Por a ka rrezik në të përjetuarit e bashkimit me Perëndinë? Disa thonë "po" dhe i shkurajon qoftë edhe ideja. Por a do ta kishte bërë Zoti yt këtë rrugë të përsosur, këtë përvojë, këtë rrugë të domosdoshme, nëse kjo do t'ish e rrezikshme? Jo!
Një gjendje e tillë është e mundshme për të gjithë dhe rruga është e kalueshme për të gjithë.
Të gjithë fëmijët e Zotit janë thirrur t'i gëzohen Perëndisë - një gëzim që mund të njihet si në këtë jetë ashtu edhe në atë që vjen. Gjendja jonë në atë ditë, do të jetë ajo e lumturisë së përjetshme në bashkim me Perëndinë. Thirrja jonë në këtë jetë është e njëjta gjë.
Ndërsa i afrohemi fundit të këtij libri, po radhit disa mendime.
Unë të kam folur deri tani për gëzimin në Perëndinë, por jo për dhuratat e Tij. Dhuratat nuk përbëjnë bekimin e fundit. Dhuratat nuk mund ta kënaqin shpirtin apo frymën tënde. Fryma yt është kaq fisnik dhe kaq i madh sa edhe dhuratat më të larta që Perëndia ka për të dhënë nuk mund t'i sjellin lumturi atij... së paku derisa vetë Dhuruesi të mos japë Vetveten.
I dashur lexues, e gjithë dëshira e Qënies Hyjnore mund të përmblidhet në një fjali: Perëndia dëshiron t'ia japë krejtësisht Vetveten çdo krijese që do të thërrasë emrin e Tij. Dhe Ai do ta bëjë këtë duke ia dhënë Vetveten secilit prej nesh sipas aftësive tona individuale.
Por vaj medet! Njeriu është një krijesë e çuditshme! Sa i pavullnetshëm është ai të lejojë vetveten të tërhiqet nga Perëndia! Sa i frikësuar, sa hapurazi i frikësuar është për t'u pregatitur për bashkimin hyjnor.
Një fjalë të fundit.
Me siguri do të dalë dikush të të thotë se nuk është e drejtë që ti ta vendosësh veten në një gjendje bashkimi me Perëndinë.
Unë jam plotësisht dakort me të.
Por do të shtoja këto fjalë: Askush nuk mund të bashkohet me Perëndinë. Kjo nuk do të ishte kurrë e mundur, pavarësisht sa të mëdha do të ishin përpjekjet. Bashkimi i shpirtit me Perëndinë është diçka që vetëm Perëndia mund ta bëjë. Nuk ka kuptim pra të flasësh kundër atyre që duket se përpiqen ta bashkojnë vetveten me Perëndinë; një bashkim i tillë (i Perëndisë me veten tënde) është i pamundur madje.
Ti mund të ndeshësh edhe dikë që do të të thotë: "ka njerëz që do të dëgjojnë për këtë dhe do të shpallin se ata e kanë arritur këtë gjëndje, kur në fakt as i janë afruar asaj". Oh, i dashur lexues, kjo gjendje mund të imitohet po aq sa mundet një njeri i uritur, në prag të vdekjes nga të pangrënët, të të mbushë mendjen që është i ngopur.
Një dëshirë, një fjalë, një psherëtimë, një shenjë, diçka do t'i shpëtonte atij pashmangshmërisht duke e tradhëtuar e duke zbuluar se ai është fare larg gjendjes që shtiret të ketë.
Përderisa askush nuk mund të arrijë bashkimin me Perëndinë me anë të punës së tij, ne nuk pretendojmë t'ia paraqesim ndonjërit këtë metodë. Gjithçka që mund të bëjë njeriu është të tregojë rrugën që në fund të shpie atje. Oh, po, edhe diçka tjetër 0 njeriu mund t'i përgjërohet shpirtit kërkues të mos ndalet në mes të rrugës.
(I dashur lexues, mos u ndal diku rrugës dhe mos u kap pas gjërave të jashtme praktike me të cilat u nise në fillim. Të gjitha ato, si të lutesh mbi Shkrimin dhe të presësh në Zotin, duhet të lihen mënjanë në çastin që ty të jepet sinjali.)
Një njeri që ka përvojë në të ndihurit të tjerëve, e di se nuk mund ta çojë një të krishterë në këtë marrëdhënie me Perëndinë. Gjithçka mund të bëjë ai është të drejtohet tek uji i jetës dhe t'i japë një dorë atij që kërkon. Kaq ai mund dhe dueht ta bëjë. Do ishte e pashpirt t'i tregoje burimin një njeriu të etur dhe pastaj ta ngatërroje atë në mënyrë të tillë që ai të mos mund të arrinte tek ujët. Disa flasin për bashkim hyjnor, por nuk e lejojnë kurrë të eturin të çlirohet nga prangat e tij. Kjo ndodh dhe shenjti i gjorë përfundimisht vdes nga etja.
Atëhere le të pranojmë këtë: Ka një bashkim hyjnor dhe ka edhe një rrugë që të çon atje. Rruga ka një fillim, një zhvillim dhe një pikë mbërritje. Sa më shumë që i afrohesh kulmimit, aq më shumë i le mënjanë gjërat që të ndihmuan të filosh këtë rrugë.
Padyshim që ka edhe një mes, sepse ti s'mund të kalosh nga fillimi në fund pa patur gjëkundi një hapësirë të ndërmjetme. Por nëse fundi është i mirë dhe i shenjtë dhe i domosdoshëm dhe nëse edhe hyrja është e mirë, atëhere të jesh i sigurtë se edhe udhëtimi mes këtyre dy pikave është gjithashtu i mirë.
O verbëri e më të madhes pjesë të njerëzimit, që vetveten në shkenca e mençuri të botës e lartëson! Sa e vërtetë është, o Perëndia im, që nga të mënçurit e të maturit këto gjëra të mrekullueshme i ke fshehur dhe foshnjave ato ua ke zbuluar!
Jeanne Guyon
Krijoni Kontakt