Close
Faqja 23 prej 110 FillimFillim ... 1321222324253373 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 221 deri 230 prej 1091
    "Në fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anëtarësuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    4,534
    Citim Postuar më parë nga Gostivari_usa Lexo Postimin
    Ky eshte dallimi midis teje dhe meje. Ti nenvlerson shkences , ndersa une vleresoj shkencen!!!
    GV_USA
    Jo unë nuk e nenvlersoj shkencen ti po thua ashtu, por unë e vlersoj Zotin dhe gjithpushtetsinë e Tij. Per Zotin unë besoj se s’ka asgjë të pa mundur. Pastaj, kur bëhet fjalë lidhur me Zotin, atëher nuk ka shumë shkencë këtu. Ose shkencen ose besimin në Zot. Edhe a e din ti se pse? Lexoje se pse:

Atëherë Zakaria i tha engjëllit:
    “Si mund të jem i sigurt për këtë gjë? Unë jam i vjetër e gruan e kam në moshë të shkuar.”
    Engjëlli iu përgjigj:
    “Unë jam Gabrieli që rri para Hyjit. Ai më dërgoi të flas me ty e ta sjell këtë lajm të gëzueshëm. Dhe, ja, ti do të mbetësh i pagojë dhe nuk do të mund të flasësh deri atë ditë kur këto të plotësohen, sepse nuk u besove fjalëve të mia, të cilat patjetër do të plotësohen kur të vijë koha.” (Lk 1; 18-20)

Jezusi neve te krishterëve nuk na la një shkencë apo fillozofi, Ai na dha Shpirtin e Atit dhe Ai na zbulon te Verteten e Hyjit. Besimi në Hyjin nuk varet nga intelegjenca o GV pavarsisht se edhe mendja shfrytezohet. Sikurse te ishte ashtu, farizenjët qe ishin shumë të mpreht në dije, ata ishin te parët qe do ta nihnin Jezusin por perkunder asajë, e goditen me denim per vdekje dhe sot e asaj dite ata nuk e njohen.

Unë nuk jam njëri nder ata qe nuk e njoh vleren e shkences apo rendesinë e llogjikes dhe të menduarit, nëse vlerson ashtu, nuk ke vlersim te drejt, por, llogjika breGV bie poshtë para veprimeve të Zotit.

Menjëher nëse vetem lexojmë lindjen e Jezusit, jeten, vdekjen dhe ngjalljen, kjo veq goditë çdo shkencë dhe llogjikë. Shkurt vëlla, ose duhet të besojmë shkences ose Zotit, unë kam zgjedhur Zotin e Bibles edhe pse kam lexuar mjaft edhe nga shkenca edhe nga shkrime tjera te cilat I respektoj dhe më informojnë shumë dhe kam simpati per to. Por, Zoti eshte Zot dhe mjafton, Atij në mua nuk I duhet prova e shkences sepse I besoj plotësisht. Ai më zbulon edhe shkencen dhe jo shkenca Zotin. Shkencë në vete është Jezusi dhe zbulesa e Tij.Neve qe shp[allim besimin në Zot nuk duhet të namungoj llogjika hyjnore dhe pikrisht janë të krishterët ata qe besojnë dhe shpallin këtë, janë pikrisht te krishterët qe predikojnë "feja dhe arsyeja".

A sa per armiq , une nuk kam armiq ne forum, une thjeshte bej debat me miq ne forum, ju te gjith jeni miqte e mije, edhe pse nga dikush une trajtohen sikur me qene armik i tij.
    Qellimi i im dhe misiioni im ne kete forum eshte qe te shkruaj te verteten dhe vetem te verteten , asgje me shum dhe asgje me pak.
    GV_USA
    Po pra, ashtu kemi obligim të jemi, miq dhe vëllezer e jo armiq. Ndersa lidhur me të verteten qe mendon se e dshmon, Jezusi është Rruga, Jeta dhe e Verteta. Ai qe ka Jezusin është ne të VERTETEN e ZOTIT. Pse ti mendon apo shprehë bindjen mbi te verteten në bindjet dhe shkrimet tuaja, ato nuk e bëjnë automatikisht të vertetë at bindje. Edhe ata qe e vranë Jezusin menduan se po veprojnë drejtë, menduan se ata janë net ë verteten, por Jezusi nuk u tha ashtu, bile bile, Jezusi ne një rast u tha se ju nuk jeni te bijtë e Abrahamit por jeni te bijtë e djallit sepse ata (te bijtë) e Abrahamit nuk veprojnë kështu ndaj meje!

