Close
Faqja 0 prej 6 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 51
    i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574

Komente mbi librin: "Ortodoksia e Kishes"

Citim Postuar mė parė nga Matrix
    Atehere le te ndalemi pak te klasa mediatore.

Duke konsideruar ato qe thote W.Nee, ne fillimet e Kishes, kjo klase nuk ekzistonte, por cdo anetar kryente pjesen e vete te sherbeses ne Trup. Sidoqofte, nje dite kjo klase u shfaq ne Kishe, dhe zuri vendin qe ka.

Normalisht lind pyetja: Si lindi kjo klase, dhe si u zhvillua? Kuptohet qe ajo nuk lindi nga hici.
    Ne rast se ajo lindi dhe u zhvillua ne Kishe, a ka fajtor tjeter per kete pervecse Kisha?
    Kjo ndodhi ngaqe anetaret e Kishes filluan t'i neglizhonin detyrat e veta dhe te linin cdo gje ne duart e episkopeve, presvitereve, dhjakoneve, etj
    (Kryesisht flas per detyren e qendrimit ne Krisht, te ngulmimit ne lutje, te kujdesit per me te dobtit, etj...)

Pra si ka mundesi qe ata qe ishin te shenjte, qe kishin Krishtin brenda vetes, filluan gradualisht ta braktisnin rolin e tyre, dhe keshtu cdo gje ngeli ne duart e klases mediatore.

Mos kemi ketu nje kontradikte?
    I dashur vella Matrix,

Nuk e kuptoj ku e sheh kontradikten ketu!

Ti e njeh mire historine se si kisha humbi origjinalitetin dhe thjeshtesine e saj. Kostandini ishte ai qe futi jobesimtaret ne kishe. Kostandini ishte ai qe futi paganizmin ne kishe.

Le te supozojme se te Krishteret ne Shqiperi po vuajne persekutime te papara ndonjehere. Dhe keto persekutime po vazhdojne per shume vjet me radhe. Ne fillim te Krishteret frikesohen dhe nuk dine si t'a perballojne kete gjendje, por sa me shume kalon koha dhe sa me shume persekutimet behen me te forta dhe shume te Krishtere vdesin si martire, aq me shume forcohet besimi juaj dhe aq me shume i qendroni besnik Atij ne thjeshtesine e besimit tuaj ne Krisht dhe aq me shume e perjetoni Ate. Vjen koha qe ju mesoheni tashme me persekutimet. Eshte pikerisht ne ate kohe qe ju jeni mesuar me persekutimet kur nderrohet qeveria dhe presidenti i ri ka simpati per te Krishteret dhe nxjerr nje dekret ku lejon te Krishteret qe te adhurojne lirshem Zotin e tyre.

Kaq e madhe ishte simpatia qe presidenti kishte per te Krishteret sa qe ai i liron te gjithe te krishteret nga taksat e renda. Ne kete menyre fillojne njerezit ne mase te behen te krishtere per t'u shpetuar taksave te renda. (si thua nuk eshte e llogjikshme kjo gje?) Presidenti fillon dhe i fut te krishteret ne tempuj, apo le te supozojme se jemi ne Shqiperi pas komunizmit dhe te themi se i fut ne sallat e frontit te Partise, dhe ne vende te ndryshme qe ne kohen e komunizmit perdoreshin per mbledhjet e Partise.

Nejse se u zgjata shume, por ajo qe desha ne fillim te them eshte; imagjinoje pak veten tende ne nje persekutim shumevjetor te tmerrshem dhe papritur ty te thuhet se nuk duhet te kesh me frike te adhurosh Zotin tend pasi nuk do persekutohesh. A nuk do bie ne gjunje ti per kete te "mire" qe ju ka sjelle Zoti?

Keshtu pra, ashtu sic e ke thene edhe ti ne nje nga poezite e tua, ate qe nuk beri dot djalli me persekutimet, e beri duke u dhene te krishtereve liri, prosperitet dhe pushtet!

Do thuash ti Matrix, si ka mundesi qe ata qe kane krishtin brenda dhe jane te shenjte te pranojne nje gje te tille?

I dashur Matrix, eshte hapur nje teme e madhe mbi shpetimin nese humbet apo jo. Dua te sqaroj dicka: Nese jam futur ne kete teme dhe kam dhene mendimin tim, nuk e kam bere per te mbrojtur idete e mia me fanatizem per te thene se doktrina ime eshte e sakta dhe e juaja eshte e gabuar. Keto jane diskutime fetare te cilat me shume prishin pune se sa ndertojne.

Qellimi im ka qene nje, qellimi im ka qene qe ne te krishteret te kuptojme nje sekret, nje sekret te vogel, por qe do na jepte ne jeten tone fitore te medhaja. Ky sekret eshte fuqia e ringjalljes se Krishtit qe banon ne ne. Nese ne te krishteret nuk do jetojme ne erresire, por do ndricohemi nga Ai dhe do shohim se ne ne banon vete Krijuesi i gjithesise, banon Ai qe eshte i gjalle, qe vdiq por ne te treten dite u ngrit nga te vdekurit, pra Ai qe kaloi nga vdekja ne jete, dhe nese ne do e perdorim kete fuqi qe ndodhet brenda nesh, nese ne do perdorim Ate qe triumfoi mbi vdekjen atehere edhe ne do kemi nje jete te vazhdueshme triumfi.

Eshte shume e thjeshte, te gjithe ata qe e kerkojne dhe e duan Ate me sinqeritet do arrijne te kuptojne nje dite se e vetmja gje qe u duhet, eshte te vene ne perdorim Ate qe ndodhet dhe banon brenda tyre.

