Close
Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 36
    el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952

"Punoj" apo "punojź"?

Pershendetje miqe te Shqipes,

perseri nje teme ndoshta triviale ne rubriken e gjuhes nga une, por kete pyetje s'di te pergjegji dot. Si shkruhet sakte: "une punoj" apo "une punojź"?

Tregoni ju lutem mundesisht cili eshte rregulli gramatikor qe qendron pas pergjegjes tuaj. Pyetja ime me duket i perket kategorise se problemeve rreth "ź"-se te pa zź, apo jo? Haberin nuk ia kam ketij problemi. Keshtu qe kur shkruaj, zakonisht ia fus kot - here me "ź" ne fund te foljes se kohes se tashme ne veten e pare, e here pa te.

Flm

*

i/e regjistruar Maska e mia@
    Anėtarėsuar
    11-01-2008
    Vendndodhja
    Twilight Zone...
    Postime
    10,676
    une punoj
    Ne veten e trete njejes;
    te kohes se ardhme merr ''e'' .
    do te punoje te menyres deftore, apo ne menyren urdherore duhet te punoje,si dhe ne lidhore, te punoje.
    Shpresoj te mos kem harruar ndonje rast tjeter perdorimi.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga mia@ : 01-05-2009 mė 15:54
    Feelings change - memories don't.

i/e regjistruar Maska e saura
    Anėtarėsuar
    07-09-2008
    Vendndodhja
    Itali
    Postime
    3,498
    Citim Postuar mė parė nga chino Lexo Postimin
    Pershendetje miqe te Shqipes,

perseri nje teme ndoshta triviale ne rubriken e gjuhes nga une, por kete pyetje s'di te pergjegji dot. Si shkruhet sakte: "une punoj" apo "une punojź"?

Tregoni ju lutem mundesisht cili eshte rregulli gramatikor qe qendron pas pergjegjes tuaj. Pyetja ime me duket i perket kategorise se problemeve rreth "ź"-se te pa zź, apo jo? Haberin nuk ia kam ketij problemi. Keshtu qe kur shkruaj, zakonisht ia fus kot - here me "ź" ne fund te foljes se kohes se tashme ne veten e pare, e here pa te.

Flm

*
    Ne kohen e tashme eshte une punoj pa e ne fund.
    L'invidia e la forma piu sincera di ammmmirazione.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    19-05-2002
    Postime
    1,230
    1. Bėj njė punė tė caktuar duke pėrdorur forcėn e krahut e tė mendjes dhe vegla e mjete pune pėr tė prodhuar diēka, pėr tė ndėrtuar, pėr tė krijuar etj. Punon nė uzinė (nė fabrikė, nė kombinat, nė kooperativė, nė fermė, nė arė, nė fushė). Punon nė arsim (nė ndėrtim, nė bujqėsi, nė transport). Punon me zell (me kėmbėngulje, me ngulm, me mish e me shpirt, me nder). Punon me lopatė (me kazmė, me ēekiē). Punon me shtiza (me grep). Punon me traktor (me qe). Punon edhe jashtė orarit (me orar tė zgjatur). Punonin me mėditje. Punonte si kalė. Punojnė pėr ndėrtimin e hidrocentralit. Punon mirė (pastėr). Punonte shkel e shko. Kemi punuar bashkė. Punon pa u lodhur (pa u kursyer). Kush punon, gėzon. fj. u. Kush s`punon, dheut i rėndon. fj.u. Kush nuk punon, nuk ha. fj. u. Punove - gėzove. fj. u.

2. Ushtroj njė mjeshtėri a profesion tė caktuar; jam nė njė punė a nė njė detyrė tė caktuar. Punon si marangoz (si traktorist, si minator, si murator, si shofer, si mėsues, si agronom, si llogaritar). Punon nė torno (nė tezgjah). Ka punuar argat (bari).

3. Zhvilloj njė veprimtari a kryej njė veprim me vetėdije, sillem a veproj nė njė mėnyrė tė caktuar; pėrpiqem pėr tė mirėn e dikujt a tė diēkaje. Punon me mend nė kokė. Punon haptazi (fshehurazi). Ka punuar nėn rrogoz (pas shpine). Mos puno me kokėn tėnde!