Sikur keto gabime ti kishte pas psh Kurani juve do ta na bombardonit cdo dite duke na thene se Kurani bie ndesh me shkencen , duke na thene se Kurani ka gabime e ku ta di se cfar.
    Por per shkak se keto gabime jane ne Bibel , juve zgjidhni menyren me te mire qe ti injoroni duke thene se Zoti eshte mbi llogjiken dhe mbi shkencen, por haroni se llogjiken dhe shkencen i ka krijuar Zoti si mjet per njeriun qe te vertetoj ekzistencen e tij!!!
    GV_USA

Pa llogjik psh njeri edhe nje mize mund te quaj ZOT , ku di ai qe nuk ka llogjik se cfar eshte miza e cfar eshte ZOTI !!!
    Pa shkence xixellonja dikujt mund ti duket si Zot , sepse nuk di gje per reaksionet kimike qe zhvillohen ne mbrendi te trupit te xixellonjes dhe prodhon ate fluks drite per nje moment te shkurt.
    GV_USA
    Provo ti apo unë të themi se jemi Zot pasi na qenka ashtu! Megjithatë, nga një anë, pretendimet nuk peshojnë shumë. Fjalët nuk kushtojnë. Kushdo mund të pretendojë gjëra të ndryshme. Ka pasur edhe të tjerë që kanë pretenduar se ishin Hyji gjatë historisë së njerzimit.

Të tash se edhe unë mund ta pretendoja një gjë të tillë, edhe ti mund të pretendoje se ishe Perëndi,edhe xixellonja e jote, por pyetja së cilës ne të gjithë duhet t'i japim një përgjigjie është, "Me çfarë e mbështesim ne këtë thënie?" Në rastin tim nuk do të duheshin më shumë se pesë minuta për të ma hedhur poshtë pretendimin. Ndoshta edhe për tuajin nuk do të duhej shumë më tepër kohë. Por kur vjen puna tek Jezusi, nuk është kaq e thjeshtë. Ai kishte me se ta mbështeste thënien e Tij dhe kjo është edhe llogjika e jonë. Ai tha,
    "Edhe po të mos më besoni mua, u besoni të paktën veprave, që të njihni e të besoni se Ati është në mua, dhe unë në Të" (Gjoni 10:38).

Por sido qe te jete, jeta vazhdon, per dike jeta vazhdon krah per krah me shencen dhe llogjiken e per dike pa keto te dyja.
    GV_USA
    Mirpor per mua janë te dya ato qe ti thua, edhe shkenca, edhe llogjika, por jo shkenca ta deshmoj Zotin apo ta zbuloj Zotin. Si dhe jo llogjikë të perrallave te paganëve te arabisë por llogjikë të shendodhë dhe duke parë hyjninë në veper:

Jezusi e fashitë stuhinë:
    Si hyri në barkë, pas tij u nisën edhe nxënësit e tij. Dhe ja, në det u çua një stuhi e madhe aq sa valët po e mbulonin barkën; e ai flinte. Atëherë nxënësit iu afruan, e zgjuan dhe i thanë: "Ndore tënde, o Zot, se u mbytëm!" "Pse po frikësoheni, o fepakët?" u tha dhe atëherë u ngrit, u urdhëroi erërave dhe detit e u bë qetësi e madhe. Njerëzit të habitur thoshin: "Kush është ky që po i nënshtrohen erërat dhe deti?" (Mt 8, 23-27)

Jezusi ngjall të vdekurit!

Jezusi ngjall vajzen e pasovdekur:
    Ndërsa Jezusi po ua mësonte këto, ja se iu afrua një kryetar, ra përmbys para tij dhe i tha: "Posa më vdiq vajza. Megjithatë eja, vëre dorën mbi të dhe ajo do të ngjallet." Jezusi u ngrit dhe bashkë me nxënësit e vet shkoi pas tij. Kur Jezusi arriti në shtëpinë e kryetarit, dhe si i pau ata ë po u bininfyjëve dhe po zhurëm, u tha: " Largohuni se vajza nuk ka vdekur, por po fle." Ata e perqeshen. Dhe pasi i qiten njerzit perjashta, hyri Jezusi, e mori per dore vajzen, dheajo u ngrit. Lajmi i kësaj mrekullie u perhap anëembanë asaj krahine. (Mt 9, 18-19)

