Mos beni polemike,por shiqoni ne Buhari dhe Muslim a gjenden keto hadithe dhe nese po, atehere s'ka cka diskutohet. Edhe une kam degjuar shume shpesh, qe kur thirret ezani, qente lehin.
Selam Alejkum!
Mos beni polemike,por shiqoni ne Buhari dhe Muslim a gjenden keto hadithe dhe nese po, atehere s'ka cka diskutohet. Edhe une kam degjuar shume shpesh, qe kur thirret ezani, qente lehin.
Selam Alejkum!
Per sa i perket vertetimit te haditheve permes haditheve eshte jo i arsyshem .
Uvejsa , ti thua qe qdo hadithi te Muslim Buhariut duhet te mirret i sakt , e barazon fjalen e tyre si me qen e pagabushme , dhe kjo eshte GABIM![]()
Selam alejkum, Mabon halall vlla , qe nderhyra , kerkush nuk te tha qe po trillon , vetem pada deshir te diskutojm rreth qeshtjeve te hadithit, qe ka regulla, ma bon hallall ,mos haro: se ne hadithet nuk i kuptojm si duhet , edhe pse jan te shkurter, po tefsirin e kan te gjan. nuk te nderhy ma , Selam alejkum we ramerullah.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga pejani34 : 05-11-2009 mė 16:57
Jo jo Xhamia, nuk i marre fjalet e tyre si te pagabuara , por jemi pakez te vegjel ne qe te dime me mire se ata se cili ka sened te dobte, e cili jo. Ata kane kaluar nje jete te tere ne studime te ketyre gjerave, andaj, nese dojme me i analizu me teper, duhet ta studiojme Hadithin. Mirepo marre ne pergjithesi, jane librat baze te Hadithit, pa te cilat ne hadith s'ke mga ja mbane. All-llahu i shperbleft per punen e madhe qe kane bere.
Selam Alejkum!
keto hadithe qe i kam shkruajtur une ketu gjenden ne librin "mburoja e muslimanit" kush eshte i interesuar te dije me teper per zinxhirin transmetues te ketyre haditheve i ka ne ate liber!
selam alejkum!
Vetėm Zoti mund tė mė gjykojė!
Kur kalova sot ne mengjes prane nje bari,nje mace rrugace mjaulliu,ka ndonje hadith per mjaullimat e maceve...macja ishte e bardhe
![]()
Zakonisht si macet ashtu dhe Qente qendrojne pran bareve apo restoranteve!!
me siguri ajo Macja qe ti ke pare prane barit mund te ket mjaullite pasi ka pare si konkurente per Kockat ndo nje Qen qe mund te i kete kaluar prane!!
megjithate kjo nuk ka te beje asgje me hadithet!!
Gabimi trashanik qe eshte be ne momentin kurre jane mbledhur hadithet ka qene fakti se dijetaret islamik te asaj kohe me qellim ose pa qellim i dhane rendesi veten zinxhirit te transmetimit dhe per x arsyeje nuk i dhane fare rendesi kuptimit te haditheve, andaj sot ne mesin e hadithe sahih kemi plot hadithe qe nuk kane kuptim FARE, sepse dijetareve nuk u ka interesuar kuptimi por zinxhiri!!!
Kjo duhet te ndryshoj ne menyre radikale!! Kuptimi i hadhithit duhet te shkoj krah per krah me zinxhirin e hadithit!
GV_USA
WE WILL NOT GO DOWN!
Selam,
Edhe unė i bashkangjitem mendimit tė Gostivari USA, e mbėshtes plotėsisht kur thot se atyre nuk i ka interesuar rėndėsia e...., por zingjiri "isnedi", si shembull ofroj disa hadithe “mbledhėsit e Kur’anit” sa jan kontradikte do shihni mė poshtė.
Rrėfen Qatada:
...Enesi tha: "Kurani ishte mbledhur gjat kohės sė pejgamberit prej katėr (personave), tė gjithė ata ishin Ensarijė: “Ubai, Muadh ibn Xhebel, Ebu Zeid dhe Zeid bin Thabit." E pyeta Enesin, Kush ėshtė "Ebu Zeid?" Ai tha: Njėri nga xhaxhallarėt e mi. shih: Sahih Buhari; vell 5, libri 58, hadith 155.
http://www.sahihalbukhari.com/sps/sb...=3554&txt=Ubai
Qatada tha:
E pyeta Enes Ibn Malikun: "Kush e ka mbledhur Kuranin gjatė kohės sė pejgamberit?" Ai tha: Tė katėrtit, tė gjithė ishin nga Ensarijt: "Ubai bin Kab, Mu’adh bin Xhebel, Zeid bin Thabit dhe Ebu Zeid." Shih: Sahih Buharij; Vell 6, Libri 61, Hadithi 525.
http://www.sahihalbukhari.com/sps/sb...=4673&txt=Ubai
Enes Ibn Maliku ka thėnė: Kur vdiq Profeti, asnjėri nuk e ka mbledhur Kuranin pėrveē kėtyre katėr personave: ad Abu-Darda, Muadh bin Xhebel, Zejd bin Thabit dhe Ebu Zejd. Ne jemi trashėgimtarė (tė Ebu Zeidit) sepse ai nuk kishte pasardhės!
Shih: Sahih Buharija, Volumi 6, Libri 61, Hadithi 526 http://www.sahihalbukhari.com/sps/sb...4674&txt=Darda
Tani shtrohet pyetja: Vėrtetė kush kan qen mbledhėsit e Kuranit?
Ėshtė interesante se hadithet nėn numrin 525 dhe 526. Haptas shihet jo serioziteti i Buhariut, ndaj na jep tė besojmė (fortė bile) se pėr Buhariun parėsore ka qen rradhitja e emrave (pre A-ZH) zinxhiri "isnad’i" i saj, ndėrsa sa i pėrket kuptimit-pėrmbajtjes sė hadithit nuk i kan dhėnė rėndėsi fort, ėshte punuar sipas standardit-shabllon.
T
ani pyesim: Sa ėshte e saktė se bin Kab Ubai ishte njė prej tyre? Apo Ebu Derda?
selam, faruk. 07/11/09.
Krijoni Kontakt