4. vet. veta III. Zhvillon punėn a veprimtarinė e vet, ėshtė i hapur dhe kryen shėrbime (pėr njė ndėrmarrje, institucion, dyqan etj.); funksionon. Kursi ka punuar rregullisht. Biblioteka punon tėrė ditėn. Libraria punon vetėm paradite.

5. vet. veta III. Ėshtė nė gjendje pune, nuk ėshtė i prishur (pėr njė makinė a njė mekanizėm); kryen punėn e vet, ėshtė i aftė pėr punė (pėr njė organ a gjymtyrė tė trupit); funksionon, shkon. Makina (motori, ora) punon nė rregull. S`i punoi pushka nuk i ndezi pushka, nuk i shkrepi. Telefoni nuk punonte. I punon zemra. Si punojnė sytė (mirė) nuk sheh mirė. S’i punon mė dora nuk ėshtė mė i zoti pėr punė. Nuk i punonin mė kėmbėt nuk ecte dot mė. Sa tė mė punojė kėmba e dora. I punon mendja pėr shumė gjėra i vete mendja pėr shumė gjėra. I punon fantazia atij.

6. Bėj punė edukuese, sqaruese etj. me dikė pėr ta bindur e pėr ta ngritur nga ana politike, ideologjike, kulturore etj. Punon me pionierėt (me fėmijėt, me rininė).

7. vet. veta III (kryes. me njė trajtė tė shkurtėr tė pėremrit vetor nė r. dhanore). Mė vete mbarė, mė ecėn; vepron. I punoi fati (zari). S`na punoi koha (moti) sivjet. Koha punon pėr ne.

8. vet. veta III. Mbledh qelb, nuk ėshtė mbyllur ende (pėr njė plagė). I punonte plaga.

9. vet. veta III bised. Ka vlerė, ka rėndėsi; ėshtė i dobishėm, i nevojshėm a i domosdoshėm; tė mbaron punė, hyn nė punė. Sot punon shkolla. Atėherė punonte hanxhari. Ajo shkresė nuk punonte andej.

10. vet. veta III. Shkon e vjen, kalon; pėrdoret, vihet nė pėrdorim. Atje punojnė kafshėt. Nė atė rrugė punon treni. Kėtej punojnė makinat ēdo ditė. Ajo rrugė nuk punon mė. Ky va nuk punon shumė.

11. bised. Kam lidhje ose marrėdhėnie me dikė a me diēka, marr e jap me tė; lidhem. Korēa me Beratin punonin me mushka. Elbasani punonte me Durrėsin. Ne punonim mė shumė me Tiranėn. Kjo odė punon me ēardhakun.

12. kal. Lėroj, rrėmih (pėr tokėn). E punuan arėn (tokėn) me traktor. Ia punonin tokat argatit. Toka i pėrket atij qė e punon.

13. kal. Pėrpunoj njė lėndė tė parė dhe nxjerr prodhime tė ndryshme; e pėrpunoj diēka pėr t'ia pėrmirėsuar cilėsinė ose pėr ta bėrė tė gatshme pėr t'u pėrdorur. Punon lėkurėn (drurin, baltėn, hekurin). Punon pemėt (ullinjtė, qumėshtin). Punon leshin (lirin). Miellin dhe vezėt i punojnė bashkė.

14. kal. Bėj a prodhoj diēka. Punon voza (arka). Punon ēorape (triko). Punonin qymyr. Punonte djathė (gjalpė). Kishte punuar njė kukull tė bukur. Ia punuan shtėpinė shokėt.

15. kal., bised. E vė nė lėvizje a nė veprim diēka, e pėrdor, e luaj. Punoi shulin e pushkės. E punonte lopatėn (kazmėn) me vrull. Ai punonte rremat (lopatat). E punonte shpatėn me lehtėsi. E punonte dyfekun. S`e punonte dot makinėn.

16. kal. fig. Zbėrthej e shpjegoj njė fjalim, njė temė, njė artikull a diēka tjetėr dhe nxjerr pėrfundime e detyra. Punuan artikullin (fjalimin, vendimin). Punoi me nxėnėsit njė temė politike.