Kjo është njëra nder llogjika e të besuarit tonë në Jezusit ZOT. Ndersa nëse marrim si shembull Kuranin, na mungon një gjë e ketij llojit, aty ndoshta mund te takojmë perralla, mund te takojmë edhe arsyetimet e Allahut qe ia bënë martesave te Muhamedit me vajza te halles dhe te dajes, besa edhe me vajza te axhes ia arsyeton Allahu, apo rastin e humbjes së rruges qe I ndodhi Aishes dhe u nda nga MUhamedi ne një udhtim, ngjarje kjo me karakter te kurverisë por Allahu i Kuranit e arsyeton, dmth, kesi marrzirash ka mjaft, por mrekulli hyjnore aty nuk ka, prandaj, nese bëhet fjalë per mungesë të llogjikes në besim, keni ju mungesë qe I besoni fjales së një pedofili, vrastari, flligshtari dhe I djallzuar deri në piken e fundit. Ketij shkrimi I paraprinë shkrimi I juaj zoteri pasi qe that se ne forum do te flasim te verteten, dhe e “verteta” e juaj qenka gabimi biblik!
    Ndryshuar për herë të fundit nga Matrix : 02-11-2009 më 07:57 Arsyeja: Nuk duhen dhene gjykime ndaj fese se tjetrit. Thjesht le te shpallim ate qe ne besojm
    Gjej kohen të lexosh, është themel i të diturit.

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar më parë nga uvejsa Lexo Postimin
    A i lejohet gruas se krishtere te flase ne kishe?

Pershendetje!
    uvejsa, ti do të dalësh në këtë varg:

1Cor 14:34 Gratë tuaja të heshtin në kishë, sepse nuk u lejohet të flasin, por duhet të nënshtrohen, sikurse thotë edhe ligji.

Unë do të të jap një përgjigje të shkurtër dhe nuk kam ndër mënd të bëj analiza të gjata.

Personalisht besoj se gruaja mund të flasë kur kisha mblidhet, por ka disa kisha që duke u bazuar në këtë varg, e kanë si rregull që gratë të mos flasin.

Kjo është një çështje që unë mund ta diskutoj gjërë e gjatë me të krishterët që besojnë këtë gjë, por jo me ata që nuk janë të Krishterë.

Kështu pra, një përgjigje e shkurtër dhe personale është se gruaja mund të flasë në takimet e kishës.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Nderi i Universit Maska e Gostivari_usa
    Anëtarësuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Atje ku nuk me gjeni dot!
    Postime
    3,639
    Citim Postuar më parë nga toni77_toni Lexo Postimin
    Jo unë nuk e nenvlersoj shkencen ti po thua ashtu, por unë e vlersoj Zotin dhe gjithpushtetsinë e Tij. Per Zotin unë besoj se s’ka asgjë të pa mundur. Pastaj, kur bëhet fjalë lidhur me Zotin, atëher nuk ka shumë shkencë këtu. Ose shkencen ose besimin në Zot. Edhe a e din ti se pse? Lexoje se pse:

Atëherë Zakaria i tha engjëllit:
    “Si mund të jem i sigurt për këtë gjë? Unë jam i vjetër e gruan e kam në moshë të shkuar.”
    Engjëlli iu përgjigj:
    “Unë jam Gabrieli që rri para Hyjit. Ai më dërgoi të flas me ty e ta sjell këtë lajm të gëzueshëm. Dhe, ja, ti do të mbetësh i pagojë dhe nuk do të mund të flasësh deri atë ditë kur këto të plotësohen, sepse nuk u besove fjalëve të mia, të cilat patjetër do të plotësohen kur të vijë koha.” (Lk 1; 18-20)

Jezusi neve te krishterëve nuk na la një shkencë apo fillozofi, Ai na dha Shpirtin e Atit dhe Ai na zbulon te Verteten e Hyjit. Besimi në Hyjin nuk varet nga intelegjenca o GV pavarsisht se edhe mendja shfrytezohet. Sikurse te ishte ashtu, farizenjët qe ishin shumë të mpreht në dije, ata ishin te parët qe do ta nihnin Jezusin por perkunder asajë, e goditen me denim per vdekje dhe sot e asaj dite ata nuk e njohen.

Unë nuk jam njëri nder ata qe nuk e njoh vleren e shkences apo rendesinë e llogjikes dhe të menduarit, nëse vlerson ashtu, nuk ke vlersim te drejt, por, llogjika breGV bie poshtë para veprimeve të Zotit.

Menjëher nëse vetem lexojmë lindjen e Jezusit, jeten, vdekjen dhe ngjalljen, kjo veq goditë çdo shkencë dhe llogjikë. Shkurt vëlla, ose duhet të besojmë shkences ose Zotit, unë kam zgjedhur Zotin e Bibles edhe pse kam lexuar mjaft edhe nga shkenca edhe nga shkrime tjera te cilat I respektoj dhe më informojnë shumë dhe kam simpati per to. Por, Zoti eshte Zot dhe mjafton, Atij në mua nuk I duhet prova e shkences sepse I besoj plotësisht. Ai më zbulon edhe shkencen dhe jo shkenca Zotin. Shkencë në vete është Jezusi dhe zbulesa e Tij.Neve qe shp[allim besimin në Zot nuk duhet të namungoj llogjika hyjnore dhe pikrisht janë të krishterët ata qe besojnë dhe shpallin këtë, janë pikrisht te krishterët qe predikojnë "feja dhe arsyeja".

Po pra, ashtu kemi obligim të jemi, miq dhe vëllezer e jo armiq. Ndersa lidhur me të verteten qe mendon se e dshmon, Jezusi është Rruga, Jeta dhe e Verteta. Ai qe ka Jezusin është ne të VERTETEN e ZOTIT. Pse ti mendon apo shprehë bindjen mbi te verteten në bindjet dhe shkrimet tuaja, ato nuk e bëjnë automatikisht të vertetë at bindje. Edhe ata qe e vranë Jezusin menduan se po veprojnë drejtë, menduan se ata janë net ë verteten, por Jezusi nuk u tha ashtu, bile bile, Jezusi ne një rast u tha se ju nuk jeni te bijtë e Abrahamit por jeni te bijtë e djallit sepse ata (te bijtë) e Abrahamit nuk veprojnë kështu ndaj meje!

Kurani jo pse ka gabime, por Kurani komplet është gabim, Ai edhe fillimin e ka gabim sepse e ka “fillimin” nga fundi!!! Kurani per mua nuk është asgjë interesant dhe shumë pak edhe mirrna me të. Kurani është një perrallë e paganëve arabe, e transmetuar nga një tregtar – cub dhe I terbuar, vrastar dhe flligshtar, I pa drejt dhe pedofil, prandaj s’me mbetet tjeter pos të mendoj në mësimin e mësuesit tim Jezusit; “Perma nihet nga fryti qe jep, s'mund të jap fryt te mirë pema e keqe”, çka te them? Te them se pritet diçka nga ai qe martoj vajzen 9 vjeqare? Jo mik. Prandaj ti qe mendon se ne heshtim dhe nuk mirremi me Kuranin per arsye se ai na qenka ne rregull, e ke shumë gabim, Kurani qe ne fillim është gabim dhe pjellë djalli dhe asgjë më shumë as më pak.

Provo ti apo unë të themi se jemi Zot pasi na qenka ashtu! Megjithatë, nga një anë, pretendimet nuk peshojnë shumë. Fjalët nuk kushtojnë. Kushdo mund të pretendojë gjëra të ndryshme. Ka pasur edhe të tjerë që kanë pretenduar se ishin Hyji gjatë historisë së njerzimit.

Të tash se edhe unë mund ta pretendoja një gjë të tillë, edhe ti mund të pretendoje se ishe Perëndi,edhe xixellonja e jote, por pyetja së cilës ne të gjithë duhet t'i japim një përgjigjie është, "Me çfarë e mbështesim ne këtë thënie?" Në rastin tim nuk do të duheshin më shumë se pesë minuta për të ma hedhur poshtë pretendimin. Ndoshta edhe për tuajin nuk do të duhej shumë më tepër kohë. Por kur vjen puna tek Jezusi, nuk është kaq e thjeshtë. Ai kishte me se ta mbështeste thënien e Tij dhe kjo është edhe llogjika e jonë. Ai tha,
    "Edhe po të mos më besoni mua, u besoni të paktën veprave, që të njihni e të besoni se Ati është në mua, dhe unë në Të" (Gjoni 10:38).

Mirpor per mua janë te dya ato qe ti thua, edhe shkenca, edhe llogjika, por jo shkenca ta deshmoj Zotin apo ta zbuloj Zotin. Si dhe jo llogjikë të perrallave te paganëve te arabisë por llogjikë të shendodhë dhe duke parë hyjninë në veper:

Jezusi e fashitë stuhinë:
    Si hyri në barkë, pas tij u nisën edhe nxënësit e tij. Dhe ja, në det u çua një stuhi e madhe aq sa valët po e mbulonin barkën; e ai flinte. Atëherë nxënësit iu afruan, e zgjuan dhe i thanë: "Ndore tënde, o Zot, se u mbytëm!" "Pse po frikësoheni, o fepakët?" u tha dhe atëherë u ngrit, u urdhëroi erërave dhe detit e u bë qetësi e madhe. Njerëzit të habitur thoshin: "Kush është ky që po i nënshtrohen erërat dhe deti?" (Mt 8, 23-27)

Jezusi ngjall të vdekurit!

Jezusi ngjall vajzen e pasovdekur:
    Ndërsa Jezusi po ua mësonte këto, ja se iu afrua një kryetar, ra përmbys para tij dhe i tha: "Posa më vdiq vajza. Megjithatë eja, vëre dorën mbi të dhe ajo do të ngjallet." Jezusi u ngrit dhe bashkë me nxënësit e vet shkoi pas tij. Kur Jezusi arriti në shtëpinë e kryetarit, dhe si i pau ata ë po u bininfyjëve dhe po zhurëm, u tha: " Largohuni se vajza nuk ka vdekur, por po fle." Ata e perqeshen. Dhe pasi i qiten njerzit perjashta, hyri Jezusi, e mori per dore vajzen, dheajo u ngrit. Lajmi i kësaj mrekullie u perhap anëembanë asaj krahine. (Mt 9, 18-19)

Kjo është njëra nder llogjika e të besuarit tonë në Jezusit ZOT. Ndersa nëse marrim si shembull Kuranin, na mungon një gjë e ketij llojit, aty ndoshta mund te takojmë perralla, mund te takojmë edhe arsyetimet e Allahut qe ia bënë martesave te Muhamedit me vajza te halles dhe te dajes, besa edhe me vajza te axhes ia arsyeton Allahu, apo rastin e humbjes së rruges qe I ndodhi Aishes dhe u nda nga MUhamedi ne një udhtim, ngjarje kjo me karakter te kurverisë por Allahu i Kuranit e arsyeton, dmth, kesi marrzirash ka mjaft, por mrekulli hyjnore aty nuk ka, prandaj, nese bëhet fjalë per mungesë të llogjikes në besim, keni ju mungesë qe I besoni fjales së një pedofili, vrastari, flligshtari dhe I djallzuar deri në piken e fundit. Ketij shkrimi I paraprinë shkrimi I juaj zoteri pasi qe that se ne forum do te flasim te verteten, dhe e “verteta” e juaj qenka gabimi biblik!
    Kurre ke qene ti gabim Toni qe te jesh sot gabim. Absolutisht ti ke te drejte, Kurani eshte gabim total. Aq gabim eshte Kurani sa qe ne te nuk ka asnje gabim, ndresa Bibla qe eshte ndryshuar dhe akoma ndryshohet nga dora e njeriut dhe qe vlon me gabime nuk eshte gabim por eshte absolutisht liber pa gabime!!!

Toni sinqerisht nuk me pengon se cfar besoni dhe si besoni, por psh sikur te kishim diskutuar per ndonje teme tjeter dhe sikur te ti kisha sjellur keto gabime per nje x ceshtje tjeter jam i sigurte qe do te kishe thene " e di si eshte puna Nexhat, keto jane me te vertete gabime" , por ama per shkak se behet fjale per Biblen ti nuk je ne gjendje te pohojsh se Bibla ka gabime ne mbrendi edhe pse thelle ne zemer e ndjen se dicka nuk shkon ne Bibel.

Ajo puna e yjeve qe perplasen ne token, puna e krijimit te universit, puna se kush u krijua para njeriu, ose kafshet, ajo puna e krijimit te botes bimore para diellit etj etj sikur te kishin qene ne Kuran sic e thash me lart nuk do te na kishit lene rehat as edhe nje sekonde.
    Jam i sigurte qe ne TV do te kishim pa me miliona emisione te cilat do te ishin talluar me muslimanet duke thene " Ja sa budallejnje jane muslimanet besojne se Toka eshte krijuar para Diellit" ose te tipit " Muslimanet jane qesharak dhe te pa ditur ngase besojne se Toka eshte e vjeter 6000 vite" , ose te tipit " Muslimanet jane ne dyshim ngase sipas tyre Perendija nuk din se ke ka krijuar pare , njeriun ose kafshet" etj etj.

Andaj cfar te te them une ty Toni nese ti nuk ke deshire te kuptojsh te verteten. Per shkak se ti thua se Kurani paska qene gabim , cfar duhet te bej une ?!!!
    Ti besoj fjales tende , ose te pres qe ti te me sjellish argumenta qe vertetojne se Kurani eshte gabim!!!!

Kristijanet pa marre parasysh se kujt grupimi i takojne , kur vie puna dhe fjasin per fene islame , nje gje keni te perbashket , se te gjithe ju e akuzoni Kuranin si te gabimet dhe asnjehere nuk sjellni prova per te argumentuar qendrimet e juaja.
    Nqs se pohon se Kurani eshte i gabuar, atehere urdhero ore Zoteri na i sjell faktet ne te cilat po bazohesh ti per te perdeftuar se Kurani eshte i gabuar.

Me Respekt
    GV_USA
    WE WILL NOT GO DOWN!

Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    O vlla Nexhat, ta mësova edhe emrin

Unë mendoj se ju të dy duhet t'i lini këto debate pasi po të vazhdoni kështu nuk do ketë fund. Ju shtroni pyetje, ne përgjigjemi. Nuk ju pelqen ajo përgjigje, bëni një komentim të vogël që nuk u bindët dhe pastaj vazhdoni me pyetjet e tjera.

Debatet e tipit t'u mbushim mendjen njëri-tjetrit se janë gabim, nuk sjellin ndonjë përfitim, por vetëm grindje. Prandaj, le t'i shmangemi këtyre gjërave sepse këto sjellin vetëm sherre dhe armiqësi dhe nuk na ka hije si shqiptar të grindemi në një sofer.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

i/e regjistruar Maska e Octopus
    Anëtarësuar
    09-05-2008
    Postime
    124
    Pershendetje!

Ne disa raste njerëzit e shpjegojnë në mënyra dhe forma te ndryshme, mirpor realisht, shkrimet e shenjta e ndalojnë dhënjen e parasë me kamatë. Unë asnjëher në Kishë nuk kam degjuar duke mësuar dikush qe të ipet paraja me kamatë, por kunder asaj, nuk është e mirë sipas mesimeve kishtare dhenja e parave me kamatë. Unë asnjëher nuk kam dhënë dhe as qe mendoj, nuk e deshiroj këtë punë dhe as qe i pelqej keta njerez.
    Ju faleminderit që u përgjigjët në pyetjen time!
    Nga kjo që thatë ju, rrjedh që si Islami ashtu edhe Krishterimi kanë përafërsisht qëndrimin e njëjtë lidhur me kamatën.
    Të them të drejtën unë prisja që mendimin tënd ta mbështesësh me ndonjë varg nga Bibla, sidoqoftë...

Në Ligjin e Përtërirë 23:20 mund të lexosh si në vijim:

20 Mos i huajo vëllait tënd asgjë me kamatë: as para, as ushqime dhe asgjë tjetër.

Por një varg më tej shkruan:

21 Të huajit huajoj me kamatë

Këto rregulla kanë lindur që në kohën e çifutëve, para lindjes së Krishtit por vlenin edhe pas tij.

Ja se si ka rrjedhur ndalimi/lejimi i kamatës gjatë historisë:

Papa Inocent III (ka udhëhequr Kryqëzatën e Katërt) më 1215 ka ndaluar marrjen e kamatës.
    Në Koncilin e Vjenës, 1311, nën papën Clement V, marrja e kamatës është llogaritur jokrishtere.
    Me zbehjen e ndikimit të Kishës, filloi të zbehej edhe ndalesa për marrjen e kamatës.
    Mbreti i Anglisë Henrih VIII lejoi kamatën prej 5% për huan.
    Pas Luftë Tridhjetëvjeçare më 1648 në tërë Evropën është lejuar marrja e kamatës.
    Më 1822 Kisha Katolike hoqi ndalesën për marrjen e kamatës.
    Pas kësaj nuk kam njohuri nëse ky vendim i Kishës është ende në fuqi apo është ndryshuar.

Në anen tjeter, bankat japin para me kamatë në shtetet e krishtera, por Kisha është e ndarë nga shteti.
    Cilat janë këto shtete që ti i llogarit si të krishtera?
    Sometimes I just feel like, quittin I still might. Why do I put up this fight, why do I still write.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    15-05-2009
    Postime
    1,130
    D.m.th ju e besoni si "zot" Jezusin pasiqe ai i ka ngjallur te vdekurit? ...aha ne rregull! Po si qendron puna me te tjeret qe ringjallen njerez?

Zoti e plotesoi deshiren e shprehur ne zerin e Elias; shpirti i femijes u kthye tek ai dhe ai mori jete perseri. (Mbreterve 17:22)

Pastaj hipi mbi shtratin dhe u shtri mbi femijen, vuri gojen e vet mbi gojen e tij, duart e veta mbi duart e tij, u shtri mbi te dhe mishi i femijes filloi te ngrohet. (e Mbreterve 4:34)

Por ndodhi qe, ndersa disa varosnin nje njeri, pane nje bande plackitesish, keshtu e hodhen njeriun ne varrin e Eliseut. Sa arriti ai te preke kockat e Eliseut, u ringjall dhe u ngrit ne kembe. (Mbreterve 13:21)

vazhdojeni ju tek "Ezekiel 37:1-14"

Nese doni citate biblike qe flasin per sherimin e te verberve nga te tjere pos Jezusit, ju sjelli sa te doni.

Ndersa tere ate qe ke shkruar per Kur'anin e Madherishem dhe profetin Muhammed a.s. e ke bere nga padituaria jote ne lidhje me Islamin. Meqe te duket Muhamedi a.s. luftarak, atehere nese do te sjelli shume citate biblike qe paraardhesi i tij Isa a.s. (Jezusi) flet per vrasje njerezish. Gjithehere nese je i interesuar.
    Andaj meqe ne po ju flasim me argumente biblike dhe ju po perpiqeni t'i "sqaroni" ato, mire kishit bere edhe ju sikur ta praktikoni te njejten gje me citate kur'anore te flisni, kurse ne ju sqarojme.

Mos te haroj, kerkoj pergjigjje per pyetjen qe kam bere ne postimin e kaluar.

Nga padituria njeriu verbohet pa vetedije!

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    15-05-2009
    Postime
    1,130
    Marcus1, nuk eshte i vetmi ai citat, ka shume te tille p.sh edhe ky:

"Dhe ne qofte se duan te mesojne ndonje gje, le t'i pyesin burrat e tyre ne shtepi, sepse eshte e turpshme per grate te flasin ne kishe" Korintasve 14:35

Ka akoma, por nuk po i ceku. Mos ke dert edhe nese i permbahesh Bibles ne kete rast. Nuk ka te keqe, eshte libri qe i permbahesh per jeten tende. Mua nuk me cudit aspak kjo gje, thjeshte eshte rregull kristian. Ajo qe me habit mua eshte se si i lejojne vetes te krishteret te flasin per te drejtat e grave ne Islam, kurse grate e tyre as me fol nuk bene, e aq me pak ne KISHE.

Pershendetje!

Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar më parë nga uvejsa Lexo Postimin
    Marcus1, nuk eshte i vetmi ai citat, ka shume te tille p.sh edhe ky:

"Dhe ne qofte se duan te mesojne ndonje gje, le t'i pyesin burrat e tyre ne shtepi, sepse eshte e turpshme per grate te flasin ne kishe" Korintasve 14:35

Ka akoma, por nuk po i ceku. Mos ke dert edhe nese i permbahesh Bibles ne kete rast. Nuk ka te keqe, eshte libri qe i permbahesh per jeten tende. Mua nuk me cudit aspak kjo gje, thjeshte eshte rregull kristian. Ajo qe me habit mua eshte se si i lejojne vetes te krishteret te flasin per te drejtat e grave ne Islam, kurse grate e tyre as me fol nuk bene, e aq me pak ne KISHE.

Pershendetje!
    uvejsa, ai varg që ke sjellë është i njëjti rast me atë që të kam sjellë unë. Është thjeshtë vargu më poshtë atij që solla unë. Por të thashë edhe një herë, nuk do i futem diskutimit këtu për të të shpjeguar përse unë besoj kështu, por për një gjë jam i sigurtë se Bibla nuk e ndalon që gratë të flasin në kishë.

