Postuar më parë nga
Llapi
Zgjedhjet jan të shejta!
Gani Asllani
Po afron data e zgjedhjeve të pushtetit vendorë në Kosovë, megjithse nga fushtata elektorale jemi perfshire qe disa kohë.
Përpos kandidatëve të shumt dhe premtimeve të tyre të jashtzakonshme, që shpesh herë bëhen edhe të quditshme, në opinionin publik në Kosovë, dominon edhe kërkesa tashmë e artikuluar në dhjetra mynyra; që zgjedhjet të mbahen të drejta, të mos cenohen dhe të rrespektohen.
Për këtë qështje duhet ngritur zërin të gjith ne, duke kërkuar me këmbngulje zgjedhje të pastra dhe të pa diskutueshme, sepse partizanëve të partive politike natyrisht që do tu jet i madh tundimi për ti ndryshuar ato në favor të njërit apo tjetrit subjekt politik, por diqka e tillë nuk guxon të ndodhë, paçkase këto jan zgjedhjet e para që shteti yn i ri i pamvarur i organizon.
Arsyet për zgjedhje të ndershme dhe të drejta jan të shumta. Së pari duhet pasur parasyshë se bashkësia nderkombëtare po na vëren me interesim të madh. Krahu i vëndeve që kan njohur Kosovën, do të lumturohen shum poqese ato dalin të drejta dhe të pa kontestueshme, kurse krahu i vëndeve kunder Kosovës, do të lumturohen edhe më shum poqese zgjedhjet, shpallen, deklarohen apo cilsohen të cënuara. Ky do të ishte uj në arën e atyre që mezi nuk po presin të shohin mjergull mbi Kosovë.
Qështja e dytë ka të bëj me stabilitetin e gjithmbarshëm politik. Nëqoftëse zgjedhjet jan të pa kontestueshme dhe të drejta, investitorë potencial nderkombetare mund të vendosin që të sjellin biznesin e tyre në vend pasiqe zgjedhjet si referendum politik dhe qytetarë, treguan se ky vend paska kuptuar formulen e bërjes së shtetit në bazat e tregut të lirë dhe demokracisë liberale.
Dhe qështja e tretë, ka të bëj me vet demokracinë në Kosovë. Të gjith jemi deshmitarë se qysh nga zgjedhjet e para të pas çlirimit mbajtur gjat vitit 2002, numri i votuesve në Kosovë ka ra ndjeshëm. Sikur zgjedhjet të kontestohen dhe të shpallen të pa pranueshme, bezdia e qytetarve do të rritet edhe më shum, sepse ata do të mendojnë me plot të drejtë se pikerisht vota e tyre është tjetersuar, dhe është keqperdorur, ashtuqë cytja e qytetarve për të marrë pjesë prap në zgjedhje të ardhëshme do të jet minimale, nga frika se mos prap, vota e tyre po manipulohet, dhe se demokracia po imponohet.
Shih për këtë, duhet që me gjdo kusht ti mbrojmë zgjedhjet që të mos demtohen, dhe të duhet që të dalim sa më shum në votime, veprimi në të kundert do të kishte pasoja katastrofike për mbeshtetjen nderkombetare të Kosovës, dhe zhvillimin e mëtejmë të demokracisë së brendshme në Kosovë. /
Autori është ligjerues në fakultetin e shkencave politike në Universitetin Glasgow, Britani e Madhe./
Krijoni Kontakt