I dashuri Deshmuesi, e barta këtu kete shkrim per asrye se te komuniteti protestant, Peniel na ka perzënë duke na thënë;
Prandaj pasi qe ketu mund të diskutojnë te krishterët edhe vendosa qe ta barti këtë shkrim dhe mund të debatojmë sa te duash.
Maria dhe shenjtërit qe respektohen dhe nderohen në Kishen katolike.
Kush jane shenjterit?
Shenjtërit janë ata njerëz qe nepërmjet pagezimit dhe thirrjes per shenjtëri qe mirret në Pagezim, kanë bërë një jetë të bazuar në Ungjillin e Shenjt, të kushtuar ekskluzivisht Zotit dhe të afermit te tyre.
Thirrja per shenjtëri i përket çdo besimtari. Por qe kjo mvaret nga liria personale, pastaj, a e realizoj kete thirrje apo jo?
Shenjtërit janë pikerisht ata të pagëzuar qe kanë realizuar këtë thirrje në jetën e tyre.
Si rrjedhoje, per ne që jemi ne ecjen e fesë, ata nuk na sherbejnë për
“adhurime” por para se gjithash, ata na kujtojnë se shenjtëria është e mundshme, jo per meritat tona, por sepse Jezu Krishti, i vdekur dhe i ringjallur për ne na shenjtëron. E jona kerkohet të ketë dhe është vetëm pergjigjja pozitive.
Pos asajë; shenjtërit – deshmitarët e Krishtit janë edhe ndihmetarët tanë në këtë ecje. Pra, meqe ata vetë e kanë persosur ecjen e tyre dhe gjinden ne Trininë Shenjtë per amshim
;“që të gjithë të jenë një, ashtu si ti, o Atë, je në mua dhe unë në ty; edhe ata të jenë një në ne”,(Gjn 17;21) me lutjen e tyre drejtuar kësaj Trinie Hyjnore per ne na nxjerrin hiret e nevojshme per ecjen tonë të fesë, pra per shenjterimin tonë. Nga ketu del se;
JO shenjterit na i japin hiret nga vetvetja, por lutja dhe ndermjetesimi i tyre i persorur na i nxjerr keto hire nga Hyji, i cili është i vetmi burim i hireve.
Puthja dhe nderimi I ikonave dhe truporeve në Kishen katolike:
Puthja apo lloje tjera nderimi i ikonave dhe i truporeve nuk është ADHURIMI i shenjtërve, por NDERIMI i tyre dhe i meritave te jetës së tyre virtuoze,
sikurse puthim të dahurit tonë në jetën e perditshme (të gjallë apo ikona), ne I puthim të afermit por nuk I adhurojmë per hyjni. Unë psh e puthi nënen time por nuk do të thotë qe unë e adhuroj, ajo është shprehje e dashurisë qe kam dhe nderim. Kështu ndodhë edhe me shenjtërit-deshmitarët e Krishtit. Pos asajë
edhe at dashuri qe e kemi me ta, e gjithë ajo është në emer të Krishtit dhe nepermes dashurisë që kemi në Jezusin Zotin tonë; këtë dashuri e shprehim edhe në sherbëtorët e Krishtit qe tani kan arritur shenjtërinë. Në anen tjeter; çka nëse Zoti don të bëjë mrekulli "me shkopin e Moisiut" - Shenjt? Nëse Zoti dhuron kështu, kush jemi ne të dalim kunder?! Per ndryshe, në Kishen katolike, asnjë mësim, asnji meshtar apo rregulltar, asnjëher nuk kam ndegjuar, as nuk ke ndigjuar ti qe po lexon, të ketë thënë apo mësuar dikë qe të adhurohet Maria apo shenjtërit si Hyji apo per Hyji. Kushdo qe thotë është duke folur te paverteten.
Lutjet e besimtarëve:
Katoliket I luten Zotit. Katoliket I Luten Trinisë dhe lutja është neper Krishtin. Lutja shenjtërve është lutje sikurse unë nëse porositi lutje tek ti qe po lexon apo dikush qe unë besojë se është person I besueshëm qe e dua dhe besoj se mund të porositet per lutje; “lutu Hyjit per mua” kështu edhe kjo porosi u ipet shenjtërve; “O shenjti…. Lutu per mua…. Neper Krishtin….! Ato lutje janë pasi besohet se ata janë sipas Bibles, sipas asajë qe Krishti thotë;
“edhe ata të jenë një në ne” te ndermjetesojnë për ne tek Hyji. Nëse i degjoni me vemendje lutjet e dites së ndonjë shenjti gjatë meshes, askund nuk thuhet per shembull: "Shen Antoni, te lutem me bëj të krishterë të persosur", por lutjet e meshës fillojnë gjithmonë me ketë lloje formule apo me te tilla si kjo, por qe kane te njejten permbajtje:
"O HYJ, Ate i Shenjtë, ti nepermjet Jezu Krishtit e shpetove boten, bëj qe ME NDERMJETESINE e këtij shenjti ....(emri i shenjtit), te jetojme ne hirin tënd....", etj., etj.
Pra, lutjet i drejtohen Hyjit, me NDERMJETESIMIN e shenjtit/shenjtereshes.
E gjithe kjo bazohet tek FEJA JONË që e shpallim saherë qe recitojme/lusim "Besojmen". Ne "Besojmen" është një formulë qe thotë:"Besoj... ne bashkesine e shenjterve", pra si të pagëzuar ne jetojmë ne bashkësi shpirtërore me çdo të pagëzuar mbi tokë dhe me çdo të pagëzuar qe ecjen e tij e ka persosur e qe tani gjindet i shenjteruar në qiell.
Mos te harrojme se Kisha mbi tokë është një kishë në ecje në bashkim me Kishen Qiellore dhe ne drejtim te Kishes Qiellore, ose, e quajtur me një gjuhë biblike dhe të Etërve të Kishes: "Jeruzalemi tokësor ecen me Jeruzalemin Qiellor dhe drejt Tij".
respekte Deshmuesi
Krijoni Kontakt