Sot te Krishteret jane shume te ngaterruar me rregulla te shumta fetare. Besimi i tyre eshte komplikuar shume. Te Krishteret jane kaq te ngaterruar saqe vazhdimisht pyesin; a lejohet kjo gje, a duhet bere apo nuk duhet bere ajo gje, a duhet i Krishteri te sillet keshtu apo ashtu dhe shume pyetje te tjera qe nuk kane fund. Sekreti eshte nje: Zbulo FUQINE E RINGJALLJES QE BANON NE TY, zbulo ATE QE KALOI NGA VDEKJA NE JETE, dhe keshtu do jetosh nepermjet Tij nje jete triumfuese. Nga casti qe do perjetosh kete gje, dhe ti te jesh njeriu i vetem ne bote qe beson se Krishti jeton ne ty, atehere edhe e gjithe bota te vije kunder teje, i gjithe njerezimi te vije kunder teje dhe te thote te kunderten, ti nuk do turbullohesh fare, ti nuk do shqetesohesh fare per faktin qe je njeriu i vetem ne bote qe beson nje gje te tille, ti do buzeqeshesh lehte dhe do thuash UNE JAM I SHENJTE SEPSE NE MUA JETON VETE SHENJTERIA!

Gjate gjithe shekujve punetoret e vertete te Perendise kane dhene edhe jeten per t'u mesuar besimtareve te thjeshte ate qe Perendia u zbuloi atyre: KRISHTI NE NE! Ky eshte sekreti me i madh, ata e dine shume mire se vetem nepermjet ketij sekreti mund te jetosh nje jete te shenjte dhe jo nje jete imituese te shenjte, dhe qellimi kryesor i tyre ka qene qe besimtaret te mos harrojne kurre se ata kane nje fuqi shume te madhe brenda tyre dhe se duhet ta perdorin kete fuqi.

Po si ka mundesi atehere qe kishat bien, akoma edhe ato qe deri ne nje fare kohe kishin nje ecuri te mire? Ky eshte vullneti i lire qe njeriu ka. Njeriu nuk eshte robot. Njeriu ka vullnet te lire edhe kur ai beson ne Krisht. Ai eshte i lire te jetoje si princ, por eshte i lire te jetoje nje jete mizerje. Prit pak Matrix, mos u nxito te me thuash se atehere i Krishteri mund te humbase besimin! Une personalisht nuk e besoj nje gje te tille, pasi une besoj ne dashurine qe nuk e kap dot llogjika njerezore, por edhe nese e besoja nuk do filloja te predikoja kete doktrine dhe as te futesha ne debate te pafund nese humbet apo jo shpetimi.

Pamvaresisht nga bindjet e mia mbi kete pike, pra nese humbet apo jo shpetimi, une gjithmone do mundoja t'ju jepja te tjereve ate sekretin e mesiperm. Qellimi i jetes sime Matrix eshte qe une te perjetoj Krishtin ne mua dhe te shpall bashkebiseduesve te mi Krishtin ne mua. Ai Krisht eshte Krishti i vertete, Ai Krisht eshte nje Krishti triumfues, nje Krisht fitimtar,dhe per sa kohe besimtaret do kuptojne kete Krisht, ata do jene triumfues, por nese besimtaret nuk do e dine kete gje, ata do kene nje Krisht fetar, teologjik, doktrinor.

Keshtu pra edhe "kishat e shqiptare", pas ndalimit te persekutimit u mbushen me jo besimtare. Disa menduan se kjo eshte nje ide e mire pasi nuk do ishte nevoja te bridhnin per te predikuar ungjillin, por vete jo besimtaret do vinin aty dhe do ta degjonin. Disa te tjere e kuptuan se kjo nuk quhet Kishe dhe u larguan, disa te tjere u pelqeu pushteti qe ju dha dhe pranuan, disa te tjere pasi u larguan filluan te persekutohen nga vete te Krishteret, keshtu Zoti yne e merr shandanin qe andej dhe e ve diku tjeter, atje ku zemrat vazhdojne te jene te pastra dhe te thjeshta dhe vepra e Tij nuk ka pushuar asnjehere dhe le te jene quar te Tijte heretike dhe le te kene deklaruar disa qe kane trasheguar besimin e pare te apostujve, e verteTa qendron ne nje gje: KRISHTI NE NE!

Do vdisja i lumtur duke shpallur pa pushim Krishtin qe banon ne ne! Ah sikur te gjithe te Krishteret te kuptonin fuqine e madhe te Krishtit ne ne! Perendia na hapte syte dhe te shohim dhe te perdorim kete fuqi te madhe qe ndodhet brenda nesh!
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

i/e regjistruar Maska e ndreu
    Anėtarėsuar
    19-06-2004
    Postime
    105

Per Pirostine!

Me gjithe ato qe shkrove me hoqe "kapakun" e kokes. M'u ca kaptina- sic thone dhe elbasanasit.

Megjithate per nje gje ke te drejte. Duhet te pranoj se, edhe nese hidhem perpjete, ti dhe "koleget" e tu ne herezi nuk keni per te ndryshuar qendrim.

Dy gjera dua te theksoj: 1). punen e shpetimit dhe 2). pak gjera rreth autorit, librin e te cilit perkthen, meqenese e quajte, "nje nder te krishteret me te medhenj".

I dashur, heretik nuk mund te quhet nje besimtar qe i permbahet doktrines orthodhokse te sprovuar ketu e 2000 vjet me rradhe. Perkundrazi dikush qe vuan nga kompleksi engjellor dhe qe beson se komuniteti, te cilit i perket, eshte ai ideali -edhe pse ky komunitet i ngjan me shume teorise aristoteliane rreth gjenerimit spontan- rrezikon me shume per te rene ne tundimin e novatorizmave. Sepse komuniteti ne fjale karakterizohet nga pozicionimet e shumta qe ka zgjedhur ne te kaluaren dhe qe i le menjane duke iu pershtatur modes apo sfidave shkencore te kohes.

Te propozoj te lexosh letren drejtuar efesianeve, e cila flet per mburojen/arsenalin qe duhet te mbaje cdo besimtar. Per mua, eshte nje nder momentet qe njeriu duhet t'i therrase mendjes se shpetimi nuk kristalizohet kaq lehte, por duhet ruajtur me sa thote Pavli te letra e mesiperme.