Përsa i përket atyre që bëjnë të krishterët duke folur për të drejtat e grave në Islam, kam mbi 1300 shkrime në forum. Të sfidoj t'i kontrollosh shkrimet e mia dhe nëse gjen sikurse edhe një të vetëm që të merret me besimin tuaj, atëhere jam gati të pranoj gjithçka që ju thoni. Personalisht nuk merrem me besimet e të tjerëve dhe kur pyes, e bëj vetëm se dua të mësoj diçka nga besimi i tyre, jo për t'i luftuar. Nuk i kam luftuar kurrë muslimanët dhe nuk do t'i luftoj kurrë. Nuk është kjo detyra ime si i krishter. Detyra ime si i krishter është t'ju dua dhe ta tregoj këtë dashuri në praktike, jo me fjalë.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    15-05-2009
    Postime
    1,130
    Marcus, do ishte mire te ishin te gjithe te krishteret sikurse ti, te pergezoj per personalitetin tend, nese je vertete keshtu si thua.
    Ne nuk jemi ketu per te share e per te fyre, ne thjesht po bejme pyetje qe te mesojme dicka.
    Une po akuzohem nganjehere se po beje pyetje tendencioze, por nuk eshte aspak e vertete. Une vetem po pyes per disa citate biblike qe nuk kam arritur t'i kuptoj. Edhe pse ne shumicen e pyetjeve nuk jam ndare aspak e kenaqur, nuk kam insistuar ne kundershtim, por kam vazhduar me pyetje tjeter dhe gjithehere me citate biblike.

Pershendetje!

"Në fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anëtarësuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    4,534
    Citim Postuar më parë nga Octopus Lexo Postimin
    Ju faleminderit që u përgjigjët në pyetjen time!
    Nga kjo që thatë ju, rrjedh që si Islami ashtu edhe Krishterimi kanë përafërsisht qëndrimin e njëjtë lidhur me kamatën.
    Të them të drejtën unë prisja që mendimin tënd ta mbështesësh me ndonjë varg nga Bibla, sidoqoftë...

Në Ligjin e Përtërirë 23:20 mund të lexosh si në vijim:

20 Mos i huajo vëllait tënd asgjë me kamatë: as para, as ushqime dhe asgjë tjetër.

Por një varg më tej shkruan:

21 Të huajit huajoj me kamatë

Këto rregulla kanë lindur që në kohën e çifutëve, para lindjes së Krishtit por vlenin edhe pas tij.

Ja se si ka rrjedhur ndalimi/lejimi i kamatës gjatë historisë:

Papa Inocent III (ka udhëhequr Kryqëzatën e Katërt) më 1215 ka ndaluar marrjen e kamatës.
    Në Koncilin e Vjenës, 1311, nën papën Clement V, marrja e kamatës është llogaritur jokrishtere.
    Me zbehjen e ndikimit të Kishës, filloi të zbehej edhe ndalesa për marrjen e kamatës.
    Mbreti i Anglisë Henrih VIII lejoi kamatën prej 5% për huan.
    Pas Luftë Tridhjetëvjeçare më 1648 në tërë Evropën është lejuar marrja e kamatës.
    Më 1822 Kisha Katolike hoqi ndalesën për marrjen e kamatës.
    Pas kësaj nuk kam njohuri nëse ky vendim i Kishës është ende në fuqi apo është ndryshuar.

Cilat janë këto shtete që ti i llogarit si të krishtera?

Pershendetje!

Kur kam thene "shtete te krishtera" kam lënë diçka mungesë sepse mendoja shtete me popullsi te besimit te krishterë por Kisha është e ndarë nga shteti.

Ndersa sa i perket asaj qe unë nuk fola me citate biblike per mbeshtetje, ndoshat e ishte mungesë nga ana ime, pasi keni gjetur ju ishte plotesuar.

Ndersa lidhur me Koncilet dhe vendimet, per besë ma ke ftofë, them keshtu sepse jam pakez naiv ne kete rast dhe nuk kam edhe shumë njohuri me ato vendime te koncileve, ajo qe jam i sigurtë sot per sot, (flas per Kishen shqiptare) e ndalon dhënjen e parave me kamatë. Por gjithsesi do te interesohna, te informohna dhe do të pergjigjana ne të ardhmen.

Ishte kenaqesi dhe informim kjo bisedë me ty.

respekte
    toni77
    Gjej kohen të lexosh, është themel i të diturit.

Faqja 23 prej 110 FillimFillim ... 1321222324253373 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •