Bota nuk na ėshtė armike

Grossman: "Ja si fitova mbi frikėn ndaj tė tjerėve"

ėshtė njė nga shkrimtarėt izraelitė mė tė shquar dhe mė prodhimtarė. Gjatė gjithė rrugėtimit tė tij letrar ka promovuar paqen dhe dialogun mes vendeve dhe njerėzve qė ndajnė konflikte me njėri-tjetrin

David Grossman, libri juaj i fundit flet pėr njė udhėtim nė Galile. Temėn e udhėtimit e keni pėrfshirė shpesh nė librat tuaj. Ēfarė pėrfaqėsojnė udhėtimet pėr ju? A janė vallė ikje nga realiteti, apo njė rrugėtim i paqartė drejt njohjes mė tė mirė tė vetvetes?

Njė udhėtim nuk ėshtė kurrė njė arrati dhe mendoj se ėshtė njė mjet pėrmes sė cilit njohim realitete tė reja, njerėz tė rinj. Njė udhėtim evokon elementė tė rinj brenda teje. Mua mė pėlqen ndryshimi, lėvizja, shpejtėsia. Tė udhėtosh do tė thotė qė tė bėsh vazhdimisht pyetje, sepse nė njė udhėtim kushtet ndryshojnė nė mėnyrė tė vazhdueshme nė ēdo moment, dhe duhet tė jesh i pėrgatitur. Mė kujtohet kur ecja nėpėr Galile… Nuk e kisha bėrė kurrė mė parė njė gjė tė tillė, pra tė ecja fill i vetėm dhe pėrgjatė njė distance tė jashtėzakonshme. Ndėrkaq e kuptova menjėherė se udhėtimi po mė ndryshonte. Vetė fakti qė ia kisha dalė mbanė ta pėrfundoja, njerėzit qė kisha hasur, bisedat me ta, vėmendja ndaj gjėrave tė cilat mė parė nuk mė kishin bėrė tė ndjeshėm, si lulet, kafshėt, aromat, ngjyrat… tė gjitha kėto pėr mua ishin krejtėsisht tė reja.

Kur thoni se njė udhėtim nuk ėshtė kurrė njė arrati, keni parasysh se gjithmonė nisemi pėr t‘u rikthyer?

Ndoshta fillimisht mund tė jetė njė arratisje apo njė rendje pas diēkaje, por pa mendoni pak pėr profetin Xhiona nė Bibėl. Ai mundohej qė t‘i ikte profecisė qė Zoti i kishte parathėnė, por ndėrsa tentonte ta bėnte njė gjė tė tillė, u gjend nė njė situatė shumė mė tė vėshtirė se ajo prej sė cilės po ikte. Edhe librat e mi tė tjerė qė kam shkruar janė libra qė "rendin". Libri i parė qė kam botuar titullohet: "Ratz, njeriu qė vrapon". Unė personalisht jam njė njeri qė mund tė qėndroj pėr orė e orė duke shkruar, pastaj mė pėlqen qė befas tė ēohem e tė lėviz, nuk ka rėndėsi se ku, por tė lėviz, tė iki, tė rend. Nė kėtė ikje, ama, kam nevojė qė tė takoj njerėz, tė jem nė kontakt me ta.

Ėshtė njė nevojė si fizike, ashtu edhe psikologjike?

Mendoj se po, edhe pse pjesa mė e madhe e frymėzimit mė vjen kur jam nė shtėpi, ulur nė dhomėn time. Nuk e di ku e kam lexuar, po mendoj se ka qenė e Kamy-sė, se sikur njė njeri tė kishte pasur vetėm njė ditė kontakt me botėn e mė pas tė ishte burgosur pėr tėrė jetėn, do tė kishte pasur material tė mjaftueshėm pėr tė kujtuar dhe pėr tė bluar nė mendje.

A ka nė letėrsi ndonjė udhėtim qė ju ka lėnė mė shumė mbresė?

Nuk e di. Nė tė ri sigurisht qė tė gjithė kemi lexuar Zhul Vernin, por kur u rrita… Mė kujtohet njė libėr i Xavier de Maistre, qė ka jetuar nė Mbretėrinė e Sardenjės nė shekullin XVIII. Atė e mbyllėn nė njė dhomė pėr 42 ditė dhe gjatė kėsaj kohe nxori nė dritė njė libėr tė mrekullueshėm, me titull "Udhėtim brenda dhomės sime". Nėse njė njeri ėshtė mjaftueshėm mendjehapur, nuk ka nevojė pėr shumė pėrvoja tė jashtme. Tani mė vjen ndėr mend edhe "Odiseja", me kthimin e tij nė shtėpi, nė Itakė. Kėtu mė lind pyetja se nė ē‘pėrmasa kultura perėndimore ėshtė ndikuar nga historitė e Agamemnonit e Luftės sė Trojės, nga historitė e Xhasones dhe Argonautėve, e sigurisht nga vetė Uliksi? Edhe "Uliksi" i Joyce ėshtė njė udhėtim.

Njė nga vendet mė tė vizituara nė botė ėshtė Jerusalemi…

Po, Jerusalemi. Ėshtė e vėrtetė. Ka disa qytete nė botė qė janė si magnete tė vėrtetė dhe mendoj se kėto vende, kur i viziton, tė ndryshojnė diēka sė brendshmi. Njė gjė tė tillė e kam ndjerė kur ika nė Pragė. Ndjeva se diēka brenda meje kishte ndryshuar dhe e njėjta gjė mė ndodhi edhe me Kajron.

Mund tė jeni mė i qartė nė lidhje me ndryshimin qė flisni?

Mbėrrita nė njė vend qė kishte qenė njė vend armik pėr ne. Kam marrė pjesė nė luftėn kundėr Egjiptit (Lufta e Kippurit, tetor 1973) dhe befas u gjenda nė njė vend pėr tė cilin kisha vetėm njė njohje shumė sipėrfaqėsore dhe njė barrė me paragjykime. Atėherė dola tė ecja nėpėr rrugė, tė shihja njerėzit, fytyrat e tyre, tė pėrditshmen e jetės sė tyre, normalitetin…

Ēfarė ju ka bėrė mė shumė pėrshtypje nga turma e njerėzve nė Kajro?

Turma, kjo sasi e jashtėzakonshme njerėzish qė lėviz si njė lumė, gjatė gjithė kohės, ditėn dhe natėn. Ajo ėshtė njė pėrzierje mes njė kulture shumė tė lashtė, tė lavdishme me faraonėt e saj e piramidat, si dhe varfėrinė qė mbizotėron sot. Pėr mua Kajroja ishte njė emocion shumė i fortė.

A ka ndonjė vend nė tė cilin nuk keni qenė e qė do tė donit tė shkonit?

Damasku ėshtė njė vend i tillė. Rreth 20 vite tė shkuara, kur u botua nė anglisht libri im "Njė popull i padukshėm", mė telefonoi zėvendėsdrejtori i "National Geografic" e mė tha: "Kemi lexuar librin dhe jemi gati qė t‘ju dėrgojmė ku tė doni". Unė iu pėrgjigja menjėherė: "Dua tė shkoj nė Damask". "Pėrse nė Damask"? "Sepse Damasku mė ngjall frikė", iu pėrgjigja.

Pėrse frikė?

Sepse qė kur kam ardhur nė jetė, jam programuar qė t‘i konsideroj sirianėt si armiqtė mė tė betuar tė Izraelit. E dija se nėse do tė kisha mundėsi qė tė shkoja nė njė vend tė tillė si Damasku, nė njė vend qė mė kishte ngjallur tmerr pėr njė kohė tė gjatė, nėse do tė kisha pasur mundėsi qė tė shihja me sytė e mi njerėzit dhe ngjarjet, do tė isha ulur dhe do tė shkruaja pėr gjithēka dhe kjo do tė kishte ndryshuar diēka brenda meje. Zakonisht, kur shkruaj, "shkoj" nė vende qė mė trembin, prek gjithmonė tema qė janė tė vėshtira, qė janė kėrcėnuese.

A ekziston ndonjė vend nė tė cilin keni qenė dhe ku nuk do tė donit tė riktheheshit mė kurrė?

Jo. Ndoshta duhet t‘ju shpjegoj diēka. Mua mė kanė rritur duke mė bėrė tė besoja qė e gjithė bota ishte armiqėsore. Kam qenė fėmijė nė Izraelin e viteve ‘50 dhe i gjithė brezi im ėshtė rritur me njė frymė tė tillė, pra me mesazhin se "e gjithė bota ėshtė armiqėsore. Ki kujdes, ji dyshues. Njerėzit do tė tentojnė qė tė tė manipulojnė, tė tė gėnjejnė". Prindėrit tanė na mbanin pranė gjatė gjithė kohės, ēka ėshtė plotėsisht e kuptueshme, nėse do tė kemi parasysh pėrvojėn qė ata patėn nė vitet ‘40. Por qė kur nisa tė udhėtoja nėpėr botė, zbulova se ajo qė na kishin thėnė nuk ishte aspak e vėrtetė. Sigurisht qė tė qėllon tė hasesh edhe me gėnjeshtra dhe mashtrime, por sa mė shumė udhėtoj nėpėr botė, aq mė "i ēarmatosur" shkoj, dhe sa mė shumė njerėz tė ndryshėm takoj, aq mė shumė e kuptoj se sa tė ndryshėm janė kėta njerėz tė botės nga ata me tė cilėt na trembnin nė fėmijėri. Madje edhe gjatė udhėtimit qė bėra mė kėmbė nė Galile, kur ecja fill i vetėm, jam ndeshur me shumė pozitivitet. Zakonisht takoja njerėz qė ecnin ēift ose nė grupe. Pjesa mė e madhe e tyre, flas pėr 6 vjet tė shkuara, ishin kolonė izraelitė. Ata mė thoshin se ndėrsa shumė njerėz shkojnė tė eksplorojnė vendet larg atdheut tė tyre, ata preferonin qė ta bėnin me vendin e tyre.

Keni shkruar libra pėr tė rritur e fėmijė, me tematika tė ndryshme dhe mbi tė gjitha me shumė personazhe. Duket se keni bėrė njėherazi edhe njė udhėtim letrar shumė tė gjatė? Si do ta pėrshkruanit udhėtimin tuaj si shkrimtar?

Ėshtė njė pyetje shumė serioze. Mendoj se ėshtė kurajoja pėr tė kuptuar, tė kuptosh tė tjerėt, tė tentosh tė shohėsh realitetin pėrmes syve tė njerėzve tė tjerė, tė ndryshėm nga ty, madje me raste edhe armiq, por... gjithsesi duhet tė tentosh tė shohėsh realitetin nga sa mė shumė kėndvėshtrime tė ndryshme dhe tė mos i druhesh vajtjes nė vende qė tė ngjallin frikė, apo qė mendon se mund tė tė shkaktojnė dhimbje.

shqip.