17. kal. E ngre diēka nė njė shkallė mė tė lartė, e pėrmirėsoj, e pėrsos, e pėrpunoj. Punoi gjuhėn (stilin). Punon shijen muzikore.

18. kal. bised. Merrem rregullisht me njė punė a me njė veprimtari tė caktuar; ushtroj. Punon bujqėsinė. Punonte kurbetin. vjet. Punonte zanatin e vet.

19. kal. bised. E pėrdor pėr tė kaluar nė tė, e rrah (njė rrugė); jap e marr kryesisht pėr punė tregtie me njė vend. Nuk e punonim mė atė udhė. Ai punonte rrugėn e Vlorės. Ata punonin Elbasanin.

20. kal. fig. bised. I bėj dikujt njė tė keqe; e mashtroj dikė, ia hedh; bėj diēka tė keqe. I punoi tė zezėn (qindin). I punoi njė rreng (njė hile). Ia punoi mirė. Harrove ē`na punoi? Ē`i punoi atij tė gjorit! Ia punoi prapa krahėve. E di ē`tė punoj? Tė punon atė qė s'ta pret mendja! * Punon si sahat shih te SAHAT,~I. Sa i punoi zėri me gjithė forcėn e zėrit, aq sa i hante zėri. Nuk ka punuar vera sivjet ka qenė verė me shira ose e ftohtė, nuk ka qenė verė e nxehtė si zakonisht, nuk ka shkuar mirė vera. Punon sot, ha sot shih te SOT.

Pėrfundimi:
    Kodi:
    Vetė e foljes quhet forma foljore qė tregon se kush e kryen veprimin
    (unė, ne, ti, ju, ai, ajo, ata, ato):

Veta I njėjės: unė punoj
    Veta II njėjės ti punon
    Veta III njėjės ai punon
    Veta I shumės: ne punojmė
    Veta II shumės: ju punoni
    Veta III shumės: ato punojnė

Numėr i foljes quhet forma foljore qė tregon se veprimi kryhet nga njė ose mė shumė qėnie apo sende. Folja ka dy numra, njėjėsin dhe shumėsin:
    Unė punoj (Veta I njėjės)
    Ne punojmė (Veta I shumės)
    P.s Pėrdora dhe unė tė gjitha format. Po ashtu me qė jemi tek Gjuha-Shqipe pėrdora (ĖėĒē). Kalofshi sa mė mirė!

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar mė parė nga dea_07 Lexo Postimin
    une punoj
    Ne veten e trete njejes;
    te kohes se ardhme merr ''e'' .
    do te punoje te menyres deftore, apo ne menyren urdherore duhet te punoje,si dhe ne lidhore, te punoje.
    Shpresoj te mos kem harruar ndonje rast tjeter perdorimi.
    Ok. Dtth nese them "ai/ajo do te punoje" (koha e ardhme, veta e trete), atehere me "e". Por nese them "une do te punoj" (e ardhme, veta e pare), atehere pa "e". E njejta folje, ne te njejten kohe gramatikore, po u shkruajka - ne varesi nga veta e saj - here me "e", here pa "e". Ndoshta per shkak te perdorimit te saj here me "e", here pa te, nuk e dija se cila eshte forma e sakte. Por pas shpjegimit tend, tani me duket fare e kuptueshme, me u zgjidh lemshi ne koke. Shume shume flm Dea_07.

*

Ekuiliber shpirteror Maska e ARKIA
    Anėtarėsuar
    29-07-2006
    Postime
    1,068
    Citim Postuar mė parė nga chino Lexo Postimin
    Ok. Dtth nese them "ai/ajo do te punoje" (koha e ardhme, veta e trete), atehere me "e". Por nese them "une do te punoj" (e ardhme, veta e pare), atehere pa "e". E njejta folje, ne te njejten kohe gramatikore, po u shkruajka - ne varesi nga veta e saj - here me "e", here pa "e". Ndoshta per shkak te perdorimit te saj here me "e", here pa te, nuk e dija se cila eshte forma e sakte. Por pas shpjegimit tend, tani me duket fare e kuptueshme, me u zgjidh lemshi ne koke. Shume shume flm Dea_07.

