata nuk janė pagėzuar me Frymėn e Shenjtė. Kėtė gjė unė nuk e kuptoj, sepse, nėse ata nuk janė pagėzuar me Frymėn, atėhere ata nuk janė rilindur, pra Jezu Krishti nuk banon nė ta.

Si mund ta shpjegosh kėtė gjė?
    Problemi qendron se sic e kam shpjeguar me larte se Pagezimi me Frymen e Shenjte nuk eshte rilindja.

Prabdaj Ai qe eshte rilindur eshte i shpetuar dhe e ka Jezusin ne zemer dhe eshte ndjekes i Krishtit por pagezimi me Frymen e Shenjte eshte fuqizim per te bere gjera te mbinatyreshme , kjo eshte per te deshmuar Jezusin , veprat 1:8 dhe marku 16:15-20

Kjo eshte e vetmja paqaretesi e jotja . Sepse ti beson se pagezimi me Frymen e Shenjte eshte rilindje . Por NUK eshte rilindje , kete na thote bibla, kudo qe te hapesh biblen atje ku thuhet pagezim me Frymen e Shenjte nuk behet fjale per rilindje.

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar mė parė nga albani1 Lexo Postimin
    Problemi qendron se sic e kam shpjeguar me larte se Pagezimi me Frymen e Shenjte nuk eshte rilindja.

Prabdaj Ai qe eshte rilindur eshte i shpetuar dhe e ka Jezusin ne zemer dhe eshte ndjekes i Krishtit por pagezimi me Frymen e Shenjte eshte fuqizim per te bere gjera te mbinatyreshme , kjo eshte per te deshmuar Jezusin , veprat 1:8 dhe marku 16:15-20

Kjo eshte e vetmja paqaretesi e jotja . Sepse ti beson se pagezimi me Frymen e Shenjte eshte rilindje . Por NUK eshte rilindje , kete na thote bibla, kudo qe te hapesh biblen atje ku thuhet pagezim me Frymen e Shenjte nuk behet fjale per rilindje.
    Po ku e thotė bibla kėtė? Tė lutem mė sill vargjet kėtu, jo numrat e vargjeve, por vargjet. Bėji copy&paste dhe silli kėtu.

Nėse ti je kaq i sigurtė se kėtė e thotė bibla, pėrse me qindra mijėra kisha tė tjera, tė cilat po ashtu pretendojnė se besojnė nė Bibėl, nuk e kanė kuptuar atė qė thotė Bibla?
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Une kisha dhe nje peytje tjeter: Mbushja me Fryme dhe pagezimi ne Fryme jane e njejta gje, apo jane dy gjera te ndryshme?

Anėtarėsuar
    16-08-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    840

Po Deshmues

Citim Postuar mė parė nga deshmuesi Lexo Postimin
    Une kisha dhe nje peytje tjeter: Mbushja me Fryme dhe pagezimi ne Fryme jane e njejta gje, apo jane dy gjera te ndryshme?
    Mbushja me Frymen e Shenjte ose pagezimi me Frymen e Shenjte ose marrje e Frymes se Shenjte ose zbritja e Frymes se Shenjte ose marrja e dhurates se Frymes se Shenjte ose vulosja , vajosja, kapari i Frymes se Shenjte jane te gjitha e njejta gje.

te gjithe keto terma kane te njejtin kuptim si pagezimi me Frymen e Shenjte.

Per te pare kete ne bibel une do te jap disa vargje:
    lexoji vete.

veprat 1:5
    veprat 2:4
    veprat 2:38-39
    veprat 8:16-17
    veprat 10:44-46
    2kor 1:21-22

Bekime Deshmues.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Le te kutpohemi albani. Une pranoj plotesisht ate qe bibla na deshmon. Por une nderhyra ne kete teme, qe per mua qendron, sepse ti ishe fokusuar vetem ne pagezimin e Frymes se shenjte, duke mos e deshmuar se, pjesmarja e Frymes eshte vendimtare ne rilindjen e te krishterit prej se lartmi( para se ai te pagezohet ne Fryme). Pra desha te them se, Fryma e nis aktivitetin e Tij, jo thjesht pasi i krishteri pagezohet, por qysh ne momentin qe ai vendos te hape zemren e tij Perendise. Dhe kjo vjen ngaPerendia. Une pranoj plotesisht se nuk ka sherbese ne Krisht, pa mbushjen me Fryme te Shentje, sepse kjo eshte veshja me pushtet nga lart.
    Zoti ju bekofte me hir paqe dhe dashuri.

Faqja 9 prej 11 FillimFillim ... 7891011 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •