Close
Faqja 7 prej 12 FillimFillim ... 56789 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 61 deri 70 prej 117
    i ktyne herit Maska e Dardhan
    Anëtarësuar
    29-10-2009
    Vendndodhja
    n'Toke t'Zotit (Dardhanii)
    Postime
    98
    Citim Postuar më parë nga Anas60 Lexo Postimin
    Eshte e pranuar boterisht nga studjuesit se gjuha Shumeriane eshte gjuha e pare e shkruar ne bote, filllimisht, rreth viteve 3500 BC, me logograme piktografike e me pas gradualisht me kuneiformin abstrakt.
    Shum sende jan pranuar boterisht e anuluar boterisht me vone. Boterisht thuhet edhe qe gjuha pellazge-ilire eshte gjuhe e vdekur, pastaj thuhet qe greket e sotem jan "greket e vjeter", por faktet flasin pak me ndryshe. Ne google ke fakte me shmbuj sa te duash se si dhe nga çka u zhvillua shkrimi kuniform.

Shkrimi egjyptian eshte afer me te ne kohe, rreth 300-400 vjet me pas, dhe mendohet se u krijua nen influencen Shumere.
    Nese hieroglifet e egjiptit kan origjinen nga sumeret, diçka qe une nuk e besoj, pasiqe jan mendime dhe jo fakte.

Data 10000 BC per shkrimin e gjuhes se popujve banues te Egjiptit te asaj kohe, nuk ka mbeshtetje ne fakte te njohura deri sot.
    He?

Shkrimi egjyptian nuk ka qene hieroglifik, por piktografik + alfabetik sic e ka deshifruar francezi Champollion ne fillim te shek.19-te.
    Nuk eshte "Shumaher" por Shumer ose Sumer po te duash.
    Termi "Shumer" e ka origjinen nga gjuha akade (gjuhe semite kjo), ata "Shumer" e qunin ndryshe veten dhe gjuhen e vet.
    Either win or die. I hope for nothing. I fear nothing. Fate has brought me here.

i/e regjistruar Maska e Anas60
    Anëtarësuar
    24-10-2009
    Vendndodhja
    Tirana, ALB
    Postime
    48
    Citim Postuar më parë nga Dardhan Lexo Postimin
    Shum sende jan pranuar boterisht e anuluar boterisht me vone. Boterisht thuhet edhe qe gjuha pellazge-ilire eshte gjuhe e vdekur, pastaj thuhet qe greket e sotem jan "greket e vjeter", por faktet flasin pak me ndryshe. Ne google ke fakte me shmbuj sa te duash se si dhe nga çka u zhvillua shkrimi kuniform.
    Nese hieroglifet e egjiptit kan origjinen nga sumeret, diçka qe une nuk e besoj, pasiqe jan mendime dhe jo fakte.
    Termi "Shumer" e ka origjinen nga gjuha akade (gjuhe semite kjo), ata "Shumer" e qunin ndryshe veten dhe gjuhen e vet.
    Tani per tani ky eshte perfundimi me i pranuar, qe Egjyptianet jane me te vonshem se Shumeret. Kur te anulohet e diskutojme prape kush ishin te paret. Ti nuk besoj se e ke origjinen nga Egjypti, se po qe keshtu eshte kot te vazhdoj me tutje.
    Me sa duket nuk e ke lexuar dhe aq me vemendje artikullin, sepse ndryshe nuk do beje keto komente. Pavaresisht se Pellazgjishtja e Ilirishtja mund te konsiderohen gjuhe te vdekura, ky artikull nepermjet tezes se prejardhjes nga Shumeret mbeshtet edhe ekzistencen dhe vazhdimesine e Shqiptareve nga Pellazget apo Iliret, bile aty ka fakte gjuhesore per kete vazhdimesi (Pelazg=Pe Larg dhe Malachim=Mal ikim/Mallkim).

Ne artikull shpjegohet se shkrimi kuneiform kaloi ne dy faza, ate piktografike e pastaj ne shkrimin kuneiform abstrakt te kohes se Shumer-it klasik ne vitet 2600-2300 BC; kete te dytin e perdoren edhe Akkadianet (Babilonasit apo Asirianet), pas 2300 BC.

Eshte e vertete qe Shumer ishte emri me te cilin Akadet (AsiroBabilonas) quanin paraardhesit, por kjo nuk do te thote qe ky emer ishte ne gjuhen Akadiane, sepse Akadet trasheguan apo perdoren shume terma nga gjuha Shumere, sepse kultura Shumere ishte me e perparuar se ajo e mevonshmja Akade.

Ne artikull eshte dhene edhe etimologjia e emrit qe perdornin Shumeret per vendin e tyre: KIENGIR = Ki e Ngir, toke e nginjur, toke e ngopur, Toke e Begate; kjo eshte me logjike sepse dihet se Shumeret ishin popull bujk, qe i thurte lavde tokes bujqesore, ata zhvilluan te paret ne bote bujqesine ashtu sic e njohim edhe sot, me sisteme ujitje, kullimi etj.

Per emertimin e gjuhes Shumere nga vete ata, pervec emrave te dialekteve nuk kam ndonje informacion.
    Kenaqem me ate qe arrij, perpiqem ta arrij plotesisht...
    Sumerian is Albanian

Anëtarësuar
    24-10-2009
    Vendndodhja
    Tirana, ALB
    Postime
    48
    Une mendoj se gjerat behen pak me te thjeshta dhe me te favorshme per ne Shqiptaret sikur te mos ngulemi tek autoktoniteti ne Ballkan qe nga koha e majmunit. Le te jemi pak me racionale dhe me pragmatiste. Te jesh autokton eshte nje koncept relativ, i cili duhet pranuar per aq sa ndihmon zbulimin e te shkuares sone dhe arin deri ne nje kohe te kaluar me te cilen te mund te mbeshtesim idene e nje populli me kulture te lashte. Sikur te pranonim kete, duhet te pranojme se Pellazget erdhen nga larg, por kjo ndodhi ne nje kohe mjaft te larget, rreth 1600 vjet para qyteterimit Helen, pra perseri jemi autoktone dhe teoria Pellazge nuk humbet azgje ose ndoshta nga kjo humbasim 10% nga autoktoniteti por do te fitojme nga lidhja tjeter, me kulturen DJEP TE NJEREZIMIT, kulturen Shumere.

NJE LAJM I MIRE....!!!

Ideja e prejardhjes sone nga Shumeret mbeshtetet edhe nga studjuesi azerbaixhano-amerikan ZECHARIA SITCHIN, i cili thote se prejardhja e Pellazgeve dhe prandaj e Shqiptareve eshte nga malet Zagros ne Mesopotami, aty ku pati nje civilizim teper te larte ne vitet 5300 deri 2300 BC.
    Gjithashtu ai pranon se gjuha Shqipe eshte pasardhese e asaj Shumere. Provat e tjera qe jepen ne artikullin e hyrjes se kesaj teme plotesojne keto pohime te SITCHIN.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Anas60 : 04-11-2009 më 19:39
    Sumerian is Albanian

I love god
    Anëtarësuar
    23-02-2007
    Postime
    8,043
    çuno ke nai dashnore sum me er??? qe do me na qit dhe ne shqipot prej andej............

i/e regjistruar Maska e saura
    Anëtarësuar
    07-09-2008
    Vendndodhja
    Itali
    Postime
    3,498
    Citim Postuar më parë nga drague Lexo Postimin
    çuno ke nai dashnore sum me er??? qe do me na qit dhe ne shqipot prej andej............
    mos u tall me studiusit o plak ,une lexova sot ke tema orgazmes ,qe kjo fjale e paska preardhjen nga ilirishtja
    L'invidia e la forma piu sincera di ammmmirazione.

Anëtarësuar
    24-10-2009
    Vendndodhja
    Tirana, ALB
    Postime
    48
    Me sa duket ti nuk ja ke haberin se gocat Sumeriane ishin te bardha dhe laheshin me qumesht, ato ishin "si do perendia", se jetonin bashke me perendite....
    Sumerian is Albanian

Anëtarësuar
    07-09-2008
    Vendndodhja
    Itali
    Postime
    3,498
    Citim Postuar më parë nga Anas60 Lexo Postimin
    Me sa duket ti nuk ja ke haberin se gocat Sumeriane ishin te bardha dhe laheshin me qumesht, ato ishin "si do perendia", se jetonin bashke me perendite....
    Po ai nuk beson tel perendite mor anas 60 ,prandaj ...

I love god
    Anëtarësuar
    23-02-2007
    Postime
    8,043
    Saura thirre pak Landin se nuk kam nermem me hap librat ne ket ore.

cuno femnat tona nuk jane te bardha,po zjerm te kuqe.

i/e regjistruar Maska e Xhuxhumaku
    Anëtarësuar
    19-11-2003
    Vendndodhja
    sopr'un'curva
    Postime
    13,379

qikur ke fillu me nore Indione ti mer plak
    --- La Madre dei IMBECILI e sempre in cinta...

---voudou.. ---

Anëtarësuar
    07-09-2008
    Vendndodhja
    Itali
    Postime
    3,498

,s'ma ka lene gje numrin e telefonit ,sa shpejt paska ardhe ti sonte ,im bir akoma ,e pres ti ngroh gjellen
    Ndryshuar për herë të fundit nga saura : 04-11-2009 më 20:39

Faqja 7 prej 12 FillimFillim ... 56789 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •