Kapitulli XXII
Gjendja e Pandryshueshme
Ne do ta fillojmë këtë kapitull me këtë fakt të thjeshtë: përjetimet e tua frymore ndahen në dy kategori - ato që janë të jashtme dhe ato që ndodhin brenda, thellë në qënien tënde. Ti i jep formë aktiviteteve apo veprimeve të ndryshme: disa janë të sipërfaqshme; disa janë të thella.
Aktivitetet e tua të jashtme janë ato që mund të shihen së jashtmi. Pak a shumë, ato kanë të bëjnë me gjëra fizike. Ti duhet të kptosh diçka: Në to nuk ka ndonjë mirësi të vërtetë, as rritje frymore dhe ka fare pak përjetim të Krishtit!
Natyrisht që ka një përjashtim: nëse veprimet e tua të jashtme janë rezultat i diçkaje që ka ndodhur thellë brenda teje, atëhere këto veprime të jashtme marrin një vlerë frymore dhe kanë edhe mirësi të vërtetë. Por aktivietetet e jashtme kanë vetëm aq vlerë frymore sa marrin nga burimi i tyre.
Rruga jonë, pra, është e qartë. Ne duhet t'i kushtojmë vëmendje të plotë atyre aktiviteteve që ndodhin thellë në qënien tonë të brendshme. Këto janë aktivitetet e Frymës. Fryma është brenda dhe jo jashtë. Ti kthehesh së brendshmi drejt frymës tënde dhe duke bërë këtë, i largohesh punërave dhe shpërqëndrimeve të jashtme.
Punërat e brendshme fillojnë thjehst duke u kthyer së brendshmi tek Jezu Krishti, sepse atje gjendet Ai, benda frymës tënde.
Ti duhet të kthehesh vazhdimisht së brendshmi tek Perëndia.
Kushtoja Atij gjithë vëmendjen tënde; derdhe gjithë forcën e qënies tënde vetëm në Të:
Bashkoi të gjitha shtysat e zemrës tënde në shenjtërinë e Perëndisë. (Apokrifa)
Davidi e shprehu këtë kaq mirë kur tha: "O forca ime, do të shikoj ty, sepse Perëndia është kështjella ime". (Psalmi 59:9)
Si bëhet kjo? Duke u kthyer me vondosmëri tek Perëndia, i cili është gjithmonë aty brenda teje.
Isaia tha: "Kthehu tek zemra jote" (Isaia 46:8)
Çdonjeri prej nesh, duke mëkatuar, i është larguar zemrës së tij dhe Perëndia vetëm zemrën dëshiron.
Biri im, më jep zemrën tënde dhe sytë e tu gjetshin gëzim në udhët e mia. (Fjalët e Urta 23:26)
Çdo të thotë t'ia japësh krejt zemrën tënde Perëndisë?
T'ia japësh zemrën tënde Perëndisë, do të thotë ta kesh të gjithë energjinë e shpirtit tënd të përqëndruar tek Perëndia.
Vetëm në këtë mënyrë ne jemi në përputhje me vullnetin e Tij.
Nëse je i ri në këtë udhëtim, fryma jote nuk është ende e fortë. Shpirti yt kthehet lehtësisht tek gjërat e jashtme fizike; ti mund të shpërqëndrohesh fare lehtë nga Zoti, Qendra jote.
Se sa shumë i largohesh Atij, do të varet nga sa shumë jepesh pas trazimeve dhe deri ku e lejon veten të tërhiqesh nga gjërat e sipërfaqes. Po në të njëjtën mënyrë, mënyrat që do të përdorësh për t'u kthyer tek Perëndia, do të varen nga sa larg Tij ke shkuar. Nëse je larguar veç pak, një kthim po aq i lehtë të nevojitet për të ardhur përsëri tek Ai.
Sapo ta pikasësh veten tek largohesh nga Zoti, duhet ta kthesh me vetëdije vëmendjen tënde drejt Perëndisë së gjallë. Rihy në frymën tënde; kthehu menjëherë në atë vënd që është vërtet vendi yt: te Ai. Sa më i plotë të jtë ky kthim, aq më i plotë do jetë edhe kthimi yt tek Zoti.
Të jesh i sigurt se do të mbetesh aty - në Perëndinë - për sa kohë që vëmendja jote është përqëndruar mbi Zotin Jezu Krisht. Çfarë do të të mbajë aty? Ti do të mbahesh aty nga influenca e fuqishme e të kthyerit të thjeshtë e pa pretendime të zemrës tek Perëndia.
Përsërite këtë kthim të thjeshtë së brendshmi tek Zoti gjithmonë, sa herë që largohesh prej Tij. Të jesh i sigurt se së fundi, ky kthim do të bëhet përvoja jote e pandërprerë.
Por ç'do bësh ti deri atëhere?
Deri atëhere, thjesht vazhdo të kthehesh tek Ai çdo herë që i je larguar. Kur diçka përsëritet pafundësisht, shndërrohet në zakon. Kjo është e vërtetë edhe për shpirtin tënd. Pas shumë të ushtruari shpirti yt formon zakonin e të kthyerit së brenshmi tek Perëndia.
Me fjalë të tjera, sa më shumë që ti përparon në Krisht, aq më shumë do banosh me Të pandërprerë, pa t'u dashur të ikësh e të kthehesh pambarimisht. Kthimi yt do të jetë gjithmonë e më pak drejt së jashtmes. Përfundimisht, kthimi do të bëhet i pakapshëm si veprim i ndërgjegjshëm në sipërfaqe dhe do të ndodhë thellë brenda teje.
Ajo çka filloi si diçka krejt sporadike, një veprim i ndërgjegjshëm dhe i qëllimshëm, bëhet diçka e zakonshme dhe e vazhdueshme, pa ndërprerje. Një akt i brendshem i përhershëm i të qëndruarit në Të, fillon të ndodhë brënda teje.
vazhdon...
Krijoni Kontakt