*
    Paske qene flame, bravo te qofte!*
    __________________________________________________ ___________
    *Nje gabim qe te mos marr me sysh shkruhet shkruajtkerka dhe jo- shkruajka(meqe jemi tek gjuha).
    Gezuar!
    Uji: H2O
    Rakia: H2 OOOOO HO HOOOO

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar mė parė nga ARKIA Lexo Postimin
    Paske qene flame, bravo te qofte!*
    __________________________________________________ ___________
    *Nje gabim qe te mos marr me sysh shkruhet shkruajtkerka dhe jo- shkruajka(meqe jemi tek gjuha).
    Gezuar!
    Hahah ma mori mendja qe "shkruajka" ndoshta nuk eshte sakte. Hmmm relikt i Gegerishtes!! :-)

Flm per korigjim

*

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Flm Saura, flm Paeon poashtu.

Duke lexuar postimin tend, Paeon, me linden disa pyetje tjera:

A vlen shpjegimi i Deas edhe ne rastin e foljeve "bej", "persos" dhe "luaj".
    A shkruhen keto folje poashtu ne kohen e tashme, veten e pare "une bej", "une persos" dhe "une luaj", ndersa ne kohen e ardhme, ne veten e trete "ai do te bejź", "ai do te persosź" dhe "ai do te luajź"?

A duhet te dallohet ketu perseri ne mes te foljeve te rregullta dhe te parregullta?

Dhe ne pyetje tjeter: Ne Nr. 14 te shpjegimit tend shkruan "djathź". Kjo me befason. Sepse deri sot kam menduar se emrat e gjinise (gramatikore) mashkullore, shkruhen ne trajten e pashquar pa "ź" ne fund, ndersa ata te gjinise femerore me "ź". Paska perjashtime nga ky rregull?

*

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    19-05-2002
    Postime
    1,230
    chino shiko se si ėshtė problemi tek gjinia e emrave.

1- Gjinia e emrave nė shumicėn e rasteve mund tė dallohet morfologjikisht nga mbaresat qė marrin ata nė trajtėn e shquar tė rasės emėrore tė njėjėsit:
    Emrat mashkullorė marrin mbaresėn -i ose -u: plep-i, mendim-i, vėlla-i, burr-i (burrė), gjum-i (gjumė).

Emrat femėrorė marrin mbaresėn -a ose -ja (kėtu ėshtė fjala pėr nė radhė tė parė pėr emrat e pėrgjithshėm).

Gjinia gramatikore e emrave tė pėrveēėm tė njerėzve pėrcaktohen nga seksi i personit pėrkatės, p.sh. Lekė-Leka, Dedė-Deda, Kolė-Kola, Koēo-Koēoja janė emra mashkullorė, megjithėse shkojnė sipas lakimit tė emrave femėrorė, nga ana tjetėr, emra si Nermin-i, Antigoni etj., janė emra femėrorė, megjithėse shkojnė pas lakimit tė emrave mashkullorė.
    Po kėshtu disa emra si axhė-axha, dajė-daja, gegė-gega, toskė-toska, qė shėnojnė frymorė tė seksit mashkullor, megjithėse shkojnė pas lakimit tė emrave femėrorė, i pėrkasin gjinisė mashkullore, janė emra mashkullorė tė lakimit tė tretė).

Gjinia gramatikore e emrave tė mėsipėrm, tė pėrveēėm e tė pėrgjithshėm, shprehet sintaktikisht:
    Fjalėt pėrcaktuese edhe fjalėt e tjera qė pėrshtaten me kėta emra, vihen nė trajtėn e gjinisė mashkullore p.sh.: Leka i Madh; Kola ėshtė punėtor i dalluar; Nermini ėshtė punėtore e dalluar; daja i vogėl etj.

2- Ka njė numėr emrash, tė cilėt dikur pėrdoreshin nė tėrė gjuhėn si asnjėanės dhe e formonin trajtėn e shquar tė emėrores me mbaresėn -t, p.sh,: drithė-t, gjalpė-t etj. Kjo formė dėgjohet ende sot nėpėr dialektet e nė tė folurit tė brezit tė vjetėr. Nė gjuhėn letrare tė sotme kėta emra pėrdoren si mashkullorė, d.m.th. e formojnė trajtėn e shquar tė emėrores sė njėjėsit me mbaresėn -j dhe formojnė trajtėn e shquar tė emėrores me mbaresėn -in.

Kodi:
    Emrat nė fjalė janė:
        ballė - balli - ballin
        brumė - brumi - brumin
        djathė - djathi - djathin
        drithė - drithi - drithin
        dyllė - dylli - dyllin
        dhallė - dhalli - dhallin
        dhjamė - dhjami - dhjamin
        grurė - gruri - grurin
        gjalpė - gjalpi - gjalpin
        lesh - leshi - leshin
        miell - mielli - miellin
        mish - mishi - mishin
        mjaltė - mjalti - mjaltin
        ujė - uji - ujin
        vaj - vaji - vajin
    Trajtat asnjėanėse tė kėtyre emrave mund tė pėrdoren nė vepra letrare pėr tė individualizuar ndonjė personazh me anė tė gjuhės ose pėr tė karakterizuar gjuhėn e njė epoke tė kaluar. Ato mund tė pėrdoren gjithashtu edhe nė shprehje frazeologjike, p.sh.: m'u ngjeth mishtė, ose kur kanė marrė njė kuptim tė veēantė, p.sh.: ujėt (nė kuptimin "ujėt e hollė" ), dhjamėt (nė mjeksi, p.sh.: operoi dhjamėt).

Emri krye, kur pėrdoret me kuptimin "kokė", nė rasėn emėrore ose kallzore, ėshtė kurdoherė asnjėanės dhe formon trajtėn e shquar me mbaresėn -t, p.sh.: mė dhemb kryet, ndėrsa, kur pėrdoret me kuptimin "kryetar, i parė" ose "kapitull" (libri) ėshtė kurdoherė mashkullor dhe e formon trajtėn e shquar me mbaresėn -u, p.sh.: kreu i vendit, kreu i tretė etj.

3- Njė numėr emrash, tė cilėt janė pėrdorur mė parė edhe si mashkullorė, edhe si femėrorė ose pėrdoren ende keshtu nėpėr tė folme tė ndryshme, kanė kaluar sot pėrfundimisht nė gjininė mashkullore, p.sh.:
    borxh-i, djep-i, kryq-i, ligj-i, lot-i, nder-i (pėr kėtė arsye duhet thėnė faleminderit, falemnderit dhe jo faleminderės, falemnderės), pyll-i, qiell-i, shėndet-i, turp-i etj.;
    Po kėshtu edhe: problem-i, program-i, komunizm-i, marksizm-i, organizm-i, reumatizm-i, sarkazm-i, etj.

Trajtat femėrore tė tyre, si borxha, djepja, ligja, lodja, ndera, problema, komunizma, reumatizma, sarkazma etj, kanė dalė jashtė normės sė sotme letrare dhe nuk duhen pėrdorur. Emri "furrė" ėshtė i gjinisė femėrore: furra (dhe jo furri).

P.s Shpresoj ti kem sqaruar siē duhet. Nėse ke diēka tė paqartė mė njofto.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    19-05-2002
    Postime
    1,230
    Kodi:
    Bėj

Veta I njėjės: unė bėj, 
    Veta II njėjės ti bėn
    Veta III njėjės ai bėn
    Veta I shumės: ne bėjmė
    Veta II shumės: ju bėni
    Veta III shumės: ato bėjnė

Numėr i foljes quhet forma foljore qė tregon se veprimi kryhet nga njė ose mė shumė qėnie apo sende. Folja ka dy numra, njėjėsin dhe shumėsin:
    Unė bėj (Veta I njėjės)
    Ne bėjmė (Veta I shumės)
    Kodi:
    Luaj

Veta I njėjės: unė luaj, 
    Veta II njėjės ti luan
    Veta III njėjės ai luan
    Veta I shumės: ne luajmė
    Veta II shumės: ju luani
    Veta III shumės: ato luajnė

Unė luaj (Veta I njėjės)
    Ne luajmė (Veta I shumės)
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga E=mc² : 01-05-2009 mė 17:20

Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •