I dashur vella Matrix,Postuar mė parė nga Matrix
Nuk e kuptoj ku e sheh kontradikten ketu!
Ti e njeh mire historine se si kisha humbi origjinalitetin dhe thjeshtesine e saj. Kostandini ishte ai qe futi jobesimtaret ne kishe. Kostandini ishte ai qe futi paganizmin ne kishe.
Le te supozojme se te Krishteret ne Shqiperi po vuajne persekutime te papara ndonjehere. Dhe keto persekutime po vazhdojne per shume vjet me radhe. Ne fillim te Krishteret frikesohen dhe nuk dine si t'a perballojne kete gjendje, por sa me shume kalon koha dhe sa me shume persekutimet behen me te forta dhe shume te Krishtere vdesin si martire, aq me shume forcohet besimi juaj dhe aq me shume i qendroni besnik Atij ne thjeshtesine e besimit tuaj ne Krisht dhe aq me shume e perjetoni Ate. Vjen koha qe ju mesoheni tashme me persekutimet. Eshte pikerisht ne ate kohe qe ju jeni mesuar me persekutimet kur nderrohet qeveria dhe presidenti i ri ka simpati per te Krishteret dhe nxjerr nje dekret ku lejon te Krishteret qe te adhurojne lirshem Zotin e tyre.
Kaq e madhe ishte simpatia qe presidenti kishte per te Krishteret sa qe ai i liron te gjithe te krishteret nga taksat e renda. Ne kete menyre fillojne njerezit ne mase te behen te krishtere per t'u shpetuar taksave te renda. (si thua nuk eshte e llogjikshme kjo gje?) Presidenti fillon dhe i fut te krishteret ne tempuj, apo le te supozojme se jemi ne Shqiperi pas komunizmit dhe te themi se i fut ne sallat e frontit te Partise, dhe ne vende te ndryshme qe ne kohen e komunizmit perdoreshin per mbledhjet e Partise.
Nejse se u zgjata shume, por ajo qe desha ne fillim te them eshte; imagjinoje pak veten tende ne nje persekutim shumevjetor te tmerrshem dhe papritur ty te thuhet se nuk duhet te kesh me frike te adhurosh Zotin tend pasi nuk do persekutohesh. A nuk do bie ne gjunje ti per kete te "mire" qe ju ka sjelle Zoti?
Keshtu pra, ashtu sic e ke thene edhe ti ne nje nga poezite e tua, ate qe nuk beri dot djalli me persekutimet, e beri duke u dhene te krishtereve liri, prosperitet dhe pushtet!
Do thuash ti Matrix, si ka mundesi qe ata qe kane krishtin brenda dhe jane te shenjte te pranojne nje gje te tille?
I dashur Matrix, eshte hapur nje teme e madhe mbi shpetimin nese humbet apo jo. Dua te sqaroj dicka: Nese jam futur ne kete teme dhe kam dhene mendimin tim, nuk e kam bere per te mbrojtur idete e mia me fanatizem per te thene se doktrina ime eshte e sakta dhe e juaja eshte e gabuar. Keto jane diskutime fetare te cilat me shume prishin pune se sa ndertojne.
Qellimi im ka qene nje, qellimi im ka qene qe ne te krishteret te kuptojme nje sekret, nje sekret te vogel, por qe do na jepte ne jeten tone fitore te medhaja. Ky sekret eshte fuqia e ringjalljes se Krishtit qe banon ne ne. Nese ne te krishteret nuk do jetojme ne erresire, por do ndricohemi nga Ai dhe do shohim se ne ne banon vete Krijuesi i gjithesise, banon Ai qe eshte i gjalle, qe vdiq por ne te treten dite u ngrit nga te vdekurit, pra Ai qe kaloi nga vdekja ne jete, dhe nese ne do e perdorim kete fuqi qe ndodhet brenda nesh, nese ne do perdorim Ate qe triumfoi mbi vdekjen atehere edhe ne do kemi nje jete te vazhdueshme triumfi.
Eshte shume e thjeshte, te gjithe ata qe e kerkojne dhe e duan Ate me sinqeritet do arrijne te kuptojne nje dite se e vetmja gje qe u duhet, eshte te vene ne perdorim Ate qe ndodhet dhe banon brenda tyre.
Sot te Krishteret jane shume te ngaterruar me rregulla te shumta fetare. Besimi i tyre eshte komplikuar shume. Te Krishteret jane kaq te ngaterruar saqe vazhdimisht pyesin; a lejohet kjo gje, a duhet bere apo nuk duhet bere ajo gje, a duhet i Krishteri te sillet keshtu apo ashtu dhe shume pyetje te tjera qe nuk kane fund. Sekreti eshte nje: Zbulo FUQINE E RINGJALLJES QE BANON NE TY, zbulo ATE QE KALOI NGA VDEKJA NE JETE, dhe keshtu do jetosh nepermjet Tij nje jete triumfuese. Nga casti qe do perjetosh kete gje, dhe ti te jesh njeriu i vetem ne bote qe beson se Krishti jeton ne ty, atehere edhe e gjithe bota te vije kunder teje, i gjithe njerezimi te vije kunder teje dhe te thote te kunderten, ti nuk do turbullohesh fare, ti nuk do shqetesohesh fare per faktin qe je njeriu i vetem ne bote qe beson nje gje te tille, ti do buzeqeshesh lehte dhe do thuash UNE JAM I SHENJTE SEPSE NE MUA JETON VETE SHENJTERIA!
Gjate gjithe shekujve punetoret e vertete te Perendise kane dhene edhe jeten per t'u mesuar besimtareve te thjeshte ate qe Perendia u zbuloi atyre: KRISHTI NE NE! Ky eshte sekreti me i madh, ata e dine shume mire se vetem nepermjet ketij sekreti mund te jetosh nje jete te shenjte dhe jo nje jete imituese te shenjte, dhe qellimi kryesor i tyre ka qene qe besimtaret te mos harrojne kurre se ata kane nje fuqi shume te madhe brenda tyre dhe se duhet ta perdorin kete fuqi.
Po si ka mundesi atehere qe kishat bien, akoma edhe ato qe deri ne nje fare kohe kishin nje ecuri te mire? Ky eshte vullneti i lire qe njeriu ka. Njeriu nuk eshte robot. Njeriu ka vullnet te lire edhe kur ai beson ne Krisht. Ai eshte i lire te jetoje si princ, por eshte i lire te jetoje nje jete mizerje. Prit pak Matrix, mos u nxito te me thuash se atehere i Krishteri mund te humbase besimin! Une personalisht nuk e besoj nje gje te tille, pasi une besoj ne dashurine qe nuk e kap dot llogjika njerezore, por edhe nese e besoja nuk do filloja te predikoja kete doktrine dhe as te futesha ne debate te pafund nese humbet apo jo shpetimi.
Pamvaresisht nga bindjet e mia mbi kete pike, pra nese humbet apo jo shpetimi, une gjithmone do mundoja t'ju jepja te tjereve ate sekretin e mesiperm. Qellimi i jetes sime Matrix eshte qe une te perjetoj Krishtin ne mua dhe te shpall bashkebiseduesve te mi Krishtin ne mua. Ai Krisht eshte Krishti i vertete, Ai Krisht eshte nje Krishti triumfues, nje Krisht fitimtar,dhe per sa kohe besimtaret do kuptojne kete Krisht, ata do jene triumfues, por nese besimtaret nuk do e dine kete gje, ata do kene nje Krisht fetar, teologjik, doktrinor.
Keshtu pra edhe "kishat e shqiptare", pas ndalimit te persekutimit u mbushen me jo besimtare. Disa menduan se kjo eshte nje ide e mire pasi nuk do ishte nevoja te bridhnin per te predikuar ungjillin, por vete jo besimtaret do vinin aty dhe do ta degjonin. Disa te tjere e kuptuan se kjo nuk quhet Kishe dhe u larguan, disa te tjere u pelqeu pushteti qe ju dha dhe pranuan, disa te tjere pasi u larguan filluan te persekutohen nga vete te Krishteret, keshtu Zoti yne e merr shandanin qe andej dhe e ve diku tjeter, atje ku zemrat vazhdojne te jene te pastra dhe te thjeshta dhe vepra e Tij nuk ka pushuar asnjehere dhe le te jene quar te Tijte heretike dhe le te kene deklaruar disa qe kane trasheguar besimin e pare te apostujve, e verteTa qendron ne nje gje: KRISHTI NE NE!
Do vdisja i lumtur duke shpallur pa pushim Krishtin qe banon ne ne! Ah sikur te gjithe te Krishteret te kuptonin fuqine e madhe te Krishtit ne ne! Perendia na hapte syte dhe te shohim dhe te perdorim kete fuqi te madhe qe ndodhet brenda nesh!
Krijoni Kontakt