Nuk po te servir fragmente te vecanta. Jam i bindur se do ta lexosh gjithe pjesen nga letra e efesianeve.

Per sa i perket atij qe e emertove si me siper, po te bej te ditur se: duhet te informohesh mbi ata qe quhen eter dhe shenjtore te Kishes se Krishtit, fale te cileve mbahet e gjalle Kisha e Perendise. Pasi ta kesh bere, te siguroj se, nese ke njefare sedre prej burri brenda teje, do t'i nderosh edhe ti ashtu sic e meritojne: "I drejti do te kujtohet perjetesisht" (Psalm. 111, 6).

Megjithate nje gje me ben pershtypje bre byrazer. Ju qe mohoni Traditen e Shenjte, pse perdorni nje tradite tuajen? Si ka mundesi qe, nga njera ane pranoni vetem Biblen si autoritet dhe nga ana tjeter bazoheni dhe sillni si argumente fakte jashtebiblike, tradita, tekste etj.?

Sepse edhe Tradita jone ne tekste eshte e shkruar dhe jo ne pallatin e kultures.

Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    I dashur Ndreu, kam dy ankesa ndaj teje!

1) Nuk me ke shpjeguar cdo te thote Pirosti. (ta di te pakten kuptimin e ketij pseudonimi )

2) Nuk i je pergjigjur pothuajse asnjehere drejt per drejt shkrimeve te mia apo pikave kryesore qe une kam prekur. Pergjigjet e tua kane qene te pergjitheshme dhe tallese. Nuk kam problem se tallesh me mua si dhe nuk kam problem te shkruash sa te duash ne komunitetin protestant. Je i mirepritur edhe ti kendej nga ne, por me jep pershtypjen se kur nuk di te pergjigjesh gjen menyra te tjera per t'u shmangur.

Pershendetje nga "Pirostia" apo ai qe jeton ne dy bote.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar mė parė nga liveintwoplaces
    Zoti u ngrit dhe doli nga varri, dhe ne gjithashtu do dalim jashtė. Jeta e ringjallur e Tij nuk mund tė mbytet sot, kėshtu qė ne guxojmė tė themi se edhe ne nuk mund tė mbytemi.
    Tė dashur vėllezėr,

Sekreti i jetės sone triumfuese ėshtė pikėrisht kėtu! Se Zoti ynė u ngrit nga tė vdekurit ditėn e tretė. Ky Zot sot banon nė ne. Vėllezėr, mos u mashtroni se ne mund tė prodhojme jetė. Ne nuk mund tė prodhojmė kurrė jetė. Nėse ne do kalojme pėrmes vuajtjeve, ne do vdesim, por Jeta qė ndodhet brėnda nesh nuk do kapet dot nga vdekja. Ajo do ta kapėrceje vdekjen dhe do jetojė. Ėshtė pikėrisht kjo jetė qė duhet tė dalė me bollėk nga ne. Ėshtė kjo Jetė qė del triumfuese, por ne duhet tė dimė se kjo Jetė banon nė ne. Ne duhet tė mbėshtesim sigurinė tonė, jo nė zotėsitė tona, por ne kėtė Jetė. Ėshtė kjo jetė qė na ka dhėnė privilegjin tė quhemi tė shenjtė, ėshtė pikėrisht kjo jetė qė na ka dhėnė privilegjin tė qėndrojmė ne vėndet qiellore.

Ne nuk inkurajojmė njėri tjetrin duke i thėnė se jemi tė shenjtė, nė mėnyrė qė njė ditė ta besojmė me tė vėrtetė se jemi tė shenjtė. Ne e inkurajojmė njėri tjetrin duke thėnė se jemi tė shenjtė sepse dimė se vetėm Shenjtėrimi qė banon nė ne mund tė bėjė njė jetė triumfuese. Kėshtu pra vėllezėr, ju inkurajoj tė ktheheni pėrbrėnda, aty ku ka banesėn vetė Jeta (Krishti) dhe tė ushqeheni nga Ai, pasi Ai ėshtė Ushqimi i vėrtetė dhe le tė mos trėmbemi nga vuajtjet, pasi ato kanė vetėm njė qėllim, pastrimin e Arit qė ndodhet brėnda nesh, nė mėnyrė qė ky Ar tė shihet qartė edhe nga bota.

Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574

Komente mbi librin: "Ortodoksia e Kishes"

Tė dashur vėllezėr dhe motra,

Pėr shkak mungese kohe, kam kėrkuar nga motėr inscrite tė mė ndihmojė me pėrkthimin e librit nė fjalė. Me kėtė rast dua tė falenderoj motrėn pėr ndihmesėn qė po mė jep.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-02-2005
    Postime
    139

Question

Pershendetje!

M'u duk shume interesante kjo tema prandaj i lexova te tera shkrimet me shume vemendje. Me duhet te pranoj qe jam pak konfuz ne lidhje me disa nga theniet.

E kuptoj doktrinen e Nikolaiteve dhe se Zoti e urren ate, dhe kuptoj shembujt konkrete te sistemeve hiarerkale si psh ai i kishes Katolike qe nuk perputhet me Biblen.

Ajo per te cilen jam konfuz eshte mendimi se kisha nuk ka nevoje per drejtues fare! Me korrigjoni nese e kam kuptuar gabim, por po thoni qe kisha s'duhet te kete pastore psh? Kjo s'me duket e drejte nese vertete mendoni keshtu, por ndoshta ju kam keqkuptuar une!

E vura re qe i referoheshit shume kishes se pare. Doja te dija ku thote Zoti qe kisha sot duhet te kopjoje 100% kishen e pare. Ata ishin ne periudhe tranzicioni, dhe ne tranzicion shume gjera jane ndryshe.

Faleminderit.

Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar mė parė nga Elton80
    Pershendetje!

M'u duk shume interesante kjo tema prandaj i lexova te tera shkrimet me shume vemendje. Me duhet te pranoj qe jam pak konfuz ne lidhje me disa nga theniet.

E kuptoj doktrinen e Nikolaiteve dhe se Zoti e urren ate, dhe kuptoj shembujt konkrete te sistemeve hiarerkale si psh ai i kishes Katolike qe nuk perputhet me Biblen.

Ajo per te cilen jam konfuz eshte mendimi se kisha nuk ka nevoje per drejtues fare! Me korrigjoni nese e kam kuptuar gabim, por po thoni qe kisha s'duhet te kete pastore psh? Kjo s'me duket e drejte nese vertete mendoni keshtu, por ndoshta ju kam keqkuptuar une!

E vura re qe i referoheshit shume kishes se pare. Doja te dija ku thote Zoti qe kisha sot duhet te kopjoje 100% kishen e pare. Ata ishin ne periudhe tranzicioni, dhe ne tranzicion shume gjera jane ndryshe.

Faleminderit.

I dashur vėlla, mendoj se ke bėrė pyetje qė do ngrejnė shumė diskutim, por qė unė mendoj se ja vlen tė diskutohet.

Le ta filloj me pyetjen e fundit:
    I dashur Elton, lavdi Zotit ne sot kemi Biblėn tė shkruar dhe aty ne bazohemi pėr tė parė nėse ato qė themi dhe bėjmė janė sipas vullnetit tė Zotit apo jo. Sa herė qė ne diskutojmė pėr gjėra doktrinore apo besimi ne i referohemi Biblės. Ne gjithashtu lexojmė vazhdimisht Biblėn pėr tė njohur mė shumė Zotin tonė, pasi ne besojmė pa asnjė ngurrim se nga ai libėr ne mund tė marrim ēdo gjė tė vlefshme pėr ecjen tonė frymėrore. Ne e dimė se zbulim tjetėr jashtė Biblės Zoti nuk na jep dhe as do na japė ndonjėherė, ēdo gjė qė ne kemi nevojė Ai na e ka dhėnė nė kėtė libėr. Kjo nuk do tė thotė se ne nuk kemi nevojė pėr zbulim, por ky zbulim do na jepet gjithmonė brėnda kėtij libri. Pra Zoti me kalimin e kohes, ndėrsa ne rritemi nė besim do na zbulojė vazhdimisht nga ky libėr gjėra tė reja qė ne dikur nuk i kuptonim dot. Pra, siē e kam thėnė duke lexuar kėtė libėr ne kemi mundėsinė tė hamė nga Pema e Jetės, pra tė hamė nga Krishti.

E bėra tė gjithė kėtė hyrje pėr tė dalė nė konkluzionin se ē'do gjė qė ne bėjmė e mbėshtesim si tė drejtė duke ju referuar biblės. Sa herė vjen dikush dhe thotė diēka mbi besimin e krishterė, tė tjerėt e pyesin: "Ku thuhet kjo nė Bibėl?" Nėse ne jemi nė gjėndje tė japim vargje bindėse nga Bibla, atėherė edhe tė tjerėt bien dakort. Pra tė gjithė tė Krishterėt i referohen Biblės.

Pra edhe autori W. Nee. pėr t'i dhėnė kishės sė tij (pasi kėto mesazhe ai ja drejtonte kishės nė tė cilėn ai bėnte pjesė) mėsimin e drejtė, i thoshte kėto gjėra duke u bazuar nė Bibėl.

Ti thua: "Ku thotė Zoti se kisha duhet tė kopjojė 100% kishėn e parė."

E para, kishėn e parė e themeloi vetė Zoti dhe lavdi Zotit qė sot i kemi tė shkruara ketė ngjarje nė mėnyrė qė ne t'i pėrmbahemi asaj qė nė fillim Zoti e themeloi. Pra pėrderisa ėshtė nė Bibėl, duhet bėrė ashtu siē ėshtė edhe nė Bibėl, nėse duam t'i ngelim besnik asaj qė Perėndia do.

E dyta, pyetjen tėnde po e kthej nė tė kundėrt: Ku thuhet se ne nuk duhet tė kopjojmė kishėn e parė (pra biblėn) 100%? E pra sic e kupton, nėse duam edhe tė praktikojmė ato qė ne kaq kohė e thėrrasim me tė madhe, pra qė ne bėjmė ato qė thotė bibla dhe vetėm bibla, duhet qė me tė vėrtetė tė bėjmė ato qė thotė bibla. Ndryshe do tė dalim, tė paktėn gėnjeshtarė.

Dhe e treta, ku thuhet se periudha e kishės sė parė ka qėnė njė periudhė tranzicioni? Nėse do ta pranonim njė gjė tė tillė do jemi nė gjėndje tė ndryshojmė shumė gjėra tė Biblės me pretekstin se ajo periudhė ka qėnė tranzicionale, ashtu siē po ndodh faktikisht. Sot shumė gjėra kanė ndrzshuar nga se si e jetonte jetėn e Krishterė kisha e parė.

Le tė shkojmė tani nė pyetjen tjetėr:

W. Nee thotė se kisha nuk duhet tė ketė sistem pastorial. Kjo do tė thotė se kisha mund tė ketė pleq, dhjakė apo edhe pastorė (vi re kėtu fjala pastor ėshtė nė shumės), por kėta pleq, dhjakė apo pastorė janė vėllezėr tė thjeshtė dhe faktikisht ata janė vetėm shėrbyes tė trupit dhe jo dominues. Ēfarė roli luan shėrbyesi? Shėrbyesi zbaton urdhėrat qė merr nga tė tjerėt, dhe nė rastin konkret nga trupi i cili udhėhiqet nga Krishti. Pra shėrbyesit funksionojnė jo pėr tė vendosur ata pėr ēdo gjė duke menduar se ata janė mė frymėrore dhe kėshtu mund tė japin mė shumė mėnd se tė tjerėt, duke i lėnė tė tjerėt tė merren vetėm me ēėshtje sekulare (jofetare), por duke i shėrbyer kishės (trupit) me kujdes tė madh nė ēdo gjė qė trupi ka nevojė, jo ēfarė ata mendojnė se trupi ka nevojė.

Pra, i dashur Elton, ata duhet t'i binden zėrit tė kishės, qė nė njė kishė qė pėrjeton jetė kishe, kur ajo flet, nuk flasin njerėzit, por Krishti flet nėpėrmjet saj. Dhe kur Kisha flet, shėrbyesit (pastoret, pleqte apo dhjakėt) binden. Pra, kur ti pėrmend drejtuesit, duke e ditur se cilėt drejtues ti ke nė mėnd, unė pėrgjigjėm se drejtues tė tillė nuk duhet tė ketė kisha.

Tė inkurajoj ta lexosh librin qė po postohet deri nė fund, dhe pėr ēdo pyetje apo mendim qė mund tė kesh, mos u kurse fare.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-02-2005
    Postime
    139
    Faleminderit per pergjigjet vellezer.

Ne lidhje me drejtimin ne kishe, megjithe abuzimin qe shohim sot, kjo nuk do thote qe duket kaluar ne ekstremin tjeter per te thene se kisha s'ka nevoje per drejtim. Une nuk thashe "DOMINIM" por "DREJTIM".

Amen per idene se pastoret dhe pleqte duhet te jene sherbetoret e pare ne kishe. Por ama Bibla ne jep edhe detyrat e tjera per te cilat ata jane pergjegjes perpara Zotit dhe kishes vete dhe keto nuk mund te mohohen.

Ti thua: "Ku thotė Zoti se kisha duhet tė kopjojė 100% kishėn e parė."

E para, kishėn e parė e themeloi vetė Zoti dhe lavdi Zotit qė sot i kemi tė shkruara ketė ngjarje nė mėnyrė qė ne t'i pėrmbahemi asaj qė nė fillim Zoti e themeloi. Pra pėrderisa ėshtė nė Bibėl, duhet bėrė ashtu siē ėshtė edhe nė Bibėl, nėse duam t'i ngelim besnik asaj qė Perėndia do.

Amen, kishen e pare e themeloi Zoti dhe lavdi Zotit qe i kemi te shkruara te gjitha ngjarjet. Por Zoti themeloi shume gjera te tjera, historite e te cilave i kemi gjithashtu. Po pastaj? Do te thote kjo qe duhet te bejme cdo gje ne? Noeu ndertoi nje arke per t'i shpetuar permbytjes, a duhet edhe ne ta bejme kete? Vertete qe Zoti nuk thote "Mos beni si kisha e pare", por ne te njejten menyre as nuk thote "Beni si kisha e pare".

Per te teper, historia e kishes se pare gjendet tek Veprat, kurse doktrina e kishes (e te gjithe koherave) gjendet tek letrat drejtuar kishave.

Pra, i dashur Elton, ata duhet t'i binden zėrit tė kishės, qė nė njė kishė qė pėrjeton jetė kishe, kur ajo flet, nuk flasin njerėzit, por Krishti flet nėpėrmjet saj. Dhe kur Kisha flet, shėrbyesit (pastoret, pleqte apo dhjakėt) binden. Pra, kur ti pėrmend drejtuesit, duke e ditur se cilėt drejtues ti ke nė mėnd, unė pėrgjigjėm se drejtues tė tillė nuk duhet tė ketė kisha.
    Ne teori kjo mund te funksionoje por ne praktike jo.

Se pari, kush tha qe kisha eshte me nje ze? Kisha mund te kete aq mendime sa ka anetare, ashtu sic ndodh shpesh.

Se dyti, po nqs kisha thote te bejne dicka jobiblike, cfare duhet te bejne pastoret apo dhjaket, te binden?

Pali ta "Me ndiqni mua, sic une ndjek Krishtin", nuk tha "vendosni ju si te bejme dhe me thoni qe te bindem".

Lexo 1 Kor, Pali i korrigjon besimtaret e papjekur, ne mekat, dhe heretike pothuajse ne cdo fushe te besimit.

Pra shembulli Biblik duket i kundert nga propozimi juaj.

Ky eshte mendimi im. Mirepres pergjigjen tuaj.

Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    I dashur vėlla, do mundohem tė tė pėrgjigjem sa mė qartė. Le t'a filloj nga fundi.

Se pari, kush tha qe kisha eshte me nje ze? Kisha mund te kete aq mendime sa ka anetare, ashtu sic ndodh shpesh.

Se dyti, po nqs kisha thote te bejne dicka jobiblike, cfare duhet te bejne pastoret apo dhjaket, te binden?

Pali ta "Me ndiqni mua, sic une ndjek Krishtin", nuk tha "vendosni ju si te bejme dhe me thoni qe te bindem".

Lexo 1 Kor, Pali i korrigjon besimtaret e papjekur, ne mekat, dhe heretike pothuajse ne cdo fushe te besimit.

I dashur vėlla, njė nga problemet mė tė mėdha qė kemi sot nė kisha ėshtė kur drejtuesit e tyre nxjerrin vargje jashtė kontekstit pėr tė "trėmbur" laikėt, pra besimtarėt e thjeshtė nė mėnyrė qė ata t'u binden kėtyre drejtuesve.

Ti sjell Palin si shėmbull, por pa dashur nuk ke kuptuar se Pali nuk ishte njė pastor, plak, apo dhjak qė qėndronte nė njė kishė tė caktuar lokale pėr tėrė jetėn e tij. Sot pastorėt sjellin detyrat e Palit apo tė Timoteut dhe ua atribojnė vetes se tyre. Kjo ėshtė plotėsisht antibiblike. Ėshtė njė shtrėmbėrim i biblės. Nėse Pali do bėnte atė qė sot pastorėt bėjnė, Krishtėrimi nuk do ishte hapur nė gjithė botėn, pasi do i binte qė gjatė veprės sė tij 30 vjeēare do kishte ngelur nė kishėn e parė qė Pali mbolli, pra, nė atė tė Galatasve. Nuk do kishim asnjė nga kishat e tjera. Pra ajo qė duhet tė kemi kujdes ėshtė qė Biblėn ta interpretojmė ashtu si duhet dhe jo duk nxjerrė vargje jashtė kontekstit.

