Alban, me sa shoh nuk më ke kuptuar qartë. Kur unë flas për metodat moderne nuk e kam fjalën me mjetet që përdoren. As për internetin as per telefonat, as për avjonët dhe për asgjë nga këto.
Unë e kam fjalën për ndryshimin e parimeve biblike. Parimet biblike kanë ndryshuar sot.
Ti p.sh. në një shkrim më lart flet për domosdoshmërinë e shkollave biblike. Këtë gjë nuk e vëmë re në Dhjatën e Re. Jezusi përdori për përhapjen e ungjillit akoma edhe njerëz pa shkollë. Kujto Pjetrin, i cili konsiderohej si shtyllë për kishën.
Marcus a nuk ke lexuar per apostullin Pal i cili ne nje situate ku nuk po e mbeshteste kisha me financa ai filloi te punoje vete me akuilen duke bere cadra dhe keshtu jo vetem qe pali ,mund te ushqehej vete por edhe mbeshteste keshtu gjithe grupin me te cilin po sherbente. Por pikerisht ne kete kohe Pali pra punonte ne mengjes , shkonte dhe jepte mesim ne nje shkolle biblikie ku jepte mesim duke mesuar besimtare te tjere , kjo shkolla ishte e nje personi me emer Tiran. Nderkohe qe ne darke Pali shkonte neper kisha dhe predikonte. Me sa me kujtohet kjo gje zgjati nja 2 vjet. Pali ishte duke dhene mesim ne kete shkolle per rreth dy vjet. Tamam si disa shkolla biblike sot.
Pastaj Pali i thote vete Timoteut qe te mesoje te tjerve ato qe vete kishte mesuar ne menyre te tille qe vete ata qe do mesonin te mesonin te tjere. Ku ne cfare vendi do ti mesonte Timoteu besimtaret ? Patjeter qe duhej nje vend i qete mendoj se ne kishe ose edhe ne ndonje shtepi.
Vete Timoteun e kishte mesuar edhe gjyshja e tij Loide dhe patjeter qe e kishte mesuar duke marre kohe me Timoteun.
Vet Jezusi merrte kohe me dishepujt dhe i mesonte ata duke u bere seminare biblike dhe ua tregonte edhe ne praktik, ata shkonin ne vende ku nuk kishte persona te tjere qe ti shqetesonte .
Tek veprat e apostujve tek kapitulli 1 Jezusi ndejti me dishepujt per 40 dite dhe i mesoi ne lidhje me shkrimet e shenjta dhe ua hapi mendjen duke i mesuar dhe ky ishte nje mesim madje tamam si nje shkolle biblike dhe me pas Jezusi tha qe do te vije Fryma e Shenjte mbi ju dhe do te merrni fuqi per te predikuar, patjeter qe nuk eshte e thene se duhet me pare te besh shkolle e pastaj te pagezohesh me Frymen , Ti mund te jesh i pagezuar sepse Jezusi te pagezon por me mbrapa ptjeter qe ke nevoje te besh edhe shkolle biblike. Apollo ishte nje dishepull dhe ai ishte nje mesues shume i mire mund te vesh re qe ai mesonte dishepuj te tjere gjersa me pas erdhi Pali dhe u lut qe te pagezohej me Frymen por para kesaj ai jepte mesim dishepujve te tjere dhe ishte si nje shkolle.
Profeti, gjyqtari, prifti Samuel ishte ai qe hapi nje shkoll profetesh ne kohen e gjyqrareve dhe kjo ishte nje nga gjerat me te zgjuara qe ai ose ndonje gjyqtar beri ne ate kohe te erret.
Sepse ne ate kohe mungonin liderat e perendishem.
Koncepti modern nuk ka arritur të kuptojë se të jesh i aftë për t'i shërbyer Krishtit, mbi të gjitha ke nevojë të njohësh Krishtin. Koncepti modern, nuk ka arritur të kuptojë se të njohësh Krishtin, nuk do të thotë të bësh një shkollë biblike, apo të jesh në gjëndje të memorizosh çdo varg të Biblës. Koncepti modern nuk ka arritur të kuptojë se njohja e Krishtit është diçka që ndodh brenda nesh, në frymë, atje ku Ai me të vërtetë banon, dhe të aftë për ta gjetur Atë në frymë dhe për të bërë miqësi me Të dhe për të kaluar kohë me Të, janë të gjithë njerëzit, të shkolluar dhe jo.
Nuk mendoj se mund te njohesh Krishtin nqs nuk rri me Te. (Me thuaj me ke rri te te them se kush je). Si mund te rrish me Krishtin ? Si mund te qendrosh me Te dhe ne Te? Patjeter qe duke kaluar kohe me Te. Por si mund te kaloje kohe me Te? Duke lexuar fjalen e Tij dhe duke e studiuar, e theksoj duke e studiuar eshte shume e rendesishme sepse keshtu do te kemi njohjhen e Tij duke ditur per Te dhe duke pare se cberi Ai..Ai tha kush nuk zbaton urdherimet e mia nuk eshte dishepulli Im. Por si mund ti zbatoj urdherimet? Duke i lexuar duke i studiuar dhe duke i zbatuar pastaj ne praktike. Se nqs nuk i lexoj dhe nuk i studioj atehere nuk i di urdherimet e Tij.
Dhe sigurisht duke kaluar kohe miqesie me Jezusin ne lutje, Por edhe duke u lutur per gjera nga me te ndryshmet.
Keshut pra une mesoj dhe i zbatoj ato qe Ai ka thene dhe jam i sigurte per ato gjera qe Ai me drejton.
Zoti Jezus na drejton permes fjales se Tij dhe permes Frymes se Shenjte por gjithashtu Fryma e Shenjte na drjteon permes fjales se Tij.
Nese nuk studioj fjalen nuk mund te drjtohem ne menyre te sukseshme nga fryma e Shenjte.
Pastaj Jezusi kur i8 zgjedh njerezit qe ta ndjekin nuk shikon shkollimin por gjate kohes qe i mban afer i meson ne lidhje me gjerat e mbreterise se Perendise.
I dashur vëlla, duhet të kuptosh fuqinë e Jezu Krishtit dhe zakonisht fuqia e Tij bëhet e qartë në dobësinë tonë. Sot misionarët vinë me fuqi të madhe, me para shumë dhe në vëndin ku ata jetojnë sjellin Amerikën, Gjermaninë apo Italinë aty. Dua të them që nuk u mungon asgjë, kanë një rrogë të majme dhe duke pasur të gjitha këto, bëjnë edhe "veprën e Zotit". Ky është një koncept modern nuk ka asgjë të përbashkët me parimet e Dhjatës së Re.
Ti me permende Abrahamin disa dite me pare dhe duhet te dish qe kur Abrahami ju bind Perendise pa e ditur se ku do te shkonte ai kishte me vete shume pasuri dhe ishte shume i bekuar sepse Zoti e kish bekuar.
Sigurisht ka pasur dhe mund te kete gabime te misionareve ne lidhje me ate qe nuk duhet te sjellin kulturen e tyre por te sjellin vetem mesazhin e Krishtit, dhe kulturen e bibles. Por megjithate mua nuk me shqeteson shume nes ndonje Shqipetar mund te filloje te jetoje sipas kultures amerikane kjo nuk eshte mekat por me shqeteson fakti se a jane besimtaret te rrenjosur ne Krishtin apo jo?Apo mos ndoshta kane deshura te tilla si te shkojne ne amerike dhe te punojne atje?
Edhe Jezusi kur turmat kishin nevoje nuk i dha vetem ushqim frymeror por edhe buke, Ai i shumoi buket dhe peshqit dhe njerezit hengren sa deshen madje dishepujt mblodhen ate qe ngeli.Jezusi ket e beri dy her thuhet ne bibel.Jezusi madje plotesoi edhe nje deshire ne nje dasem dhe e shnderroi ujin ne vere. Edhe profetet kishin shkollime te ndryshme psh: Danieli, Jeremia, Isaia etj..
A nuk i dha Perendia judenjve rregullat se si te jetonin? A nuk u dha menyra se si te ndihmonin te varferit? Ai madje dha edhe ligje se si te ndihmoheshin te varferit ne. Boazi ishte njeri nga ata qe e respektonte dhe e zbatonte ligjin e Zotit per te ndihmuar te varferit. Ai ndihmoi Ruthin por kur ndihmoi ate mund te kete ndihmuar edhe te varfer te tjere. A nuk jane keto projekte te Perendise per te ndihmuar te varferit? Duhet me e lexu ate librin e numrave dhe te ligjit te perterire sepse aty meson shume gjera madje edhe levitiku na meson shume gjera.
Po, njerëzit mund të kenë nevojë për punë dhe për ndihmë financiare, por mbi të gjitha ata kanë nevojë për Krishtin. Për sa i përket ndihmës financiare, nëse duam të shohim parimet e Dhjatës së Re, do shohim se kjo ndihmë u jepet vëllezërve dhe motrave që janë në nevojë, por edhe kjo gjë bëhet me kriter. Nuk ka nevoj të sjell vargje tani për këtë, por po të duash edhe e diskutojmë këtë gjë.
Patjeter mund ta diskutojme.
Më trego sikur edhe një projekt në Dhjatën e Re. Të thirresh nga fryma për të arritur studentët, nuk mendoj se duhet ndonjë projekt 6 mujor, 1 vjecar apo edhe 5 vjecar.

Atyre që ua ka vënë Zoti në zemër, do gjejnë mënyrën, te drejtuar nga Ai, t'u flasin studentëve.
NUk thashe qe smund tu flasesh ne menyre te drejt perdrejt, por se nese Fryma na drejton per te bere projekte atehere duhet ti bejme, ne menyren qe do Ai.
Ti me kerkon per kete gje nga dhjata e re, Dhe une te trgova pak me larte nga dhjata e vjeter, por megjithate edhe nga dhjata e re kam nje shembull.
Jezusi kishte nje thesar dhe kete thesar e mbanin dishepujt (me duket se Juda iskarioti) Por ky thesar mbahej per te ndihmuar te varferit. pra keto ishin para te vena menjane per te bere kete veper te mire. A nuk eshte ky nje projekt se si te ndihmosh te varferit? Tani nuk e di se si e benin qe te ndihmonin a me ushqime a me para por di qe i ndihmonin.
Tjeter me sa di une kisha mblidhte para nga dishepuj te ndryshem pas momentit qe ndodhi predikimi i Pjetrit dhe qe u kthyen rreth 3000 veta tek Krishti tek veprat e apostujve. Por lind pyetja per cfare po i mblidhinin gjithe ato para? Une besoj se ishin per vellezerit qe ishin nga kombet te ardhur aty per te vajtur ne tempull por kur pjetri u predikoi ata filluan te besojne dhe te rrine me apostujt dhe dishepujt por kishin nevoje per ushqim. Gjithashtu kur kisha u rrit apostujt nuk mund tu sherbenin ne tavolin te gjitheve (projekt per te ushqyer njerez te varfer ose vejusha) prandaj zgjodhen (jo ata vete) 7 burra me deshmi te mire me Fryme te Shenjte dhe Urtesi qe te benin kete pune.Vihet tre qarte jetu se keta burra ishin te mbushur me Frymen (te drejtuar nga Fryma) dhe kishin urtesi(te zgjuar, te afte per ate pune ,te afte per te zgjidhur ceshtje te tilla, te pergatitur per ate gje). Eshte shume e rendesishme te zgjedhesh njerez te tille ne keshtu lloj punesh. Dhe aty nga keta burra ishte edhe stefani qe qe edhe deshmori i pare, si dhe Filipi qe predikonte me pasion me vone.
Heres tjeter kur te sjell ndoshtea edhe te shkruar dicka ne lidhje me librin veprat e apostujve do te flas prap per keto gjera.
Për sa i përket vejuashave, Pali e ka fjalën për vejushat që i përkasin kishës, jo për njerëzit e botës. Pra kur në një kishë lokale, ndodhet ndonjë vejushë që nuk ka fëmijë që mund ta mbajnë, atëhere është turp për kishën të mos i ndihmojë këto vejusha. Pra, ajo që thotë Pali, është krejt ndryshe nga ajo që ke kuptuar ti.
Krijoni Kontakt