Pra Pali ishte njė mbjellės endacak kishash. Ai ishte njė apostull. Detyra e tij ishte tė udhėtonte dhe tė mbillte kisha. Ai qėndronte pėr njė kohė tė shkurtėr nė njė vėnd dhe mė pas largohej. Pėrveē Efesit (tre vjet) dhe Korinthit (njė vit e gjysėm) ai nuk qėndronte mė shumė se dy deri nė katėr muaj nė ēdo vėnd. Pra ai i lindte ata nė Krisht, ishte si tė thuash ati i tyre frymėror. Dhe detyra e tij ishte qė tė kujdesej pėr ecurinė e kėtyre kishave, prandaj edhe ai u dėrgonte letra, i vizitonte sa herė qė kishte mundėsi apo dėrgonte tė tjerė pėr tė parė ecurinė e kėtyre kishave.

Pra nėse pastorėt, duke sjellė vargjet apo shėmbujt e Palit, thonė se kėtė qėndrim duhet tė mbajnė edhe ata, apo besimtrėt e thjeshtė ndaj tyre, mė parė ata duhet tė fillojnė dhe tė bredhin nė mbarė botėn, pa marrė asnjė shpėrblim financiar dhe mė pas le tė kėrkojėn "tė drejtat" e tyre.

Por, cila ishte detyra e pastorėve, (tė lutem kėtu fjalėn "pastorė" mundohu tė mos e shohėsh si krahasim me pastorėt e sotėm. Tė dytėt nuk egzistonin nė shekullin e parė. Ata janė pjellė e imagjinatės sė njeriut) pleqve, peshkopėve dhjakėve etj? Njė gjė ėshtė e sigurtė, ata ishin thjeshtė vėllezėr dhe jo dominues dhe jo njerėz qė merreshin me punėt frymėrore duke lėnė tek tė tjerėt vetėm punėt qė nuk kishin karakter frymėror (sekulare) Njė fakt i gjallė i kėsaj qė po them janė vetė letrat e Palit. Tė lutem hidhi njė sy letrave tė Palit, ose mė mirė hidhi njė sy kishave qė kishin problemet mė tė mėdhaja nė atė kohė, kishės sė Galatasve dhe veēanėrisht kishės sė Korinthit. Me gjithė ato probleme qė kishte ajo kishė a nuk duhej qė Pali t'ja dergonte kėtė letėr pleqve? Logjika e krishtėrimit modern do thoshte menjėherė "Po". Dhe megjithatė nuk ndodh kėshtu. Pali ja drejton letrėn e tij vėllezėrve dhe motrave, pra tė gjithė kishės. Por sot, duke mos ditur ta interpretojnė kėtė gjė udhėheqėsit e kishave fillojnė tė thojnė se ne nuk duhet t'a kopjojmė kishėn e parė 100%.

I dashur vėlla Elton, nuk kam dėshirė t'i futem njė diskutimi qė mund tė jepet pėrshtypja se do jem gjykues ndaj kishave, por doja tė thoja vetėm kėtė gjė. A vendos kisha sot pėr problemet e saj, apo vetėm njė grup i vogėl njerėzish qė quhen pleq mblidhen pėr tė vendosur pėr problemet e saj? E, megjithatė nė kishėn e parė ishte kisha qė zgjidhte problemet, jo disa njerėz.

Ti pyet; "po nqs kisha thote te bejne dicka jobiblike, cfare duhet te bejne pastoret apo dhjaket, te binden?"

I dashur vėlla, kjo tregon edhe njė herė mentalitetin modern tė kishave. Ti thua pak mė parė se ti nuk flet pėr "Dominues" por pėr "Drejtues", por nga kjo pyetje tregon qartė se drejtuesit aktualė tė kishave mendojnė se janė nė njė pozicion mė tė lartė se besimtarėt e thjeshtė dhe se ata nuk janė nė gjėndje tė kenė nga vetja e tyre mendime tė shėndosha dhe frymėrore. Pra vetvetiu kanė vėnė veten e tyre nė njė pozicion mė tė lartė. Ata janė tė aftėt dhe tė tjerėt janė tė pa aftėt. Pikėrisht kjo ėshtė edhe ajo qė autori i kėtij libri W. Nee ka dashur tė thotė. Ai thotė se njė gjė e tillė nuk egzistonte nė kishėn e Dhjatės sė Re, por erdhi mė vonė si njė mėsim qė Zoti e urren. Ai thotė se Bibla na thotė se tė gjithė ne jemi priftėrinj dhe jo vetėm njė klasė e caktuar. Nga ana tjetėr ti thua se nuk duhet tė marrim rastin abuzues tė disa pastorėve. Autori i kėtij libri nuk flet pėr disa raste tė veēanta. Ai thotė se ky ėshtė njė sistem i tėrė. Ai i ka ndarė kishat nė tre grupe dhe ne bėjmė pjesė nė njėrin prej kėtyre grupeve. Le tė tė bėj njė pyetje. Nė kishėn ku shkon ti, a nuk predikon dikush pėr rreth njė orė ndėrsa tė tjerėt rrinė tė ulur dhe dėgjojnė? Nėse po, atėherė nuk po flasim pėr disa raste abuzuese, por pėr njė sistem tė tėrė fetar. Disa punojnė tė tjerėt rrinė dhe dėgjojnė si dhe paguajnė. Pra nė kėtė sistem kemi dy klasa, ata qė i shėrbejnė Zotit dhe ata qė dėgjojnė dhe fusin para nė kosh ēdo tė Djelė. Kjo gjė, thotė autori i kėtij libri, ėshtė antibiblike dhe jo sipas vullnetit tė Zotit, pasi tė gjithė jemi tė priftėrinj dhe si tė tillė, tė gjithė duhet t'i shėrbejmė Atij nė kishė.

Per me teper, historia e kishes se pare gjendet tek Veprat, kurse doktrina e kishes (e te gjithe koherave) gjendet tek letrat drejtuar kishave.
    I dashur vėlla, si mendon ti se kisha e veprave me doktrinat e Palit janė tė ndryshme? Aspak. Po t'i shohėsh me kujdes do shohėsh se nuk ka asnjė ndryshim midis tyre. Doktrina nuk ėshtė vetėm diēka teologjike, por mė tepėr praktike. Nėse dikur vėllezėrit dhe motrat mblidheshin nė njė shtėpi apo kudo tjetėr, pak rėndėsi ka vėndi se ku, dhe tė gjithė sė bashku ndanin Krishtin dhe inkurajonin njėri-tjetrin, dhe sot flet vetė njėri dhe tė tjerėt dėgjojnė, a nuk ka ndryshim tė madh pėrsa i pėrket rritjes sė tyre frymėrore? Ėshtė njėsoj qė kisha tė funksionojė si njė trup ku tė gjithė gjymtyrėt tė marrin pjesė dhe njėsoj qė vetė dy, tre apo pesė veta tė shėrbejnė dhe gjymtyrėt e tjera tė jenė tė paralizuara?

Amen, kishen e pare e themeloi Zoti dhe lavdi Zotit qe i kemi te shkruara te gjitha ngjarjet. Por Zoti themeloi shume gjera te tjera, historite e te cilave i kemi gjithashtu. Po pastaj? Do te thote kjo qe duhet te bejme cdo gje ne? Noeu ndertoi nje arke per t'i shpetuar permbytjes, a duhet edhe ne ta bejme kete? Vertete qe Zoti nuk thote "Mos beni si kisha e pare", por ne te njejten menyre as nuk thote "Beni si kisha e pare".
    I dashur vėlla, shėmbulli i yt nuk qėndron pasi dihet se shėmbujt e Dhjatės se Vjetėr janė hije apo "profeci" tė Krishtit dhe tė Kishės. Pra ishte njė parapregatitje e Veprės qė Perėndia kishte bėrė qė para krijimit tė botės. Ne duhet t'i qėndrojmė besnikė mėsimeve tė apostujve si dhe jetės sė kishės sė parė. Ndryshe sic e kam thėnė, autoriteti i Biblės do bjerė pasi nėse ti do pyesėsh dikė se ku thuhet nė bibėl kjo gjė, tjetri do tė pėrgjigjet se nuk ėshtė nevoja ta gjejė nė bibėl pasi edhe ti nuk i merr tė gjitha gjėrat nga ajo. Pėrderisa ti zgjedh ato qė do dhe tė tjerat i hedh poshtė, pėrse tė mos bėj edhe unė tė njėjtėn gjė? Dikush tjetėr dikur mė kishte thėnė se atėhere edhe ne duhet tė veshim rrobat dhe sandalet e tė Krishterėve tė parė. Kjo ėshtė shumė qesharake. Ne nuk bėjmė gjėra thjeshtė pėr tė kopjuar, por pėr t'i qėndruar sa mė besnikė asaj qė Perėndia na kėrkon dhe kėtu flasim pėr mėnyrėn se di duhet tė funksionojė kisha nė mėnyrė qė tė jetė e shėndoshė.

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Ne teori kjo mund te funksionoje por ne praktike jo.

Ky eshte mendimi im. Mirepres pergjigjen tuaj.
    Do doja te te jepja nje mendim per secilen nga keto pika.
    Kush thote se Kisha ka nje ze?
    Kisha mund te kete aq mendime sa anetare.

Kjo eshte me se e vertete. Nqs e marrim ne planin e mendjes, ne planin e drejtimit te kishes me ane te llogjikes mendore, Kisha nuk mund te funksionoje. Ajo cfare e ben Kishen te funksionoje eshte Dashuria qe ka cdo anetar i Saj per Krishtin. Pa kete dashuri, cdo gje eshte e vdekur, dhe sikur nga ana e jashtme te duket se Kisha funksionon shume mire (Ka aktivitete te ndryshme dhe te gjitha te bazuara ne Bibel).
    Por, ajo cfare e ben te veshtire jeten e Kishes, eshte fakti se Jeta e Kishes nuk eshte Jete e kesaj bote. Pra cdo gje ne Kishe shkon ne drejtim te kundert me jeten e botes. Keshtu, ne menyre qe dikush te rritet ne Kishe, ai duhet te zvogelohet vazhdimisht. Ne menyre qe dikush te kete autoritet ne Kishe, duhet te behet sherbetor i cdo vellai apo motre aty.
    I pari qe solli jeten e Kishes ne toke, ishte vete Zoti yne. Ai solli ketu jeten qe Ai kishte jetuar nga perjetesia bashke me Atin dhe Frymen. Ai nuk solli ketu dicka qe Ai nuk kishte jetuar Vete me pare, por dicka qe kishte jetuar per gjithe perjetesine.
    Dhe cfare tha Ai:
    Sundimtaret e kombeve i shtypin ato, por me ju nuk duhet te ndodhe keshtu.Ai qe do jete Zot, le te behet sherbetor i te gjitheve.

ose:
    Fara e grurit, nqs nuk vdes, ngelet e vetme, por nqs vdes, jep shume fryte.

ose:
    Une nuk mund te bej asgje nga Vetja. Biri nuk mund te beje asgje nga vetja, por ben vetem ato qe ka pare nga Ati i Tij.

Pra Krishti solli ne toke, nje jete qe i perkiste nje dimensioni tjeter. Nje realiteti i cili udhehiqet vetem nga Dashuria dhe perulesia per Personin tjeter. Ai solli Ate qe kishte pare dhe jetuar vete. Prandaj fjalet e Tij ishin aq te gjalla. Ai fliste me shume autoritet dhe jo si skribet, te cilet flisnin vetem teorikisht, ndersa praktikisht s'ishin vecse hipokrite. Pikerisht ketu qendron autoriteti i Tij. Ai deshmonte ato qe kishte pare dhe jetuar vete nga perjetesia.

Kete Jete ai u dha nxenesve te Tij, nepermjet Frymes se Tij. Dhe ata jetuan te njejten jete qe Krishti kishte jetuar nga perjetesia me Atin dhe me Frymen. Prandaj Kisha e pare ishte aq e gjalle dhe aq brilante. Ata benin te njejten jete qe Krishti kishte jetuar nga perjetesia bashke me Atin dhe me Frymen.

Ne Kishen e pare nuk kishte ndarje mes asaj qe ishte teorike dhe praktike. Ne asnje vend ne Dhjaten e Re nuk lexojme nje fraze te vetme ku nje vella apo nje moter te thoshte se: "Kjo eshte vertet e mire, por nuk mund te jetohet praktikisht!".
    Ne Kishen e pare nuk kishte nje ideologji te larte qe duhej ndjekur, dhe si rrjedhim, nuk kishte as deshperim se perse kjo idelogji ngeli thjesht teori dhe nuk u be praktike.

Ne Kishen e pare thjesht jetohej Jeta qe Krishti jetonte me Atin dhe me Frymen qe nga perjetesia.

Le te hedhim nje sy ne bote. Nuk do shume mend per te kuptuar se qe gjerat te shkojne sa me mire, duhet te nje organizim sa me perfekt. Pa kete organizim, cdo gje shnderrohet ne kaos. Shoqeria njerezore i ngjet nje makinerie gjigande ku cdo element ka nje funksion te caktuar dhe kryen mekanikisht dicka per te cilen eshte programuar. Nga jashte, cdo gje duket normale ne kete mekanizem. Por, e vetmja gje qe i mungon atij, eshte JETA.

Krahasoje kete mekanizem me nje Lule. Dhe ne organizmin e Lules ka nje organizim perfekt te qelizave, indeve, por aty cdo gje ka Jete. Ajo lule nuk eshte veper njerezore. Ate Lule nuk mund te krijoje dot kurre as shkencetari me i madh qe mund te linde ndonjehere.

Jeta e Kishes i ngjet nje Luleje, e cila ka jete organike. Jeta e Botes i ngjet nje Mekanizmi robotik. Ne pamje te pare ato ngjasojne, por, po t'i shohesh me kujdes, ato dallohen ne faktin se Lulja ka jete, dhe nuk eshte veper e llogjikes njerezore. Ndersa Mekanizmi robotik, nuk ka jete, dhe eshte nje veper e llogjikes njerezore.

Tani vijme tek pyetja e dyte:

Le te marrim historine e shekullit te pare dhe ta sjellim ne shekullin e njezet e njete. Jeta e Kishes ka filluar te perhapet ne Tirane. Kush po e sjell kete jete ketu?
    Kete jete nuk mund ta sjelle dikush qe nuk e ka jetuar vete me pare. Ne piken e pare, tregova se Jeten e Kishes, fillimisht e solli ne toke Krishti. Por Ai nuk solli dicka qe nuk e kishte jetuar vete me pare, me Atin dhe me Frymen, ne perjetesi.
    Po keshtu, ne nje qytet te caktuar kjo jete mund te sillet nga dikush qe e ka jetuar vete. Kete jete nuk mund ta sjelle dikush qe thjesht ka lexuar disa libra mbi Jeten e Kishes, apo dhe dikush qe mund te kete studiuar shume mire Biblen.
    Po te sjell ketu shembullin e lules dhe mekanizmit robotik. Nje lule mund te mbillet vetem ngs ke faren e saj. Pra parimi i jetes eshte qe: jeta mund te linde vetem nga jeta.
    Ndersa me mekanizmin robotik, nuk eshte keshtu. Mjafton te kesh studiuar mire se si ndertohet ai, dhe mund ta ndertosh pa problem.

Pra, te njejten gje bene dhe apostujt. Ata sollen jeten qe kishin jetuar me Krishtin, te njejten jete qe Krishti kishte jetuar ne perjetesi me Atin dhe Frymen.

Mendo pak Palin i cili vjen ne Tirane dhe shkon ne nje shesh dhe predikon. Disa njerez e ndjekin pas. Ai pasi jeton me ta per pak jave ose shume pak muaj, largohet.
    Si mendon ti, nqs ky Pal, pas nje viti u con atyre nje leter me fjalet: "Me ndiqni mua, ashtu sic une ndjek Krishtin", pa u vertetuar me pare se ai vertet ndjek Krishtin, a do te marre dikush guximin ta ndjeke? Me e mira qe mund te bejne shume prej tyre, eshte qe ta marrin Palin per te cmendur, dhe me e keqja do ishte ta urrenin ate.

Ata e kishin njohur Palin se si me perulesi te tejskajshme, punoi si beres tendash. Ata e kishin njohur Palin se si nuk ju kundervu armiqve te tij, kur ata e fshikullonin, e gjuanin me gure, e ofendonin, e terhiqnin zvarre. Ata e kishin njohur Palin se i kishte lene ata te lire ne Krishtin, pa u vene asnje mbikqyres mbi krye, pa kerkuar asnje rroge prej tyre. Ata e kishin njohur Palin se si lejonte qe Kishat qe ai ngrinte te shkaterroheshin nga judejte qe vinin dhe futnin aty legalizmin, dhe ky Pal nuk bente pothuajse asgje per t'ju kundervene.

E pra, ky Pal, ishte ai qe u kerkonte atyre ta imitonin. Ashtu sic ai imitonte Krishtin.
    ------------------------------------

Vella, me fal se ndoshta u zgjata shume dhe te merzita. Por sidoqofte, ne qofte se ke paqartesi ose verejtje te lutem t'i besh.
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

Faqja 0 prej 6 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •